Jovan 1:1 -Objasnjenje

Da li su Otac i Sin ISTI bas u svemu?

• DA, Isti su u svemu

Votes: 15 46,9%
  • NE, Nisu isti.Razlikuju se barem po Starosti

Votes: 17 53,1%

• Total voters
    32
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107

Sin od vecnosti kao Otac:

SIN JE BOG I NJEGOV PRESTO JE VECAN KAO I ON SAM I TEMELJ NJEGOVOG CARSTVA JE PRAVDA

"A sinu: Presto je Tvoj, Bože, va vek veka; palica je pravde palica carstva Tvog"

I SIN I OTAC SU BOG

"Omilela Ti je pravda, i omrzao si na bezakonje: toga radi pomaza Te, Bože, Bog Tvoj uljem radosti većma od drugova Tvojih"

BOG SIN JE STVORITELJ

"I opet: Ti si, Gospode, u početku osnovao zemlju, i nebesa su dela ruku Tvojih"

BOG SIN JE NESTVOREN I VECAN I U PROSLOSTI I BUDUCNOSTI

"Ona će proći, a Ti ostaješ: i sva će ostareti kao haljina
I savićeš ih kao haljinu, i izmeniće se: a Ti si Onaj isti, i Tvojih godina neće nestati" ( Jevrejima 1 poglavlje )

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Napisao Ris
Pricam ti vec vise od godinu dana kako nam i zdrava logika govori da je sin uvek mladji od oca.
Koji ti dokaz dajes da je sin jednake starosti sa svojim ocem.?

Odg. Jevrejima 7,3

Tvoja logika nije biblijska istina. Bog ne rađa niti je rođen. Uopšte ne poznaješ antropomorfizme kojima Biblija obiluje.

Antropomorfizmi u Bibliji
Šta su antropomorfizmi?

Antropomorfizam je izraz kojim se opisuje davanje nekih specifično ljudskih karakteristika životinjama, biljkama, prirodnim ili natprirodnim fenomenima kao što su božanstva. Karakteristika antropomorfizma je da se svi ti fenomeni simbolički prikazuju sa ljudskim karakteristikama (lice, odjeća i sl.), odnosno tumače kao ličnosti sa ljudskim motivima.
Antropomorfizam ima drevnu tradiciju, odnosno predstavlja karakteristiku gotovo svih svjetskih mitologija, kao i dijela religija. Pojavljuje se u obliku basni, a u modernom dobu predstavlja karakteristiku dječje književnosti. Wikip.

U Bibliji se često susrećemo za izrazima „Otac“ i „Sin“ koji se odnose na Boga Oca i Isusa Sina Božijeg. Mnogi ljudi misle da se radi o bukvalnim izrazima. Međutim nije tako. Biblija obiluje izrazima poput antropomorfizama. Npr. Bog ima oči, ruke, uši. Boga niko nikada nije vidio. Bog nema oči, ruke, uši. Sa tim izrazima nama je predočeno da Bog čuje, vidi i djeluje.

Isto tako Isus nije bukvalno sin Oca, kao što smo mi sinovi svojih očeva. Isus nije stvoren, On nije nastao nakon Boga Oca. Antropomorfizmima u Bibliji često opisujemo božansku realnost u kategorijama logičkim i prihvatljivim za ljudski um. Na taj način je jedna nespoznatljiva Božija realnost dostupna ljudskom shvatanju. Odnos Božanskih lica tj. osoba je predstavljen odnosom Oca i Sina. To se posebno vidi u stihu Jovan 3,16

Jer ako ispada da je Otac stariji od sina jer je Otac, onda ispada da je Marija starija od Isusa, iako je On prije Avrama Jovan 8,58

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534

Sin od vecnosti kao Otac:

SIN JE BOG I NJEGOV PRESTO JE VECAN KAO I ON SAM I TEMELJ NJEGOVOG CARSTVA JE PRAVDA

"A sinu: Presto je Tvoj, Bože, va vek veka; palica je pravde palica carstva Tvog"

I SIN I OTAC SU BOG

"Omilela Ti je pravda, i omrzao si na bezakonje: toga radi pomaza Te, Bože, Bog Tvoj uljem radosti većma od drugova Tvojih"

