Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
Ja ću dodati samo, da nove zapovesti ne znači nešto drugo van 10 zapovesti već "nov" način razumevanja 10 zapovesti.
A kako su onda 10 zapovesti i dalje na snazi?
Znaci da nisu, jer ne mozes ti uzeti 1. zapovest i citati kao jevrej - "Ja sam Gospod Bog tvoj KOJI SAM TE IZVEO IZ ZEMLJE EGIPATSKE".. Tebe nije Bog izveo iz zemlje egipatske i ti nisi jevrej! Dakle, za nas je novi smisao..
Isto je i sa subotom, i ona ima novi smisao!
Zato Pavle kaze da dekalog "prestaje" da vazi, tj. reci urezane u kamenje slovima. Ti imas nove zapovesti Hristove, preoblikovane. Zakon je duhovan, nije vise slovo na papiru ili kamenu, tj. nema vise pisanih zapovesti, vec se sagledava ono sto stoji iza reci koje su nekada jevreji drzali, tj. smisao. A pojasnjenje je dao Hristos!
Jovan sam kaže"ne dajem vam zapovest novu, već staru".
On misli na "zapovest staru od pocetka", a to je zapovest o ljubavi, zapovest Hristova, nije on govorio o dekalogu! Pogresna ti je interpretacija..
dapače i On i njegovi apostoli su kršili subotu. Židovi, koje pokušavaju glumiti današnji subotari (EGWisti) čak su Isusa pokušati pogubiti zbog toga što je kršio subotu.
"u prvu subotu po drugom danu pashe iđaše Isus u subotu kroz useve: a učenici Njegovi ogladneše, i počeše trgati klasje putem, i satirahu rukama te jeđahu.
A neki od fariseja videvši to rekoše Mu: Gledaj, zaštoučenici tvoji čine šta ne valja činiti u subotu? Zašto činite šta ne valja činiti u subotu?
I odgovarajući Isus reče im: Zar niste nikad čitali ono šta učini David kad mu bi do nevolje i ogladne"
---> Ovde je rec o Pashi. Zakonom je bilo zabranjeno pabriciti i jesti bilo sta drugo osim beskvasnih hlebova u te dane..Dakle, krsio je Hristos i druge zakone, krsio je i Pashu..
Ko održi sve a jednu prekrši sve je prekršio. Ti od Isusa napravi prekršitelja zapovesti.
Pa krsio je on i Pashu, eno gore sam naveo Slapu.. Salu na stranu, nije on prekrsio nista, ali to ne znaci da subota ima isti smisao za nas kao i za jevreje.
No dobro je da si priznao da vi poštujete 9 a ne 10 zapovesti. Ali rana crkva i u IV eku potuje svih 10 zapovesti.
Gresi Slap. Crkva postuje svih 10 zapovesti, ali subotu drzi na duhovan nacin kao i sve druge zapovesti. Hristos je nas odmor i nasa subota, u njemu pocivamo od greha.. Citaj Jevrejima 3. i 4. poglavlje, gde sedmicnu subotu cini "simbolom" (senom) buduceg odmora u obecanoj zemlji. Dakle Pavle je tamo "simbolizovao sedmicnu subotu", govoreci da je ona slika veceg odmora u obecanoj zemlji. A nama je ona slika odmora u Hristu. Ako je dakle, dekalog vecan i nepromenljiv, kako se moze bilo sta iz njega "simbolizovati"???
Zasto je dakle Pavle "simbolizovao" subotu?
Objasnio sam gore.. Kao sto prva zapovest ima simbolicne elemente tako i zapovest o suboti ima. Recimo "egipat" u prvoj zapovesti za nas ima duhovan smisao, tako i subota ima! Zakon je ispunjen u Hristu, i on je slika onoga sto ce doci! Subota je simbol oslobodjenja od greha i odmora u Hristu, kao sto Pavle i kaze!
A onda dodjete vi, pa stanete optuzivati one koji ne drze subotu fizicki, vec odmaraju duhom?
Pa zasto to cinite? Nije li smisao subote duhovni a ne fizicki odmor?
Kršio predstavu o suboti, da. Ali to je problem naroda tog doba što su imali pogrešnu predstavu o suboti.
Jevreji su imali pogresnu predstavu o suboti, ali vi takodje imate, jer ste naglasak stavili na "fizicko pocivanje" (odmaranje), umesto na duhovni odmor. Fizicki odmor nije toliko bitan vec duhovni, a to je pokazao Hristos, jer je u potrebi dozvolio da je prekrsis!
Zasto vi stalno korite one koji ne drze subotu kao vi? Pa ako oni smatraju da pocivaju u Hristu duhom, i da je subota veceg znacaja od onog koji vi vidite, zasto ih korite?
Niste u pravu! Dobro je drzati subotu fizicki i odmarati (kao sto vi radite), ali je jos bolje drzati je duhom, jer Bog vise ceni one koji svaki trenutak pocivaju u Hristu, od onih koji to cine jednom nedeljno!
Ti se bojiš subote iz razloga što je posmatraš sa aspekta zabrane rada.
Smisao subote nije zabrana rada, i Hristos je radio svake subote! Znaci, ako ja radim, a duhovno pocivam svojim umom, ja ne krsim zakon, vec ga drzim na pravi nacin!
Bezveze se raspravljate, ljudi trebaju da shvate duhovni znacaj subote, a svako neka je drzi onako kako smatra da treba. Ako fizicki neka drzi, ako duhom jos bolje.. Generalno, vi pravite halabuku oko nicega.. Akcenat je na duhovnom a ne na fizickom pocinku!
Onda bi se i jevreji spasavali subotarenjem. Ali problem je duhovne prirode..
Vecina Hriscana i ne prestupa zakon, jer drzi duh zakona! Samo vi ste se opteretili slovom, spoljsanjim drzanjem, kao da je to bitno..
Uopste nije bitno!
Poslednja izmena: