Jehovini svedoci!

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
Gde si ti brate risko???

Zasto se uvek sakrijes kad nemas argumente? Nisi fer!!!

Budi iskren kao sto sam ja ,kad nesto pogresim pa priznaj.

Znam da citas sve sto postavim ali neznam zasto se krijes?

Time samo dokazujes da je da je vase ucenje prevara. A ako nije daj argumente,zato te i savetujem da se nekrijes i tebe JS-ke.

Član
Učlanjen(a)
06.02.2010
Poruka
535
Evo sledećeg životnog iskustva poznate muzičke grupe Braća Rozario:

Pronašli smo nešto bolje
ISPRIČALA FRANCIS DEL ROSARIO DE PÁEZ
Godine 1988. moja braća i ja, zajedno s drugim muzičkim sastavima, nastupali smo pred tisućama gledatelja u Madison Square Gardenu u New Yorku. Sve je oduševio nastup našeg sastava, u kojem sam ja plesala. Mnogo godina ranije naš je otac položio temelj za naš uspjeh.
BUDUĆI da je i sam bio muzičar, otac je primijetio da sedmorica moje starije braće imaju talenta za glazbu. Stoga je prodao našu kuću te kupio instrumente i drugu opremu kako bi im pomogao da osnuju svoj sastav. Ja sam se rodila nekoliko godina ranije, 1966, i u to sam vrijeme bila još jako mala. Tada smo živjeli u gradu Higüeyu, u Dominikanskoj Republici.
Moja su braća prvi put nastupila u gradskoj vijećnici u Higüeyu 1978. Kasnije su se preselila u glavni grad Santo Domingo i tamo nastupala. Počela su svirati i pjevati novu vrstu merenguea i postala su jako popularna. Sastav je dobio ime Los Hermanos Rosario (Braća Rosario).
Budući da sam dugo sanjala o tome da postanem slavna plesačica, željela sam se pridružiti svojoj braći. Na jednoj zabavi moj brat Pepe, koji je bio vođa sastava, pozvao me da plešem, rekavši: ”Francis je moja najmlađa sestra i ona jako lijepo pleše.“ Svi su bili oduševljeni mojim plesom. Iskoristila sam tu priliku te sam Pepeu rekla da bih se željela pridružiti sastavu kao plesačica. Tako sam sa 16 godina počela nastupati sa sastavom Los Hermanos Rosario.
Postajemo slavni
Dotad su merengue sastavi znali imati pjevačicu, ali nikada plesačicu koja bi plesala na središtu pozornice. Sve svoje nastupe osmišljala sam sama, kombinirajući merengue s modernim plesnim koracima. Kad je taj moj način plesa postao poznat, počeli su ga zvati a lo Francis Rosario.
Jedna naša pjesma zvala se ”Cumandé“, a jedan njen stih glasio je: ”Y ahora todo el mundo como Francis Rosario“ (I sada svi zaplešite poput Francis Rosario). Ljudi su tada znali imitirati moje plesne korake ili bi samo sjeli na pod i promatrali me. Nakon nekog vremena moja je slika bila sve što je bilo potrebno za najavu naših nastupa. Kad bi vidjeli plakat s mojom slikom, svi su znali da Los Hermanos Rosario održavaju koncert.
Nakon što sam počela nastupati sa svojom braćom, sastavu su se pridružili još neki muzičari, a među njima i tri brata Páez. Jedan od njih, trubač po imenu Roberto, kasnije je postao moj suprug. Braća Páez postala su slavna jednako kao i mi. Često su nas pozivali da nastupamo na televiziji Santo Dominga i da održimo koncerte u drugim zemljama.
Godine 1988. otišli smo na turneju po Sjedinjenim Državama i Kanadi. U sklopu te turneje nastupali smo i u Madison Square Gardenu, kao što sam već spomenula. Na tom koncertu nastupali su mnogi poznati merengue sastavi, ali naš nastup najviše je oduševio publiku. Nakon toga, organizatori koncerata uvijek bi naš nastup ostavili za kraj. Moj ples bio je sve popularniji, a broj naših obožavatelja se povećavao. Prodaja naših snimki drastično je porasla.
Putovali smo u razne zemlje, primjerice u Kolumbiju, Ekvador, Panamu, na Portoriko, Curaçao, u Španjolsku, Njemačku i druge zemlje. Ubrzo smo postali jedan od najpopularnijih sastava u Latinskoj Americi. Ples, pozornica, kostimi i šminka bili su sav moj svijet.
Dok još nisam bila udana, znala sam reći da ako se za mene zainteresira netko tko ne voli plesati, prije ću se odreći te osobe negoli plesa. No moj stav o životnim prioritetima uskoro se počeo mijenjati.
Duhovne stvari postaju mi važne
Za vrijeme turneje na Kanarskim otocima 1991. došlo je do promjene u mom životu. Roberto i ja vjenčali smo se kratko prije toga. Njegov brat Freddy, koji je također bio član sastava, počeo je s Jehovinim svjedocima proučavati Bibliju i uvijek je sa sobom nosio njihove publikacije.
Jednog dana u njegovoj sam sobi ugledala knjigu I ti možeš vječno živjeti u raju na Zemlji te sam je počela čitati. Posebno me zanimalo poglavlje ”Postoji li doista pakao?“ Bilo je to zbog toga što je majka govorila da će oni koji čine zle stvari gorjeti u paklu. Jako sam se bojala da ne dospijem tamo.
Nakon nekoliko tjedana, dok smo još bili na Kanarskim otocima, imala sam spontani pobačaj. Kad su me odveli u bolnicu, zamolila sam Roberta da mi od Freddya donese tu knjigu koju sam vidjela u njegovoj sobi kako bih je čitala za vrijeme oporavka. Knjiga mi se jako svidjela. Iz nje sam, između ostalog, naučila da je pakao koji se spominje u Bibliji zapravo simbolično zajedničko mjesto na kojem se nalaze umrli ljudi i da Bog nikada ne bi nikoga mučio (Jeremija 7:31). Jako me se dojmilo to što sam saznala da Biblija uči da mrtvi ničega nisu svjesni (Propovjednik 9:5, 10).
Kad smo se vratili u Dominikansku Republiku, Freddy je zamolio jednog Jehovinog svjedoka da nas posjeti. On nam je ukazao na biblijsko obećanje da će ljudi vječno živjeti u raju na Zemlji, što je zainteresiralo i mog supruga (Psalam 37:29; Luka 23:43). Stoga smo izrazili želju da proučavamo Bibliju.
Drugačije vrijednosti i prioriteti
