Slape, promasio si temu! Mi ovde ne govotrimo o politici, koja je kod svih naroda nepostena, nego o religiji.
A ja sam javno osudio Hugenote za ubistvo katolika, pre nego sto si me ti mogao podsetiti na to. Prema tome pobrkao si locice, kao i obicno.
Nisam ja promašio temu, nego ti na prilično proziran način pokušavaš izokrenuti temu i napraviti zamjenu teza. Ratovi u Francuskoj između katolika i protestanata (Hugenota) nisu nimalo više vjerski od onih koje vodi protestantska Amerika. Konzultiraj malo povijest pa ćeš vidjeti da je i pozadini ipak politička moć i onih sa katoličke strane i onih sa strane protestanata (Hugenota). Zbog toga Laodikeja i izmišlja i papi u usta stavlja rečenicu koja s papom nema nikakve veze, pokušavaju papu i Katoličku Crkvu najizravnije povezati sa ovim sukobom. Ako je vama adventistima doista do istine, dajte za početak prestanite iznositi najsramotnije neistine.
Gde pise da se Papa pokajao sto je prognozirao ''milenijum''?
Odnosno da ce nakon 1000. godine nastupiti Hristovo hiljadugodisnje carstvo na zemlji?
To ti tržiš da se za svako kajanje pape negdje pismeno objavi kako bi ti mogao pape kontrolirati? Je li papa deklarirao da je Bog odbacio sve one koji ne prihvaćaju "milenij"? Spasonosnije bi ti bilo da brineš o svojim greškama i grijesima.
A o ostalima da i ne govorimo(ovaj je dovoljan jer je ''kamen temeljac vase vere Petrov naslednik'')..
Ovo je dokaz da ti pojma nemaš ni što je Crkva ni što Crkva vjeruje. Crkva i danas vjeruje upravo ono što su vjerovali apostoli i što je deklarirano Vjerovanjem Crkve. Uloga pape je da to vjerovanje apostola i Crkve čuva, a ne da ga prostituira kako su to napravili adventisti.
Sto se tice ''uvidjanja greske u adventistickoj crkvi'' , oni su shvatili da je Miler pogresio, ali su to sto je on izracunao razumeli na drugaciji nacin.
Veliš, shvatili da je "
Miller pogriješio"!? Ako je Miller pogriješio i ako su oni to shvatili, zašto Ellen White u Velikoj borbi piše:
"Adventni pokret od 1840-1844. godine bio je slavno ispoljavanje sile Božјe." Kako se pogrešku može pripisati Bogu i to nazvati "
slavno ispoljavanje sile Božјe"?
Ovo je dokaz da ti pojma nemaš ni o Adventizmu sedmog dana i njihovim pionirima.
To nije ''isti pokret'' iz kog su oni nastali, vec zasebni..
A vidi što sami adventisti kažu:
Vilijam Miler (William Miller, 1782-1849), farmer i baptistički vernik-propovednik, objavljivao je neposredni Hristov dolazak u slavi. On je utemeljio svoje poruke na Knjizi proroka Danila i isprva smatrao da će se Hristos vratiti negde oko 1843. godine. (Priručnik Teologije Adventista sedmog dana)
Godine 1840, kada je imala oko 12 godina, Elen je svoje srce predala Bogu u toku jednog metodističkog sastanka pod šatorima. Dve godine posle toga bila je krštena uronjavanjem u Kasko Beju, u Portlendu, u državi Mejn. U toku 1840. i 1842. godine porodica Harmon je prisustvovala adventističkim predavanjima i prihvatila učenja Vilijama Milera o skorom Hristovom dolasku. (Priručnik Teologije Adventista sedmog dana)
Adventisti sedmog dana imaju svoj koren u mileritskom adventnom probuđenju iz 1840-tih godina. (Priručnik Teologije Adventista sedmog dana)
Najistaknutiji među pojedincima koji su proizašli iz mileritskog pokreta i poveli u osnivanju Crkve adventista sedmog dana bili su Joseph Bates i James i Ellen White. (Priručnik Teologije Adventista sedmog dana)
Od samog svog početka, Crkva adventista sedmog dana je čvrsto verovala u duhovne darove i prihvatala njihovo postojanje. Među sledbenicima Vilijama Milera, u čijoj sredini treba tražiti korene Crkve adventista sedmog dana, proročki dar je bio dodeljen Elisu Foju i Hejzenu Fosu. Foj je dobio viđenja o mileritskom pokretu 1842. i 1844. godine. (Priručnik Teologije Adventista sedmog dana)
Mala grupa pripadnika mileritskog pokreta od koje je kasnije nastala Crkva adventista sedmog dana znala je za iskustva Foja i Fosa. (Priručnik Teologije Adventista sedmog dana)
Ovo je još jedan zorniji dokaz
da ti pojma nemaš niti o Adventizmu sedmog dana niti o njihovim pionirima.
