Kako se izvrću stihovi iz Biblije u cilju dokazivanja lažnih učenja?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ko da David nije napisao da je Zakon u srcu.

Pa jeste, ali je Izrailj kršio zapovesti, jer ga je prihvatao čisto kao obeležje deklarativne formalne vere, busajući se u grudi da je izabrani Božji narod.

Bog je uvek želeo da njegov narod ima zakon u srcu, i da ga poštuje tako što će Duh Sveti činiti dela u čoveku, i to je ispunio u novom zavetu, u kome zakon nije samo formalno busanje u grudi i mahanjem zastavom na kojoj su upisane zapovesti, već potreba za nanovorođenjem Duhom Svetim koji pomaže čoveku da kroz opravdanje verom i poslušnošću zapovestima - izgradi sebe za carstvo nebesko.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ti si potpuno pogrešno razumeo.
Nisam! Ti si pogresno razumeo!

Dakle, u starom zavetu prestaje "FORMALNA SLUŽBA U KAMENU" a ne prestaje ono što je napisano na kamenu, a sa novim zavetom počinje "SLUŽBA DUHA NAPISANA NA SRCU"

Upravo to sam i rekao!

Cinjenica je da "FORMA PRESTAJE"!

Dakle, dekalog kao "forma" nema vise znacaja, i sve zapovesti dekaloga dobijaju "duhovnu sustinu", to je prvo sto smo zapazili!

Medjutim Pavle ne govori ovde o dekalogu posebno, vec dekalog stavlja u srediste "sluzbe" , i posmatra ga kao temelj svim drugim zakonima..

Tako je Pavle lepo ukazao,
DA SAV MOJSIJEV ZAKON ZAJEDNO SA DEKALOGOM PRESTAJE, da je "ispunjen" na Hristu, i da nema podele niti razlike izmedju dekaloga i ostalih zakona!

Znaci, ako imamo da neke zapovesti Mojsijevog zakona "ukazuju na Hrista", onda je sasvim logicno i da zapovesti dekaloga, bar neke od njih, "ukazuju na Hrista"!

Jer on nije pravio podelu i tvrdio da "dekalog ne prestaje" a da neki "ostali zakoni prestaju", vec je rekao da -
DEKALOG SA SVIM OSTALIM ZAKONIMA PRESTAJE!!!

I mi smo pokazali Biblijom da je subota ispunjena na Hristu, da ju je Pavle smatrao simbolom "odmora u obecanoj zemlji" i simbolom "odmora u Hristu"!

Stavise, on je u jevrejima pokazao, da je subota data zbog odmora (jevrejima od ropstva a Hriscanima od ropstva grehu) , kao sto je i svaki uceni Jevrejin i farisej u to vreme verovao!

Dakle, akcenat je na vrsti službe u odnosu FORME I SUŠTINE.

Upravo tako!

I onda kada mi sad pogledamo "sustinu", vidimo da su se te zapovesti na Hristu ispunile, da su na njega ukazivale, i da je subota "odmor od ropstva grehu"!

Vidimo da Pavle uopste ne pravi razliku izmedju "dekaloga" i "ostalih zakona", vec na oba zakona ukazuje kao na ona koja su Hristu vodila, na njemu se "ispunila", i zato kaze za oba da PRESTAJU!!!

Po tvom tumačenju - da ne postoji više vrsta zakona u bibliji ( obredni zakon, i deset zapovesti ), već da je sve jedno, to bi u odnosu na gornje proročanstvo koje sam priložio značilo - da će Bog u srce upisati sve iz starog zaveta, i da mi danas trebamo da držimo sve, da prinosimo žrtve, da se obrezujemo, da svetkujemo starozavetne praznike, itd..

NE dragi moj brate!

Cinjenica je da je Bog sve Starozavetne zakone upisao u nasa srca!

Tako je!!!

