Kako se izvrću stihovi iz Biblije u cilju dokazivanja lažnih učenja?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Znači možeš da kradeš, ubijaš itd.

" Ako je pak služba smrti, slovima urezana u kamenje, bila tako slavna da sinovi Izrailjevi nisu mogli da pogledaju u Mojsijevo lice... ako je bilo slavno ono sto prestaje, mnogo vecma je u slavi ono sto ostaje!"

Pavle kaze za dekalog da "prestaje"!

Nesto je "prestalo" a nesto je "ostalo"!

To pokazuje, da Bog pravi "selekciju zakona"! (i to ukljucuje dekalog).

Prestaje u smislu da stupa na snagu novi Hristov zakon, a ono sto "ostaje" se naziva "sluzbom Duha" ili Hristovim zakonom.

Inace, sve zapovesti su "duhovne", i nije vise presudan samo "fizicki cin", vec stav srca.

O tome Pavle prica, to sam i ja rekao!

To ne znaci da ti mozes krasti, ubijati i lagati, jel i dalje postoji zakon!

Ali ti pokusavas "zamenom teza" da diskreditujes sagovornika, sto je podlo.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
" Ako je pak služba smrti, slovima urezana u kamenje, bila tako slavna da sinovi Izrailjevi nisu mogli da pogledaju u Mojsijevo lice... ako je bilo slavno ono sto prestaje, mnogo vecma je u slavi ono sto ostaje!"

Pavle kaze za dekalog da "prestaje"!

Nesto je "prestalo" a nesto je "ostalo"!

To pokazuje, da Bog pravi "selekciju zakona"! (i to ukljucuje dekalog).

Prestaje u smislu da stupa na snagu novi Hristov zakon, a ono sto "ostaje" se naziva "sluzbom Duha" ili Hristovim zakonom.

Inace, sve zapovesti su "duhovne", i nije vise presudan samo "fizicki cin", vec stav srca.

O tome Pavle prica, to sam i ja rekao!

To ne znaci da ti mozes krasti, ubijati i lagati, jel i dalje postoji zakon!

Ali ti pokusavas "zamenom teza" da diskreditujes sagovornika, sto je podlo.

Rekao si da Zakon ne važi, svaka druga filozofija je suvišna. Dakle po tebi može da se krade, ubija itd.

tako ti je kada zastupaš laž, onda moraš doći do toga da govoriš gluposti u koje ni sam ne vjeruješ.

Ali moraš da kažeš da bi sebi (ne meni) dokazao da subota ne važi.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ne prestaju deset zapovesti, vec obredni zakon koji je bio TIPOS dolaska mesije Isusa Hrista, i njegove zrtve na krstu, i taj obredni zakon je nasao ispunjenje u njemu.

U novom zavetu je promenjen sistem opravdanja od kesenja deset zapovesti.

U starom zavetu su sredstvo opravdanja bila obredna pravila i prinosenje zrtava paljenica.
Danas je sredstvo opravdanja Hristova zrtva prinesena ka krstu, i njegova posrednicka sluzba u Svetinji nad Svetinjama, gde on posreduje pred kovcegom zaveta u kome se cuvaju originalne ploce sa deset zapovesti.

Svako ko prekrsi bilo koju od deset zapovesti - Isus za tog coveka posreduje prinoseci zasluge svoje zrtve i prolivene krvi na krstu, i opravdava ga od greha.

U zemaljskoj Svetinji prvosvestenik bi za onoga ko je prekrsio bilo koju zapovest od deset - prinosio jagnje u dvoristu svetinje, i tu krv bi potom unosio pred kovceg zaveta u kojima su se cuvale ploce sa deset zapovesti.

Isus na nebu prinosi zasluge svoje zrtve i prolivene krvi pred kovcegom na nebu u kome se cuvaju originalnih deset zapovesti.

Dakle, i u starom i u novom zavetu princip spasenja je isti, a to je drzanje Bozjih zapovesti, samo je promenjen sistem opravdanja od krsenja tih zapovesti.

Nekada je to bilo jagnje prineseno na zrtvu.
Danas je to Hristova zrtva na krstu.

Amin!

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Rekao si da Zakon ne važi, svaka druga filozofija je suvišna.

Ne vazi vise dekalog, Pavle lepo kaze da deklog "prestaje", ali nesto "ostaje"!

"ako je bilo slavno ono sto prestaje, mnogo je vecma u slavi ono sto ostaje!"

Dakle, ako je taj zakon "prestao" i ako je nesto od njega "ostalo", onda to nije vise isti zakon, vec "izmenjen"!!!

Dakle po tebi može da se krade, ubija itd.

Ne moze to, jel ima zakon!

Stari je "prestao", ali je novi uspostavljen , to je Hristov zakon i on "ostaje"!

tako ti je kada zastupaš laž, onda moraš doći do toga da govoriš gluposti u koje ni sam ne vjeruješ.

Tebi je onda ono sto kaze Pavle ''glupost''!

Ali moraš da kažeš da bi sebi (ne meni) dokazao da subota ne važi.

Nisam ja rekao da PRESTAJE DEKALOG vec Pavle!

Ne prestaju deset zapovesti, vec obredni zakon koji je bio TIPOS dolaska mesije Isusa Hrista, i njegove zrtve na krstu, i taj obredni zakon je nasao ispunjenje u njemu.

Pavle istina govori o "kompletnom Mojsijevom zakonu" ovde i o kompletnoj "sluzbi" koju su svestenici u Hramu obavljali i tvrdi da to "PRESTAJE" , ali je takodje u to ukljucio i dekalog i rekao da i on "PRESTAJE"!

