Katolicizam i njegovi plodovi

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Nisi naravno, ako je ženi ti bilo od koristi i potrebi ali dobro je da imamo na umu da razgraničimo šta je stvarna potreba a šta se može odložiti. Tako da niko ovde koliko znam od adventista neće reći da je svaki rad subotom zabranjen ako to jeste odgovor na potrebe

Mozda i nije bila stvarna potreba, ali ja sam zeleo da pomognem, bilo mi je zao zene.. A to je i smisao, pomagati ljudima..

Fizički aspekt nije potreban Bogu, već nama. Jer ako je subota simbol počinka onda taj simbol mora imati uzor u nečem opipljivom a to je fizički odmor pre svega.

Nije simbol fizickog vec duhovnog pocinka. Ako pogledas jevrejima 3. i 4. poglavlje, shvatices da je subota u stvari simbol duhovnog pocinka! Jevreji su usli u obecamu zemlju, ali nisu doziveli pravi odmor! Zasto? Zato sto nisu duhom pocinuli u Hristu!

A nije Bog fizicki odmorio taj dan, on je odmarao duhovno. Hristos sam kaze: "moj otac radi sve do sad, pa radim i ja". Dakle nije akcenat na fizickom odmoru!

I zato smatram, da nikoga ne treba prisiljavati da fizicki drzi, ako on smatra da je duhovno dovoljno..

E kada sa tog aspekta gledamo a ne sa aspekta zabrane, sankcije onda ćemo lako definisati šta nam valja činiti subotom.

Pa nije data radi zabrane, vec da bude blagoslov. A blagoslov je samo ako ne opterecuje coveka nekakvim besmislenim pravilima..

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Mozda i nije bila stvarna potreba, ali ja sam zeleo da pomognem, bilo mi je zao zene.. A to je i smisao, pomagati ljudima..

Dobra je tvoja namera, ali smisao mora biti uvek odgovor na potrebe života. To je kriterijum. Nama se možda nešto učini ispravnim, ali pratimo uvek šta je zaista realna potreba života.

Nije simbol fizickog vec duhovnog pocinka.

Akcenat je na "počinku". E sada ako imamo duhovni smisao nečega, ne možeš ga imati ako nema i fizičkog. To je povezano. Kao stvarost i senka..ako nema stvarnosti nema ni senke. Dakle, ako nema fizičkog nema ni duhovnog jer to duhovno je slika ili sen fizičkog. Ali opet kažem, neki taj fizički prenaglašavaju a drugi duhovni. Ni jedno nije ispravno samo za sebe već jedino kada postoji pravilna ravnoteža između jednog i drugog.

I zato smatram, da nikoga ne treba prisiljavati da fizicki drzi, ako on smatra da je duhovno dovoljno..

Treba ga prepustiti Reči Božijoj da uvidi sve segmente toga tj. uputiti ga u najosnovnijem kontekstu a zatim mu pustiti da sam shvati puninu istine.

Pa nije data radi zabrane, vec da bude blagoslov. A blagoslov je samo ako ne opterecuje coveka nekakvim besmislenim pravilima..

Ili bolje rečeno umesto reči "zabrana" što možda uhu zvuči kao teret treba insistirati više na tome čega nas je Gospod oslobodio tog dana. Vidiš kod Jevreja možda jeste bio akcenat na fizičkom delu Sabata, i to u mnogo strožijem smislu nego nama danas, iz prostog razloga što su bili u ropstvu u Misiru i strogim zabranama njima je predočeno da ih Bog voli, da ih suprotno teškom radu i muci sada poziva na odmor od toga svega. Ali mi naravno imamo drugačije potrebe od njih danas, mi imamo mnogo više odmora i lagodnijeg života od njih. I zato nama subota treba da ima kontekst oslobađanja od naših svakodnevnih teškoća i vreme kada posvećujemo Bogu naš život. Nama stroge zabrane date Jevrejima ne vrše takvu funkciju kao njima pa nam nisu ni date. Ali ostaje dakle, subota kao oslobođenje od onoga što mi obavljamo svakodnevno i fizička i duhovna relaksacija za um i telo . Eto tako treba shvatit subotu.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Vidiš kod Jevreja možda jeste bio akcenat na fizičkom delu Sabata, i to u mnogo strožijem smislu nego nama danas, iz prostog razloga što su bili u ropstvu u Misiru i strogim zabranama njima je predočeno da ih Bog voli,

