Jovan 16,29.30-Šta to "sve" Isus zna?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Kako Isus pravi razliku između sebe i Oca kad kaže: Otac i ja jedno smo.

"Otac zna Ja ne znam", kaže.

milosrdni Otac na nebesima je tebi Jahve iz Starog zavjeta.

Tebi nije? :oops:.

Ti ovo nisi razumio.
"Boga nitko nikada ne vidje: Jedinorođenac - Bog - koji je u krilu Očevu, on ga obznani."

Boga niko ne vide..to Jovan kaže i u 1. Jovanovoj...dakle nakon dolaska i odlaska Hrista. Zar nisi čitala? Jovan to ponavlja, 1. Jovanova 4,12.

Znači da je Isus Bog koji je viđen Jovan bi u 1. Jovanovoj rekao da je Bog sada ipak viđen. No, Jovan i dalje tvrdi da Boga niko nije video..dakle ni on nije video Boga a video je Hrista. Poveži stvari.

Trebala je i to baš božanska. Da je Isus bio samo čovjek, njegova žrtva ne bi bila dostatna za spasenje ljudi.

To su stare floskule..ne bi mogao skuniti greh. Nije tako. Greh je učinio čovek..greh ne treba pobediti Bog već čovek. Greh pada na čoveka a ne na Boga.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Ovaj stih se koristi na forumu da se suprotstavi Hristom priznaju da "ne zna" dana i časa dolaska. Ako je Isus rekao da ne zna zašto Mu mi pripisujemo ono što On sam kaže dsa nije? Ovde učenici kažu "sve znaš" ali u kom kontekstu. Isus u ovom poglavlju razgovara sa učenicima o duhovnim stvarima. Oni su zadivljeni Njegovim znanjem i priznaju "ti sve znaš". To sve obuhvata kontekst priče u kome Isus pokazuje kako poznaje principe duhovnosti o kojima razgovara sa učenicima. Ovo se ne odnosi na nešto drugo osim na tu materiju. Isus jeste savršeno poznavao ove duhvne principe i savršeno živeo po njima. Učenici govore o tome "znanju". A ne o nekom drugom. Sam Isus kaže da "ne zna" dana i časa dolska. Ka što nije kao čovek znao mnoge druge stvari vezane za poslove kojima se nije bavio. Njegovo savršenstvo se ogledalo u besprekornom poznavanju duhovnih stvari, i savršenom životu. To učenici potvrđuju.

Tako uvek kada se van kontesksta posmatraju stvari dolazi se do čudnih zaključaka.
Ne samo to,nego i bezbroj drugih stvari Isus ne zna,
Naprimer nije znao ko ce da mu bude sa leve a ko sa desne strane,misleci na sinove Zebedejeve,Jakova i Jovana ,jer je Bog Otac taj koji ce da odluci gde ce ko i kako ce.
Nije li Isus pred smrt zvao svog Boga?
Matej, glava 27
46 A oko devetog sata povika Isus glasno govoreći: Ili! Ili! Lama savahtani? To jest: Bože moj! Bože moj! Zašto si me ostavio?
A kako se zove Bog kome se Isus molio??? Pa Jehova,odgovor je jednostavan.
Isus je umro jer je tvrdio da je Sin Bozji,a ne Bog Otac.
Luka, glava 22
70 Svi pak rekoše: Ti li si dakle sin Božji? A On im reče: Vi kažete da sam ja.
71 A oni rekoše: Šta nam trebaju više svedočanstva? Jer sami čusmo iz usta njegovih.
Pa da je brat Bozji ,pa ni blizanci se mogu razlikovati,a kamoli razlika izmedju Oca i Sina.
Hajde da neko objasni detetu da je ono jednako sa Ocem???
;)

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
"Otac zna Ja ne znam", kaže.