Mi Hriscani takodje prinosimo i zrtve (nasa zrtva je Hristos, imamo Euharistiju koja nas na to podseca) mi se i obrezujemo (duhom), mi nasim srcem a "ne formom" drzimo sve stare zakone bolje od Jevreja, odnosno kako si i sam rekao "drzimo njihovu sustinu" a "sustina je Hristos" jer se na njemu sve ispunjava!

Tako mi "drzimo sustinu subote"!
Ona je jevrejima ukazivala na "odmor od ropstva" a nama na "odmor od ropstva grehu"! Tako rece Pavle u jevrejima, i on je kao svaki jevrejin u njegovo vreme razumeo zasto je subota data, zbog odmora, a ona je ukazivala na veci odmor u Hristu!!!

Pitaj rabina zasto je Bog dao subotu, pa ce ti reci da je dao zbog odmora od ropstva!

Stvar je sasvim drugačija, a to je - da postoji obredni zakon kao TIPOS ili predslika Hristovog dolaska, koji je uklonjen i prestaje,

PAVLE TE DEMANTUJE, JEL ON I ZA OBREDNI ZAKON I ZA DEKALOG KAZE DA PRESTAJU!!!

U svakom drugom slučaju koji ovo negira, i ukazuje da su obredni zakon i deset zapovesti isto, i da su uklonjene ili da prestaju - mi u tom slučaju imamo slobodu da kršimo svaku od dest zapovesti,

Nemamo mi prava da krsimo zakon uopste!

Ti ne razumes da postoje zapovesti cija je "sustina Hristos" i da su one na njega ukazivale i na njemu se "ispunile", dok sa druge strane postoje i cisto moralne zapovesti, koje su na snazi i koje nisu bile predslika Hrista i one ostaju!

Ove koje su bile predslika Hrista, se ne drze "formom", vec "srcem" (obrezanje, zrtveni sistem, sluzba u hramu, subota, pasha, mladina...)

Lepo ti je Pavle rekao gore da sve to prestaje, kao i dekalog sto "prestaje"!

On ga nije "izuzeo" iz "sluzbe", vec ga je ukljucio u ono sto "prestaje", jel "nema podele zakona", jel i sam dekalog sadrzi propise koji su ukazivali na Hrista!!!

tako isto možemo i da krademo, i činimo preljube, i ubijamo, i lažemo... itd...

E moj brate, ajde malo razmisli!

Jel vidis da te je Pavle demantovao i rekao da "dekalog prestaje"!!!

On nije podelio zakon na "obredni" i "moralni", vec ga je posmatrao kao "celinu"!

Zasto dakle ti delis!?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ko da David nije napisao da je Zakon u srcu.

David je znao za Hrista i o njemu je pisao, a ko god poznaje Hrista moze drzati zakon Duhom. Onaj ko ne zna Hrista, ne zna "sustinu zakona", i kako "sav zakon i proroci" ukazuju na Hrista. Njemu i dalje pokrivalo stoji, tako i vama stoji, jel vi zakon delite "da odrzite formu" (kao i fariseji), a Pavle "ne pravi podelu zakona", "njemu je i dekalog i obredni zakon isto, i oni PRESTAJU"!!!

A ako ne pravi podelu zakona, to znaci da je "zakon celovit", i to znaci da ako po celoj Bibliji nalazimo zakone koji se na Hristu ispunjavaju, onda mozemo i u dekalogu pronaci - jel Pavle nije napravio podelu!

Tako vasa teologija pada, a vec sam dao i druge stihove, koji pokazuju da Hristos i apostoli nisu pravili podelu zakona nigde!!!

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
David je znao za Hrista i o njemu je pisao, a ko god poznaje Hrista moze drzati zakon Duhom.

A ti kažeš da je zakon ukinut, znači da nema osude preljubnicima itd. po tebi naravno.

Onaj ko ne zna Hrista, ne zna "sustinu zakona", i kako "sav zakon i proroci" ukazuju na Hrista.

