Kako se izvrću stihovi iz Biblije u cilju dokazivanja lažnih učenja?

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
> Kako možeš tvrditi da je Subota data pre davanja Zakona Mojsijevog?

Kako ti možeš tvrditi da je Bog svoj subotni blagoslov uskratio naraštajima pre Mojsijevog zakona?

Ona je data i samim Jevrejima pre Mojsijevog zakona:

"A on im reče: Ovo kaza Gospod: Sutra je subota, odmor svet Gospodu; šta ćete peći, pecite, i šta ćete kuvati, kuvajte danas; a šta preteče, ostavite i čuvajte za sutra. I ostaviše za sutra, kao što zapovedi Mojsije, i ne usmrde se niti beše crva u njemu. I reče Mojsije: Jedite to danas, jer je danas subota Gospodnja, danas nećete naći u polju. Šest ćete dana kupiti, a sedmi je dan subota, tada ga neće biti. I u sedmi dan iziđoše neki od naroda da kupe, ali ne nađoše. A Gospod reče Mojsiju: Dokle ćete se protiviti zapovestima mojim i zakonima mojim?" (2.Mojsijeva 16,23-28)

Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Još jedan od često citiranih stihova iz Sv. Pisma koji zagovornici poistovećivanja čovekovog fizičkog, materijalnog tela i duše tj. njene smrtnosti i nepostojanja često koriste je i stih iz 146 Psalama

Iziđe iz njega duh, i vrati se u zemlju svoju: taj dan propadnu sve pomisli njegove.

Medjutim pogledajmo stih koji mu prethodi i onaj koji mu sledi

Ne uzdajte se u knezove, u sina čovečijeg, u kog nema pomoći.
Iziđe iz njega duh, i vrati se u zemlju svoju: taj dan propadnu sve pomisli njegove.
Blago onome, kome je pomoćnik Bog Jakovljev, kome je nadanje u Gospodu, Bogu njegovom,
Koji je stvorio nebo i zemlju, more i sve što je u njima; koji drži veru uvek
Psalam 146

Šta zapravo govori ovaj stih?
Koje mu je značenje?
Pogledajmo zapravo celi Psalam

Hvali, dušo moja, Gospoda.
Hvaliću Gospoda za života svog, pevaću Bogu svom dok me je god.
Blago onome, kome je pomoćnik Bog Jakovljev, kome je nadanje u Gospodu, Bogu njegovom,
Koji je stvorio nebo i zemlju, more i sve što je u njima; koji drži veru uvek,
Čini sud onima kojima se čini krivo; daje hranu gladnima. Gospod dreši svezane,
Gospod otvara oči slepcima, podiže oborene, Gospod ljubi pravednike.
Gospod čuva došljake, pomaže siroti i udovici; a put bezbožnički prevraća.

Gospod je car doveka, Bog tvoj, Sione, od kolena do kolena. Aliluja.

Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Hvali, dušo moja, Gospoda.
Hvaliću Gospoda za života svog, pevaću Bogu svom dok me je god.
Blago onome, kome je pomoćnik Bog Jakovljev, kome je nadanje u Gospodu, Bogu njegovom

Učlanjen(a)
01.05.2019
Poruka
668
Blago čoveku koji se uzda u Gospoda i kome je Gospod uzdanica.
Jer će biti kao drvo usađeno kraj vode i koje niz potok pušta žile svoje,
koje ne oseća kad dođe pripeka, nego mu se list zeleni
,
i sušne godine ne brine se i ne prestaje rađati rod.
Jeremija, glava 17

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Tako je. A vi subotari tvrdite da je čovjek načinjen radi subote. :)

Gde Adventisti to tvrde?

Neozbiljan covek iznosi i neozbiljne lazi.

Subota je nacinjena radi coveka i njegovog blagoslova, jer tako i pise "I BLAGOSLOVI BOG SEDMI DAN I POSVETI GA"

Posvetiti i blagosloviti znaci odvojiti za svetu namenu stvorenjima koja je stvorio, da covek ostavi svoj svakodnevni posao, i da u suboti nadje telesni odmor, i d slavi Boga kao tvorca.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Blagoslovio je coveka, i subotu blagoslovio i posvetio za njegovu svetu upotrebu.

To o klanjanju Ellen White je tvoja laz koja je vec obelodanjena.
Ali jednom lazov, uvek lazov.

U adventizmu ne postoji kult svetaca kao u tradicionalnim crkvama, i Adventisti, pa ni ja ni Tripo se ne klanjamo Ellen White, vec je smatramo osobom koja je pisala u nadahnucu.

Ko se klanja umrlim ljudima to se zna.

Adventisti ne.

Natrag