Isus je rekao da Otac zna kad nam padne vlas sa glave. Nije rekao -ja znam, već Otac i ON u Ocu.
Kako bi bilo da je Isus rekao npr. Petru- Petre, znam da imaš 100.000 vlasi na glavi i sad su ti ispale još dvije.
Petre, ubrzo ćeš biti ćelav... Užas! To ne bi bio Isus, već neki šarlatan. Isus je imao svoju božansku misiju na zemlji. Poučavao i govorio o svom Ocu na način prilagodljiv ljudskoj naravi, tako da svi razumiju.
"Otac vaš zna da vam je sve to potrebno.", "Ne boj se, stado malo: svidjelo se Ocu vašemu dati vam Kraljevstvo.
Tek kasnije je govorio o Duhu koji će upućivati apostole u svu istinu. Dakle, to je božanska pedagogija.

Što misliš da li je Isus znao za tebe i da ćeš jednog dana govoriti protiv Njega jer ti nije rekao datum svog drugog dolaska? Znao je i poručio ti je ovo:

"Ništa nije skriveno što se neće otkriti ni tajno što se neće saznati." i "
nije trebalo da mu tko daje svjedočanstvo o čovjeku: ta sam je dobro znao što je u čovjeku.

Moj Bog je Bog i Otac Isusa Krista, a zašto je Stari predočio Boga -Jahvu kako je predočio, o tome se može razgovarati.

To su stare floskule..Nije tako. Greh je učinio čovek..greh ne treba pobediti Bog već čovek. Greh pada na čoveka a ne na Boga.

A tako, stare floskule? Kao ovo, na primjer?
"Nitko ne dolazi k Ocu, osim po meni." "Ja sam Put, Istina i Život"

Jovane,
ti si tvrdoglav i samo tjeraš svoje, a ja sam dobra i strpljiva :beee:pa ću ti
ispričati još jednu priču. Možda ćeš lakše shvatiti.

Jednom davno bio neki čovjek koji je upao u bunar u kojem nije bilo vode. Bilo mu je nemoguće izaći. Tada je začuo korake i ugledao Budino lice. Zamolio je za pomoć, a Buda je rekao: Ovo je tvoja karma. Iskoristi ovu priliku da se oslobodiš svih svojih želja. Nešto kasnije pojavio se i Muhamed. Zamoljen za pomoć, Muhamed mu je odgovorio: Božja volja je savršena i mora se prihvatiti.
Jedan po jedan dolazili su svi vjerski vođe i imali savjete, ali nisu pomogli čovjeku.
Napokon je došao Isus. Ništa nije rekao, već se spustio do zdenca, uzeo čovjeka u naručje i blagoslovio ga.
Tada ga je pustio da mu se popne na ramena, kako bi mogao izaći iz bunara. Čovjek je bio zahvalan i sretan: opet je bio slobodan! Ali, tada je zaprepašten shvatio da je Isus zauzeo
njegovo mjesto u zdencu.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Isus je rekao da Otac zna kad nam padne vlas sa glave. Nije rekao -ja znam, već Otac i ON u Ocu.
Kako bi bilo da je Isus rekao npr. Petru- Petre, znam da imaš 100.000 vlasi na glavi i sad su ti ispale još dvije.
Petre, ubrzo ćeš biti ćelav... Užas! To ne bi bio Isus, već neki šarlatan. Isus je imao svoju božansku misiju na zemlji. Poučavao i govorio o svom Ocu na način prilagodljiv ljudskoj naravi, tako da svi razumiju.
"Otac vaš zna da vam je sve to potrebno.", "Ne boj se, stado malo: svidjelo se Ocu vašemu dati vam Kraljevstvo.
Tek kasnije je govorio o Duhu koji će upućivati apostole u svu istinu. Dakle, to je božanska pedagogija.

Što misliš da li je Isus znao za tebe i da ćeš jednog dana govoriti protiv Njega jer ti nije rekao datum svog drugog dolaska? Znao je i poručio ti je ovo:

"Ništa nije skriveno što se neće otkriti ni tajno što se neće saznati." i "
nije trebalo da mu tko daje svjedočanstvo o čovjeku: ta sam je dobro znao što je u čovjeku.