Što onda govoriš da je ukinut Zakon?

Njemu i dalje pokrivalo stoji, tako i vama stoji, jel vi zakon delite "da odrzite formu" (kao i fariseji), a Pavle "ne pravi podelu zakona",

ti zato i negiraš zakon jer bi ga ti držao kao formu. Ti ne praviš,a ne Pavle. Nikog ovdje ne zanima što ti hoćeš sebi da umiriš savjest pa da kažeš da Pavle ne dijeli Zakon. U stvari ti ga ne dijeliš.

njemu je i dekalog i obredni zakon isto, i oni PRESTAJU"!!!

Znači može da se krade, ubija, jer gdje nema zakona nema ni prestupa.

Eto kakve gluposti i besmislice moraš da govoriš da bi sebe održao u lažima, iako te jede iznutra i duboko u sebi znaš da je samo ceremonijalni ukinut.

Ti uopšte ne shvataš smisao zakona ili si bezobrazan pa to namjerno ardiš jer si kontraš.

Tako vasa teologija pada, a vec sam dao i druge stihove, koji pokazuju da Hristos i apostoli nisu pravili podelu zakona nigde!!!

Zato piše da su ukinute ceremonije i da je Isus Pasha, a ne subota.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mire, tvoja tvrdovratost je tebi na štetu.
Ja imam savršeni mir u svom stavu, jer mi sam Bog svedoči ovu istinu koju iznosim.

Ako su deset zapovesti i obredni zakon jedno, i OBA prestaju u novom zavetu ( kako ti kazes ), onda to znači da mi možemo da kršimo deset zapovesti kao i odredbe obrednog starozavetnog zakona, jer ako ne držimo ni jednu odredbu obrednog zakona, onda ne trebamo ni ovih deset zapovesti, jer su oni po tebi ISTO, i JEDNO, nema razlike.

Mire, to je potpuni promašaj tvoje ideologije, jer po tebi "SLUŽBA DUHA U NOVOM ZAVETU PREDSTAVLJA KRŠENJE DESET ZAPOVESTI" jer kada ih covek ne drzi vidljivim delom, to znaci da ih krsi.

Ako recimo zapovest kaze "NE CINI PRELJUBE" a ti kazes da je mi ne moramo drzati jer je uklonjena - to znaci da mi vise nemamo obaveze prema toj zapovesti, i mozemo slobodno da cinimo preljube.
Ovo se odnosi na svaku zapovest od deset.

Biblija tako nešto ne poznaje.

Služba Duha u novom zavetu je "UPISIVANJE DESET ZAPOVESTI U SRCE I MISLI, GDE DUH SVETI TVORI DELA U ČOVEKU"

U tom smislu, tu nema govora o kršenju ni jedne zapovesti dekaloga, već o savršenom ispunjavanju ili držanju vidljivim delom u sili novoga života.

To je suština priloženih biblijskih reči:

"Evo, idu dani, govori Gospod, kad ću učiniti s domom Izrailjevim i s domom Judinim nov zavet,
Ne kao onaj zavet, koji učinih s ocima njihovim, kad ih uzeh za ruku da ih izvedem iz zemlje misirske, jer onaj zavet moj oni pokvariše, a ja im bijah muž, govori Gospod.
Nego ovo je zavet što ću učiniti s domom Izrailjevim posle ovih dana, govori Gospod: metnuću zavet svoj u njih, i na srcu njihovom napisaću ga, i biću im Bog i oni će mi biti narod.

