Jovan 1:1 -Objasnjenje

Da li su Otac i Sin ISTI bas u svemu?

• DA, Isti su u svemu

Votes: 15 46,9%
  • NE, Nisu isti.Razlikuju se barem po Starosti

Votes: 17 53,1%

• Total voters
    32
Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
IVAN 1,1

U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u JAHVE i Riječ bijaše JAHVE.

IVAN 1,2

Ona bijaše u početku u JAHVE.

IVAN 1,3

Sve postade po njoj i bez nje ne postade ništa. Svemu što postade

IVAN 1,4

u njoj bijaše život i život bijaše ljudima svjetlo;

IVAN 1,5

i svjetlo u tami svijetli i tama ga ne obuze.

IVAN 1,6

Bi čovjek poslan od JAHVE, ime mu Ivan.

IVAN 1,7

On dođe kao svjedok da posvjedoči za Svjetlo da svi vjeruju po njemu.

IVAN 1,8

Ne bijaše on Svjetlo, nego - da posvjedoči za Svjetlo.

IVAN 1,9

Svjetlo istinsko koje prosvjetljuje svakog čovjeka dođe na svijet;

IVAN 1,10

bijaše na svijetu i svijet po njemu posta i svijet ga ne upozna.

IVAN 1,11

K svojima dođe i njegovi ga ne primiše.

IVAN 1,12

A onima koji ga primiše podade moć da postanu djeca od JAHVE:

onima koji vjeruju u njegovo ime,

IVAN 1,13

koji su rođeni ne od krvi, ni od volje tjelesne, ni od volje muževlje, nego - od JAHVE.

IVAN 1,14

I Riječ napravi tijelo i nastani se među nama i vidjesmo slavu njegovu - slavu koju ima kao Jedinorođenac od JAHVE - pun milosti i istine.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Nema nikakvog smisla postavljati kopirane citate iz Biblije, bez ikakvog komentara.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
IVAN 1,1

U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u JAHVE i Riječ bijaše JAHVE.

Ovo je dobro I REČ BEŠE JAHVE znači ta reč postaje JAHVE jer REČ beše JAHVE.
Sad čitamo:

IVAN 1,14

I Riječ napravi tijelo i nastani se među nama i vidjesmo slavu njegovu - slavu koju ima kao Jedinorođenac od JAHVE - pun milosti i istine.

Pazi sad!
Prvi opis kaže da REČ BIJAŠE Jahve a ovde Js prevode užasno loše sa ,,napravi,, pa više nije reč postala Jahve već je Reč STVORILA JAHVU.....neverovatno zar ne?

Normalan prevod je I RIJEČ POSTADE TIJELOM i onda čujemo da je SVE stvoreno tom rečju i da je ta reč svetlost svetu nisu li to odlike Isusa?
Koji to Bog dođe onom poravnatom stazom za krstiteljem?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ovo je dobro I REČ BEŠE JAHVE znači ta reč postaje JAHVE jer REČ beše JAHVE.
Sad čitamo:

IVAN 1,14

Pazi sad!
Prvi opis kaže da REČ BIJAŠE Jahve a ovde Js prevode užasno loše sa ,,napravi,, pa više nije reč postala Jahve već je Reč STVORILA JAHVU.....neverovatno zar ne?

Normalan prevod je I RIJEČ POSTADE TIJELOM i onda čujemo da je SVE stvoreno tom rečju i da je ta reč svetlost svetu nisu li to odlike Isusa?
Koji to Bog dođe onom poravnatom stazom za krstiteljem?

Ne, nije rec o prevodu Jehovinih Svedoka, oni tako ne prevode, vec je ovo licni prevod Piramide.
Jasno je ko je ''REC'', to je ''ISUS'', ja sam vec objasnio ovde, detaljno stih po stih, celo poglavlje - iz prve Jovanove, i oborio svaki Piramidin argument, i onda mi on nije odgovorio nista na taj post, logicno..