Je li tebe Bog Isus Krist oslobodio od ropstva grijeha? Koje ropstvo je strašnije, 'židovsko Misirsko' ili čovjekovo ropstvo grijehu? Kako zahvaljuješ Kristu, ako priznaješ da je on tvoj Osloboditelj i Spasitelj, kako to zapisaše sveti pisci Novog zavjeta?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
ako imamo duhovni smisao nečega, ne možeš ga imati ako nema i fizičkog. To je povezano. Kao stvarost i senka..ako nema stvarnosti nema ni senke.

Znaci trebas da drzis i praznik prvina? Jer imao si fizicku stvarnost ali je vise nemas.. Ispada dakle da trebas da drzis taj praznik. Ovo sto pricas je malo kontradiktorno..

Ja znam da ces ti reci da je i dalje fizicki potrebno drzati subotu, i da taj zahtev nije ni prosao, ali gde to pise? Samo mi navedi gde to pise? I to bi samo znacilo onda da se duhovna simbologija nije ni ispunila na Hristu.

Ne vidim kako fizicki zahtevi moraju pratiti duhovne? Smatram da ne moraju. Ali ti naravno mozes da odlucis da poslove odlozis, i da taj dan posvetis Bogu, tako da nista drugo ne zaokuplja tvoju paznju osim duhovnih stvari, to nije pogresno.. I sam to radim, ali ne teram nikoga da postupi kao ja..

Ali opet kažem, neki taj fizički prenaglašavaju a drugi duhovni

To sam i naveo kao problem, sto se fizicki aspekt prenaglasava..

Ili bolje rečeno umesto reči "zabrana" što možda uhu zvuči kao teret treba insistirati više na tome čega nas je Gospod oslobodio tog dana. Vidiš kod Jevreja možda jeste bio akcenat na fizičkom delu Sabata, i to u mnogo strožijem smislu nego nama danas, iz prostog razloga što su bili u ropstvu u Misiru i strogim zabranama njima je predočeno da ih Bog voli, da ih suprotno teškom radu i muci sada poziva na odmor od toga svega. Ali mi naravno imamo drugačije potrebe od njih danas, mi imamo mnogo više odmora i lagodnijeg života od njih. I zato nama subota treba da ima kontekst oslobađanja od naših svakodnevnih teškoća i vreme kada posvećujemo Bogu naš život

Ovde se potpuno slazem, nama ne treba subota za odmor, mi imamo vise slobodnog vremena i lagodniji zivot, nama je potrebnije da budemo sa Bogom.. Dakle, duhovni smisao iznad fizickog.. Ali ko zeli moze odmarati fizicki..

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Je li tebe Bog Isus Krist oslobodio od ropstva grijeha? Koje ropstvo je strašnije, 'židovsko Misirsko' ili čovjekovo ropstvo grijehu? Kako zahvaljuješ Kristu, ako priznaješ da je on tvoj Osloboditelj i Spasitelj, kako to zapisaše sveti pisci Novog zavjeta?

Ako te je Hristos oslobodio ropstva grehu, dakle od duhovnog ropstva, onda mu valjda zahvaljujes duhovno, tako sto shvatas smisao subote, koja je odmor u Hristu. A fizicko odmaranje tu ne treba da bude uslov niti da se prenaglasava!

Jer i jevreji su odmarali subotom fizicki, kaze Pavle u jevrejima 3. i 4. poglavlju da jesu, ali oni "nisu usli u pocinak", jer nisu duhom pocinuli u Hristu!