I neće više učiti prijatelj prijatelja ni brat brata govoreći: Poznajte Gospoda; jer će me znati svi od malog do velikog, govori Gospod; jer ću im oprostiti bezakonja njihova, i greha njihovih neću više pominjati.
Ovako veli Gospod, koji daje sunce da svetli danju, i uredbe mesecu i zvezdama da svetle noću, koji raskida more i buče vali njegovi, kome je ime Gospod nad vojskama"
( Jeremija 31. 31 - 35 )

"Jer kudeći ih govori: Evo dani idu, govori Gospod, i načiniću s domom Izrailjevim i s domom Judinim nov zavet;
Ne po zavetu koji načinih s očevima njihovim u onaj dan kad ih uzeh za ruku da ih izvedem iz zemlje misirske; jer oni ne ostaše u zavetu mom, i ja ne marih za njih, govori Gospod.
Jer je ovo zavet koji ću načiniti s domom Izrailjevim posle onih dana, govori Gospod: daću zakone svoje u misli njihove, i na srcima njihovim napisaću ih, i biću im Bog, i oni će biti meni narod.

I nijedan neće učiti svog bližnjeg, i nijedan brata svog, govoreći: Poznaj Gospoda; jer će me svi poznati od malog do velikog među njima" ( Jevrejima 8. 8 - 11 )

Ovde se isključivo govori o deset zapovesti, a ne o obrednom zakonu, jer da se govori o obrednom zakonu - to bi značilo "da mi u novom zavetu trebamo da ispunjavamo i držimo sve iz starog zaveta, da se obrezujemo, prinosimo žrtve, praznujemo starozavetne praznike.. itd.."

Ali ne, ovde se govori o deset zapovesti, jer jedino deset zapovesti ukazuju na greh, i vode čoveka Hristu - koji čoveku daje silu da savršeno ispuni svaku zapovest, i na put pravde.

Ovi gore tekstovi su uz starozavetnu i novozavetnu tipologiju - jedan od najvećih dokaza - da obredni i moralni zakon nisu isto, i da im funkcija nije identična.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Mire, tvoj inat je tebi na štetu.
Ja imam savršeni mir u svom stavu, jer mi sam Bog svedoči ovu istinu koju iznosim.

To se vidi, a i vidi se da kod njega nema mira, iako se ovdje prikazao kao Mire.

Zato ima potrebu da napada sagovornika jer mu ukazuje na formalni nivo shvatanja i da se inati. Iako se vidi po njemu da duboko u sebi zna da nije upravu, kao što se vidi i kod P4.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Ako su deset zapovesti i obredni zakon jedno, i OBA prestaju u novom zavetu, onda to znači da mi možemo da kršimo deset zapovesti, jer ako ne držimo ni jednu odredbu obrednog starozavetnog zakona, onda ne trebamo ni ovih deset zapovesti, jer su oni po tebi ISTO, i JEDNO, nema razlike.

Pa on mora tako jer sa time umiruje savjest kako PC ima istinu. I kako ne mora da drži svih 10 zapov. a onda sebe zavaravaju kako ipak drže subotu samo bez fizičkog počinka.

To je suština priloženih biblijskih reči:

"Evo, idu dani, govori Gospod, kad ću učiniti s domom Izrailjevim i s domom Judinim nov zavet,
Ne kao onaj zavet, koji učinih s ocima njihovim, kad ih uzeh za ruku da ih izvedem iz zemlje misirske, jer onaj zavet moj oni pokvariše, a ja im bijah muž, govori Gospod.
Nego ovo je zavet što ću učiniti s domom Izrailjevim posle ovih dana, govori Gospod: metnuću zavet svoj u njih, i na srcu njihovom napisaću ga, i biću im Bog i oni će mi biti narod.

I neće više učiti prijatelj prijatelja ni brat brata govoreći: Poznajte Gospoda; jer će me znati svi od malog do velikog, govori Gospod; jer ću im oprostiti bezakonja njihova, i greha njihovih neću više pominjati.
Ovako veli Gospod, koji daje sunce da svetli danju, i uredbe mesecu i zvezdama da svetle noću, koji raskida more i buče vali njegovi, kome je ime Gospod nad vojskama"
( Jeremija 31. 31 - 35 )

"Jer kudeći ih govori: Evo dani idu, govori Gospod, i načiniću s domom Izrailjevim i s domom Judinim nov zavet;
Ne po zavetu koji načinih s očevima njihovim u onaj dan kad ih uzeh za ruku da ih izvedem iz zemlje misirske; jer oni ne ostaše u zavetu mom, i ja ne marih za njih, govori Gospod.
Jer je ovo zavet koji ću načiniti s domom Izrailjevim posle onih dana, govori Gospod: daću zakone svoje u misli njihove, i na srcima njihovim napisaću ih, i biću im Bog, i oni će biti meni narod.