Ovde nema mesta manipulaciji, zna se o kome Apostol Jovan govori, o istom onom, o kom kasnije govori i u svojoj 1. poslanici: ''Sto videsmo ocima svojim, sto razmotrismo i ruke nase opipase, O RECI ZIVOTA''. Ako neko tvrdi da je ''REC=Jahve'', taj ne da izvrce, nego namerno ignorise reci samog Apostola Jovana, koji pod izrazom ''REC'' podrazumeva ''ISUSA''.
Tako je u Jovanovom jevandjelju, u njegovoj poslanici i u otkrivenju - Svugde je ISUS: ''REC'' i jedino Apostol Jovan koristi taj termin za Isusa, a to je izraz svojstven samo njemu, i nijedan drugi apostol ga tako ne naziva.

Ako vec Piramida nece da prihvati Jovana 1:1 , zasto ne uvazi 1. Jovanovu poslanicu, koja objasnjava koga je pisac smatrao ''Recju''?
Jasno je o cemu se radi...
Neki ovde vise vole da ostanu u svom laznom uverenju, a onda ne vredi nastavljati pricu...

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Problem je što oni koji tumače bibliju - ne tumače je u kontekstu upoređenjem tekstova, jer ako jedan tekst upućuje na jedan pojam, tada se moraju pronaći svi drugi tekstovi u kojima taj pojam postoji kako bi se videlo šta on označava i na koga upućuje.

Naprimer - ako jedan tekst kaže da je "REČ BILA U POCETKU KOD BOGA I DA JE ONA BOG" i da "REČ POSTADE TELO" tada se moraju otvoriti drugi tekstovi koji otkrivaju ko je ta rec koja je u početku bila kod Boga, koja je postala telo i kroz koju je sve postalo.

Oni koji ne žele da vide ovaj jasni kontekst - oni ( kako Mire kaže ) "vise vole da ostanu u svom laznom uverenju"

"У почетку бјеше ријеч, и ријеч бјеше у Бога, и Бог бјеше ријеч.
Она бјеше у почетку у Бога.
Све је кроз њу постало, и без ње ништа није постало што је постало.
У њој бјеше живот, и живот бјеше видјело људима.
И видјело се свијетли у тами, и тама га не обузе.
Посла Бог човјека по имену Јована.
Овај дође за свједочанство да свједочи за видјело да сви вјерују кроза њ.
Он не бјеше видјело, него да свједочи за видјело.
Бјеше видјело истинито које обасјава свакога човјека који долази на свијет.
На свијету бјеше, и свијет кроза њ поста, и свијет га не позна.
К својима дође, и своји га не примише.
А који га примише даде им власт да буду синови Божији, који вјерују у име његово,
Који се не родише од крви, ни од воље тјелесне, ни од воље мужевље, него од Бога.
И ријеч постаде тијело и усели се у нас пуно благодати и истине; и видјесмо славу његову, славу, као јединороднога од оца"
( otkrivenje 1. 1 - 14 )

-----------------------------------------------------------

1. U POCETKU REC JE BILA KOD BOGA I ONA JE BILA BOG:

Она бјеше у почетку у Бога"

ISUS JE BIO U POCETKU KOD BOGA I ON JE BIO BOG:

"Ја Тебе прославих на земљи; посао сврших који си ми дао да радим.
И сад прослави Ти мене, Оче, у Тебе самог славом коју имадох у Тебе пре него свет постаде"
( Jovan 17. 4 - 5 )

"A Isus im reče: Kad bi Bog bio vaš Otac, ljubili biste mene; jer ja od Boga iziđoh i dođoh"
( Jovan 8. 42 )

"Tada Mu govorahu: Ko si ti? I reče im Isus: Početak, kako vam i kažem" ( Jovan 8. 25 )