Dzaba im onda fizicki pocinak kad ne pomaze, vec duhovni pocinak! Ali oni prenaglasavaju ovaj fizicki!

Vazno je razumeti pravi smisao subote, da ona predstavlja odmor u Hristu. A ako neko zeli i fizicki da odmara, moze, samo to nije uslov, duhovni odmor je iznad fizickog, inace bi se vratili na svetkovanje svih jevrejskih praznika..

Mozemo mi slaviti i Pashu i mladinu, i praznik senica i praznik prvina.. Ali ako znamo duhovni smisao, razumecemo da fizicki aspekt tu nije bitan..

Ako ja gresim, neka mi objasni gde je receno da moramo pocivati fizicki? Da je to "obaveza"?

Dekalog je dobio novi duhovni smisao! Tako i subota ima duhovni smisao. Objasnio sam na primeru prve zapovesti gde pominje "egipat", a mi nismo izasli iz fizickog ropstva kao jevreji vec iz duhovnog ropstva.. Dakle egipat je za nas simbolicno robovanje grehu. Ako je dakle prva zapovest simbolicna sa duhovnim smislom, to i subota ima novi duhovni smisao za nas.. I predstavlja pocinak u Hristu. Tu nema mesta insistiranju na fizickom aspektu..

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ako ja gresim, neka mi objasni gde je receno da moramo pocivati fizicki? Da je to "obaveza"?

Još prije koju godinu, ja sam na ovom forumu ponudio nagradu od 100 tisuća Eura, prije mjesec dana sam je povećao na milijun Eura, onome tko mi nađe samo jedno mjesto u Novom zavjetu gdje su apostoli okupljeni s kršćanima na svetkovanju subote.

P.S. A evo i 'specijalnog dodatka' nagradi, samo za Jovana - ako mi nađe takvo mjesto u Novom zavjetu, osim što ću mu isplatiti tih milijun Eura, još ću postati i subotar (EGWist). :( Nije lako, ali riječ ću održati.

Znaci trebas da drzis i praznik prvina? Jer imao si fizicku stvarnost ali je vise nemas.. Ispada dakle da trebas da drzis taj praznik. Ovo sto pricas je malo kontradiktorno..

Tebi je očito promaklo, Jovan je već u nekoliko navrata tvrdio da se moraju obdržavati svi židovski blagdani, a ne samo blagdan prvina. Jovan ti je "naj-hard" subotar, on je svojevrsni klon Ellen White i Miroljuba Petrovića - Miro-vajt.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
KO JE UGASIO SVETLO HRISTOVE VERE

Hristos i apostoli su prilikom svog zemaljskog zivota - ostavili crkvi Hriscansko nasledje zasnovano na pisanoj Bozjoj reci Bibliji, i misiju da objavljuje jevandjeosku istinu ovom svetu.

Nakon smrti apostola, a sa pocetkom druge polovine 2 veka - u crkvi koja je do tada imala cistotu Hristove nauke desavaju se duboke promene.
Pod uticajem mnogobostva, a u teznji da se dodvori svetovnim vlastima u okolnostima antijevrejske kampanje koju je Rim pokrenuo zbog ustanka Jevreja protiv Rima 132 godine nove ere - crkva ( posebno one u Rimu i Aleksandriji ) odricu se pojedinih biblijskih istina - da ne bi bile identifikovane sa Jevrejima pa time i progonjene, i usvajaju pojedine mnogobozacke elemente - praveci time jaz izmedju Hriscana Jevrejskog porekla ali i ostalih koji nisu ucestvovali u ovom kompromisu, koji je kasnije tokom istorije rezultovao njihovim progonom od strane vladajuce crkve koja je nastala ovim mesanjem Hriscanstva i mnogobozackih elemenata obucenih u Hriscansko ruho.

