Mire, tvoja tvrdovratost je tebi na štetu.
Covek vam lepo objasni, postavi vam dokaze, tako da i malo dete moze razumeti, nacrta vam bukvalno sve, i onda ga nazivate tvrdoglavim i bezobraznim???
Zasto!?
Pa svako ko cita moze razumeti da tamo Pavle govori o "kompletnom Mojsijevom zakonu zajedno sa dekalogom" i kaze za njega da "prestaje".
A ti kazes, "ne prestaje dekalog" vec "prestaje obredni zakon"?
Pa stvarno!?
Zasto ides nasuprot Pavlu, kada je on lepo rekao da "sve prestaje", i time nije iskljucio dekalog!
Dakle brate moj, shvati!
Nema podele zakona! Mojsijev Zakon je slika Hrista! Sav zakon je Bozji karakter, i na njemu se ispunio!
Zakon je karakter naseg Boga!
Tora je dozivela ispunjenje u Hristu, i njegova je sustina Hristos. A zapovesti koje su "ostale", to su ove: "ne kradi, ne lazi, ne ubij, ne cini preljube itd..", one su "ostale" jel nisu bile senke!
Ali Tora se ispunila kompletno, cak i sa moralnim zapovestima jel ih je Hristos odrzao!
Zato se moze reci za kompletnu Toru da "prestaje", ona u Hristu "prestaje" i na njemu se "ispunjava"!
To ne znaci da vise "ne vazi", vec da se drzi novim smislom, tj. "duhom"!
To Pavle uci gore!
Ti moras Bibliju posmatrati celovito, i ja sam ti vec dao stihove koji pokazuju da nema podele zakona, PA TI NECES DA SLUSAS!
Ja imam savršeni mir u svom stavu, jer mi sam Bog svedoči ovu istinu koju iznosim.
Ajde uozbilji se!
Ako su deset zapovesti i obredni zakon jedno, i OBA prestaju u novom zavetu ( kako ti kazes ), onda to znači da mi možemo da kršimo deset zapovesti kao i odredbe obrednog starozavetnog zakona, jer ako ne držimo ni jednu odredbu obrednog zakona, onda ne trebamo ni ovih deset zapovesti, jer su oni po tebi ISTO, i JEDNO, nema razlike.
Rekao sam lepo gore, zakon se ispunjava na Hristu, a ono sto se nije ispunilo, to je ostalo vazece!
Zato ne izvodi sa tim bezveznim argumentom da smo mi prestupnici zakona, ponavljas jedno isto kao papagaj ono sto si cuo od adventista i ti i Tripo ponavljate kao papagaji, jel nemozete da shvatite!
Mire, to je potpuni promašaj tvoje ideologije, jer po tebi "SLUŽBA DUHA U NOVOM ZAVETU PREDSTAVLJA KRŠENJE DESET ZAPOVESTI" jer kada ih covek ne drzi vidljivim delom, to znaci da ih krsi.
Laodikeja, zapovesti koje su ukazivale na Hrista su prorocanskog karaktera, i one ne zahtevaju spoljasnji cin, vec prihvatanje i priznavanje umom i srcem!
Pashu ne moras drzati niti mladinu, niti ostale praznike, jel su to senke koje su se ispunile a ukazivale su na Hrista!
Ali zapovest, ne cini preljube, ne kradi, ne svedoci lazno moras drzati delima, jel te slzapovesti se nisu ispunile na njemu, osim sto je Hristos pokazao kako ih drzati!
Ako recimo zapovest kaze "NE CINI PRELJUBE" a ti kazes da je mi ne moramo drzati jer je uklonjena - to znaci da mi vise nemamo obaveze prema toj zapovesti, i mozemo slobodno da cinimo preljube.
Ko je rekao da je ne treba drzati?
Zasto stalno ponavljate kao papagaji argumente koje su vam rekli da kazete???
Dali su vam te argumente da naucite napamet, i onda kad vam neko kaze "zakon je ukinut", vi tad pocnete vikati "onda mi mozemo i da se kurvamo", a uopste ne razumete sta ta osoba govori!!!
Ovo se odnosi na svaku zapovest od deset.
To se na subotu ne odnosi!
Subota nema moralan aspekt uopste!!!
A buduci da zakon nije deljiv, vi onda ne mozete izdvajati dekalog i subotu svrstavati u "moralne" zapovesti!!!
Igrate igrice za malu decu!
Ovde se isključivo govori o deset zapovesti, a ne o obrednom zakonu, jer da se govori o obrednom zakonu - to bi značilo "da mi u novom zavetu trebamo da ispunjavamo i držimo sve iz starog zaveta, da se obrezujemo, prinosimo žrtve, praznujemo starozavetne praznike.. itd.."
Pa brate, sve te zapovesti drzis srcem i duhom! Jesi li ti cuo sta sam ja odgovorio ranije ili se pravis???
Obrezanje je posvecenje, Euharistija ukazuje na Hristpvu zrtvu, praznici su ukazivali na pojedine aspekte Hristovog zivota, a sve to imas u tvom srcu!
Dakle ti drzis Mojsijev zakon srcem!
To je dakle Starozavetni Zakon napisan u srcu , zajedno sa ostalim zakonima koje drzis spolja!
Nije zakon "ukinut", to je pogresna rec, zato Hristos kaze da je on dosao da ga "ispuni", da sve te senke ostvari.
Mi kazemo "ukinut" ili da on "prestaje" (kao Pavle) ali vi se onda formalno hvatate za termine i bulvalno shvatate nase reci. Tako su i fariseji Hrista optuzili da je dosao da "ukine zakon" , kao i vi mene sto optuzujete jel ne razumete da ga Hristos kompletno ispunjava, a da ga i mi drzimo srcem i spoljasnjim cinom, bas tamo gde treba!