Katolicizam i njegovi plodovi

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Niko te ne goni da išta prihvatiš. Jasno je da nedelja nije sedmi dan niti dan odmora. Naravno, ko ti brani, drži je. A subota ima svoj drugi značaj.

Pogotovo ako ću se time "samoekskomunicirati"???

Nećeš se samoekskomunicirati, ko ti to kaže? Ja verujem da tvoja crkva neće ti ništa prigovoriti ako poštuješ nedelju i držiš subotu? Zašto bi te ekskomunicirali? U pravoslavlju, evo Mire može da ti potvrdi, ljudi koji drže subotu nemaju nikakav problem sa crkvom. Zašto bi neko bio ekskomuniciran ako po savesti drži subotu.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Nećeš se samoekskomunicirati, ko ti to kaže? Ja verujem da tvoja crkva neće ti ništa prigovoriti ako poštuješ nedelju i držiš subotu? Zašto bi te ekskomunicirali? U pravoslavlju, evo Mire može da ti potvrdi, ljudi koji drže subotu nemaju nikakav problem sa crkvom. Zašto bi neko bio ekskomuniciran ako po savesti drži subotu.

Ja tebi nudim Spasitelja i Boga Isusa Krista, ti ga odbacuješ, a k'o muha si dosadan nudeći meni kršćaninu židovsku subotu!?!?!? Kako ti više nije neugodno ovako se srozavati i sve, uključujući i samoga sebe, maltretirati?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
a k'o muha si dosadan nudeći meni kršćaninu židovsku subotu!

Samo ti kažem da ti se ama baš ništa neće dogovoditi ako prihvatiš subotu, dan odmora, blagoslova, sedmi dan-to je dan blagoslova dat "čoveka radi". Ko želi, neka uđe u taj mir. Ali na tebi je, niko te ne tera ni na šta jer Bog nikoga ne tera. Po svojoj savesti radi. Samo ti kažem da ti niko u crkvi ne bi ništa rekao za to.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465

Pa ako ti zamere, to znači da ne poštuju tvoje izbore. Kako ćeš ti ikome tamo nauditi tvojim držanjem subote? Živiš po savesti a u isto vreme poštuješ običaje svoje crkve. Kažem ti u pravoslavlju može se držati subota i pored svega ostalog. Odatle i imamo mnoge pravoslavne zajednice koje na kolektivnom nivou drže i subotu pored nedelje a imamo i pojedince. To je tvoj izbor, i po tome ćeš videti da li ti braća dopuštaju da živiš po savesti ili ne.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Pa ako ti zamere,

Nisam se ja osvrtao na nečije zamjeranje, nego na tvoj primjer odbacivanja Spasitelja i Boga Isusa Krista s prihvaćanjem židovske subote.

To je tvoj izbor, i po tome ćeš videti da li ti braća dopuštaju da živiš po savesti ili ne.

Naša savjest nama kršćanima nalaže da živimo po nauku apostola i Kristove crkve. A Kristova crkva je još prije 17 stoljeća izrekla anatemu svima onima koji bi svetkovali subotu kako to činite vi Židovi. I što tebi sada ovdje nije jasno? Kako ne shvaćaš da tvoje iritantno "prodavanje, tj. prostituiranje, židovske subote" izgleda isto kao kada bih ja tebe nagovarao da jedeš go**vna.

Ponudio sam nagradu od 100 tisuća Eura, sada je povećavam na milijun Eura, onome tko mi nađe samo jedno mjesto u Novom zavjetu gdje su apostoli okupljeni s kršćanima na svetkovanju subote.

Evo primjera da su se na Euharistiji svečanije i brojnije okupljali nedjeljom.

Dj 20,7: U prvi dan tjedna, kad se sabrasmo lomiti kruh, Pavao im govoraše i kako je sutradan kanio otputovati, probesjedi sve do ponoći.