Sve je ovo nevezano za ono što je rekao Isus "da ne zna" i time jasno odvaja Boga od svih pa i Sebe. On time kaže da nije Bog koji sve zna. Nije važan datum, jer to nije naše kao što Hristos kaže i ne treba da znamo. No, Hristos bi u tom smislu mgao reći..ja znam ali nije dobro da vam kažem. Ne, Isus kaže "ja ne znam". Jasno je da se tu jasno distancirao od Oca(Bog).

Jovane, ti si tvrdoglav i samo tjeraš svoje,

Od kada je tvrdoglavost istrajnost u onome što smatraš ispravnim :)? Ne, samo želim biblijski argument a ne nešto drugo.

A tako, stare floskule? Kao ovo, na primjer?
"Nitko ne dolazi k Ocu, osim po meni." "Ja sam Put, Istina i Život"

Stare floskule jer Biblijom nisu potvrđene, već više konstrukcije bez osnova. To je ono.."verujem u to i to jer su tako rekli drugi"..ali biblijom nigde potvrđeno. Pa i ako je staro verovanje ne znači da je ispravno jer biblijom nije potrvrđeno.

Jednom davno bio neki čovjek koji je upao u bunar u kojem nije bilo vode. Bilo mu je nemoguće izaći. Tada je začuo korake i ugledao Budino lice. Zamolio je za pomoć, a Buda je rekao: Ovo je tvoja karma. Iskoristi ovu priliku da se oslobodiš svih svojih želja. Nešto kasnije pojavio se i Muhamed. Zamoljen za pomoć, Muhamed mu je odgovorio: Božja volja je savršena i mora se prihvatiti.
Jedan po jedan dolazili su svi vjerski vođe i imali savjete, ali nisu pomogli čovjeku.
Napokon je došao Isus. Ništa nije rekao, već se spustio do zdenca, uzeo čovjeka u naručje i blagoslovio ga.
Tada ga je pustio da mu se popne na ramena, kako bi mogao izaći iz bunara. Čovjek je bio zahvalan i sretan: opet je bio slobodan! Ali, tada je zaprepašten shvatio da je Isus zauzeo
njegovo mjesto u zdencu.

Pa lepa priča, ne kažem da nema istine u sebi ali vidiš, muslimani bi možda rekli da se i Muhamed sagao i pomogao a možda i budisti da je to Buda uradio. Nama nije ni važno da Hrista poredimo sa drugima jer mi znamo ko je Hristos. Nemoramo druge predstaviti u lošem svetlu da bi nam Hristos bio bolji. Mi znamo da je On najbolji:). Mi znamo da je On živeo 100% po volji Božijoj i da nikada nije zgrešio. I da nas voli beskonačno i šta je učinio za nas.

Pozdrav.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Sve je ovo nevezano za ono što je rekao Isus "da ne zna" i time jasno odvaja Boga od svih pa i Sebe. On time kaže da nije Bog koji sve zna. Nije važan datum, jer to nije naše kao što Hristos kaže i ne treba da znamo. No, Hristos bi u tom smislu mgao reći..ja znam ali nije dobro da vam kažem. Ne, Isus kaže "ja ne znam".

Ha, kako stvari stoje, sve da je Isus rekao -ja sam Bog, ti bi ga ispitivao i provjeravao. :)
Jer tvoj Bog je na nebu.
Pa i moj je, ali jednako je i u mom srcu. (Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti. Doći ćemo-moj otac i ja-kaže Isus)
Krist je došao na zemlju da izvrši volju Božju, a ne da udovoljava ljudima, pa prema tome nema puno smisla kad kažeš: Krist je mogao reći... Bog je ono što želi biti, i na nebu i na zemlji, pa shodno tome Bog u ljudskom tijelu nije znao. Ali da je htio znao bi.
Jovane, Presveto Trojstvo i odnosi unutar svete Trojice ostaje tajna, jer nadilazi racionalno shvaćanje.
Da li ti znaš/razlikuješ kad se obraćaš Ocu, a kada Sinu? Ja ponekad znam, a često puta ne znam kome sam se molila kad su sva Trojica za mene.
Nego da li se ti moliš Isusu? I kakva je to molitva ako On nije Bog? Ne može ti pomoći.

