Katoličanstvo

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
@Isabeleta
Pa sa marketinske tacke gledista, onda je najpametnije je da bude crnac. A sto se tice statistike, ovih 24% u Evropi su kao i ja sto se vodim kao pravoslavac ili kao sto su svi Rusi pravoslavci. Ako pogledas zapadnu Evropu, oko trecine su agnostici, ateisti, u najboljem slucaju deisti. Sto vise ides severnije te cifre rastu jos vise. Raste broj vernika zato sto raste broj ljudi na planeti i to raste u zemljama treceg sveta gde se radja mnogo dece ali procentualno se smanjuje broj vernika svake godine i taj trend se nastavlja.

Dogma-George-Carlin1.jpg

Ja bih glasao za njega.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Ne znam tko je taj na slici.
Što se tiče vjernika koji žive/ prakticiraju svoju vjeru, ne znam...teško je to reći.
Vidiš, jučer je kod nas počela Korizma i korizmeni post. Uvod u Korizmu počeinje s obredom pepeljenja i riječima koje izgovara svećenik dok simbolično stavlja pepeo na glave vjernika: "Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti" ili " Obratite se i vjerujte Evanđelju".
Uglavnom, iznenadilo me koliko je vjernika bilo na Misi, triput više nego nedjeljom. Hoću reći, u ljudi žive svoju vjeru, nekad intenzivno, nekad lijeno i nemarno, netko prestane ići u crkvu, drugi se obrati i počne redovito ići...i tako.
To je promjenljivo, zato se ne može sa sigurnošću reći.
Ali, u jedno budi siguran, dok je čovjeka na zemlji, bit će i vjere u srcu.
:dtyste:

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Slika je iz filma Dogma, a to je George Carlin, jedan od najboljih stand up komicara. Ako nisi gledala Dogmu, odgledaj, bas je za katolike.
Sto se broja vernika tice, promenljivo je ali sa tendencijom na dole, a dok je ljudi, bice i sujeverja.

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Ne znam nista o ovoj organizaciji ali mi se svidja njihova akcija i treba je pokrenuti i kod nas.

Kod:
[url=http://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2013&mm=05&dd=17&nav_id=714816]B92 - Biz - Vesti - Crkvi u Hrvatskoj-"porez na luksuz"[/url]

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Slape,
Nije na odmet sto si dao odgovoir na moj komentar, ali zar je vazno toliko ono sto sam ja napisao, ili je vazan zlocin koji je pocinjen Bartolomejske noci.
Gde ti je komenatr na intrige, prevare, atentate (na Kolinjia) i masovni pokolj?
Zar to u tvojim ocima nema bas nikakve vrednosti?
I onda se cudis sto su vekovima protestanti bezali iz vase crkve i formirali grupe vernika gde su zeleli da budu slobodni i da veruju po svojoj savesti, bilo dobro ili lose, a ne zbog pretnje nekih nasilnika.

Zbog cega je Katolicka crkvsa bila zabranila vernicima da citaju Sveto pismo?
Sta ima bolje od Bozje reci? Samo zato sto su i jednostavni ljudi mogli da uoce ogromno razliuku izmedju onoga sto Crkva uci i sto je napisano i Svetom pismu.
Pa onda nije ni cudo sto su se ljudiu bunili i odvajali.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
NISU SVI PROTESTANTI UPOTREBLJAVALI SILU U ODBRANI SVOJE VERE

Juce sam iz Crkvene istorije naveo podatak da su Hugenoti takodje upotrebljavali silu protiv katolika, cak u jednom sukobu tvrdi se da su ubili 80 katolika, dok su katolici ubili u vreme Bartolomejske noci izmedju 20-50 hiljada ljudi.

Medjutim dobro je da primetimo da vecina protestanata su bili protiv upotrebe sile u odbrani Jevandjelja. Najistaknutiji medju njima je Martin Luter.

Evo sta je istorija zapisala o tome:

"Jedno od nacela koje je Luter narocito isticao bilo je: NE TREBA SE SLUZITI SVETOVNOM SILOM NITI UPOTREBLJAVATI FIZICKO ORUZJE U ODBRANI BOZIJEGA DELA. RADOVAO SE STO KNEZOVI CARSTVA PRISTAJU UZ JEVANDJELJE, ALI KADA SU MU ONI PREDLOZILI DA SKUPE ODBRAMBENI SAVEZ, ON JE IZJAVIO "DA EVANDJEOSKU NAUKU TREBA DA BRANI SAM BOG". VEROVAO JE: "STO SE LJUDI BUDU MANJE UPLITALI, TO CE OCIGLEDNO BITI BOZJE POSREDOVANJE. SVE POLITICKE MERE OPREZNOSTI SMATRAO JE IZRAZAJEM STRAHA I GRESNOG NEPOVERENJA."
J.H.Merle D'Aubigne', History of the Reformation of the Sixteenth Century, b,10, ch, 14.