Kako sam sve više učila o Bibliji, moj stav prema poslu koji sam toliko voljela počeo se mijenjati. Biblijska načela polako su utjecala na moj način razmišljanja (Rimljanima 12:2). Znala sam se pitati: ’Je li ispravno tako plesati pred svim tim ljudima? To nije ono što doista želim.‘ Stoga sam se molila Bogu da mi pomogne da se izvučem iz te situacije. Razgovarala sam o tome sa svojim mužem i on je rekao da i on tako razmišlja. Rekao mi je: ”Budi strpljiva, draga. Ti napusti sastav prva, a za tobom ću i ja.“
Ponovno sam zatrudnjela i budući da zbog toga ionako nisam mogla puno plesati, imala sam priliku češće ići na kršćanske sastanke u Dvoranu Kraljevstva. To me duhovno jačalo, a i Roberta, koji je također išao na sastanke. Počeli smo uviđati da je sastajanje s Jehovinim narodom veoma važno. Uvidjeli smo da su nam pouka i ohrabrenje koje dobivamo putem tih sastanaka potrebni želimo li napredovati u duhovnom pogledu (Hebrejima 10:24, 25). Čak i kad nismo bili u Dominikanskoj Republici, potražili bismo Dvoranu Kraljevstva i prisustvovali sastancima.
Nakon što sam rodila, vratila sam se plesu, no više nisam toliko uživala u svom poslu. To je postalo očito, pa su me novinari počeli kritizirati. Često su me pitali zašto ne plešem kao nekada. Stalno sam se molila Jehovi da mi pomogne pronaći izlaz, a da se pritom ne sukobim sa svojom braćom, budući da sam postala stalni član sastava.
Kad sam ponovno zatrudnjela, rekla sam Rafi, koji je nakon Pepeove smrti bio vođa sastava, da želim provoditi više vremena sa svojom djecom i da se više neću vratiti poslu. Rekao mi je da postupim onako kako smatram da je najbolje. Nitko od moje braće nikada se nije protivio tome što proučavam Bibliju. Za to sam im jako zahvalna.
Novi život u službi Jehovi
Godine 1993, nakon što sam deset godina bila član sastava, prekinula sam plesnu karijeru te se cijelim srcem predala Jehovi. Postala sam objavitelj dobre vijesti o Božjem Kraljevstvu, a nakon što je i Roberto napustio sastav, krstili smo se 1994 (Matej 24:14). I Freddy i Robertov drugi brat Julio postali su Jehovini svjedoci, a i Manuel Pérez, koji je također bio član sastava. Svi oni vjerno služe Jehovi.
Mnogi nisu mogli shvatiti zašto sam napustila svijet zabave, budući da sam doista uživala u svom poslu. Jedan poznati televizijski producent iz Dominikanske Republike rekao je da se radi samo o prolaznoj fazi u mom životu, što su mislili i mnogi drugi. Taj je producent rekao: ”Kao i svi umjetnici, i ona će prebroditi tu krizu i vratiti se sastavu.“ No to se nije dogodilo. Odlučila sam se u potpunosti posvetiti služenju Jehovi.
Roberto i ja sada imamo troje djece: Katty, Roberta i Obeda. Trudimo se poučiti ih da su u životu najvažnije duhovne, a ne materijalne stvari. Zbog svog iskustva možemo ih upozoriti na to da ih svijet može navesti na krivi put i možemo im dati mnoge dobre savjete. To što kao obitelj svakog tjedna zajedno proučavamo Bibliju puno nam pomaže i omogućava da ostanemo ujedinjeni premda se u ovom svijetu sve više obitelji raspada.
Trudimo se pomoći svojoj djeci da uvide da je Jehova stvarna osoba kojoj mogu vjerovati (Priče Salamunove 3:5, 6; Hebrejima 11:27). Također ih poučavamo da su kršćanski sastanci i sudjelovanje na njima veoma važni. Neopisiva je radost promatrati ih kako napreduju na putu istine. Prije dvije godine počela sam služiti kao pomoćni pionir, kako Jehovini svjedoci nazivaju one koji mjesečno 50 ili više sati s drugima razgovaraju o svojim biblijskim vjerovanjima. A moj suprug već godinama služi kao starješina u kršćanskoj skupštini.
Merengue je za mene još uvijek prekrasan ples. Nažalost, on se jako promijenio. Prije mu se, općenito uzevši, nije moglo naći zamjerke, no danas trebamo biti jako izbirljivi pri izboru merengue muzike.
Služenje Jehovi daleko je vrednije
Svijet mnogo nudi, no uvijek trebamo gledati što sve iza toga stoji. To vrijedi i kad je u pitanju svijet glazbe, koji na prvi pogled može izgledati vrlo privlačno i bezopasno. No ipak nije tako. Mnogi koji se bave glazbom uzimaju drogu i žive nemoralno. Biti u svijetu glazbe znači stalno biti u kontaktu s ljudima koji žive samo za danas i nemaju savjesti (1. Korinćanima 15:33).
Mi smo uvidjeli da je služenje Jehovi nešto najbolje čemu se netko može posvetiti. Sjećam se kako sam se nakon jednog velikog koncerta vratila u hotel i osjećala se strašno isprazno. Sada znam da je to bilo zato što nismo zbrinjavali svoje duhovne potrebe, koje su najvažnije (Matej 5:3).
Danas nam je u životu najvažnije ugoditi našem Stvoritelju, naročito tako što propovijedamo dobru vijest o njegovom Kraljevstvu i o tome poučavamo druge (Matej 24:14; Djela apostolska 20:35). Zahvaljujući tome naša je obitelj sretna i zadovoljna. Istinski smo zahvalni što smo dio Božjeg naroda i što imamo iskrene prijatelje, našu braću i sestre u vjeri, s kojima dijelimo divnu nadu u vječni život u Božjem novom svijetu (Marko 10:29, 30; 2. Petrova 3:13; Otkrivenje 21:3, 4).
Svijet zabave pružao nam je materijalno blagostanje. No kad smo upoznali našeg Boga Jehovu, dobili smo duhovno bogatstvo koje je daleko vrednije od materijalnog. Jako smo sretni što možemo služiti Bogu koji ima divne naume, sretnom Bogu koji nas poziva da se uzdamo u njega! (Psalam 37:3). U potpunosti smo uvjereni u to da smo pronašli nešto daleko bolje od slave i bogatstva te se molimo Jehovi da nama i našoj obitelji pomogne da zauvijek vršimo njegovu volju.
[Bilješka]
Merengue je plesna glazba u dvočetvrtinskom taktu. Tradicionalni merengue svirali su manji sastavi, i to na harmonici, metalnom instrumentu guirou i tambori, malom bubnju koji se može svirati s obje strane. S vremenom su se počeli osnivati i veći sastavi (koji se u Dominikanskoj Republici nazivaju i orquestas). Danas mnogi merengue sastavi koriste klavijaturu, saksofon, trubu, conga bubnjeve i druge instrumente. (Probudite se 22.08.2005.)

