Katolicizam i njegovi plodovi

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ja ću dodati samo, da nove zapovesti ne znači nešto drugo van 10 zapovesti već "nov" način razumevanja 10 zapovesti.

A kako su onda 10 zapovesti i dalje na snazi?

Znaci da nisu, jer ne mozes ti uzeti 1. zapovest i citati kao jevrej - "Ja sam Gospod Bog tvoj KOJI SAM TE IZVEO IZ ZEMLJE EGIPATSKE".. Tebe nije Bog izveo iz zemlje egipatske i ti nisi jevrej! Dakle, za nas je novi smisao..

Isto je i sa subotom, i ona ima novi smisao!

Zato Pavle kaze da dekalog "prestaje" da vazi, tj. reci urezane u kamenje slovima. Ti imas nove zapovesti Hristove, preoblikovane. Zakon je duhovan, nije vise slovo na papiru ili kamenu, tj. nema vise pisanih zapovesti, vec se sagledava ono sto stoji iza reci koje su nekada jevreji drzali, tj. smisao. A pojasnjenje je dao Hristos!

Jovan sam kaže"ne dajem vam zapovest novu, već staru".

On misli na "zapovest staru od pocetka", a to je zapovest o ljubavi, zapovest Hristova, nije on govorio o dekalogu! Pogresna ti je interpretacija..

dapače i On i njegovi apostoli su kršili subotu. Židovi, koje pokušavaju glumiti današnji subotari (EGWisti) čak su Isusa pokušati pogubiti zbog toga što je kršio subotu.

"u prvu subotu po drugom danu pashe iđaše Isus u subotu kroz useve: a učenici Njegovi ogladneše, i počeše trgati klasje putem, i satirahu rukama te jeđahu.
A neki od fariseja videvši to rekoše Mu: Gledaj, zaštoučenici tvoji čine šta ne valja činiti u subotu? Zašto činite šta ne valja činiti u subotu?
I odgovarajući Isus
reče im: Zar niste nikad čitali ono
šta učini David kad mu bi do nevolje i ogladne"

---> Ovde je rec o Pashi. Zakonom je bilo zabranjeno pabriciti i jesti bilo sta drugo osim beskvasnih hlebova u te dane..Dakle, krsio je Hristos i druge zakone, krsio je i Pashu..

Ko održi sve a jednu prekrši sve je prekršio. Ti od Isusa napravi prekršitelja zapovesti.

Pa krsio je on i Pashu, eno gore sam naveo Slapu.. :) Salu na stranu, nije on prekrsio nista, ali to ne znaci da subota ima isti smisao za nas kao i za jevreje.

No dobro je da si priznao da vi poštujete 9 a ne 10 zapovesti. Ali rana crkva i u IV eku potuje svih 10 zapovesti.

Gresi Slap. Crkva postuje svih 10 zapovesti, ali subotu drzi na duhovan nacin kao i sve druge zapovesti. Hristos je nas odmor i nasa subota, u njemu pocivamo od greha.. Citaj Jevrejima 3. i 4. poglavlje, gde sedmicnu subotu cini "simbolom" (senom) buduceg odmora u obecanoj zemlji. Dakle Pavle je tamo "simbolizovao sedmicnu subotu", govoreci da je ona slika veceg odmora u obecanoj zemlji. A nama je ona slika odmora u Hristu. Ako je dakle, dekalog vecan i nepromenljiv, kako se moze bilo sta iz njega "simbolizovati"???

Zasto je dakle Pavle "simbolizovao" subotu?

Objasnio sam gore.. Kao sto prva zapovest ima simbolicne elemente tako i zapovest o suboti ima. Recimo "egipat" u prvoj zapovesti za nas ima duhovan smisao, tako i subota ima! Zakon je ispunjen u Hristu, i on je slika onoga sto ce doci! Subota je simbol oslobodjenja od greha i odmora u Hristu, kao sto Pavle i kaze!

A onda dodjete vi, pa stanete optuzivati one koji ne drze subotu fizicki, vec odmaraju duhom?

Pa zasto to cinite? Nije li smisao subote duhovni a ne fizicki odmor?

Kršio predstavu o suboti, da. Ali to je problem naroda tog doba što su imali pogrešnu predstavu o suboti.

Jevreji su imali pogresnu predstavu o suboti, ali vi takodje imate, jer ste naglasak stavili na "fizicko pocivanje" (odmaranje), umesto na duhovni odmor. Fizicki odmor nije toliko bitan vec duhovni, a to je pokazao Hristos, jer je u potrebi dozvolio da je prekrsis!

Zasto vi stalno korite one koji ne drze subotu kao vi? Pa ako oni smatraju da pocivaju u Hristu duhom, i da je subota veceg znacaja od onog koji vi vidite, zasto ih korite?

Niste u pravu! Dobro je drzati subotu fizicki i odmarati (kao sto vi radite), ali je jos bolje drzati je duhom, jer Bog vise ceni one koji svaki trenutak pocivaju u Hristu, od onih koji to cine jednom nedeljno!