I nijedan neće učiti svog bližnjeg, i nijedan brata svog, govoreći: Poznaj Gospoda; jer će me svi poznati od malog do velikog među njima" ( Jevrejima 8. 8 - 11 )

Ko da on te stihove nije vidio. Jeste, ali je negov motiv da uklopi učenja PC u Bibliju, njemu su dogme PC iznad Biblije. Zato ima potrebu jer ga ti stihovi uznemiravaju. Onda mora da traži neke druge bliže dogmi PC.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
A ti kažeš da je zakon ukinut, znači da nema osude preljubnicima itd. po tebi naravno.

Zasto lazes da sam to rekao, zasto se necasno boris?

Što onda govoriš da je ukinut Zakon?

To se tako kaze, jel sustina tih zapovesti je Hristos, odnosno te zapovesti su prorocanski na njega ukazivale, i stoga vise nemaju vaznost, nisu ukinute bukvalno, vec su nasle svoje ispunjenje!

Zato i Hristos kaze "nisam dosao da UKINEM zakon i proroke, vec da ISPUNIM"!

Moze se reci i "ukinute su", ali se time gubi pravi smisao, i to je ono sto Hristos govori!

ti zato i negiraš zakon jer bi ga ti držao kao formu.

Ti si ga drzao kao formu, pa sad nas optuzujes za formalizam!

Prestani svoje propuste pripisivati drugima!

Ti ne praviš,a ne Pavle. Nikog ovdje ne zanima što ti hoćeš sebi da umiriš savjest pa da kažeš da Pavle ne dijeli Zakon. U stvari ti ga ne dijeliš.

Ne deli pavle zakon niti iko u bibliji , i ja ne umirujem svoju savest.
Zakon je celovit, zakon je Tora!

A ti ne mozes oboriti ono sto sam ja dao da je da Pavle zakon posmatrao celovito, i sta ti vredi onda reci "nije tako"???

Znači može da se krade, ubija, jer gdje nema zakona nema ni prestupa.

Ima zakona, ne izvodi tu!

Zasto mi necasno pripisujes ono sto nisam rekao i hoces okrenuti na svoju vodenicu???

Igras igrice!

Zapovesti koje su se "prorocanski ispunile na Hristu" vise nemaju zakonsku obavezu, one su se "ispunile" nasle su svoju "svrhu" i vise ne vaze za nas, ostale zapovesti "vaze", i to je ono sto Pavle kaze da nam "ostaje"!

Eto kakve gluposti i besmislice moraš da govoriš da bi sebe održao u lažima, iako te jede iznutra i duboko u sebi znaš da je samo ceremonijalni ukinut.

Ne jede mene nista, vec tebe!
Pa zato moras da izmisljas kako sam ja rekao da "nema zakona", a nisam to rekao!

Moras da izmisljas jel sam ti dokazao da Pavle "ne deli zakon", i da je rekao kompletan zakon sa dekalogom "prestaje"! Sve ono sto je bilo obuhvaceno Mojsijevim zakonom i sto se na Hristu ispunilo to "prestaje", a ono sto nije to "ostaje"!

To rece Pavle tamo!

Ti uopšte ne shvataš smisao zakona ili si bezobrazan pa to namjerno ardiš jer si kontraš.

Ajde se ti malo smiri, i prestani druge da nazivas bezobraznima, jel moze?

Ajde normalno pricaj!