BOG SIN JE STVORITELJ

"I opet: Ti si, Gospode, u početku osnovao zemlju, i nebesa su dela ruku Tvojih"

BOG SIN JE NESTVOREN I VECAN I U PROSLOSTI I BUDUCNOSTI

"Ona će proći, a Ti ostaješ: i sva će ostareti kao haljina
I savićeš ih kao haljinu, i izmeniće se: a Ti si Onaj isti, i Tvojih godina neće nestati" ( Jevrejima 1 poglavlje )

Brate Ladokeja otkud ti sad to da je Isus nestvoren? kad tvrdis po temama da je Arhangel Mihail koji je stvoren samim Isusom?

Ovo sto si napisao Gore potpuno se slazem sa tobom ali da je andjeo nikad.

Pozdrav od Gere.

Adrijane
nemas jedan tekst grckog prepisa vec vise njih,takodje i vise prevoda istih....
Gerice
Pricam ti vec vise od godinu dana kako nam i zdrava logika govori da je sin uvek mladji od oca.
Koji ti dokaz dajes da je sin jednake starosti sa svojim ocem.?
Psalam 82
[SUP]1[/SUP] Bog stade na saboru Božijem, usred bogova izreče sud.
psalam 86
[SUP]8[/SUP] Nema među bogovima takvog kakav si Ti, Gospode, i nema dela takvih kakva su Tvoja.
[SUP]10[/SUP] Jer si Ti velik i tvoriš čudesa; Ti si jedan Bog (pise li negde trojedan?)
Psalam 90:2
[SUP]2[/SUP] Pre nego se gore rodiše i sazda se zemlja i vasiljena, i od veka doveka, Ti si Bog.
Ovo je stih koji dokazuje da je Bog Otac oduvek postojao

Risko braticu zasto je napisano:U ime Oca i Sina i Sv Duha?a nije napisano U ime Oca,Sina,Sv Duha?mozes li mi odgovoriti to?

Takodje ko je zaceo Mariju?Ko se u stvari ovaplotio?ko je stvarao u pocetku? (1mojs 1:1,2-1 moj 1:26 Jovan 1:1-14)

Zasto Isus kaze bolje je za vas ako odem k ocu??? jer ako neodem SV Duh nemoze doci na vas!!!

Sta je Isus dunuo na apostole dok je sedeo s njima?

Risko Isus je Duh stvaranja! koju vi nazivate sila,sila koja se ovaplotila u Mariju,koja moze da razmislja,sudi,uci,pomaze itd.Sto me pitas gde je Otac Filipe?ko vide mene vide i Oca ne po telu a ono sto je bilo u njemu Duh Sveti,koji svet nerazume,ja takodje bas sve to nerazumem najbolje sto kaze Brat Adrijan,ali za ovu moju malu glavu,pamet mislim da je to upravo tako Bog je jedan to Isus sam potvrdjuje u Jovanu Ja i Otac smo jedno a ne Ja ,Otac smo jedno.

Pozdrav od Gere.

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Тешко да може да разуме шта Исаија говори и шта човек осети када схвати ко је Исус и како су Отац и Син ЈЕДНО. И још никако да им се "прими" чињеница која не може директнија да буде:

Исаија 9

6. Јер нам се роди Дете, Син нам се даде, коме је власт на рамену, и име ће Му бити: Дивни, Саветник, Бог силни, Отац вечни, Кнез мирни.
Имају они неко тумачење како је Исус Отац вечни, требало им је пар месеци да нађу неки одговор. Смислили су нешто смешно, само савест да умире. Све се то разликује од једне чињенице:

5. И сад прослави Ти мене, Оче, у Тебе самог славом коју имадох у Тебе пре него свет постаде. (Јован 17)

Син говори Оцу да Га Отац прослави у Оца самог? Ако то срце прихвати и ум, онда човек заиста може да разуме како је наш Господ - Отац вечни, Бог силни. Не може се раздвојити Син од Оца као што неки тврде, увек је Син био у Оцу, изиђе од Оца и после мисије Спасења врати се Оцу да Га Отац прослави у Себе самог. Ствар је духовне природе, а не војничког (људског) напредовања по чиновима. Ко год мисли световно, он не може да схвати и прихвати. Благословен је онај који то може да прихвати и да заиста прихвати Сина за Господа и Бога. Не на речима, већ у срцу.