Ako pogledamo danasnje stanje crkava, uglavnom tradicionalnih - u njima je zastupljena obredno ritualna praksa poput "Liturgijskog pojanja, i crkvenih misa - pracenih kadjenjem kandilom, paljenjem sveca, klanjanjem slikama i kipovima, uz praznovanje praznika posvecenih svecima - pracenim razlicitim obicajima, spremanjem jela, kao i razlicita nebiblijska ucenja - koji svi do reda predstavljaju upravo proizvod ovog istorijskog mesanja sa mnogobostom polovinom 2 veka - a legalizovanih na crkvenim saborima, i ediktima svetovnih i crkvenih autoriteta.

Tako je ovim jos u pocetku odbacena cistota Hristovog jevandjelja, i uklonjen onaj sustinski smisao vere, a to je propovedanje jevandjelja svetu - putem koga se po Bozjem planu sprovodi duhovna edukacija u reci Bozjoj, kojom covek dobija spoznaju Bozjeg plana spasenja, i sta treba da cini da bi to spasenje osigurao.

Ovo je i bio plan sotone, da svet zaodene u duhovnu tamu time sto ce ukloniti temelj vere koji je od sustinske vaznosti za spasenje sveta - a to je rec Bozja, i da uspostavi mnogobozacke prakse i filozofije obucene u Hriscansko ruho.

Tako se svet od pocetka, a posebno u modernom dobu - nalazi u potpunoj duhovnoj tami, ili neprikrivenog otvorenog ateizma, ili verskog formalizma - u kome slepo veruje verskim autoritetima - hvatajuci se za slamku lazi i prevara obucenih u Hriscansko ruho, a sustinski ne poznajuci spasonosnu Bozju volju zapisanu u njegovoj reci, niti sta je vera u svojoj sustini, i kako se ona ostvaruje.

U odnosu na pojam istine - Isus je obracajuci se Ocu prilikom molitve u Gecimanskom vrtu neposredno pred svoju smrt na krstu - izrekao sledece reci:

"POSVETI IH ISTINOM SVOJOM, REC JE TVOJA ISTINA"

Tako rec Bozja, i Hristov zivotni primer i primer njegovih apostola - predstavljaju temelj i autoritet istine, i svetlost u duhovnoj tami sveta - koje trebamo da sledimo, a koje ce nas na kraju sigurno dovesti u Bozje carstvo slave.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ne vidim kako fizicki zahtevi moraju pratiti duhovne?

Imaju svoju ulogu. Samo prvi korak jeste da shvatiš značaj subote a koliko vidim ti to shvataš i drago mi je zbog toga. Ono što Isaija 58 govori jeste da je subota "milina". Bog zapravo i želi da nam ona bude milina...da budemo srećni tog dana ida primimo Božiji blagoslov. Ni jedna religija osim Biblijske ne govori o danu u kome Bog želi da doživimo nešto posebno. Jedino Biblija govori o tom danu i zato mi imamo poseban blagoslov nada sve narode i religije.

Pošto je subota milina svako od nas treba u skaldu sa time da donese zaključak šta bi to trebalo da tog dana radi da bi to tako bilo. Suština je da taj dan ne bude neprijateljski za nas već prijateljski. To Bog želi, o tome Isus govori.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Mozemo mi slaviti i Pashu i mladinu, i praznik senica i praznik prvina.. Ali ako znamo duhovni smisao, razumecemo da fizicki aspekt tu nije bitan..

I to nam nije "neprijatelj"...to su dani u kojima Bog želi da se osetimo sretno zbog onoga što je za nas učinjeno. Koliko znam, u novom svetu "od subote do subote i od mladine do mladine svako telo dolazi ka Gospodu", Isaija 66,23