Časopis Probudite se izdaje Organizacija Jehovini Svedoci!

;)

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
Ovaj forum je za diskusiju!!! a ne za citanje casopisa KS-re,ako imas o cemu da diskutujes budi dobar pa diskutuj.

Ako nemas nezauzimaj post prostor sa svojim zurnalima koje niko ne cita.

Gera.

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
Jehovini Svedoci Lazni proroci da, no nikako verni robovi!!!!

Spisak neispunjenih „prorocanstava" Jehovinih svjedoka
1874 – Hristov dolazak
1878 – vaskrsenje (u kojem su oni navodno uzeli udijela ali su bili nevidljivi)
1881 – zavrsetak vremena milosti za neznabosce
1914 – Armagedon (Russell, C.T, The Time is At Hand, Watchtower Bible and Tract Society,
Inc., 1907 p. 101)
1918 – unistenje svih hriscanskih crkava (Watchtower, May 1, 1942, p. 139)
1925 – vaskrsenje Avrama, Isaka i Jakova i drugih starozavjetnih patrijarha (Watchtower,
May 15, 1922; Sep. 1, 1922; Apr. 1, 1923; Millions Now Living Will Never Die, 1925, p. 110)
1938 – „Armagedon je suvise blizu da bi se stupalo u brak i imala djeca" (Face the Facts,
1938, pp. 46-50)
1941 – „Meseci nas dele od Armagedona" (Watchtower, Sep. 15, 1941, p. 288)
1942 – „Armagedon je upravo pred nama" (Watchtower, May 1, 1942, p. 139)
1969 – „Ljudska egzistencija nece potrajati dovoljno dugo da mladi ostare; svetski
sistem ce se okoncati za nekoliko godina." (Awake!, May 22, 1969, p. 15)
§ 1975 – pocetak Hristove hiljadugodisnje vladavine (The Approaching Peace of a Thousand
Years (1969) (Watchtower publication); videti takodje Awake!, Oct. 8, 1966, pp. 19-20;
Watchtower, Oct. 15, 1966, pp. 628-631; May 1, 1967 p. 262; May 1, 1968, p. 271; Aug. 15,
1968, p. 494; Oct. 15, 1974, p. 635; May 1, 1975, p. 285.
Upucivanje na „kraj" prije kraja XX veka (Watchtower, Mar 1, 1984, pp. 18-19)
„Ali prorok koji bi se usudio govoriti sta u moje ime što mu ja ne zapovijedim da govori, ili
koji bi govorio u ime drugih bogova, takav prorok da se pogubi. Ako li kazes u srcu svom: Kako
cemo poznati rijec koje nije Gospod rekao? Sta bi prorok rekao u ime Gospodnje, pa se ne zbude i
ne navrsi se, to je rec koje nije rekao Gospod; nego je iz oholosti rekao onaj prorok, koji je lazni, ne boj ga se."

Eto tako pa vi sad vidite koje mi proroke imamo pod imenom JS-ci.

pozdrav od gere.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Da, RIS se uvek izgubi kada je u krizi odgovora.

Moramo da ga razumemo, jer covek sigurno obavlja konsultacije sa rukovodecim ljudima Jehovinih svedoka oko odgovora na teme o kojima se diskutuje.

I on je nas brat, i trebamo se moliti za njega, kao i za sve ljude..

Član
Učlanjen(a)
11.05.2011
Poruka
1.251
Drustvo Kula strazara onako kako ga vidi Marta Ivej

Kada sam izrazila sumnju u organizaciju Kule strazare, zamolili ste me da svoju sumnju napisem i dostavim upravi da biste lakse mogli dati pravilan odgovori na moja pitanja.

Kada sam imala 17 godina bila sam impresionirana, kada su mi Jehovini svedoci rekli da ce 1975. godine doci kraj ovoga gresnoga sveta i poceti raj na Zemlji. Posto je do smaka sveta preostalo samo jos malo vremena, marljivo sam proucavala ucenje Kule strazare i ubrzo bila krstena. Bila sam uverena da je to Bozja organizacija i zato nisam ni mislila da bih trebalo da ispitam njeno ucenje. Kao i mnogi Jehovini svedoci danas, prihvatila sam svaku njihovu izjavu kao cinjenicu i dokaz i verovala da je to jedina istina. Medjutim, istina se ne menja, ona stoji sama za sebe - nepobitna je.

Jehovini svedoci su me naucili da je Kula strazara danas "jedini kanal za komunikaciju izmedju Boga i ljudi" na Zemlji. Medjutiam, moje istrazivanje dalo je suprotne rezultate. Mnoga predvidjanja iz proslosti nisu se ispunila kao sto su Jehovini svedoci verovala i propovedali; zbog toga danas pokusavaju da pokriju proslost i iznova napisu istoriju svoje zajednice u kojoj je izrazena samo poluistina u kojoj se prikazuje da su se dogadjaji zbili drugacije nego sto jesu. To me je do temalja razocaralo, jer sam verovala da je ovo ucenje utvrdjeno na nepomicnim temeljima.

