Evo sledećeg životnog iskustva:
Biblija mijenja živote ljudi
Zašto je čovjek čiji se život vrtio oko motora, droge i sporta odlučio posvetiti se propovijedanju dobre vijesti? Što je potaknulo čovjeka koji je živio od kockanja da se oslobodi svoje ovisnosti i da pronađe častan posao kako bi uzdržavao obitelj? Što je mladu ženu koja je odbacila biblijska moralna mjerila, premda joj je majka bila Jehovin svjedok i od malena je poučavala Bibliji, potaknulo da preispita svoj način života? Pročitajte što oni o tome kažu.
OSOBNI PODACI
IME I PREZIME: TERRENCE O’BRIEN
DOB: 57
ZEMLJA: AUSTRALIJA
PRIJE: UZIMAO JE RAZLIČITE VRSTE DROGE, VOLIO JE MOTOCIKLE
MOJ ŽIVOT NEKADA: Djetinjstvo sam proveo u Brisbaneu, užurbanom glavnom gradu australske države Queenslanda. Moja je obitelj bila katoličke vjeroispovijedi, no u vrijeme kad sam navršio osam godina prestali smo ići u crkvu i nikada nismo razgovarali o religiji. Kad mi je bilo deset godina, moja se obitelj preselila u Gold Coast. Budući da smo živjeli blizu obale, u ranim tinejdžerskim godinama puno sam plivao i surfao.
Unatoč tome nisam imao sretno djetinjstvo. Otac nas je napustio kad sam imao osam godina. Majka se ponovno udala, a u našoj su kući alkohol i svađe postali dio svakodnevice. Jedne sam večeri, nakon naročito žestoke svađe mojih roditelja, sjeo na krevet i zakleo se da se ja, ako se ikada oženim, nikada neću svađati sa svojom ženom. Usprkos mnogim problemima naša obitelj — koja se sastojala od šestero djece, majke i očuha — bila je blisko povezana.
Kad sam zašao u kasniju tinejdžersku dob, mnogi od mojih vršnjaka bunili su se protiv autoriteta svake vrste. Željeli su sve isprobati, pa su se opijali, pušili duhan i marihuanu te uzimali i druge vrste droge. I ja sam poput njih živio takvim lakomislenim načinom života. Osim toga jako sam volio voziti motore. Premda sam sudjelovao u nekoliko teških prometnih nesreća, i dalje sam volio motore te sam odlučio motorom proputovati cijelu Australiju.
Unatoč svoj slobodi koju sam imao često sam se osjećao potišteno kad sam razmišljao o stanju u svijetu i o tome kako većina ljudi nimalo ne mari za probleme s kojima se čovječanstvo suočava. Želio sam saznati istinu o Bogu, religiji i o tome zašto je svijet u tako lošem stanju. No kad sam o tome razgovarao s dvojicom katoličkih svećenika, bio sam razočaran onime što su mi rekli. Ista sam pitanja postavio i različitim protestantskim propovjednicima, ali i njihovi su me odgovori jednako razočarali. Nakon nekog vremena preko jednog prijatelja upoznao sam Jehovinog svjedoka koji se zvao Eddie. Četiri puta razgovarao sam s Eddieom, a on je svaki put na moja pitanja odgovarao služeći se Biblijom. Već nakon prvog razgovora shvatio sam da sam pronašao nešto posebno. No u to vrijeme nisam smatrao da u bilo kom pogledu trebam promijeniti svoj način života.
KAKO MI JE BIBLIJA PROMIJENILA ŽIVOT: Dok sam putovao Australijom, upoznao sam jednog drugog Jehovinog svjedoka i s njim sam više puta razgovarao. No nakon što sam se vratio u Queensland, šest mjeseci nisam bio u kontaktu s Jehovinim svjedocima.
A onda sam jednog dana, kad sam se vraćao s posla, na ulici vidio dva lijepo odjevena muškarca s aktovkama, pa sam pretpostavio da su Jehovini svjedoci. Kad sam im prišao, rekli su mi da doista jesu Jehovini svjedoci, pa sam ih zamolio da sa mnom proučavaju Bibliju. Odmah sam počeo ići na sastanke Jehovinih svjedoka, a čak sam bio i na jednom njihovom kongresu koji se 1973. održao u Sydneyu. No kad su članovi moje obitelji saznali za to, jako su se uznemirili. To je naročito pogodilo moju majku. Zbog toga, a i zbog nekih drugih razloga, prestao sam kontaktirati s Jehovinim svjedocima. Sljedećih godinu dana glavna preokupacija bila mi je igranje kriketa, sporta koji sam također jako volio.
No nakon nekog vremena shvatio sam da sam istinski sretan bio jedino kad sam proučavao Bibliju s Jehovinim svjedocima. Ponovno sam s njima stupio u kontakt i počeo ići na sastanke. Osim toga prestao sam se družiti sa svojim prijateljima koji su uzimali drogu.
Te sam promjene odlučio poduzeti zbog onoga što sam iz Biblije naučio o Jobu. Jedan dobrodušan, ali principijelan stariji Jehovin svjedok koji se zvao Bill redovito je sa mnom proučavao Bibliju. Nakon što smo proučili neke događaje iz Jobovog života, Bill me upitao koga je osim Joba Sotona još optužio da ne služi Bogu cijelim srcem (Job 2:3-5). Nabrajao sam sve biblijske ličnosti koje sam znao, a Bill je strpljivo govorio: “Da, tako je, i njih isto.” Zatim me pogledao u oči i rekao mi: “Sotona isto to tvrdi i za tebe!” To me jako iznenadilo! I prije tog razgovora znao sam da su učenja o kojima smo razgovarali istinita. No sada sam shvatio zašto bih trebao i postupati u skladu s onim što sam učio. Četiri mjeseca nakon toga krstio sam se i postao Jehovin svjedok.
KAKO SE MOJ ŽIVOT POBOLJŠAO: Plašim se i razmišljati o tome kakav bi moj život bio da nisam počeo živjeti po biblijskim moralnim mjerilima. Najvjerojatnije me danas ne bi ni bilo. Mnogi moji bivši prijatelji umrli su od droge ili alkohola. Osim toga nisu bili sretni u braku. Pretpostavljam da bih i ja slično prošao u životu.
Danas sam oženjen te sa svojom suprugom Margaret radim u australskoj podružnici Jehovinih svjedoka i jako smo sretni zbog toga. Osim mene nitko iz moje obitelji nije postao Jehovin svjedok. No tijekom godina Margaret i ja imali smo priliku proučavati Bibliju s brojnim pojedincima i bračnim parovima koji su učinili velike promjene u životu, baš kao i ja. Zahvaljujući tome stekli smo mnogo divnih prijatelja. Osim toga Margaret, koja je odrasla u obitelji Jehovinih svjedoka, pomaže mi održati zavjet koji sam dao prije gotovo 40 godina. U sretnom smo braku već više od 25 godina. Premda nemamo uvijek u svemu isto mišljenje, dosad se niti jednom nismo posvađali. Oboje smo uvjereni da je za to zaslužno ono što smo naučili iz Biblije.
Zašto je ovaj bivši narkoman postao baš Jehovin svedok a ne pravoslavac ili budist ili adventista, baptist...?