Ko održi sav zakon a u jednom pogreši kriv je za sve zar ne?
Imali ko od vas da ni u jednom ne pogreši,ako ima blago njemu opravda se svojom pravdom a ako nema onda je kriv za SVE i treba mu žrtva koja kroz celu istoriju čuva čoveka od večnog uništenja.
Meni je čudno Mire što si ti gore ispravno govorio o spasenju i sad odjednom zakon potežeš....
Mi se ne razumemo oko osnovnih stvari i to talasanje sam ranije primetio kod više učesnike kako se nema definicija spasenja zato i otvorih ovu temu da se vidi šta se sve ubacuje u spasenje.
Ljudi moji,zar neznamo da je Bog davao zakone od početka i nije istina da ljudi tad nisu imali Hrista jer svaki koji je prineo po zakonu žrtvu opravdan je jer je to unapred dato opravdanje kroz sen kao kroz pravu žrtvu iako životinja ne uzima greh taj čin vere se uračunavao u pravdu.
Vidimo da su imali opravdanje i tad u žrtvi a zakon ih je osuđivao uvek kao i danas što čini i tad se onim činom opravdaše a mi originalom.
Pažljivije slušati:
3:19 A znamo da ono što zakon govori, govori onima koji su u zakonu, da se svaka usta zatisnu, i sav svet da bude kriv Bogu;
3:20 Jer se delima zakona ni jedno telo neće opravdati pred Njim; jer kroz zakon dolazi poznanje greha.
3:21 A sad se bez zakona javi pravda Božija, posvedočena od zakona i od proroka;
3:22 A pravda Božija verom Isusa Hrista u sve i na sve koji veruju; jer nema razlike.
3:23 Jer svi sagrešiše i izgubili slavu Božiju,
3:24 I opravdaće se za badava blagodaću Njegovom, otkupom Isusa Hrista.
3:25 Kog postavi Bog očišćenje verom u krvi Njegovoj da pokaže svoju pravdu oproštenjem pređašnjih greha;
3:26 U podnošenju Božijem, da pokaže pravdu svoju u sadašnje vreme da je On pravedan i da pravda onog koji je od vere Isusove.
3:27 Gde je, dakle, hvala? Prođe. Kakvim zakonom? Je li zakonom dela? Ne, nego zakonom vere.
3:28 Mislimo dakle da će se čovek opravdati verom bez dela zakona.
3:29 Ili je samo jevrejski Bog, a ne i neznabožački? Da, i neznabožački.
3:30 Jer je Jedan Bog koji će opravdati obrezanje iz vere i neobrezanje verom.
3:31 Kvarimo li dakle zakon verom? Bože sačuvaj! Nego ga još utvrđujemo.
Rekao ti je na kraju: ''
kvarimo li zakon verom, ne nego ga jos utvrdjujemo'' , on ne govori protiv zakona i njegovog drzanja, vec kaze da oni pod Starim Zavetom se ne mogu delima opravdati, a to su pokusavali.
Postoje dva zakona i Stari i Novi.
Razlika je u tome sto po Starom Zakonu ''svojom snagom drzase'' , a u Novom ''u Hristu obdrzavaju taj isti''.
''Ne spasavaju dela'' , jel covek prirodno gresi, poseduje gresnu prirodu, i cak i da odrzi, to je samo spoljasnje.
Ali u Hristu mi drzimo ''izutra iz srca'' , a Bog tako zeli da ga obozavamo i slavimo i obdrzavamo zakon ''duhom'' a ne ''slovom''.
Telesno drzanje je ono sto je ovde problem.
Jevreji su gledali samo na spoljasnje: ''ne ucini preljubu'' , a Hristos kaze: '' ako pomislis u srcu, vec si ucinio preljubu'' , to je ''zakon u srcu'' , a ne ukidanje istog..
Svi ovakvi tekstovi govore protiv ''telesnog drzanja'' , a ne govore ''protiv drzanja uopsteno''.
I sad ako bi ti bio posten, da izvadis sve ovakve tekstove i uporedis ih: ''
mislimo dakle da ce se covek opravdati bez dela zakona'' a na drugom mestu kaze: ''
ti mi pokazi veru bez dela, a ja cu tebi pokazati veru svoju iz dela svojih'' , jasno je da apostoli nisu kontradiktorni, vec da je u pitanju covekovo nerazumevanje..
''Apostoli su drzali zakon'' , ali ga ''nisu telesno drzali'' , vec ''uz pomoc Hristovu koji zivi u njima''.
Na taj nacin je moguce obdrzati zakon , ali to je proces, kojim nas Hristos priprema za buduci zivot, obnavlja nas duh i telo, i desava se da covek padne i poklekne u tom procesu, jer jos nije ucinjen savrsenim.
Ali Hristos rece: ''Budite savrseni'' , na to nas poziva, i to u nama cini da nas usavrsi..
Verom se zakon drzi, a bez vere se zakon isto drzi, ali telesno se drzi, jer je bez Hrista.
Covek ima prirodu koja ga vuce i mami u greh, ali Hristos nam pomaze, i on u nama ispunjava zakon, ako mi i nismo u stanju. Cilj je u ''ovom zivotu postici savrsenost sa Hristom'' , to zavisi od coveka do coveka. Radi se o razumevanju i o sluzbi Setoga Duha itd.. , nisam ja nejasan..
Bog zahteva apsolutnu savrsenost, ali
ne savrsenost ''nasim delima'' (da se niko ne pohvali) , vec ''savrsenost u Hristu''.
Pogledaj bibliju, cela biblija i Hristos uci: ''budite savrseni'' , ''koji sav zakon odrzi a sagresi u jednome.. kriv je'' , ''i nece u njega uci nista necisto'', ''ako ne bude vasa pravda veca nego knjizevnika.. necete uci'' itd..
Ja ne kazem da ce svi u ovom zivotu postici tu savrsenost, ali na to smo pozvani, to je priprema za buduci zivot, i to su apostoli ucili, o ''drzanju zakona''. Oni ne uce ''veruj a ne moras drzati'' , nego ''ako ne odrzis poginuces''!