Napravila sam listu objavljenih prorocanstava koja se nisu ispunila. Nikako ne mogu da shvatim kako se to moglo desiti. Uceni smo da prihvatimo ucenje upravnog tela Kule strazare kao ucenje od Boga dato, a u njemu se nalaze tolike zablude. Zbog svega toga postavila sam mnoga pitanja:
1. Pocetak "poslednjeg vremena" bio je odredjen za godinu: 1799. 1874. 1910. 1914, 1915.
2. Kraj "vremena posletka" bio je predvi|djn za: 1914. 1925. 1975.
3. Vreme Hristove paruzije (nevidljive pojave) trebalo je da bude 1874. 1914. 1925.
4. Kula strazara istice kao nepobitnu cinjenicu da je "bez sumnje" Isus se pojavio 1874. i poceo da vlada carstvom od 1878. godine.
5. Da je Jerusalim bio razoren 606. godine pre Hrista, a kasnije su taj datum preneli na 607. a ovo je osnova vase hronologije i teologije.
6. Prorekli ste da ce Armagedon poceti 1874. 1914. 1920. 1925. 1975. Sve je ovo pismeno i usmeno objavljeno.
7. Predvideli ste vaskrsenje patrijaraha 1925. godine.
8. Da ce kraj 6000 godina ljudskog postojanja bit 1874. 1975. godine.
9. Sada tvrdite da ce Hristov dolazak, ipak, biti vidljiv, a ne nevidljiv kao sto ste nekad ucili.
10. Da je Isus dosao nevidljivo 1874. ovo je kasnije promenjeno. Kako je moguce da je Kula strazara kanal istine i Bozja organizacija, a stalno se koleba i menja svoje izjave o Hristovom dolasku?
11. Ako je Isus nevidljivo dosao 1914. zasto to niste znali onda, vec godinama kasnije?
Mnogi Jehoivini svedoci i danas veruju u ove zablude i smatraju ih "hranom za ovo vreme"...
Pitanje transfuzije krvi mnogo puta je menjano. Jedno vreme transfuzija je bila potpuno odbacena. Posle je bilo odobreno da se moze primiti samo jedanput i smatrana je lekom, a ne hranom. Zar je to vodjstvo od Boga koji se nikad ne menja? Godine 1978. izjavili ste da je primanje transfuzije krvi "pitanje licne savesti", a ipak oni koji su je primili bili su iskljuceni.
Godine 1967. bilo je zabranjeno presadjivanje organa, a oni koji su ih primili nazvani su ljudozderima. Godine 1980. i to je odobreno kao "pitanje savesti". Da li bi Bog koji se ne menja (Malahija 3,6) dozvolio da ljudi umru liseni vakcine i transfuzije? Mnogi Jehovini svedoci umrli su zbog ovih zabluda.

Ove mnogobrojne promene su neshvatljive, a Bibliji nepoznate. Noje je prorekao da ce za 120 godina doci potop i u proreceno vreme bio je potop. Kako clanovi Jehovinih svedoka mogu da se oslone na svoje vodjstvo, kad su toliko puta bili iznevereni i odvedeni stranputicom?

Upravno telo Jehopvinih svedoka kontrolise svaki deo naseg zivota: kako se oblacimo, sta citamo, sta govorimo, s kime se druzimo, kako i gde provodimo svoje slobodno vreme, odmor, koju vrstu posla mozemo raditi, cak i kako mislimo. Nije nam dozvoljeno da donesemo nikakvu odluku, osim one koja je u skladu sa misljenjem upravnog tela. Ako sledimo svoju savest, bivamo iskljuceni.
Ko su oni koji tako kruto vrse kontrolu? Iznenadila sam se kad sam procitala Raslovu izjavu, osnivaca Jehovinih svedoka: "Kada se Uran i Jupiter sretnu u ljudskom znaku Akvariusa 1914. godine, dugo ocekivana vera zapalice vatru i osloboditi coveka da radi na svom licnom spasenju i ostvari snove svih poeta i mudraca u istoriji." Izgleda da su astrologija i piramidologija igrale glavnu ulogu u odredjivanju 1914. godine. Moze li to biti Bozje uputstvo? Prekontrolisala sam izvore drustva Kule strazare, koje su navodili u dokazivanju 607. i 1914. godine. Pronasla sam da su informacije nekorektne ili pogresno primenjene da bi poduprle Raslovo misljenje. Godina 1914. je temelj svega sto Jehovini svedoci veruju. Zar nije cudo da verska organizacija pogresno konstruise dokaze i rusi sve sto ne podupire njeno ucenje.
Jehovini svedoci predstavljaju se kao proroci.

Dokazi za to su sledeci:
1. Nepobitna cinjenica je da je poslednje vreme pocelo 1799. i da je Gospodnje prisustvo pocelo 1874. Obratimo paznju na rec "nepobitno".
2. "Nema potrebe da menjamo brojke i kad bismo hteli mi ih ne mozemo promenuti. Mi verujemo da su to Bozji datumi, a ne nasi, ali zapamtite da kraj 1914. nije datum pocetka, nego kraj vremena nevolja."
3. "Nema nikakve sumnje u pogledu hronologije datuma 1874. 1914. 1918. 1925. godine. Bog e stavio pecat na 1914. i 1918. godinu, bez mogucnosti promene..." "Nema vise pitanja o 1925. godini nego sta je bilo 1914?" Posto su priznali da je odredjivanje 1925. godine pogresno, zar nije pogresno i odredjivanje 1914. koje je dozivelo promasaj?
4. "Ocekuje se veliki dogadjaj koji dolazi za 26 godina. Sve svetske vlade bice srusene i rasformirane."
5. "Od oktobra 1872. zivimo u sestom milenijumu."
6. "Ovaj period vremena mora da se zavrsi 1925. godine... Sa sigurnoscu mozemo reci da milioni ljudi koji sada zive necve umreti".
7. "Mozemo ocekivati da budemo svedoci vaskrsenja vernih patrijaraha 1925. godine da potpuno preobraze covecanstvo i stvore vidljivo, legalno predstavnistvo novog poretka na Zemlji."
Naravno, Armagedon se nije desio l925. niti su patrijarsi vaskrsli kao sto je bilo proreceno u oktobru one godine. Jehovisti pokusavaju da sa sebe skinu odgovornost za propagandu da ce 1975. gresnici biti unisteni i da ce biti uspostavljen raj na Zemlji. Vrlo dobro se secam da sam to propovedala...
"Vidis li taj paradajz", rekao mi je jedan od njihovih propovednika, "ovaj isti paradajz cemo jesti u novome svetu." Njegova zena u rukama je drzala bebu koja je sada 22 godine stara i rekla mu: "Ti si posebno dete... Jos uvek ces biti beba u Jehovinom novom svetu". Jos jedan primer. Zena jednog propovednika savetovala me je da bacim sve knjige koje sam kupila za moje dete, koje je tada imalo dve godine zbog toga "sto ono nece odrasti da bi ih citalo pre Armagedona, a novi svet je pred vratima. Onda ce za ctanje imati bolju literaturu". Onaj decak sada ima 24 godine. Ovo su samo pojedinci, ali oni su svedoci onoga sta su Jehovini svedoci verovali pre 1975. godine.