Od kada je tvrdoglavost istrajnost u onome što smatraš ispravnim :)? Ne, samo želim biblijski argument a ne nešto drugo.

Postoji razlika. Razum treba sve voditi. Razum prosvijetljen istinom. Glede biblijskih argumenata, primjećujem da oni tebi nisu dovoljni.

Stare floskule jer Biblijom nisu potvrđene, već više konstrukcije bez osnova. To je ono.."verujem u to i to jer su tako rekli drugi". Pa i ako je staro verovanje ne znači da je ispravno jer biblijom nije potrvrđeno.

Stare floskule kao "Ja sam Put, Istina i Život" i " Nitko ne dolazi k Ocu, osim po meni"?:oopss:
Ma, bjež'. :beee:

Pa lepa priča, ne kažem da nema istine u sebi ... Nemoramo druge predstaviti u lošem svetlu da bi nam Hristos bio bolji.

O da, moramo paziti da se ne bi muslimani uvrijedili. Moj stav prema njima nije ni približno sličan tvojim osjećajima. Niti poznam njihovu doktrinu, niti me zanima. Ljude, odnosno žene muslimanke koje srećem su dobre osobe, ali vjeru ne spominjemo. Sve je na ljudskoj razini. Kad bih se našla u prilici da branim svoje, Krista i Trojstvo koje oni napadaju, branila bih...imajući u vidu da njima nije dano da razumiju.

Mi znamo da je On najbolji:). Mi znamo da je On živeo 100% po volji Božijoj i da nikada nije zgrešio. I da nas voli beskonačno i šta je učinio za nas.

Da, Isus je najbolji, ali što ti to vrijedi ako Mu ne možeš reći: Bog moj i sve moje!
Samo Bog može voljeti beskonačno.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ha, kako stvari stoje, sve da je Isus rekao -ja sam Bog, ti bi ga ispitivao i provjeravao. :)
Jer tvoj Bog je na nebu.

Da, Isus je najbolji, ali što ti to vrijedi ako Mu ne možeš reći: Bog moj i sve moje!
Samo Bog može voljeti beskonačno.

Njegova vrednost je žrtva data za nas. Preko Njega nas je Gospod izbavi od greha naših. On je jedinstven i u Njemu je ljubav Božija. Ništa se sa Njim porediti ne može.

Ali davati Mu atribute koje nema, je uvreda za Njega Samog. Jednostavno, time mi Njega ni ne poštujemo već zapravo mi poštujemo nekoga drugoga.

Zato poštujemo Isusa, onako kako on želi.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ovaj stih se koristi na forumu da se suprotstavi Hristom priznaju da "ne zna" dana i časa dolaska. Ako je Isus rekao da ne zna zašto Mu mi pripisujemo ono što On sam kaže dsa nije?

Tko - MI? Ništa mu ja, niti bilo tko drugi ovdje, svojevoljno i sam ne pripisujem. Ja sam ti lijepo citirao Novi zavjet (sori, znam da ti se gadi), gdje apostoli tvrde i ispovjedaju svoju vjeru kako Isus sve zna.

A ako to tvrde apostoli, a Isus još pri tome potvrđuje to njihovo vjerovanje, tko si ti da pljuješ i po Novom zavjetu i po apostolima i po Isusu? A razotkrio si se sam, sve to činiš iz mržnje prema Kristovoj Crkvi, a tom mržnjom si se zatrovao "dojeći pijanu proročicu" Ellen White.

P.S. Svi liječnici sugeriraju ženama da ne piju alkohol dok doje novorođenčad.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Tko - MI? Ništa mu ja, niti bilo tko drugi ovdje, svojevoljno i sam ne pripisujem. Ja sam ti lijepo citirao Novi zavjet (sori, znam da ti se gadi), gdje apostoli tvrde i ispovjedaju svoju vjeru kako Isus sve zna.

Sve u vezi Duha Svetoga(onoga što će biti kada On ode), u vezi svoje smeti i svogo ponovnog pojavljivanja učenicima. To su teme koje tretira Jovan 16. Sve znaš..u vezi ovoga što je govorio. Nije tama bila sveznanje.

Natrag