Tebi je očito promaklo, Jovan je već u nekoliko navrata tvrdio da se moraju obdržavati svi židovski blagdani, a ne samo blagdan prvina. Jovan ti je "naj-hard" subotar, on je svojevrsni klon Ellen White i Miroljuba Petrovića - Miro-vajt.
Da znam ja za njegovo ucenje, ali to je nesto izmedju judaizma i adventizma..
Imaju svoju ulogu. Samo prvi korak jeste da shvatiš značaj subote a koliko vidim ti to shvataš i drago mi je zbog toga. Ono što Isaija 58 govori jeste da je subota "milina". Bog zapravo i želi da nam ona bude milina...da budemo srećni tog dana ida primimo Božiji blagoslov. Ni jedna religija osim Biblijske ne govori o danu u kome Bog želi da doživimo nešto posebno. Jedino Biblija govori o tom danu i zato mi imamo poseban blagoslov nada sve narode i religije.
To je iz staroga zaveta, ipak subota za njih nije bila milina, vec teret zbog onoga sto su fariseji jos dometnuli. Blagoslov moze biti jedino u Hristu.
To opet nema veze sa fizickim odmorom.. Fizicki odmor nije u fokusu te zapovesti vec duhovni. Jer kao sto sam objasnio, Bog se nije "fizicki odmorio" vec duhovno nakon stvaranja.. A ni mi Jovane se ne odmaramo fizicki na novom svetu, jer necemo stariti i necemo se umarati, bicemo kao andjeli kaze Hristos, pa zasto ce nam onda vecna subota i odmor, od cega?
U duhovnom smislu cemo slaviti Boga neprestano, i to non stop, svaki trenutak, minut, sekundu.. A to ti je najbolje opisano u otkrivenju, gde andjeli pevaju - "svet sve svet je Gospod Bog Svedrzitelj, puna je sva zemlja slave njegove" , i to cine dan i noc bez prestanka..
Suština je da taj dan ne bude neprijateljski za nas već prijateljski. To Bog želi, o tome Isus govori.
Ali ipak u jevrejima 3. i 4. poglavlju se taj "dan" simbolizuje. Kad necemu das duhovnu konotaciju i nacinis ga "senkom", zar fizicki aspekt toga ne biva zanemaren kada se dogadjaj ispuni.. Zar nije tako sa svim praznicima?
Pokazi mi tekstom, da li je i dalje zadrzan taj fizicki apsket kao neophodan i zasto bi bio zadrzan?
Koliko znam, u novom svetu "od subote do subote i od mladine do mladine svako telo dolazi ka Gospodu", Isaija 66,23
Vidis adventisti koriste ovaj tekst da dokazu vecno svetkovanje subote, ali ti si otisao jos dalje, pa tumacis da je i "mladina" doslovna i vecna, a to iz teksta i proizlazi ako je prvi deo doslovan, onda je i drugi u vezi mladine..
Ne Jovane, ti tekstovi ukazuju na "kontinuirano" obozavanje Boga, i neprestano proslavljanje njega u vecnosti.. Nista drugo..
Ne moze se ovim tekstovima dokazivati neprolaznost subote, niti mladine, jer imas u tim tekstovima i prinosenje zrtava u hramu opisano, pa to nije znaci da cemo prinositi zrtve u vecnosti..
Tako i svih 7 Biblijskih praznika su "spomen" na delo koje Gospod je učinio i nikada se zaboraviti neće.
Svi ti praznici, oni su ukazivali na Hrista, na njegovo delo okupljenja. Sve se to ispunilo, rekao sam. Isto tako i smisao subote jeste otkupljenje opravdanje i odmor u Hristu, pocinak od greha. Pavle kaze "ako dakle vaskrsnuste s Hristom, trazite ono sto je gore, gde Hristos sedi s desne strane Oca". Pavle kaze da smo vec vaskrsli, ne da tek trebamo vaskrsnuti, jer smo usli u proces preobrazenja. O tome sam u prosloj temi govorio, mi se vec preobrazavamo u ovom zivotu i umrli smo telom.. Citaj Novi Zavet, pa ces videti da smo mi vec vaskrsli i preobrazavamo sez taj proces zapocinje vec u ovon zivotu..
A subota ima svoj duhovni smisao, na Hristu se ispunjava, i to mozes i sam zakljuciti kad procitas jevrejima 3. i 4. poglavlje. Ona je simbol, Pavle ju je nacinio simbolom (senkom). I niko ne moze reci da nije..
Senka je kao prorocanstvo, ukazuje na buducnost, i kada se ono desi, nema potrebe i dalje najavljivati dolazak toga..
To je kao negativ slike, ti razvijes negativ u lab. i dobijes sliku u boji. Negativ se potom baca, jer nije vise potreban, dok slika u boji ostaje..
Isto je sa Hristom i svim ovim zapovestima.. Hristos ostaje, a zapovesti prestaju..
Ti praznici sto pominjes su dogadjaji koji su na Hrista ukazivali i na njemu se ispunili. Negativ je nasao pozitiv. I ja smatram da je i subota ispunjena, a ti ako mislis da nije, ti mi dokazi zasto nije..
Kako god, mladina je ispunjena na Hristu, i nema potrebe ponovo drzati taj praznik, jer ne ukazuje ni na sta novo u buducnosti..
Žrtva i prilog je prošao, sada ostaje "deo" praznika koji je neprolazan. Amin.
Jovane, mnogo fantaziras..
Evo reci cu ti ovako, ako Hristos i dalje sluzi kao prvosvestenik u nebeskom hramu, i posrednik je Bozji, ako nas zastupa, i prinosi vrednost svoje otkupne zrtve svakodnevno za grehe narodne (to uce adventisti), onda delo spasenja nije ni dovrseno. Mi bi trebali i dalje da imamo neku sluzbu u hramu, jer se nebeska svetinja jos nije ocistila, i gresi nisu oprosteni.. Pa bi logicno bilo da cinimo spomen na to delo ociscenja koje ce se konacno dovrsiti na kraju! Trebalo bi da prinosimo zrtvu barem jednom godisnje! Zar ne?
Ne, nisi u pravu! Na Hristu se ovo sve ispunilo! I lepo tu pise Pavle "Hristos je svrsetak zakona svakome koji veruje" i "da vas dakle niko ne osudjuje za mladine.. koje je sve sen onoga sto scase da dodje i telo je Hristovo", pa kakve onda mladine spominjes kad Pavle kaze da su one telo Hristovo?
Skrenuo si sad od subote na mladinu, a mi o suboti pricamo. Vrati se dakle na temu, i nadji mi gde pise da je fizicki aspekt kod subote obavezan i zasto? Ja to nisam nasao.. Ako mi nadjes, ja cu priznati da je obavezno.
Mislim Jovane, kako uopste nesto takvo mozes tvrditi da je fizicki aspekt obavezan, kada i sam znas da cemo biti "kao andjeli", a andjeli se jovane ne umaraju, oni su duhovi, ne krecu se, ne lete, ne umaraju.. Oni samo premestaju svoju prisutnost s jednog mesta na drugo u trenutku, ne znam ni da li to znas, da se andjeli i ne krecu kao mi.. Sta ce ti subota u vecnosti da odmaras fizicki, kad nisi telesan???