Dakle, Luter je jasno podvukao da u odbranu Jevandjelja nije potrebno upotrebljavati svetovnu silu.
Vecina protestanata su bili protiv upotrebe sile, ali na neserecu videli smo da nisu svi bili za to, nego su se neki, ipak uhvatili i svetovnog oruzja sto je potpuno pogresno.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Slape,
Nije na odmet sto si dao odgovoir na moj komentar, ali zar je vazno toliko ono sto sam ja napisao, ili je vazan zlocin koji je pocinjen Bartolomejske noci.

Odgovorio sam na tvoje bezočno sramotno podmetanje u kojem moj komentar o događajima iz Francuske revolucije dovodiš u vezu sa jednom potpuno novom temom i pričom, Bartolomejskoj noći.

Gde ti je komenatr na intrige, prevare, atentate (na Kolinjia) i masovni pokolj?
Zar to u tvojim ocima nema bas nikakve vrednosti?

Naravno da ima, samo što ja, za razliku od tebe, ne koristim nevolje i žrtve ljudi za podmetanje i insinuiranje i onoga što to nije. Zločini "Bartolomejske noći" su strašni, ali ako su već sami po sebi strašni, što ti treba i tko te tjera da uzrok i glavnu ulogu u tome pripišeš papi i Katoličkoj Crkvi? Zar misliš da neistinom možeš služiti istini i Bogu?

"Bartolomejska noć" je jedna strašna epizoda dugogodišnjeg rata između katolika i protestanata u Francuskoj, ali je i tvoj pokušaj pripisivanja krivnje za to papi i Katoličkoj Crkvi toliko sramotan da vrijeđa i same žrtve tih nesretnih i strašnih događanja. Ako pak diskusiju želiš usmjeriti u jednu drugačiju dimenziju, u kojoj bismo na temelju svega što su činili katolici kroz povijest sagledavali i prosuđivali samu Katoličku Crkvu, može, ali uz jedan uvjet. Uvjet je da u toj dimenziji sagledavamo i prosuđujemo i sve ostale. A stvari tada stoje ovako. Protestantskoj Americi, po zločinima, po broju žrtava, po okrutnostima, po perfidnosti, po lažima, katolici nisu ni do gležnja. Po zlu i zločinima s tom protestantskom Amerikom mogu se mjeriti samo bezbožni Hitlerov nacizam, Staljinov boljševizam i nekoliko azijskih komunističkih diktatura.

I onda se cudis sto su vekovima protestanti bezali iz vase crkve i formirali grupe vernika gde su zeleli da budu slobodni i da veruju po svojoj savesti, bilo dobro ili lose, a ne zbog pretnje nekih nasilnika.

Govoreći o ovome negdje si već spomenuo kako su "dobri pobjegli od zlih". I što bi s tim dobrima? Toliko je dobra bilo koncentrirano u njima, da je dobro naprosto moralo eksplodirati. I eto, "eksplozija dobra" razbi ih na 50-tak tisuća denominacija, i vi adventisti ste "jedan geler" tog "dobra".

Zbog cega je Katolicka crkvsa bila zabranila vernicima da citaju Sveto pismo?

Ovo je notorna neistina, ali od koga je i ne čudi. A što se tiče same zabrane, kamo sreće da je netko Milleru zabranio čitati Bibliju. Čovjek ne bi došao u priliku da ga sotona nagovori da izračuna datum Isusova dolaska na Zemlju, a duše milijuna ljudi bile bi spašene jer ne bi upale u zamku Adventista sedmog dana, koji su Millerov protubožji čin ugradili u temelje svoje zajednice.

Sta ima bolje od Bozje reci? Samo zato sto su i jednostavni ljudi mogli da uoce ogromno razliuku izmedju onoga sto Crkva uci i sto je napisano i Svetom pismu.
Pa onda nije ni cudo sto su se ljudiu bunili i odvajali.

Da, i bježeći iz "otpale Crkve" zbog potrage "za istinom", pronađoše u istom Svetom Pismu 50 tisuća istina. I to takvih istina da jedni u drugima prepoznaju "kurvine sinove".

NISU SVI PROTESTANTI UPOTREBLJAVALI SILU U ODBRANI SVOJE VERE

Juce sam iz Crkvene istorije naveo podatak da su Hugenoti takodje upotrebljavali silu protiv katolika, cak u jednom sukobu tvrdi se da su ubili 80 katolika, dok su katolici ubili u vreme Bartolomejske noci izmedju 20-50 hiljada ljudi.

Medjutim dobro je da primetimo da vecina protestanata su bili protiv upotrebe sile u odbrani Jevandjelja. Najistaknutiji medju njima je Martin Luter.