Ja ti kazem sta verujem, i ono sta znam da je istina, a ti mozes i ne moras da se slozis, ne moras ovde da vodis rat!

Zato piše da su ukinute ceremonije i da je Isus Pasha, a ne subota.

Gde pise da su ukinute "ceremonije" :)

Jeste Isus nasa pasha, i ukinuta su sve "senke", a subota je "simbol" takodje, odnosno "senka", tako ju je Pavle nazvao u kolosanima 2:16 "senkom", a u Jevrejima je pokazao da je subota "simbol' obecane zemlje i "odmora od ropstva" , pa analogno tome ona je ulazivala na odmor u Hristu od "ropstva grehu". Zato je data.. Sve to tamo lepo pise pa ne citate! I necete da slusate, vec nazivate onog ko vam objasnjava "bezobraznim"!

To se vidi, a i vidi se da kod njega nema mira, iako se ovdje prikazao kao Mire.

Zar nisi rekao da me vise neces napadati?
I ja se ponadao da cu moci a tobom normalno razgovarati, kad ono...

To je moje ime..

Nego, sto se ti malo ne smiris i ne prestanes sa optuzbama na racun drugih i njihove licnosti?

Zato ima potrebu da napada sagovornika jer mu ukazuje na formalni nivo shvatanja i da se inati. Iako se vidi po njemu da duboko u sebi zna da nije upravu, kao što se vidi i kod P4.

Takva diskreditacija je bezvezna.
Ja tebe nisam napao, vec ti mene, opet, iako si rekao da neces.

Pa da sam ja i najveci gresnik, ostao si bez odgovora, i ne mozes oboriti ono sto sam dao, i kako ti cesto volis reci "bavis se samnom jel nemas dokaza", zato daj normalno diskutuj vec jednom!

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire, tvoja tvrdovratost je tebi na štetu.

Covek vam lepo objasni, postavi vam dokaze, tako da i malo dete moze razumeti, nacrta vam bukvalno sve, i onda ga nazivate tvrdoglavim i bezobraznim???

Zasto!?

Pa svako ko cita moze razumeti da tamo Pavle govori o "kompletnom Mojsijevom zakonu zajedno sa dekalogom" i kaze za njega da "prestaje".

A ti kazes, "ne prestaje dekalog" vec "prestaje obredni zakon"?

Pa stvarno!?

Zasto ides nasuprot Pavlu, kada je on lepo rekao da "sve prestaje", i time nije iskljucio dekalog!

Dakle brate moj, shvati!

Nema podele zakona! Mojsijev Zakon je slika Hrista! Sav zakon je Bozji karakter, i na njemu se ispunio!

Zakon je karakter naseg Boga!

Tora je dozivela ispunjenje u Hristu, i njegova je sustina Hristos. A zapovesti koje su "ostale", to su ove: "ne kradi, ne lazi, ne ubij, ne cini preljube itd..", one su "ostale" jel nisu bile senke!

Ali Tora se ispunila kompletno, cak i sa moralnim zapovestima jel ih je Hristos odrzao!

Zato se moze reci za kompletnu Toru da "prestaje", ona u Hristu "prestaje" i na njemu se "ispunjava"!

To ne znaci da vise "ne vazi", vec da se drzi novim smislom, tj. "duhom"!

To Pavle uci gore!

Ti moras Bibliju posmatrati celovito, i ja sam ti vec dao stihove koji pokazuju da nema podele zakona, PA TI NECES DA SLUSAS!

Ajde uozbilji se!

Ako su deset zapovesti i obredni zakon jedno, i OBA prestaju u novom zavetu ( kako ti kazes ), onda to znači da mi možemo da kršimo deset zapovesti kao i odredbe obrednog starozavetnog zakona, jer ako ne držimo ni jednu odredbu obrednog zakona, onda ne trebamo ni ovih deset zapovesti, jer su oni po tebi ISTO, i JEDNO, nema razlike.