Šta li će nam mladina u novom svetu? Možemo recimo razumeti za subotu, jer znamo da je to spomen na stvaranej ali zašto "mladina" mnogi pitaju. Mladina predstavlja "dan suda" ili spomen na dan suda. Dan suda u kome Gospod čini veliko delo milosti za svoje izabrane je spomen na delo spasenjai zato će na novoj zemlji i to biti dan susreta sa Gospodom. Tako i svih 7 Biblijskih praznika su "spomen" na delo koje Gospod je učinio i nikada se zaboraviti neće. Sve će to biti "milina" za verne na novoj zemlji a to treba odnda biti i nama sada. Naravno, subota ima poseban značaj ali svaki je spomen na nešto. Žrtva i prilog je prošao, sada ostaje "deo" praznika koji je neprolazan. Amin.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Tebi je očito promaklo, Jovan je već u nekoliko navrata tvrdio da se moraju obdržavati svi židovski blagdani, a ne samo blagdan prvina. Jovan ti je "naj-hard" subotar, on je svojevrsni klon Ellen White i Miroljuba Petrovića - Miro-vajt.

Da znam ja za njegovo ucenje, ali to je nesto izmedju judaizma i adventizma..

Imaju svoju ulogu. Samo prvi korak jeste da shvatiš značaj subote a koliko vidim ti to shvataš i drago mi je zbog toga. Ono što Isaija 58 govori jeste da je subota "milina". Bog zapravo i želi da nam ona bude milina...da budemo srećni tog dana ida primimo Božiji blagoslov. Ni jedna religija osim Biblijske ne govori o danu u kome Bog želi da doživimo nešto posebno. Jedino Biblija govori o tom danu i zato mi imamo poseban blagoslov nada sve narode i religije.

To je iz staroga zaveta, ipak subota za njih nije bila milina, vec teret zbog onoga sto su fariseji jos dometnuli. Blagoslov moze biti jedino u Hristu.

To opet nema veze sa fizickim odmorom.. Fizicki odmor nije u fokusu te zapovesti vec duhovni. Jer kao sto sam objasnio, Bog se nije "fizicki odmorio" vec duhovno nakon stvaranja.. A ni mi Jovane se ne odmaramo fizicki na novom svetu, jer necemo stariti i necemo se umarati, bicemo kao andjeli kaze Hristos, pa zasto ce nam onda vecna subota i odmor, od cega?

U duhovnom smislu cemo slaviti Boga neprestano, i to non stop, svaki trenutak, minut, sekundu.. A to ti je najbolje opisano u otkrivenju, gde andjeli pevaju - "svet sve svet je Gospod Bog Svedrzitelj, puna je sva zemlja slave njegove" , i to cine dan i noc bez prestanka..

Suština je da taj dan ne bude neprijateljski za nas već prijateljski. To Bog želi, o tome Isus govori.

Ali ipak u jevrejima 3. i 4. poglavlju se taj "dan" simbolizuje. Kad necemu das duhovnu konotaciju i nacinis ga "senkom", zar fizicki aspekt toga ne biva zanemaren kada se dogadjaj ispuni.. Zar nije tako sa svim praznicima?

Pokazi mi tekstom, da li je i dalje zadrzan taj fizicki apsket kao neophodan i zasto bi bio zadrzan?

Koliko znam, u novom svetu "od subote do subote i od mladine do mladine svako telo dolazi ka Gospodu", Isaija 66,23

Vidis adventisti koriste ovaj tekst da dokazu vecno svetkovanje subote, ali ti si otisao jos dalje, pa tumacis da je i "mladina" doslovna i vecna, a to iz teksta i proizlazi ako je prvi deo doslovan, onda je i drugi u vezi mladine..

Ne Jovane, ti tekstovi ukazuju na "kontinuirano" obozavanje Boga, i neprestano proslavljanje njega u vecnosti.. Nista drugo..

Ne moze se ovim tekstovima dokazivati neprolaznost subote, niti mladine, jer imas u tim tekstovima i prinosenje zrtava u hramu opisano, pa to nije znaci da cemo prinositi zrtve u vecnosti..

Tako i svih 7 Biblijskih praznika su "spomen" na delo koje Gospod je učinio i nikada se zaboraviti neće.