Evo sta je istorija zapisala o tome:

"Jedno od nacela koje je Luter narocito isticao bilo je: NE TREBA SE SLUZITI SVETOVNOM SILOM NITI UPOTREBLJAVATI FIZICKO ORUZJE U ODBRANI BOZIJEGA DELA. RADOVAO SE STO KNEZOVI CARSTVA PRISTAJU UZ JEVANDJELJE, ALI KADA SU MU ONI PREDLOZILI DA SKUPE ODBRAMBENI SAVEZ, ON JE IZJAVIO "DA EVANDJEOSKU NAUKU TREBA DA BRANI SAM BOG". VEROVAO JE: "STO SE LJUDI BUDU MANJE UPLITALI, TO CE OCIGLEDNO BITI BOZJE POSREDOVANJE. SVE POLITICKE MERE OPREZNOSTI SMATRAO JE IZRAZAJEM STRAHA I GRESNOG NEPOVERENJA."
J.H.Merle D'Aubigne', History of the Reformation of the Sixteenth Century, b,10, ch, 14.

Dakle, Luter je jasno podvukao da u odbranu Jevandjelja nije potrebno upotrebljavati svetovnu silu.
Vecina protestanata su bili protiv upotrebe sile, ali na neserecu videli smo da nisu svi bili za to, nego su se neki, ipak uhvatili i svetovnog oruzja sto je potpuno pogresno.

Uvijek dobro provjerite kada vam adventisti nešto tvrde. Pa pogledajmo neke izjave Martina Luthera, evo ih:

„Kad bih imao sve franjevce u jednoj kući, ja bi ju zapalio … U oganj s njima!“

Što se tiče Židova, Luther savjetuje: „… Neka njihove kuće također budu zdrobljene i uništene … Neka im njihovi molitvenici i Talmudi budu oduzeti, i sve njihove Biblije također; neka njihovi rabini budu zabranjeni, pod prijetnjom smrti, neka ubuduće ne poučavaju više. Neka im ulice i putevi budu zatvoreni. Neka im bude zabranjena lihva, i neka im sav novac, i svo njihovo blago u srebru i zlatu bude oduzeto i spremljeno na sigurno. A ako sve ovo ne bude dovoljno, neka budu odvedeni kao bijesni psi izvan zemlje.“

"Mojsije je krvnik, okrutni okovatelj, mučitelj koji ranjava naše meso kliještima, i od nas radi mučenike… Zbog toga, zaboravimo Mojsija zauvijek!"

A evo i nekoliko misli drugih o Martinu Lutheru:

Dean Inge: „Ako želimo pronaci žrtvenog jarca na čija ramena možemo položiti jade koje je Njemačka donijela svijetu, ja sam sve više i više uvjeren da je najgori genij zla te zemlje, ne Hitler ili Bizmark ili Frederik Veliki, nego Martin Luther.“

D. Johann Neander: „Lutherovi pogledi bi opravdali sve vrste ugnjetavanja od strane države, i sve vrste intelektualne tiranije, i zapravo su bili isti kao oni kojima su djelovali rimski imperatori kad su progonili kršćanstvo.“

Janssen: „Luther je bio zadovoljan izgonom katolika. Melanchthon se složio s procesuiranjem protiv njih s tjelesnim kažnjavanjem … Zwingli je držao, da je u slučaju potrebe, masakr biskupa i svećenika rad zapovijeđen od Boga.“

Janssen citira protestntskog očevica: „Protestantski teolog Meyfart … opisao je torture kojima je osobno na svoje oči vidio … 'Lukavi Španjolac i prepredeni Talijan prestravili su se od tih bestijalnosti i brutalnosti, i u Rimu nije običaj podjarmiti ubojicu … rodoskvrnitelja, ili preljubnika mučenju na više od sat vremena'; ali u Njemačkoj … tortura bi trajala cjeli dan, danju i noću, dva dana … čak po četiri dana … nakon čega je ponovno počinjala … 'Postoje takvi izvještaji tako strašni i odbojni da ih ni jedan pošten čovjek ne može čuti bez da protrne od jeze.“

William Shirer, Uspon i pad trećeg Reicha: "Teško je razumijeti ponašanje većine njemačkih protestanata u prvim godinama nacizma ukoliko čovjek nije svijestan dvije stvari: njihove povijesti i utjecaja Martina Luthera. Veliki utemeljitelj protestantizma bio je oboje, i strastveni antisemitist i okrutni vjernik u apsolutni posluh političkom autoritetu. Htio je da se Njemačka riješi Židova i … savjetovao da …