12. Захваљујући Богу и Оцу, који нас призва у део наследства светих у виделу;
13. Који нас избави од власти тамне, и премести нас у царство Сина љубави своје,

14. У коме имамо избављење крвљу Његовом и опроштење греха;

15. Који је обличје Бога што се не види, који је рођен пре сваке твари.

16. Јер кроз Њега би саздано све што је на небу и што је на земљи, што се види и што се не види, били престоли или господства или поглаварства, или власти: све се кроза Њ и за Њ сазда.

17. И Он је пре свега, и све је у Њему.

18. И Он је глава телу цркве, који је почетак и прворођени из мртвих, да буде Он у свему први;

19. Јер би воља Очева да се у Њ усели сва пунина,

20. И кроза Њ да примири све са собом, умиривши крвљу крста Његова, кроза Њ све, било на земљи или на небу. (Колошанима 1)

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Adrijane,a zasto si u Isaiji 9:6 zacrvenio samo "Kneza Mirnog"???
[SUP]6[/SUP] Jer nam se rodi Dete, Sin nam se dade, kome je vlast na ramenu, i ime će Mu biti: Divni, Savetnik, Bog silni, Otac večni, Knez mirni
Da nema on neke veze sa knezom iz danila 12:1
[SUP]1[/SUP] A u to će se vreme podignuti Mihailo, veliki knez, koji brani tvoj narod; i biće žalosno vreme, kakvog nije bilo otkako je naroda do tada; i u to će se vreme izbaviti tvoj narod, svaki koji se nađe zapisan u knjizi.
To da su otac i sin bukvalno "jedno" to ne pije vodu,prevod je los.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Не, нема никакве везе са једним од великих кнезова (војвода, Арханђела) Михаилом. Исус је Кнез над свим кнезовима (Арханђелима), Цар над свим царевима, Господ(ар) над свим господарима. Михаило је анђео (2.Петрова 2).

11. Кад анђели, који већу снагу и силу имају, не изговарају на њих пред Господом хулни суд;Јуда 1:9
12. А они, као неразумна животиња, која је од природе на то створена да се хвата и коље, хуле на оно што не разумеју, и у погибли својој пропашће.

9. А Михаило Арханђел, кад се препираше с ђаволом и говораше за Мојсијево тело, не смеше проклети суд да изговори, него рече: Господ нека ти запрети.
10. А ови хуле на оно што не знаду; а шта знаду по природи као неразумна животиња, у оном се распадају. (Јуда 1)

Ако погледаш текст који иде испред и после овога у обе посланице, видећеш да се говори о потпуно истој ствари са истим избором речи, тако да је јасно да и овде апостоли знају да је Михаило анђео (Арханђел). Немогуће је да ми знамо боље од апостола; замисли ситуацију да Јуду и Петра набеђујеш како је Михаило Исус, а они Исусови апостоли. Зар ти ни мало није незамисливо?

Učlanjen(a)
26.06.2012
Poruka
110
Ljudi, molim za vase misljenje...Razmisljam o mogucnosti da se Bog moze obracati, djelovati, pojaviti u cemu god On hoce, jer je sve stvorio, sve je Njegovo djelo, pa tako moze da se obrati i djeluje kao Arhandjeo Mihailo ili kao covjek Isus Hristos ili da se obraca, govori iz kupine (vocke) ili kao bilo sta sto On odluci.
Opet, znamo da Bog ne praktikuje cesto da se pojavljuje i obraca "cudima", vjerovatno da nas ne sablaznjava i ne uplasi, a moguce i da nas ne privikava na svoja cesta cuda, jer zna da ce satana koristiti obilato "magiju i cudesa" da bi nas zaveo i prikazao nam se kao "bog".

Dakle, da li se po Biblijskim izvorima moze potvrditi ova mogucnost ?

Rezonujem ovako, Bog moze da djeluje i kao Arhandjel Mihailo, a to ne znaci da je On andjeo, vec ga koristi (ili koristi tu ulogu) da bi dejstvovao.

Bog moze da je Isus Hristos, a to ne znaci da je On covjek, vec koristi ljudski lik da bi dejstvovao.