Svi ti praznici, oni su ukazivali na Hrista, na njegovo delo okupljenja. Sve se to ispunilo, rekao sam. Isto tako i smisao subote jeste otkupljenje opravdanje i odmor u Hristu, pocinak od greha. Pavle kaze "ako dakle vaskrsnuste s Hristom, trazite ono sto je gore, gde Hristos sedi s desne strane Oca". Pavle kaze da smo vec vaskrsli, ne da tek trebamo vaskrsnuti, jer smo usli u proces preobrazenja. O tome sam u prosloj temi govorio, mi se vec preobrazavamo u ovom zivotu i umrli smo telom.. Citaj Novi Zavet, pa ces videti da smo mi vec vaskrsli i preobrazavamo sez taj proces zapocinje vec u ovon zivotu..

A subota ima svoj duhovni smisao, na Hristu se ispunjava, i to mozes i sam zakljuciti kad procitas jevrejima 3. i 4. poglavlje. Ona je simbol, Pavle ju je nacinio simbolom (senkom). I niko ne moze reci da nije..

Senka je kao prorocanstvo, ukazuje na buducnost, i kada se ono desi, nema potrebe i dalje najavljivati dolazak toga..

To je kao negativ slike, ti razvijes negativ u lab. i dobijes sliku u boji. Negativ se potom baca, jer nije vise potreban, dok slika u boji ostaje..

Isto je sa Hristom i svim ovim zapovestima.. Hristos ostaje, a zapovesti prestaju..

Ti praznici sto pominjes su dogadjaji koji su na Hrista ukazivali i na njemu se ispunili. Negativ je nasao pozitiv. I ja smatram da je i subota ispunjena, a ti ako mislis da nije, ti mi dokazi zasto nije..

Kako god, mladina je ispunjena na Hristu, i nema potrebe ponovo drzati taj praznik, jer ne ukazuje ni na sta novo u buducnosti..

Žrtva i prilog je prošao, sada ostaje "deo" praznika koji je neprolazan. Amin.

Jovane, mnogo fantaziras..

Evo reci cu ti ovako, ako Hristos i dalje sluzi kao prvosvestenik u nebeskom hramu, i posrednik je Bozji, ako nas zastupa, i prinosi vrednost svoje otkupne zrtve svakodnevno za grehe narodne (to uce adventisti), onda delo spasenja nije ni dovrseno. Mi bi trebali i dalje da imamo neku sluzbu u hramu, jer se nebeska svetinja jos nije ocistila, i gresi nisu oprosteni.. Pa bi logicno bilo da cinimo spomen na to delo ociscenja koje ce se konacno dovrsiti na kraju! Trebalo bi da prinosimo zrtvu barem jednom godisnje! Zar ne?

Ne, nisi u pravu! Na Hristu se ovo sve ispunilo! I lepo tu pise Pavle "Hristos je svrsetak zakona svakome koji veruje" i "da vas dakle niko ne osudjuje za mladine.. koje je sve sen onoga sto scase da dodje i telo je Hristovo", pa kakve onda mladine spominjes kad Pavle kaze da su one telo Hristovo?

Skrenuo si sad od subote na mladinu, a mi o suboti pricamo. Vrati se dakle na temu, i nadji mi gde pise da je fizicki aspekt kod subote obavezan i zasto? Ja to nisam nasao.. Ako mi nadjes, ja cu priznati da je obavezno.

Mislim Jovane, kako uopste nesto takvo mozes tvrditi da je fizicki aspekt obavezan, kada i sam znas da cemo biti "kao andjeli", a andjeli se jovane ne umaraju, oni su duhovi, ne krecu se, ne lete, ne umaraju.. Oni samo premestaju svoju prisutnost s jednog mesta na drugo u trenutku, ne znam ni da li to znas, da se andjeli i ne krecu kao mi.. Sta ce ti subota u vecnosti da odmaras fizicki, kad nisi telesan???

Poslednja izmena:
Natrag