Ma ljudi stvar je jednostavna!
Svi navodni citati iz
Talmuda i
Šulhan Aruha potiču iz dva izvora - prvi je Talmudski Jevrejin (Talmud-Jude) iz 1871, a drugi je
100 zakona Šulhan Aruha (Die Hundert Gesetze des Judenkatechismus). Ovo posljednje je autorski separat iz knjige
Jevrejsko ogledalo (Der Judenspiegel) izdane 1883. Autor te knjige je Aron Briman ili ti dr Justus.
Briman je pokršteni rumunski Jevrej, prvo je prešao u protestantizam, a zatim u katolicizam (zanimljiv čovjek).
On i Roling nisu samo povezani po tome što su citati iz njegovih djela često izmješani ili što su po karakteru isti – a to znači da su u najboljem slučaju ili produkt krajnje tendencioznog tumačenja ili da su, u onom najgorem obliku, prosto grube izmišljotine i falsifikati.
Ta dva autora su i usko sarađivala.
Roling je bio katolički teolog, sveštenik i profesor na nekoliko univerziteta (Minster, Milvoki i Prag). Zvanično specijalnost mu je bila jevrejska arheologija, ali time se nikada nije bavio. U Njemačkoj je bio poznat kao pisac niza antijevrejskih i antiprotestanskih polemika. Famoznog
Talmudskog Jevrejina objavio je dok držao katedru biblijske egzegeze na univerzitetu u Minsteru.
Rolingova knjiga nije originalno djelo, jer je Roling obilno koristio starije djelo Johana Ajzenmengera
Razotkriveno jevrejstvo (Entdecktes Judenthum), a ono što je u njoj Rolingovo zapravo je od Brimana, koji je Rolinga u toku rada na knjizi snabdjevao “materijalima” ili bolje rečeno snabdjevao ga svojim antisemitskim pamfletima.
Nakon petog izdanja Rolingove knjige jevrejska opština Berlina odlučila je 1881. konačno reagovati tužbom. Tužilac je odbio tužbu i to tako što je Talmud proglasio ne religioznim zakonikom judaizma, nego samo djelom od istorijskog značaja (sic!), te da time Jevreji
Talmudskim Jevrejinom nisu napadnuti kao religiozna zajednica (što je bilo kažnjivo), nego samo kao rasa i narod (što opet to nije bilo kažnjivo).
Interesantno da je ovaj "recept" odbijanja tužbe iskorišten i u procesu koji je poveo Savez jevrejskih opština Jugoslavije protiv Milorada Mojića (tzv. Talmudski proces) u drugoj polovini '30-tih godina.
Nakon odbijanja optužbe Roling je na vrhuncu slave, toliko se osmjelio da je javno ponudio veliku sumu novca bilo kome ko će osporiti navode iz njegove knjige. Uskoro dobija (i prihvata) poziv da obavlja profesuru na Karlovom univerzitetu u Pragu. Piše članke po raznim novinama, a njegovo djelo se prevodi na francuski (predgovor piše niko drugi do Eduar Drimon).
Rolingov pad počinje 1883.
Praški profesor, kao expert (sam se ponudio) na čuvenom suđenju za krvnu klevetu u Tisa-Ešlaru
biva osramoćen, jer nije bio u stanju, a na zahtjev experta odbrane luteranskog teologa i hebraiste prof. Deliča (Delič je i prije toga mnogo puta polemisao sa Rolingom) ,
da prevede ni jedan odlomak (i to po svom izboru) sa hebrejskog ili aramejskog.
Ko zna šta bi dalje bilo sa Rolingom (pošto je preporuka i jevrejske zajednice Austrije i rabinata bila da se stvar dalje ne talasa) da ga nije (uprkos preporuci) odlučio definitivno dokusuriti ekstravagantni bečki rabin dr Jozef Bloh.
Bloh je napisao seriju članaka u kojima je Rolinga optušio za nekompententnost i ignoranciju. Članci su izazvali veliku buru
i Roling je morao reagovati. Optužio je Bloha za klevetu, ali je dva puta odgodio ročište,
kada mu je rečeno da trećeg odlaganja neće biti povukao je tužbu.
Ismijan i osramoćen Roling gubi mjesto profesora na Karlovom univerzitetu, na kratko odlazi u SAD, a onda se vraća i postaje kanonik u jednoj manastirskoj crkvi u Pragu.
Ponovo će se vratiti profesuri (ali ne na univerzitetu) nakon 1900. Nastavio je i dalje da piše antisemitske tekstove, ali ovoga puta bez većeg odjeka. Umro je 1931. u 92. godini u Salcburgu.
Briman je nešto kasnije prošao još gore (zaglavio je neko vrijeme u zatvoru, pa je poslije prognan iz A-U), no to je druga priča.
Ono što je važno je to da su i Rolinga i Brimana odmah počeli svi prepisivati. Svi, od Rusa (crnostotinaš Šmakov) pa do Pelagića (on u svom Vjerozakonskom učenju Talmuda na početku odaje Rolingu zahvalnost), Tomića, Mojića ...
Tomić je sigurno sve znao o Rolingu (afera Tisa-Ešlar je bila senzacija tada), a vjerujem i Pelagić .., ali đaba.
Kao i tada i danas ima budala koji se na te nebuloze hvataju ko muhe na gov.., a da bi se sve ovo saznalo potrebno je malo napora i ne mnogo surfanja.
СлаваОбилићу - На српском, цитати , није цела књига, вероватно је преведен са неког од језика. Него јел оно нетачно што говорите о нашем Господу и нејеврејима?
Znam ja da bi ti volio da sam ja Jevrej - pa da pljuneš i da onda zaljepiš etiketu.
Mrka kapa prijatelju!
Nisam Jevrej, Srbin sam kao i ti.