Naisao sam na neke spekulacije (ljudske pretpostavke) u vezi ovih mogucnosti i Bozijeg djelovanja kroz ili preko bilo cega sto On hoce.

Dakle, ne interesuju me dalje "spekulacije", vec samo i jedino Bilijski izvori koji eventualno ukazuju na ovakva Bozija pojavljivanja i dejstva.

Bog u takvim slucajevima djeluje kao Sveti Duh, tj. On svojim duhom moze djelovati kao ili kroz bilo sta sto On hoce.

Hvala svim ucesnicima diskusije, mnogo sam naucio !

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Rezonujem ovako, Bog moze da djeluje i kao Arhandjel Mihailo, a to ne znaci da je On andjeo, vec ga koristi (ili koristi tu ulogu) da bi dejstvovao.

То и јесте поента, Бог кога нико никада није видео је говорио кроз Своје анђеле у Старом завету, све до отеловљења Речи Божије у виду Исуса који је Христ, Бог који поста тело људско. Ови тврде да је Исус био Михаило, па се онда "транспортовао" (телепортовао, каже РИС) у материцу Марије (сачувај ме, Боже!).

Član
Učlanjen(a)
01.02.2011
Poruka
702

То и јесте поента, Бог кога нико никада није видео је говорио кроз Своје анђеле у Старом завету, све до отеловљења Речи Божије у виду Исуса који је Христ, Бог који поста тело људско. Ови тврде да је Исус био Михаило, па се онда "транспортовао" (телепортовао, каже РИС) у материцу Марије (сачувај ме, Боже!).
Da tacno ima jedan stih koji kaze:da su Ga i andjeli prvi put ugledali kad se utelovio,a djavo nije znao da je to sam Gospod kao i jevreji do smrti njegove tek kad je pred smrt rekao svrsi se!djavo je shvatio sta je u stvari uradio i shvatio sta ga ceka kao i juda zato je i poludeo i hoce da porobi sto vise ljudi.

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Mihailo iz Biblije ima titule knez,veliki knez,arhandjel(prvi andjeo)
Judina poslanica 9 stih
[SUP]9[/SUP] A Mihailo Arhanđel, kad se prepiraše s đavolom i govoraše za Mojsijevo telo, ne smeše prokleti sud da izgovori, nego reče: Gospod neka ti zapreti.
otkrivenje 12:7
[SUP]7[/SUP] I posta rat na nebu. Mihailo i anđeli Njegovi udariše na aždahu, i bi se aždaha i anđeli njeni.
Ko treba da zbaci sotonu sa neba? Mihailo ili Isus
Ko je taj ko predvodi andjele?
otkrivenje 14:1
[SUP]1[/SUP] I videh, i gle, Jagnje stajaše na gori sionskoj, i s Njim sto i četrdeset i četiri hiljade, koji imahu ime Oca Njegovog napisano na čelima svojim.

otkrivenje 19:13,14
[SUP]13[/SUP] I beše obučen u haljinu crvenu od krvi, i ime se Njegovo zove: Reč Božija
[SUP]14[/SUP] I vojske nebeske iđahu za Njim na konjima belim, obučene u svilu belu i čistu.[SUP]15[/SUP] I iz usta Njegovih iziđe mač oštar, da njime pobije neznabošce; i On će ih pasti s palicom gvozdenom; i On gazi kacu vina i srdnje i gneva Boga Svedržitelja. (rec Svedrzitelj se prevodi i kao Svemoguci.)[SUP]16[/SUP] I ima na haljini i na stegnu svom ime napisano: Car nad carevima i Gospodar nad gospodarima.Otkrivenje 17:14
[SUP]14[/SUP] Ovi će se pobiti s Jagnjetom i Jagnje će ih pobediti, jer je Gospodar nad gospodarima i Car nad carevima; i koji su s Njim, jesu pozvani i izabrani i verni.
Dakle ko je to Jagnje ,i ko su ti pozvani,izabrani i verni .
Sve ovo ukazuje da se govori o jednoj te istoj osobi,a ta osoba je predstavljena i kao "jagnje" i kao arhandjel Mihailo.
On je oruzje svoga Oca Jehove Boga ,koji ce izvrsiti ubijanje svih protivnika u odredjeno vreme.
:)

Natrag