Tako je , verom se spasavamo, zakon nismo u stanju odrzati.
Zakon cemo moci odrzati tek na onome svetu, a sada nam preostaje samo da se trudimo.
Kao sto rece Pavle: ''Ne kao da sam vec postigao, ili već postao savršen; ali nastojim, ne bih li ga uhvatio[Spasenje], jer je i mene uhvatio Krist Isus.'' - Pavle se trudio, iako nikako nije postizao ono sto je zeleo.
Zato se mi spasavamo Bozjom misloscu..
*Ako sam dobro razumeo sa prethodnih tema i ovde..
Laodikeja tvrdi da mi u ovom zivotu mozemo postici savrsenost.
Ja se ne mogu sloziti, ali cak i da je moguce to je moguce samo uz Hristovu pomoc.
Kakogod, mi smo pozvani da se usavrsavamo, i ako to ne cinimo, nemamo izgovora: ''Budite dakle savrseni kao i Otac vas nebeski sto je savrsen'' .
Ako je Hristos pozivao na savrsenost, pozivacu i ja...
Ali nikada ne smemo dozvoliti da nama ovlada ponos zbog postignutih rezultata u drzanju zakona, vec sve zasuge moramo pripisati Hristu. Jer bez njega ne mozemo ciniti nista!
Tako je, samo bih dodao da vidimo gde je i ko naša pravda jer je mi nemamo naše je nečisto:
HRIST PRAVDA NAŠA.
10:4 Jer je Hristos svršetak zakona: koji Ga god veruje opravdan je.
10:5 Jer Mojsije piše za pravdu koja je od zakona: Koji čovek tako čini živeće u tom.
10:6 A pravda koja je od vere ovako govori: Da ne kažeš u srcu svom: Ko će izići na nebo? To jest da svede Hrista;
10:7 Ili: Ko će sići u bezdan? To jest da izvede Hrista iz mrtvih.
10:8 Ali šta govori pismo? Blizu ti je reč u ustima tvojim i u srcu tvom, to jest reč vere koju propovedamo.
10:9 Jer, ako priznaješ ustima svojim da je Isus Gospod, i veruješ u srcu svom da Ga Bog podiže iz mrtvih, bićeš spasen.
6:11 I ovakvi bijaste neki; nego se opraste i posvetiste i opravdaste imenom Gospoda našeg Isusa Hrista i Duhom Boga našeg.
2:15 Mi koji smo rođeni Jevreji, a ne grešnici iz neznabožaca,
2:16 Pa doznavši da se čovek neće opravdati delima zakona, nego samo verom Isusa Hrista, i mi verovasmo Hrista Isusa da se opravdamo verom Hristovom, a ne delima zakona: jer se delima zakona nikakvo telo neće opravdati.
2:17 Ako li se mi koji tražimo da se opravdamo Hristom, nađosmo i sami grešnici, dakle je Hristos grehu sluga? Bože sačuvaj!
2:18 Jer ako opet zidam ono što razvalih, pokazujem se da sam prestupnik.
2:19 Jer ja zakonom zakonu umreh da Bogu živim; s Hristom se razapeh.
2:20 A ja više ne živim, nego živi u meni Hristos. A što sad živim u telu, živim verom Sina Božjeg, kome omileh, i predade sebe za mene.
2:21 Ne odbacujem blagodati Božje; jer ako pravda kroz zakon dolazi, to Hristos uzalud umre.
3:6 Kog izli na nas obilno kroz Isusa Hrista Spasitelja našeg,
3:7 Da se opravdamo blagodaću Njegovom, i da budemo naslednici života večnog po nadu.
3:8 Sine Tite! Istinita je reč, i u ovome hoću da utvrđuješ, da se oni koji verovaše Bogu trude i staraju za dobro delo: ovo je korisno ljudima i dobro.
3:9 A ludih zapitkivanja i teftera od plemena, i svađa i prepiranja o zakonu kloni se; jer je to nekorisno i prazno.