"А SINU пријестол је твој, BOZE, ва вијек вијека; палица је правде палица царства твога.
Омиљела ти је правда, и омрзао си на безакоње: тога ради помаза те, BOZE BOG TVOJ уљем радости већма од другова твојијех.
И опет: ти си, Господе, у почетку основао земљу, и небеса су дјела руку твојијех:
Она ће проћи, а ти остајеш: и сва ће остарјети као хаљина,
И савићеш их као хаљину, и измијениће се: а ти си онај исти, и твојијех година неће нестати"
( Jevrejima 1. 8 - 12 )

-----------------------------------------------------------------

2. KROZ REC JE SVE STVORENO:

"Све је кроз њу постало, и без ње ништа није постало што је постало"

KROZ ISUSA SVE STVORENO:

"Bog koji je nekada mnogo puta i različitim načinom govorio očevima preko proroka, govori i nama u posledak dana ovih preko sina
Kog postavi naslednika svemu, KROZ KOG I SVET STVORI"
( Jevrejima 1. 1 - 2 )

"Који нас избави од власти тамне, и премести нас у царство Сина љубави своје,
У коме имамо избављење крвљу Његовом и опроштење греха..
Јер кроз Њега би саздано све што је на небу и што је на земљи, што се види и што се не види, били престоли или господства или поглаварства, или власти: SVE SE KROZA NJ I ZA NJ SAZDA.
И Он је пре свега, и све је у Њему"
( Kolosanima 1. 13 - 17 )

"А SINU пријестол је твој, BOZE, ва вијек вијека; палица је правде палица царства твога.
Омиљела ти је правда, и омрзао си на безакоње: тога ради помаза те, BOZE BOG TVOJ уљем радости већма од другова твојијех.
И опет: ти си, Господе, у почетку основао земљу, I NEBESA SU DJELO RUKU TVOJIJEH"
( Jevrejima 1. 8 - 12 )
-----------------------------------------------------------------------

3. U RECI BESE ZIVOT I VIDELO LJUDIMA:

"У њој бјеше живот, и живот бјеше видјело људима.

ISUS JE ZIVOT I VIDELO SVETU:

"Isus mu reče: Ja sam put i istina I ZIVOT; niko neće doći k Ocu do kroza me"

Isus im, pak, opet reče: JA SAM VIDELO SVETU: ko ide za mnom neće hoditi po tami, nego će imati videlo života"
( Jovan 8. 12 )

--------------------------------------------------------------

4. VIDELO NIJE OBUZELA TAMA GREHA:

"И видјело се свијетли у тами, и тама га не обузе"

ISUSA NIJE BILO DJAVOLA - ON NIJE SAGRESIO:

Tada odgovoriše Jevreji i rekoše Mu: Ne govorimo li mi pravo da si ti Samarjanin, i da je đavo u tebi.
Isus odgovori: U meni đavola nema, nego poštujem Oca svog; a vi mene sramotite"
( Jovan 8. 48 - 49 )

"Već neću mnogo govoriti s vama; jer ide knez ovog sveta, i u meni nema ništa" ( Jovan 14. 30 )

"И знате да се Он јави да грехе наше узме; и греха у Њему нема"
( 1 Jovanova 3. 5 )
---------------------------------------------------------------

5. REC JE POSTALA TELO - JEDINORODNI SIN BOZJI:

И ријеч постаде тијело и усели се у нас пуно благодати и истине; и видјесмо славу његову, славу, као јединороднога од оца"

ISUS SE RODIO U TELU I POSTAO SIN BOZJI:

"No kad on tako pomisli, a to mu se javi u snu anđeo Gospodnji govoreći: Josife, sine Davidov! Ne boj se uzeti Marije žene svoje; jer ono što se u njoj začelo od Duha je Svetog.
Pa će roditi Sina, i nadeni Mu ime Isus; jer će On izbaviti svoj narod od greha njihovih"
( Jovan 1. 20 - 21 )