Da vam dam jos jedan primer, a ima ih mnogo. "Neka nezavisna proucavanja bibliske hronologije postojala su od davnina. Medjutim, u 20. veku proucavanja hronologije ne uklapaju se u tradicionalnu hriscansku teologiju. Rezultat ovih nezavisnih proucavanja odredio je datum da je covek bio stvoren 4026. godine pre Hrista. Prema ovoj istinitoj hronologiji, 6000 godina od stvaranja coveka zavrsavaju se 1975. godine, a sedmi period od hiljadu godina ljudske istorije pocece u jesen 1975. Tako 6000 godina ljudske egsistencije na Zemlji uskoro ce se zavrsiti, da, zavrsice se u ovoj generaciji. Tako za nekoliko godina nase generacije ulazimo sa Jehovom Bogom u sedmi dan covekovog postojanja."
U maju 1974. Jehovin propovednik je rekao: "Izvestaj poziva bracu da prodaju kuce, vlasnistvo i da planiraju da provedu ostatak vremena u pionirskoj sluzbi propovedanja. Ovo je sigurno najbolji nacin da se provede kratko preostalo vreme pre nego sto dodje kraj gresnoga sveta." Uprava je hrabrila vernike da izvrse ovakve gluposti. Mnogi od vernika koji su ih poslusali usli su u starost bez ikakvih prihoda, kuce ili bilo kakvog poseda... samo zato sto su verovali u ucenje da ce 1975. doci novi svet... Kada se zavrsila 1975. a Armagedon se nije desio hiljade vernih bili su razocarani. Medjutim, uprava je prebacila krivicu na clanove od kojih su zahtevali da ih verno i bezuslovno slusaju.

Uprava je neprestano ponavljala: "Nikad nismo u Jehovino ime prorokovali, nikad u ime Jehove nismo ovo govorili." Ovo je najveca glupost koju sam ikada cula. U casopisu "Probudite se" pre oktobra 1975. pisalo je: "Najvazinije je da ovaj casopis gradi poverenje u Stvoriteljevo obecanje miroljubivog i sigurnog novog poretka pre nego sto ce proci generacija koja je videla dogadjaje 1914. godne."
"Stvoriteljevo obecanje..." Pitam vas ako ovaj Stvoritelj nije Jehova o kome stvoritelju govore? Oni sa sigurnoscu tvrde da je ovo Jehovino obecanje i govore u Njegovo ime... A kada po nestanku generacije od 1914. nije poceo novi svet sa svojim novim poretkom, a poslednji svedoci iz 1914. izumiru, uprava sad to ucenje prikazuje kao spekulaciju pojedinaca, a oni su ovo propovedali vise od pedeset godina. Medjutim, u toku toga vremena ovo nije propovedano kao spekulacija vec kao ozbiljna vest koja dolazi neposredno od Jehove.
Sta bi se desilo sa clanom ove organizacije koji bi 1970. tvrdio da je vest o kraju sistema ovog gresnoga sveta 1975. spekulacija? Bez sumnje, bio bi iskljucen. Nije li to dokaz da je i vasa postavka godine 1914. samo spekulacija? Nisu li vasa mnoga sadasnja ucenja i tumacenja nista drugo osim privatna ljudska tumacenja? Kad god su vasa predvidjanja promasila, zasto je uvek kriv narod, a ne vi u glavnoj upravi? Zasto Kula strazara uvek daje ovakva obavestenja: "Jehovin narod je u ovo vreme mislio..." ili "Braca su nekad spekulisala...?" Zasto ne kazete: "Verni i tajni robovi su verovali u ovo ucenje..." ili "Upravno telo je ponekada guralo pogresne ideje..." Sramote narod, a sami su krivi. Zasto uprava tako brzo krivi bracu za pogresna i lazna ucenja kada oni nikako ne ucestvuju u stvaranju novih teorija?
Literatura koju izdaje glavna uprava uci da nije pozeljno da clanovi nezavisno studiraju Bibliju ili druge knjige i da takvim proucavanjima ne mogu razumeti Sveto pismo, jer je to "knjiga organizacije" i ne pripada pojedincima. Na ovaj nacin stavljate vesu vrednost na casopise Kule strazare i ljudske spise nego na nadahnutu Bozju rec. Na nasim sastancima za svakih pet reci iz Biblije citamo stotine objasnjenja, misljenja i komentara organizacije koji na taj nacin usmeravaju vernike da prihvate njihovo misljenje.
Cinjenica je da uprava uvek pridaje vise vaznosti svojim izjavama nego nadahnutj Bozjoj reci, a to se najbolje vidi u sledecem navodu: "Ne samo da narod ne moze da vidi Bozji plan ako samo proucava Bibliju, vec vidimo, ako neko ostavi proucavanje Biblije, cak iako ju je nekad proucavao, i ako se posle deset godina vrati proucavanju, za dve godine ponovo ce pasti u tamu..." (WT 9/1/ 1910) Pitanje je da li je ko pao u tamu zato sto je proucavao Kulu strazaru?