Rekao sam lepo gore, zakon se ispunjava na Hristu, a ono sto se nije ispunilo, to je ostalo vazece!

Zato ne izvodi sa tim bezveznim argumentom da smo mi prestupnici zakona, ponavljas jedno isto kao papagaj ono sto si cuo od adventista i ti i Tripo ponavljate kao papagaji, jel nemozete da shvatite!

Mire, to je potpuni promašaj tvoje ideologije, jer po tebi "SLUŽBA DUHA U NOVOM ZAVETU PREDSTAVLJA KRŠENJE DESET ZAPOVESTI" jer kada ih covek ne drzi vidljivim delom, to znaci da ih krsi.

Laodikeja, zapovesti koje su ukazivale na Hrista su prorocanskog karaktera, i one ne zahtevaju spoljasnji cin, vec prihvatanje i priznavanje umom i srcem!

Pashu ne moras drzati niti mladinu, niti ostale praznike, jel su to senke koje su se ispunile a ukazivale su na Hrista!

Ali zapovest, ne cini preljube, ne kradi, ne svedoci lazno moras drzati delima, jel te slzapovesti se nisu ispunile na njemu, osim sto je Hristos pokazao kako ih drzati!

Ako recimo zapovest kaze "NE CINI PRELJUBE" a ti kazes da je mi ne moramo drzati jer je uklonjena - to znaci da mi vise nemamo obaveze prema toj zapovesti, i mozemo slobodno da cinimo preljube.

Ko je rekao da je ne treba drzati?

Zasto stalno ponavljate kao papagaji argumente koje su vam rekli da kazete???

Dali su vam te argumente da naucite napamet, i onda kad vam neko kaze "zakon je ukinut", vi tad pocnete vikati "onda mi mozemo i da se kurvamo", a uopste ne razumete sta ta osoba govori!!!

Ovo se odnosi na svaku zapovest od deset.

To se na subotu ne odnosi!
Subota nema moralan aspekt uopste!!!

A buduci da zakon nije deljiv, vi onda ne mozete izdvajati dekalog i subotu svrstavati u "moralne" zapovesti!!!

Igrate igrice za malu decu!

Ovde se isključivo govori o deset zapovesti, a ne o obrednom zakonu, jer da se govori o obrednom zakonu - to bi značilo "da mi u novom zavetu trebamo da ispunjavamo i držimo sve iz starog zaveta, da se obrezujemo, prinosimo žrtve, praznujemo starozavetne praznike.. itd.."

Pa brate, sve te zapovesti drzis srcem i duhom! Jesi li ti cuo sta sam ja odgovorio ranije ili se pravis???

Obrezanje je posvecenje, Euharistija ukazuje na Hristpvu zrtvu, praznici su ukazivali na pojedine aspekte Hristovog zivota, a sve to imas u tvom srcu!

Dakle ti drzis Mojsijev zakon srcem!

To je dakle Starozavetni Zakon napisan u srcu , zajedno sa ostalim zakonima koje drzis spolja!

Nije zakon "ukinut", to je pogresna rec, zato Hristos kaze da je on dosao da ga "ispuni", da sve te senke ostvari.

Mi kazemo "ukinut" ili da on "prestaje" (kao Pavle) ali vi se onda formalno hvatate za termine i bulvalno shvatate nase reci. Tako su i fariseji Hrista optuzili da je dosao da "ukine zakon" , kao i vi mene sto optuzujete jel ne razumete da ga Hristos kompletno ispunjava, a da ga i mi drzimo srcem i spoljasnjim cinom, bas tamo gde treba!

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Zasto lazes da sam to rekao, zasto se necasno boris?

Ma nemoj, dao sam tvoj citat gdje si naveo da prestaje. znači da je ukinut, jer ti nisi u stanju da razumno objasniš šta je to novo što nije bilo u SZ.

Dakle ti lažeš, a ne ja. Kažeš prestaje da važi dekalog, znači po tebi ukinut.

Natrag