"Od Pavla, sluge Isusa Hrista, pozvanog apostola izabranog za jevanđelje Božije,
Koje Bog unapred obeća preko proroka svojih u svetim pismima
O SINU SVOM KOJI JE PO TELU RODJEN od semena Davidovog,
A posvedočen silno za Sina Božijeg Duhom svetinje po vaskrsenju iz mrtvih, Isusu Hristu Gospodu našem"
( Rimljanima 1. 1 - 4 )

"I, kao što je priznato, velika je tajna pobožnosti: BOG SE JAVI U TELU, opravda se u Duhu, pokaza se anđelima, propovedi se neznabošcima, verova se na svetu, uznese se u slavi" ( 1 Timotiju 3. 16 )

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
Ne, nije rec o prevodu Jehovinih Svedoka, oni tako ne prevode, vec je ovo licni prevod Piramide.
Jasno je ko je ''REC'', to je ''ISUS'', ja sam vec objasnio ovde, detaljno stih po stih, celo poglavlje - iz prve Jovanove, i oborio svaki Piramidin argument, i onda mi on nije odgovorio nista na taj post, logicno..

Ovde nema mesta manipulaciji, zna se o kome Apostol Jovan govori, o istom onom, o kom kasnije govori i u svojoj 1. poslanici: ''Sto videsmo ocima svojim, sto razmotrismo i ruke nase opipase, O RECI ZIVOTA''. Ako neko tvrdi da je ''REC=Jahve'', taj ne da izvrce, nego namerno ignorise reci samog Apostola Jovana, koji pod izrazom ''REC'' podrazumeva ''ISUSA''.
Tako je u Jovanovom jevandjelju, u njegovoj poslanici i u otkrivenju - Svugde je ISUS: ''REC'' i jedino Apostol Jovan koristi taj termin za Isusa, a to je izraz svojstven samo njemu, i nijedan drugi apostol ga tako ne naziva.

Ako vec Piramida nece da prihvati Jovana 1:1 , zasto ne uvazi 1. Jovanovu poslanicu, koja objasnjava koga je pisac smatrao ''Recju''?
Jasno je o cemu se radi...
Neki ovde vise vole da ostanu u svom laznom uverenju, a onda ne vredi nastavljati pricu...

daj mi stih - Isus je Logos,
ILI
Isus kaže - JA SAM LOGOS:

NEMA!
-----------------------------------

ALI _ LOGOS se veže samo ZA Boga Oca JAHVU:

OTKRIVENJE 1,9

Ja, Ivan, brat vaš i suzajedničar u nevolji, kraljevstvu i postojanosti, u Isusu: bijah na otoku zvanu Patmos

radi LOGOS Božje

i

svjedočanstva Isusova.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ocigledno je za svakoga ko poznaje kontekst biblije o Logosu ili Reci Bozjoj - da je Logos ili Rec Bozja sam Gospod Isus Hristos.

Nekoliko prilozenih tekstova jasno upucuju da je Rec Bozja postala telo - odnosno da je Isus koji je i predstavljen kao Rec Bozja postao covek i rodio se na zemlji u ljudskom telu.
Takodje, u Otkrivenju Gospod Isus je predstavljen kao onaj koji jase na konju i pedvodi nebeske vojske andjela i njegovo ime je Rec Bozja i Gospodar nad Gospodarima:

5. REC JE POSTALA TELO - JEDINORODNI SIN BOZJI:

ISUS SE RODIO U TELU I POSTAO SIN BOZJI:

"No kad on tako pomisli, a to mu se javi u snu anđeo Gospodnji govoreći: Josife, sine Davidov! Ne boj se uzeti Marije žene svoje; jer ono što se u njoj začelo od Duha je Svetog.
Pa će roditi Sina, i nadeni Mu ime Isus; jer će On izbaviti svoj narod od greha njihovih"
( Jovan 1. 20 - 21 )