U toku proslih decenija Jehovini svedoci dali su toliko prorocanstava koja se neprestano pokazuju kao pogresna. Biblija postavlja pitanje: "Kako cemo poznati rec koju nije Gospod rekao? Sta bi prorok rekao u ime Gospodnje, pa se ne zbude i ne navrsi se, to je rec koju nije rekao Gospod; nego je iz oholosti rekao onaj prorok, ne boj ga se." (5. Mojsijeva 18,21.22)

Prema ovome prava definicija Kule strazare je lazni prorok; ne jedanpu, dvaput, vec mnogo puta su se prevarili u svom proricanju. Jehova je savrsen, svi Njegovi zakljucci su savrseni i nikada ne gresi. "Jer ja Gospod ne menjam se." (Malahija 3,6) Ako se jehovisticko ucenje stalno menja, to je dokaz da ne potice od nepogresivog Boga.
Drustvo Kula strazara zahteva od vernika bezuslovnu poslusnost koja pripada samo Bogu. To je jednako idolopoklonstvu u kome ne zelim da imam nikakvog ucesca.

Zbog svega toga izjavljujem da se odmah odvajam od drustva Kula strazara. Nisam niti cu odbaciti Boga Jehovu ni Isusa Hrista. Odbacujem drustvo Kula strazara, a to nije otpad. Ako cete to smatrati kao otpad to ce biti vase privatno misljenje, a nemate prava da bilo kome namecete svoje misljenje. Ne prihvatam vasu definiciju otpada i zabranjujem vam da mi se tako obracate, javno ili privatno mojoj deci. Takodje od sada zabranjujem da imate ma kakve privatne sastanke sa mojom maloletnom decom, izuzev ako sam ja prisutna. Moje dvoje odrasle dece, Dzenifer i Dejvid koji jos pohadjaju vase sastanke su punoletni, imaju pravo slobodnog izbora i ja ne zelim da se mesam u njihovu odluku...
Verujem da su vecina Jehovinih svedoka dobri i iskreni ljudi, koji veruju da cine sto je pravo kao sto sam i ja mislila. Nikoga ne mrzim u toj organizaciji, niti zelim da bilo kome nametnem svoje misljenje. Medjutim, sada sam cvrsto uverena da drustvo Kula strazara nije Bozja organizacija i da nas je sve tesko prevarilo. Ovu odluku odvajanja nisam lako donela, vec sa mnogo proucavanja, razmisljanja i molitve. Bez obzira kakvu odluku ce moja familija doneti, moja osecanja i odnosi prema njima nisu se promenuli niti ce se ikad promenuti. Uvek cu ih voleti i rado celim da ih vidim dokle god sam ziva, bez obzira sta ce verovati.

Pitali ste me kuda cu ici i ako to nije istina, sta je? Apostol Petar nije postavio pitanje "kuda" vec "kome". "Gospode kome cemo ici? Ti imas rec vecnoga zivota." (Jovan 6,68) Petar nije govorio o organizaciji vec o Isusu Hristu koji je rekao: "Ja sam put istina i zivot... niko nec doci k Ocu do kroza me." (Jovan 14,6) Spasenje je Bozji dar samo ga treba primiti, a primamo ga ako Hrista primimo. "Istite i dace vam se", rekao je Isus, "trazite i naci cete; kucajte i otvorice vam se." (Matej 7,7.8) Cvrsto verujem ovim recima koje ne dolaze od organizacije vec od Sina Bozjega.

Marta Ivej

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
Da, RIS se uvek izgubi kada je u krizi odgovora.

Moramo da ga razumemo, jer covek sigurno obavlja konsultacije sa rukovodecim ljudima Jehovinih svedoka oko odgovora na teme o kojima se diskutuje.

I on je nas brat, i trebamo se moliti za njega, kao i za sve ljude..

Da brate Ladokeja,takav je on!!! Nije on los stvar je u tome sto je u velikoj zabludi,a mi kao braca trebamo i moramo da pomognemo svakom ko hoce da upozna Gospoda Isusa Hrista.

pozdrav od Gere.

P.S
Izadji na temu:"Najveca prevara Biblija JS-ka "Novi Svet,najveca prevara organizacija Jehovinih svedoka,ko je mihail?Isus Bog ili arhandjeo Mihail!!! pa da vidis zasto? se sakrio.

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
Upravno telo Jehopvinih svedoka kontrolise svaki deo naseg zivota: kako se oblacimo, sta citamo, sta govorimo, s kime se druzimo, kako i gde provodimo svoje slobodno vreme, odmor, koju vrstu posla mozemo raditi, cak i kako mislimo. Nije nam dozvoljeno da donesemo nikakvu odluku, osim one koja je u skladu sa misljenjem upravnog tela. Ako sledimo svoju savest, bivamo iskljuceni.
Ko su oni koji tako kruto vrse kontrolu? Iznenadila sam se kad sam procitala Raslovu izjavu, osnivaca Jehovinih svedoka: "Kada se Uran i Jupiter sretnu u ljudskom znaku Akvariusa 1914. godine, dugo ocekivana vera zapalice vatru i osloboditi coveka da radi na svom licnom spasenju i ostvari snove svih poeta i mudraca u istoriji." Izgleda da su astrologija i piramidologija igrale glavnu ulogu u odredjivanju 1914. godine. Moze li to biti Bozje uputstvo? Prekontrolisala sam izvore drustva Kule strazare, koje su navodili u dokazivanju 607. i 1914. godine. Pronasla sam da su informacije nekorektne ili pogresno primenjene da bi poduprle Raslovo misljenje. Godina 1914. je temelj svega sto Jehovini svedoci veruju. Zar nije cudo da verska organizacija pogresno konstruise dokaze i rusi sve sto ne podupire njeno ucenje.
Jehovini svedoci predstavljaju se kao proroci.