P.S. Ako ne nađeš u Novom zavjetu ni jedno mjesto na kojem se govori o okupljanju apostola s kršćanima na svetkovanju subote, a nastaviš i dalje biti ovako i ovoliko drzak 'žicajući' sa subotom, uzvratit ću ti na jednako drzak način.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Naša savjest nama kršćanima nalaže da živimo po nauku apostola i Kristove crkve. A Kristova crkva je još prije 17 stoljeća izrekla anatemu svima onima koji bi svetkovali subotu kako to činite vi Židovi

Suprotno "Apostolskim Konstitucijama" iz prve polovine IV veka. Naprotiv, Nestorijanska Pravoslavna Crkva Istoka, Etiopska Pravoslavna Crkva su vekovima i nakon ovoga držale i drže subotu. Tako da taj Laodikejski sabor iz druge polovine IV veka je izraz više politike tog vremena nego stvarne duhovne potrebe hrišćana. To je parcijalni sabor i ne obavezuje hrišćane. Uzgred to samo potvrđuje da su hrišćani svetkovali Subotu do tada i posle toga.

Zato ti kažem, to nije apostolska nauka već jednog sabora suprotan dotadašnjem nauku crkve. Ovaj sabor osudiše i crkveni oci poput Grigorija Nizijanskog i Atanasija Aleksandrijskog kada su opomenuli da treba držati oba dana kao do tada.

Dj 20,7: U prvi dan tjedna, kad se sabrasmo lomiti kruh, Pavao im govoraše i kako je sutradan kanio otputovati, probesjedi sve do ponoći.

Svaki dan su to radili: "I svaki dan bejahu jedanko jednodušno u crkvi, i lomljahu hleb po kućama, i primahu hranu sa radosti i u prostoti srca", Dela 2,46.

Dakle, taj argument ne stoji nikako da su to radili samo prvog dana u nedelji i da su time prvom danu u nedelji davali poseban značaj.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Suprotno "Apostolskim Konstitucijama" iz prve polovine IV veka. Naprotiv, Nestorijanska Pravoslavna Crkva Istoka, Etiopska Pravoslavna Crkva su vekovima i nakon ovoga držale i drže subotu. Tako da taj Laodikejski sabor iz druge polovine IV veka je izraz više politike tog vremena nego stvarne duhovne potrebe hrišćana. To je parcijalni sabor i ne obavezuje hrišćane. Uzgred to samo potvrđuje da su hrišćani svetkovali Subotu do tada i posle toga.

Zato ti kažem, to nije apostolska nauka već jednog sabora suprotan dotadašnjem nauku crkve. Ovaj sabor osudiše i crkveni oci poput Grigorija Nizijanskog i Atanasija Aleksandrijskog kada su opomenuli da treba držati oba dana kao do tada.

Odlično, pridruži im se. Ili ti osnuj svoju crkvu u kojoj Bog nije Isus Krist, nego subota. Zovi tripu, jer da biste bili crkva morate biti najmanje dvojica.

Svaki dan su to radili: "I svaki dan bejahu jedanko jednodušno u crkvi, i lomljahu hleb po kućama, i primahu hranu sa radosti i u prostoti srca", Dela 2,46.

Dakle, taj argument ne stoji nikako da su to radili samo prvog dana u nedelji i da su time prvom danu u nedelji davali poseban značaj.

Naravno da stoji. I danas se Kristova crkva okuplja svaki dan na Euharistiju, ali su nedjeljna okupljanja brojnija i svečanija.

Zašto se nisi osvrnuo na vaše "subotarske grožđijade" koje 'igrate' par puta godišnje. Kaka to lakrdija može imati ikakve veze s onim što su apostoli i prva Crkva činili svaki dan, a čini to Kristova crkva tako sve do današnjih dana!?!?!?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Jovane.
Sve sto Stvarnoslap izmisli to je istina.

Verujem da je on cak umislio da je on "put istina i zivot"

Ne bi me cudilo da je te Isusove reci prepravio korektorom u bibliji, i dopisao "JA STVARNOSLA SAM PUT ISTINA I ZIVOT"

Natrag