Ti se bojiš subote iz razloga što je posmatraš sa aspekta zabrane rada.

Smisao subote nije zabrana rada, i Hristos je radio svake subote! Znaci, ako ja radim, a duhovno pocivam svojim umom, ja ne krsim zakon, vec ga drzim na pravi nacin!

Bezveze se raspravljate, ljudi trebaju da shvate duhovni znacaj subote, a svako neka je drzi onako kako smatra da treba. Ako fizicki neka drzi, ako duhom jos bolje.. Generalno, vi pravite halabuku oko nicega.. Akcenat je na duhovnom a ne na fizickom pocinku!

Onda bi se i jevreji spasavali subotarenjem. Ali problem je duhovne prirode..

Vecina Hriscana i ne prestupa zakon, jer drzi duh zakona! Samo vi ste se opteretili slovom, spoljsanjim drzanjem, kao da je to bitno..

Uopste nije bitno!

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Hristos sam govori "dajem vam novu zapovest". A ti tvrdis da on nije dao nista novo, sto je suludo. On sam kaze da jeste! Novi Zavet zahteva i nove zapovesti! Ne razumete da je recimo ova zapovest iznad onoga sto Mojsijev zakon zahteva! "Da ljubite jedan drugoga kao sto ja vas ljubih", to znaci umreti i zrtvovati se za druge, kao sto je i Hristos umro za svoje prijatelje! A nigde to u Mojsijevom zakonu ne pise da si duzan ciniti. To se ne moze izvuci.. Jer se zapovest "ne ubij" ovome suprotstavlja, jer ako ti umres za svog prijatelja, onda si sebe ubio.

Dakle, sve je podignuto na visi nivo, na duhovni nivo, gde je bitan smisao a ne slovo.. Iz slova ovo ne mozes izvuci!

A to da su Jevreji vodjeni Duhom razumeli zakon, je suplja prica. Neki i jesu bili nadahnuti, ali su to bili proroci i carevi, a ne obican narod. Za obican narod su postavljane sudije i tumaci. I zato je Mojsije postavio ljude koji su razlucivali komplikovane stvari, jer Duh nije bio izliven..

Tek kasnije Bog kaze, sto se odnosi na nas i Novi Zavet:

"I daću vam novo srce, i nov ću duh metnuti u vas, i izvadiću kameno srce iz tela vašeg, i daću vam srce mesno. I duh svoj metnuću u vas, i učiniću da hodite po mojim uredbama i zakone moje da držite i izvršujete."

---> Kaze " Novi Duh", jer ga nisu imali pre toga! A tako ni ispravno razumevanje Bozje volje!

Zato moraju biti "nove zapovesti", jer "novi je duh" i "novi zavet". Dakle, stare su zapovesti preoblikovane i podignute na visi nivo! Pa tako i dekalog dobija novi smisao!

I ne mozes ti meni reci da prva zapovest - "Ja sam Gospod Bog tvoj koji sam te izveo iz zemlje egipatske" nama znaci isto, ne znaci! Jer je ovo stara zapovest, i za nas nema isto znacenje kao za jevreje, pa se ne moze ni uzeti u tom obliku, vec mora biti "preoblikovana"! I to i radite, kada simbolizujete znacenje egipta..

Tako Isus sve zapovesti "preoblikuje", i zapovest o suboti! I ona nema vise isto znacenje! Zato i kaze Pavle da ono sto je bilo slovima urezano u kamenu "prestaje" da vazi, jer se na Hristu dovrsava, i menja se smisao i znacenje tog zakona!

A kad mi ovo posmatramo iz ugla Novog Zaveta nama deluje isto, ali nije isto..

I ne mozes me nikada ubediti, da bi neki izrailjac iz SZ ovako razumeo dekalog kao mi danas! Duh je nov, i zato su i zapovesti nove i Novi Zavet! Novo je i razumevanje, jer se u Hristu skida koprena!

Sto se tice nedelje, katolici se ne hvale da drze dekalog! I kad ti kazes "zamenili su subotu nedeljom" to je izvrtanje! Jer nisu oni zamenili dekalog, niti drze nedelju zbog dekaloga, vec drze nedelju kao uspomenu na vaskrsenje. A to sa dekalogom nema nikakve veze! Za njih je dekalog ukinut! I subota je ukinuta!

Oni kao i J.S. veruju da dekalog vise ne vredi, vaze im jedino zapovesti Hristove u Novom Zavetu!

Medjutim, vi dajete pogresnu interpretaciju njihovog verovanja, pa onda to pobijate, sto je suludo. U katekizmu uopste ne pise da katolici drze nedelju zbog dekaloga! Za njih dekalog ne vazi!

I ovu gomilu besmislica sam dao na grupi.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Zaključismo Duh Sveti i mi ne nametati vam nikakva tereta osim onoga što je potrebno: uzdržavati se od mesa žrtvovana idolima, od krvi, od udavljenoga i od bludništva. Budete li se toga držali, dobro ćete učiniti. Živjeli!"