Ti ne mozes izbeci ovu prostu cinjenicu, jer je on ovde pomenuo "zakon kao celinu", sa dekalogom u sredistu, i rekao da sav taj zakon PRESTAJE!!!

"Ako li služba smrti koja je u kamenju izrezana slovima, bi u slavi... a kamo li nece sluzba duha biti u slavi...jer kad je slavno ono sto prestaje, mnogo će većma biti u slavi ono što ostaje."

Pavle dakle kaze da dekalog, i sve sto je njega sacinjavalo u centru sa obrednim zrtvama i obrednim propisima "prestaje"!

Ovo je takodje dokaz da "nema podele zakona" i da "sve prestaje pa i dekalog"!

O tome Pavle ovde prica, zato je i pomenuo "sluzbu"!

I sta dalje kaze?

Mojsije metaše pokrivalo na lice svoje, da ne bi mogli sinovi Izrailjevi gledati svršetak onoga što prestaje...."

I na kraju:

"A Gospod je Duh: a gde je Duh onde je sloboda..."

Cak je pomenuo "slobodu", jel su Hriscani "slobodni od zakona", oni vise ne drze stari zakon, vec drze novi koji je "duhovan" , a to je Hrostov zakon, jel onaj stari je "prestao" da vazi!!!

Ako vam vec iz gornjeg nije jasno, trebalo bi iz ovog zadnjeg stiha biti..

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mire, tvoje tumačenje je zasnovano na pogrešnoj interpretaciji biblijskih tekstova, koje tumačiš van konteksta biblije.

U bibliji definitivno prestaje starozavetni obredni zakon koji je bio TIPOS dolaska Mesije.

Ono o ćemu ti pišeš - ti si potpuno pogrešno razumeo.

Dakle, u starom zavetu prestaje "FORMALNA SLUŽBA U KAMENU" a ne prestaje ono što je napisano na kamenu, a sa novim zavetom počinje "SLUŽBA DUHA NAPISANA NA SRCU"

Dakle, akcenat je na vrsti službe u odnosu FORME I SUŠTINE.

Ovo potvrđuje sam Bog sledećim rečima:

"Evo, idu dani, govori Gospod, kad ću učiniti s domom Izrailjevim i s domom Judinim nov zavet,
Ne kao onaj zavet, koji učinih s ocima njihovim, kad ih uzeh za ruku da ih izvedem iz zemlje misirske, jer onaj zavet moj oni pokvariše, a ja im bijah muž, govori Gospod.
Nego ovo je zavet što ću učiniti s domom Izrailjevim posle ovih dana, govori Gospod: metnuću zavet svoj u njih, i na srcu njihovom napisaću ga, i biću im Bog i oni će mi biti narod.

I neće više učiti prijatelj prijatelja ni brat brata govoreći: Poznajte Gospoda; jer će me znati svi od malog do velikog, govori Gospod; jer ću im oprostiti bezakonja njihova, i greha njihovih neću više pominjati.
Ovako veli Gospod, koji daje sunce da svetli danju, i uredbe mesecu i zvezdama da svetle noću, koji raskida more i buče vali njegovi, kome je ime Gospod nad vojskama"
( Jeremija 31. 31 - 35 )

"Jer kudeći ih govori: Evo dani idu, govori Gospod, i načiniću s domom Izrailjevim i s domom Judinim nov zavet;
Ne po zavetu koji načinih s očevima njihovim u onaj dan kad ih uzeh za ruku da ih izvedem iz zemlje misirske; jer oni ne ostaše u zavetu mom, i ja ne marih za njih, govori Gospod.
Jer je ovo zavet koji ću načiniti s domom Izrailjevim posle onih dana, govori Gospod: daću zakone svoje u misli njihove, i na srcima njihovim napisaću ih, i biću im Bog, i oni će biti meni narod.

I nijedan neće učiti svog bližnjeg, i nijedan brata svog, govoreći: Poznaj Gospoda; jer će me svi poznati od malog do velikog među njima" ( Jevrejima 8. 8 - 11 )

Po tvom tumačenju - da ne postoji više vrsta zakona u bibliji ( obredni zakon, i deset zapovesti ), već da je sve jedno, to bi u odnosu na gornje proročanstvo koje sam priložio značilo - da će Bog u srce upisati sve iz starog zaveta, i da mi danas trebamo da držimo sve, da prinosimo žrtve, da se obrezujemo, da svetkujemo starozavetne praznike, itd..

Stvar je sasvim drugačija, a to je - da postoji obredni zakon kao TIPOS ili predslika Hristovog dolaska, koji je uklonjen i prestaje, jer je našao ispunjenje u Isusu Hristu, i sa druge strane postoji moralni zakon deset zapovesti, koje Bog u novom zavetu upisuje u ljudsko srce, i Duhom Svetim koji menja čoveka - čini da se čovek u tom nanovorođenom promenjenom stanju - prirodno ponaša po načelima zapisanim u deset zapovesti.

U svakom drugom slučaju koji ovo negira, i ukazuje da su obredni zakon i deset zapovesti isto, i da su uklonjene ili da prestaju - mi u tom slučaju imamo slobodu da kršimo svaku od dest zapovesti, kao što ne prinosimo žrtve, ne obrezujemo se, ne praznujemo starozavetne praznike, tako isto možemo i da krademo, i činimo preljube, i ubijamo, i lažemo... itd...

Natrag