Dokazi za to su sledeci:
1. Nepobitna cinjenica je da je poslednje vreme pocelo 1799. i da je Gospodnje prisustvo pocelo 1874. Obratimo paznju na rec "nepobitno".
2. "Nema potrebe da menjamo brojke i kad bismo hteli mi ih ne mozemo promenuti. Mi verujemo da su to Bozji datumi, a ne nasi, ali zapamtite da kraj 1914. nije datum pocetka, nego kraj vremena nevolja."
3. "Nema nikakve sumnje u pogledu hronologije datuma 1874. 1914. 1918. 1925. godine. Bog e stavio pecat na 1914. i 1918. godinu, bez mogucnosti promene..." "Nema vise pitanja o 1925. godini nego sta je bilo 1914?" Posto su priznali da je odredjivanje 1925. godine pogresno, zar nije pogresno i odredjivanje 1914. koje je dozivelo promasaj?
4. "Ocekuje se veliki dogadjaj koji dolazi za 26 godina. Sve svetske vlade bice srusene i rasformirane."
5. "Od oktobra 1872. zivimo u sestom milenijumu."
6. "Ovaj period vremena mora da se zavrsi 1925. godine... Sa sigurnoscu mozemo reci da milioni ljudi koji sada zive necve umreti".
7. "Mozemo ocekivati da budemo svedoci vaskrsenja vernih patrijaraha 1925. godine da potpuno preobraze covecanstvo i stvore vidljivo, legalno predstavnistvo novog poretka na Zemlji."
Naravno, Armagedon se nije desio l925. niti su patrijarsi vaskrsli kao sto je bilo proreceno u oktobru one godine. Jehovisti pokusavaju da sa sebe skinu odgovornost za propagandu da ce 1975. gresnici biti unisteni i da ce biti uspostavljen raj na Zemlji. Vrlo dobro se secam da sam to propovedala...
"Vidis li taj paradajz", rekao mi je jedan od njihovih propovednika, "ovaj isti paradajz cemo jesti u novome svetu." Njegova zena u rukama je drzala bebu koja je sada 22 godine stara i rekla mu: "Ti si posebno dete... Jos uvek ces biti beba u Jehovinom novom svetu". Jos jedan primer. Zena jednog propovednika savetovala me je da bacim sve knjige koje sam kupila za moje dete, koje je tada imalo dve godine zbog toga "sto ono nece odrasti da bi ih citalo pre Armagedona, a novi svet je pred vratima. Onda ce za ctanje imati bolju literaturu". Onaj decak sada ima 24 godine. Ovo su samo pojedinci, ali oni su svedoci onoga sta su Jehovini svedoci verovali pre 1975. godine.

Marta Ivej

To je to Brate Miko.

U toku proslih decenija Jehovini svedoci dali su toliko prorocanstava koja se neprestano pokazuju kao pogresna. Biblija postavlja pitanje: "Kako cemo poznati rec koju nije Gospod rekao? Sta bi prorok rekao u ime Gospodnje, pa se ne zbude i ne navrsi se, to je rec koju nije rekao Gospod; nego je iz oholosti rekao onaj prorok, ne boj ga se." (5. Mojsijeva 18,21.22)

P.S
izadji na teme koje posavetovah ladokeji, da vidis zasto se sakrise.

Pozdrav od Gere.

Član
Učlanjen(a)
24.01.2010
Poruka
667
Jedna slika govori vise od hiljadu reči.
Pokretne slike...
Pogledajte lepo urađen i poučan video na You Tube

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
06.02.2010
Poruka
535
Sličnih primera ima mnogo!