Pa tu nisu spomenute ni ostale zapov. znači može se po tebi ubijati, krasti itd.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Stoji i ovo da su svaki dan bili zajedno i lomili kruh.

Tako je i danas u Kristovoj crkvi. Svaki dan u svakoj katoličkoj crkvi na čitavoj kugli zemaljskoj svećenik služi Svetu misu - Euharistiji. Dakle, točno kako su to činili i apostoli u prvaj Crkvi, i kako je to zapisano u Novom zavjetu što ti ovdje navede.

A vi svoje "grožđijade" održavate malo češće od olimpijskih igara, par puta godišnje. I iz ovoga je posve jasno da ove vaše 'grožđijade' niti mogu niti imaju bilo kakve veze niti s apostolima niti s Kristom. :mig:

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Dobro je drzati subotu fizicki i odmarati (kao sto vi radite), ali je jos bolje drzati je duhom,

Treba je držati na oba. To i jeste poenta. Upravu si ti da mnogi zanemaruju taj duhovni aspekt, to je činio i narod u Hristovo vreme i fariseji. Da, subota mora biti svaki dan u nama, da "počinemo" od dela "svojih"...dakle da ostavimo dela svoja, naš način rezonovanja, zaključivanja, umaranja u grehu već da počivamo od greha. Apsolutno, jer ako ne počivamo od greha i zlih namera džaba nam držanje fizički. No, fizički odmor tj. počivanje u danu subotnjem je dodatni blagoslov.

Istina je da ne trebamo biti opterećeni pojedinačnim pravilima čak ni kao što je to dato kroz Mojsija jer je to imalo svrhu za narod tog vremena, ali da taj dan trebamo imati zajednicu sa Bogom, da ostavimo i odgodimo poslove i taj dan provedemo u molitvi i razmišljanju o delima Božijim jeste blagoslov. Bog hoće tog dana da nas posebno blagoslovi i ohrabri svojim prisustvom. I zato je žalosno da nam je to dostupno a recimo neko ne želi to, što je svojevrstan paradoks ali dobro. To su ljudske spekulacije.

E zato da bismo shvatili taj duhovni značaj subote o kome govoriš, i sa čim se ja apsolutno slažem, potrebno je i to fizičko držanje ili obeležje tog dana, da nam taj dan bude nešto posebno i da počinemo od dela. Tada ćemo to moći preneti u svaki dan na taj duhovni način. Da, subota je simbol počivanja od greha. Neka nas Gospod vodi u tome. Amin.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
E zato da bismo shvatili taj duhovni značaj subote o kome govoriš, i sa čim se ja apsolutno slažem, potrebno je i to fizičko držanje ili obeležje tog dana, da nam taj dan bude nešto posebno i da počinemo od dela. Tada ćemo to moći preneti u svaki dan na taj duhovni način. Da, subota je simbol počivanja od greha. Neka nas Gospod vodi u tome. Amin.

A što će meni židovska subota, kada ja imam Kristovu nedjelju. I u Novom zavjetu sveti apostol Ivan nedjelju naziva "kiriake" - "gospodnji dan", dakle dan koji se odnosi na Krista, Boga Sina, koji nam je došao s Kristovim uskrsnućem u nedjelju.

I tvoje nagovaranje kršćana da drže subotu kao Židovi je vrlo smišljeni i vrlo zločesto. Ti to znaš, Kristova crkva je u 4. stoljeću izrekla anatemu za sve kršćane koji budu svetkovali subotu kao Židovi. I ti upravo znajući za ovo pokušavaš kršćane prevariti i gurnuti ih u otpadništvo od Kristove crkve.

Dragi kršćani, ne slušajte ovog 'ričućeg lava', a pogotovo ne činite ovo na što vas ovdje nagovara, jer je njegova namjera da vas otme Kristu (za kojeg on kaže da je samo čovjek) i da vas privede u 'sotonin tor'.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
A što će meni židovska subota, kada ja imam Kristovu nedjelju

Nedelja nije dan odmora. To znaš valda. Subota je blagoslov a nedelju drži, niko ti ne brani. Problem je što ti kao i u tradiciji tvoje crkve suprotstavljaš ta dva dana. To ne treba raditi. Gore opisah značaj subote, Mire govori i o duhovnom značaju, u čemu je upravu. Ako ona ima taj duhovni značaj svakako da ima i doslovni jer jedan bez drugog nije moguće razumeti kako treba.

E sada, Bog tebe ne primorava ni na šta, na tebi je hoćeš iskoristiti taj blagoslov ili ne. Ti možeš reći:"o meni ne treba taj blagoslov", i Bog ti neće ništa nametnuti.

Kontra pitanje tebi: "A zašto bi propustio blagoslov subote"? Ti subotu razmatraš potpuno pogrešno, shvatajući je kao teret. Rekoh ti, to je pogrešan pristup. Trebaš početi da je gledaš kao blagoslov i onda će ti se samo kazati kakav pristup prema njoj treba da imaš.

Natrag