Oni budu stavljeni pod krov ili štalu, poput Cigana. U mizeriji i zatočeništvu … -- savjet koji su četiri stoljeća poslije doslovno slijedili Hitler, Goering i Himmler … U … seljačkom ustanku 1525., Luther je savjetovao velikašima da usvoje najokrutnije mjere protiv 'divljih pasa' … Tom zgodom, kao u svom izražavanju o Židovima, Luther je koristio jezik sirovosti i brutalnosti nezabilježen u Njemačkoj povijesti do vremena nacista. Utjecaj ove neizmjerno uzdizane ličnosti protezan je generacijama u Njemačkoj, naročito među protestantima. Među ostalim rezultatima bila je lakoća kojom je njemački protestantizam postao instrument kraljevskog i svećeničkog apsolutizma … sve dok kraljevi i velikaši nisu bili zbačeni s prijestolja 1918. g. … u ni jednoj zemlji, s izuzetkom carske Rusije, kler tradicijski nije postao potpuno puzavo podložan političkom autoritetu države … Poput Niemoellera, većina pastora je iskazala dobrodošlicu dolasku Adolfa Hitlera na službu kancelara 1933."

Marko, hoćeš još o najistaknutijem u "obrani Evanđelja"?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
IZJAVA PAPE INOCENTIJA III krstasima u juznoj Francuskoj koji su imali zadatak iskorenjivanje Katara.

Kada su vojnici bili poslati od strane pape da progone i ubijaju - neki od tih vojnika su odgovorili da medju tim ljudima ima i zena i dece i nevinih ljudi.
Papa je na to dao jednu izjavu koja pokazuje sav zlocinacki duh koji se ispoljavao kroz ustanovu crkve i njenih vodja.

Ova izjava glasi:

„Ubijte ih sve bog će prepoznati svoje“

-----------------------------

Катари

Из Википедије, слободне енциклопедије

Катаре протерују голе из Каркасона1209. године
Катари (старогрчки: καθαροί - чист, повезано сакатарзом, што значи прочишћење) или Албижани(по граду Алби у Лангдоку, данашња Француска) су били припадници хришћанског покрета који се ширио Европом од 11. до 14. века. Познати су још и као Боугрес (Бугари) или Склавини (Словени), што указује на словенско порекло њихових веровања.[1]Сматра се да је катарско учење настало под утицајем богумилског учења са Балкана. Римска црква их је прогласила за јеретике и сурово прогонила, крајем 12. и почетком 13. века, због њихових убеђења.

Папа Иноћентије III је позвао на крсташки поход против њих, који је прерастао у четрдесетогодишњи рат против домаћег становништва Лангдока. Током овог периода масакрирано је око 500.000 лангдокшких мушкараца, жена и деце, а њихова земља је окупирана и припојена Француској. Током тог сукоба догодила се и опсада тврђаве Каркасон, након чијег је пада катарско становништво буквално голо протерано из града.[2] Инквизиција је уведена да искорени и последње остатке катарских уверења. Последњи познати катарски префект (совршитељ) је погубљен у Лангдоку 1321. године. Катарски покрет је касније послужио као основ за црквену реформацију до које ће доћи у Европи у 16. веку.

Izvor: Wikipedia

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
IZJAVA PAPE INOCENTIJA III krstasima u juznoj Francuskoj koji su imali zadatak iskorenjivanje Katara.

Kada su vojnici bili poslati od strane pape da progone i ubijaju - neki od tih vojnika su odgovorili da medju tim ljudima ima i zena i dece i nevinih ljudi.
Papa je na to dao jednu izjavu koja pokazuje sav zlocinacki duh koji se ispoljavao kroz ustanovu crkve i njenih vodja.

Ova izjava glasi:

„Ubijte ih sve bog će prepoznati svoje“

Čovjek je u lažima nadmašio i svoju proročicu.

Prema Laodikeji stvari su izgledale ovako: Poslao papa križare da ubijaju Katare. Kako se radilo o vrlo osjetljivom i važnom pitanju ništa se nije prepustilo slučaju. Tako je papa čitavo vrijeme operacije bio na "video-vezi" s križarima, i kad je čuo neke vojnike kako među tim ljudima ima i žena i djece, papa je naredio: "Ubijte ih sve bog će prepoznati svoje", nakon čega su križari i izvršili papinu zapovijed.

A što je istina oko ove rečenice, "Ubijte ih sve bog će prepoznati svoje"? Ovu rečenicu su antikatolički krugovi "stavili u usta" papinom legatu Arnaud-u Amaury-u, koji je otišao u Francusku među Katare, nakon što je ubijen prethodni papin legat Pierre de Castelnau. Pogledajte kakvom drskošću Lažac plete svoju mrežu. Najprije lažov1 izmisli gnjusnu izjavu, koju stavi u usta jednom papinom legatu, a onda se nađe lažov2 koji tu gnjusnu izjavu premjesti iz usta papina legata direktno papi u usta. Od koga uče, ni ovo ne može čuditi.

Izvor: Wikipedia

Stavi ti svoj blog na Wikipediu. Imat će Marko i mire izvora.

Poslednja izmena:
Natrag