Dakle ne mozes ti njih optuziti da ''su namerno promovisali laz'', oni su u nju ''iskreno verovali''.
Samo Bog zna, pa ostavimo Bogu sud o tome jesu li "namjerno promovirali laž" ili su "vjerovali u laž pa je promovirali". Konstatirajmo ono što znamo, a to je činjenica da su čitavih
sedam godina (1844. - 1851.) naučavali da je
Bog u listopadu 1844. odbacio sav pokvareni svijet. Dakle, njihov "porođajni krik" bio je jedno strašno bogohuljenje. A znaš li zašto su to naučavali
baš sedam godina?
Nema, i ja nemam namjeru tebi objašnjavati stvari o kojima ti pojma nemaš.
Tekst kaze: ''Ti si kamen i na tom kamenu sazidacu crkvu svoju, i vrata paklena nece je nadvladati''.
Izgleda da su je ipak nadvaldala, kada je taj ''kamen'' suprotno recima Hrista 'po sotonskoj naredbi' ''odredjivao datum''.
Zašto lažeš da je
određivao datum? Kako se možeš predstavljati istinoljupcem i istovremeno se služiti lažima?
E vidis sad:
Koliko je EGW 'vestica' i lazna prorocica, toliko je jos vise vas Papa 'vestac'!
I ko je zaseo na tron vase crkve? Vestac!
Petar i apostoli i njihovi nasljednici nisu "zasjeli", nego ih je Isus postavio.
*Vidis ja za razliku od tebe nikada Papu nisam tako nazvao, ali hocu namerno da vidis kako je to kad nekog napadas bez razloga!
Okupiti ljude oko bogohulnog naučavanja da je Bog u listopadu 1844. odbacio sav pokvareni svijet, za tebe je izgleda hvalevrijedan pothvat!? Ja ipak mislim da ovakvu sotonsku rabotu treba razotkriti.
Ukloni ti tvog Papu koji je prorekao ''raj na zemlji'' 1000. godine, i imaces cistu crkvu, koja nije na svom celu umesto ''Hristovog zamenika'' imala ''zamenika sotone''.
Isus se u jednom trenutku obraća Petru: "
Nosi se od mene, sotono!", i svejedno nakon toga Petra određuje kao prvaka apostola. Učiš li ti, i uče li adventisti, da je Isus na čelo Crkve postavio sotonu?
O pardon, i njega da uklonis imas jos 'vestaca'.
Izgleda da ipak ne vredi, ima ih i suvise sledbenika ''oca lazi''..
Ima, ima. To su svi oni koji Bogu podmeću da je odbacio grešnike i svoju Crkvu.
Vidiš da ne znaš ni što je dogma. A gdje bi i naučio?
P.S. Vidjesmo da pojma nemaš ni što je Crkva ni što Crkva vjeruje. Vidjesmo da pojma nemaš ni o ASD niti o njihovu nastanku. Minimum ljudskog poštenja zahtjeva da se čovjek informira bar o temeljnim činjenicama kada želi o nečemu diskutirati, ali ti možeš i bez toga. Jeli u pitanju tvoja drskost ili tvoja lijenost, poznato je samo Bogu i tebi.
Ja NIKADA ne lazem, to mi svedoci sam Gospod.
Bog se ipak nije javio na ovom forumu i svjedočio da ti ne lažeš. Ali imamo povijesne činjenice koje potvrđuju da si iznio gnjusnu laž. Ne mješaj i ne uplići Boga u svoje laži.
Za razliku od ovoga, ti sve vreme svesno iznosis neistine o Ellen White i Adventistima, i govoris kako drugi lazu.
Ništa ja ne govorim. Ja sam citirao Ellen White, Jamesa White i Josepha Batesa, tako da svatko može vidjeti što su pisali i naučavali.
Tebi je izgleda vaznije da sacuvas papin kredibilitet - nego da osudis ubistva nevinih ljudi koje je Rim sprovodio tokom istorije mracnog srednjeg veka.
Papa je osudio, ispričao se i zatražio oproštenje za sva zlodjela koja je kroz povijest netko napravio u Crkvi i u ime Crkve. Za razliku od pape, za
mnogostruko veća i zlodjela i žrtve sa strane protestanata, niti se tko ispričao niti je tko tražio oproštenje. Dakle, ne trebam ja brinuti za kredibilitet pape, nego bi ti trebao brinuti za kredibilitet protestanata i protestantizma.