Istina je da ne trebamo biti opterećeni pojedinačnim pravilima čak ni kao što je to dato kroz Mojsija jer je to imalo svrhu za narod tog vremena, ali da taj dan trebamo imati zajednicu sa Bogom, da ostavimo i odgodimo poslove i taj dan provedemo u molitvi i razmišljanju o delima Božijim jeste blagoslov.
No, fizički odmor tj. počivanje u danu subotnjem je dodatni blagoslov
Sve si rekao, nemam sta dodati..
zato da bismo shvatili taj duhovni značaj subote o kome govoriš, i sa čim se ja apsolutno slažem, potrebno je i to fizičko držanje ili obeležje tog dana, da nam taj dan bude nešto posebno i da počinemo od dela. Tada ćemo to moći preneti u svaki dan na taj duhovni način. Da, subota je simbol počivanja od greha. Neka nas Gospod vodi u tome.
Eto i ti shvatas duhovni znacaj subote. On je vazniji od fizickog, tu se slazemo..
Sad, imas Hriscane, koji smatraju da fizicki aspekt nije ni bitan, kao na primer Jehovini Svedoci. Za njih je subota odmor u Hristu, cisto duhovne prirode. Po meni, nagovarati ih da drze fizicki, je pogresno, jer akcenat nije bio na fizickom drzanju, to je Hristos lepo pokazao.. Subota je zbog coveka..
Na isti nacin shvataju i katolici i pravoslavci..
Ja verujem da tvoja crkva neće ti ništa prigovoriti ako poštuješ nedelju i držiš subotu?
Nece crkva prigovoriti, jer i sama crkva shvata duhovni znacaj subote. Svi Hriscani drze subotu u duhovnom smislu tako sto odmaraju u Hristu. Ali sto bi ga ti nagovarao da fizicki drzi subotu? To je kao da ga nagovaras da drzi praznik prvina recimo.. On moze drzati i druge jevrejske praznike (Pavle je drzao), ali je vazniji duhovni smisao toga, i da bude svestan da se to ispunilo na Hristu..
Ne shvatam vasu opsesiju da svakoga nagovorite da drzi subotu fizicki. Nije prestupnik zakona neko ko slavi subotu svakoga dana, i ko ispravno shvata njeno znacenje, a to je da ona predstavlja odmor u Hristu..
Sam sebi odgovori, da li je neko ko shvata duhovni znacaj subote i koji svakodnevno pociva u Hristu, prestupnik 4. zapovesti?
Evo, ja sam danas imao neodlozne poslove, isao sam da pomognem zeni kojoj se pokvario TV. Jesam li ja prekrsio subotu? Naravno da nisam, zena je bila u potrebi.. A sta da radi starija zena ceo dan bez TV-a? A mogao sam da budem fanatik, da kazem da necu da krsim slovo..
Znaci, nije bitan fizicki aspekt, vec duhovni, da li ti duhom drzis subotu, da li shvatas njen znacaj, a ja smatram da to vecina Hriscana razume..
Dakle, sva ova rasprava tipa "moras da drzis fizicki kao ja" da pazis da ne prekrsis slovo, to uopste nije na mestu..
I nece niko razumeti znacaj subote fizicki je obdrzavajuci, vec duhovno. Ti ne stices blagoslove ne radeci nista, vec upravo stices blagoslove kada radis za druge!