"Od Pavla, sluge Isusa Hrista, pozvanog apostola izabranog za jevanđelje Božije,
Koje Bog unapred obeća preko proroka svojih u svetim pismima
O SINU SVOM KOJI JE PO TELU RODJEN od semena Davidovog,
A posvedočen silno za Sina Božijeg Duhom svetinje po vaskrsenju iz mrtvih, Isusu Hristu Gospodu našem"
( Rimljanima 1. 1 - 4 )

"I, kao što je priznato, velika je tajna pobožnosti: BOG SE JAVI U TELU, opravda se u Duhu, pokaza se anđelima, propovedi se neznabošcima, verova se na svetu, uznese se u slavi" ( 1 Timotiju 3. 16 )

"И видјех небо отворено, и гле, коњ бијел, и који сјеђаше на њему зове се вјеран и истинит, и суди по правди и војује.
А очи су му као пламен огњени, и на глави његовој круне многе, и имаше име написано, којега нико не зна до он сам.
И бјеше обучен у хаљину црвену од крви, и име се његово зове: ријеч Божија.
И војске небеске иђаху за њим на коњима бијелијем, обучене у свилу бијелу и чисту.
И из уста његовијех изиђе мач оштар, да њиме побије незнабошце; и он ће их пасти с палицом гвозденом; и он гази кацу вина и срдње и гњева Бога сведржитеља
И има на хаљини и на стегну своме име написано: цар над царевима и господар над господарима"
( otkrivenje 19. 11 - 16 )

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
Bog je DUH.
Isus je TIJELO.

DUH NIJE TIJELO.

Isus nije DUH - Isus NIJE BOG

------------------------------------
može li logičnije od ovoga?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Bog je DUH.
Isus je TIJELO.

DUH NIJE TIJELO.

Isus nije DUH - Isus NIJE BOG

------------------------------------
može li logičnije od ovoga?

Tačno, Bog je duhowno biće i on je u jednom trenutku uzeo telo.
ISUS je uzeo telo, a pošto tekst u Jovanu jasno kaže da je REČ postala telo, a reč je po Jovanu BOG, to znači da je Isus Bog koji je uzeo ljudsko telo, to je čista logika.

REČ JE BOG:

Она бјеше у почетку у Бога"

REČ KOJA JE BOG JE POSTALA TELO JEDINORODNI SIN BOŽJI ( Isus je Bog reč koji je postao čovek ):

И ријеч постаде тијело
и усели се у нас пуно благодати и истине; и видјесмо славу његову, славу, као јединороднога од оца"

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
daj mi stih - Isus je Logos,
ILI
Isus kaže - JA SAM LOGOS:

NEMA!
-----------------------------------

ALI _ LOGOS se veže samo ZA Boga Oca JAHVU:

OTKRIVENJE 1,9

Ja, Ivan, brat vaš i suzajedničar u nevolji, kraljevstvu i postojanosti, u Isusu: bijah na otoku zvanu Patmos

radi LOGOS Božje

i

svjedočanstva Isusova.

Dobro. Da li si ti slep kada citas (1. Jovanovu 1:1): ''Sto videsmo ocima svojim, sto razmotrismo i ruke nase opipase, O RECI(LOGOSU) ZIVOTA''.
Koga su apostoli: ''VIDELI''?
Koga su: ''OPIPALI''?
JEL JEHOVU?

NE, NEGO ISUSA!

Ko je onda Rec?
Ti si neverovatan, toliko vrtis jedno isto u krug sa pitanjima, a jasne stihove namerno ignorises!

Zasto on mora da kaze za sebe: ''JA SAM TAJ I TAJ''?
Njega slavi Otac i Apostoli.
Bog za njega govori ko je on.
On sam je ponizan i ne hvali se!

To je vasa pogresna argumentacija, da je on morao za sebe nesto da kaze, da bi to tako bilo!
U tome je svo vase nerazumevanje.

Natrag