Član
- Učlanjen(a)
- 06.06.2009
- Poruka
- 24
Nemaš ti pojma o Dostojevskom!Ф.М.Достојевски о Јеврејима
Јевреји напредују управо тамо где је народ још заостао и поробљен, или је у економском смислу слабо развијен. Ту је дакле прави живот за њих! И уместо да својим утицајем подигну културни ниво, увећају знања, ојачају економску моћ староседелаца-уместо да то учине, Јевреји су, где год би се нашли, још више уназађивали и кварили народ. Тамо је људскост падала све ниже, све је више опадао степен просвећености, све се одвратније ширила тешка и нехумана немаштина, а са њом и очајање. Питајте у нашим пограничним крајевима староседеоце шта је толико векова одржало Јевреје? Одговориће вам у један глас: бездушност! Вековима их је одржала бездушност према нама и жеља да буду сити од нашег зноја и наше крви.
Хоћеш да кажеш да је један Достојевски био човек мржње ? Е онда сам и ја!
Fjodor Mihajlovič i Arkadij Grigorjevič | B92 Blog
Osim toga antisemitizam nije mišljenje, nego strast - kao kockanje. [FONT=&]
[/FONT]
[FONT=&]Čovjek je zbog slabih nervnih veza između hipotalamusa i neokorteksa mentalno neuravnotežena vrsta. U njemu su emocije i intelekt, vjera i razum u raskoraku.
S jedne strane u istim ličnostima možemo imati izuzetne uzlete misli i logike, a sa druge strastveno zastupanje iracionalnih vjerovanja (kao što je npr. antisemitizam).
Upravo zato su i mogući i jedan Dostojevski i jedan Vagner i jedan Jaša - veliki ljudi sa velikom manom. [/FONT]
[FONT=&]
Ja tako npr. mogu biti izuzetno racionalan, logičan, praktičan i uspješan na svakom polju gdje treba da se dokažem, ali da na sve to baca sjenku moja strast prema kocki.[/FONT]