Sačuvati
besprijekornost u nacističkoj Njemačkoj
JEDNOG hladnog travanjskog dana, 1939, poslan sam u Sachsenhausen, koncentracioni logor u Njemačkoj. Zajedno s drugim novim zatvorenicima, doveli su nas pred zapovjednika logora, opakog čovjeka kojeg su zbog njegove snažne građe zvali Četverokutni. U svojim ”izrazima dobrodošlice“ prvo nas je ispsovao, opisujući okrutna mučenja koja možemo očekivati.
”Od mene možete dobiti sve što god zaželite“, derao se, ”metak u čelo, metak u prsa, metak u trbuh!“ Zatim nas je upozorio: ”Moji dečki su dobri strijelci. Poslat će vas pravo u nebo! Odavde ćete izići samo kao leševi.“
Nakon toga poslan sam u Izolaciju, posebno ograđenu sekciju unutar logora. Tu su držali Jehovine svjedoke, zajedno s drugim zatvorenicima koje se smatralo opasnima. Kad su me doveli tamo, mladi me SS-ovac (Hitlerovi crnokošuljaši/elitna garda) nekoliko puta ošamario zbog toga što sam odbio potpisati izjavu kojom bih se odrekao svoje vjere.
Otto Kamien iz Hernea pokazao se pravim prijateljem pomažući mi prišiti na uniformu zatvorenički broj i ljubičasti trokut, koji je u logoru služio za identificiranje Jehovinih svjedoka. Također mi je pokazao kako da namjestim krevet — zatvorenike se tuklo ili čak ubijalo zbog toga što nisu pravilno namjestili krevet.
Otto me upozorio: ”S vremena na vrijeme pitat će te jesi li još uvijek Jehovin svjedok. Budi čvrst, budi nepokolebljiv, i reci jasno i glasno: ’Ja sam još uvijek Jehovin svjedok.‘ “ Dodao je: ”Ukoliko budeš čvrst i nepokolebljiv, Ðavo će te ostaviti na miru“ (Jakov 4:7). Ottovo ohrabrenje pomoglo mi je sačuvati besprijekornost prema Bogu tijekom sljedećih šest godina koje sam proveo u tri koncentraciona logora.
Kad se sjetim tih mučnih godina, moram priznati, danas više nego ikada, da sam samo s Božjom pomoći sačuvao besprijekornost. No, kako je uopće došlo do toga da sam 20. siječnja 1938. prvi put uhapšen?
Moje
rane godine
Nekoliko godina prije mog rođenja 1911, moji roditelji koji su živjeli u Königsbergu u istočnoj Prusiji, postali su Bibelforscher (Istraživači Biblije), kako su Jehovini svjedoci tada bili poznati. Imao sam tri brata i dvije sestre, i majka nas je često vodila na sastanke. Nažalost, nakon nekog vremena otac se više nije pridruživao obitelji u pravom obožavanju. Iako su moja braća i mlađa sestra postali revni objavitelji Kraljevstva, s vremenom smo moja starija sestra Lisbeth i ja prestali poklanjati mnogo pažnje biblijskoj istini koju smo naučili.
Kad je u mojim ranim dvadesetim Hitler došao na vlast u Njemačkoj, ljudi su bili stavljeni pod jaki pritisak. Radio sam kao automehaničar u velikoj tvornici u Königsbergu koja se bavila popravcima. Kad je Führer u posebnim prilikama držao govore, cijela tvornica morala je biti prisutna. Također je postalo uobičajeno upotrebljavati pozdrav ”Heil Hitler!“ Konačno mi je bilo naređeno da sudjelujem u predvojničkoj obuci tako da sam se morao suočiti s pitanjem: Na čijoj sam ja strani?
Iz Djela apostolskih 4:12, znao sam da heil, ili spasenje, ne dolazi od Hitlera, već jedino po Isusu Kristu. Zato nisam mogao reći ”Heil Hitler“, i nikada to nisam učinio. Isto tako, nisam se odazvao na naredbu da sudjelujem u predvojničkoj obuci.
Tijekom 1936. i 1937, uhapšeni su moja majka, mlađa sestra Helene i moja braća, Hans i Ernst. Od tada sam i ja želio zauzeti stav za pravog Boga. Počeo sam svaku večer čitati Bibliju i molio sam se Jehovi da mi pomogne. Lisbeth se također počela više interesirati.
Zauzeo
sam stav
Kad je za to došlo vrijeme, zauzeo sam jasan stav za Jehovu i odbio služiti u Hitlerovoj armiji, iako još nisam bio kršten. Uhapšen sam i predan vojsci. Pet tjedana nakon toga, vojni sud u Rastenburgu osudio me na godinu dana zatvora.
Bačen sam u samicu u Centralnom zatvoru u Stuhmu u zapadnoj Prusiji. Tokom vremena koje je bilo predviđeno za vježbu u zatvorskom dvorištu našao sam utjehu u izmjenjivanju kratkih pogleda s vjernim Svjedocima iz Königsberga koje sam poznavao od najranije mladosti. Tada su i moja braća — Paul, Hans i Ernst — zbog svoje vjere u Boga dovedena u taj isti zatvor. Dok sam bio u samici, Hans bi mi ponekad uspio proturiti komadić kruha.
Po isteku moje zatvorske kazne, nekoliko puta ispitivao me Gestapo u Königsbergu. Budući da sam odbio predomisliti se, odveden sam u koncentracioni logor u Sachsenhausenu. Tamo mi je dodijeljen posao na izgradnji garaže, a radili smo od šest ujutro do šest uvečer. Nekoliko je zatvorenika, zbog bezobzirnog maltretiranja, pokušalo pobjeći znajući da će, ukoliko budu uhvaćeni, sigurno biti ubijeni. Jednom prilikom vidio sam kako je jedan zatvorenik počinio samoubojstvo bacivši se na električnu ogradu.
Pritisak
se povećava
U rujnu 1939. izbio je drugi svjetski rat, a pritisak na nas koji smo bili u Sachsenhausenu povećao se. Povećao nam se broj radnih sati, a oduzeta nam je i topla vunena odjeća. Nacisti su 15. rujna željeli egzemplarno kazniti našeg kršćanskog brata Augusta Dickmanna, koji je odbio služiti vojsku. Zbog toga je sazvan poseban skup za njegovo smaknuće.
Nekoliko stotina nas ostalih Svjedoka bili smo očevici kad je streljački vod zapucao i August pao mrtav. Nakon toga svi su zatvorenici raspušteni, osim Jehovinih svjedoka. Četverokutni nas je tada upitao tko je spreman potpisati izjavu kojom se odriče svoje vjere i pokazuje spremnost da postane vojnik. Nitko nije potpisao. Četverokutni je bio bijesan.
Zima 1939. bila je jaka. Bili smo slabo odjeveni, neishranjeni, i smrt je uzela svoj danak. Mnoga naša starija braća umrla su, no postotak umrlih među nama, Svjedocima, ukupno uzeto bio je mali u usporedbi s ostalim zatvoreničkim grupama. Čak se i snažni Četverokutni razbolio i u veljači 1940. umro.
U
drugi logor
Nekoliko dana nakon smrti Četverokutnog, nas 70 premješteno je u mali logor Wewelsburg, blizu Paderborna. Nadali smo se da će uvjeti tamo biti bolji, no bilo je upravo suprotno. Imali smo manje hrane i naporniji posao u kamenolomu. Ponekad smo bili mokri do gole kože od snijega i kiše. Tokom tog naročito teškog vremena, običavao sam noću navući deku preko glave i plačući izliti svoje srce pred Jehovu. Svaki put kad bih to učinio, osjetio bih unutrašnju smirenost i duševni mir, primajući tako od Boga ”pravodobnu pomoć“ (Hebrejima 4:16, St).
Jehova se brinuo za naše duhovno zdravlje. Svjedoci iz koncentracionog logora Buchenwald poslani su u Wewelsburg, donoseći sa sobom duhovnu hranu u obliku biblijske literature. U malim grupama odlazili bismo u spavaonicu, gdje bismo im se pridružili na tajnom Studiju Kule stražare. Čak se i fizička hrana u logoru malčice poboljšala.
Zahvaljivao sam Jehovi na njegovoj dobrohotnosti kad je jedan drugi Svjedok tako uredio stvari da sam mogao raditi s njime u kovačnici. U radionicama, u kojima su uglavnom radili Svjedoci, zatvorenici su primali bolje obroke hrane. Nadalje, u njima je bilo toplo i nije se tiranski gonilo radnike na rad. To mi je toliko koristilo u fizičkom pogledu da sam za šest mjeseci ponovo dobio svoju snagu, iako sam prije toga bio sama kost i koža.
Nekoliko
riječi o mojoj braći
Dok sam bio u Wewelsburgu, primio sam pismo od svoje sestre Lisbeth u kojem mi je napisala da je naš brat Ernst sačuvao svoju besprijekornost prema Jehovi sve do smrti. Nakon četiri godine zatvora, 6. lipnja 1941. odrubljena mu je glava. Kad su drugi Svjedoci čuli vijest, došli su do mene i čestitali mi. Duboko me dirnuo njihov pozitivan stav. Više nam je značilo ostati lojalan nego preživjeti.
Dvije godine kasnije, 1. veljače 1943. u Quednauu, blizu Königsberga strijeljan je moj brat Hans. Hansu je bilo 34 godine, a u zatvoru je proveo pet godina. Kasnije mi je jedan očevidac njegovog smaknuća pričao kako je oficir pitao Hansa ima li posljednju želju. Hans je zatražio dozvolu da izgovori molitvu, što mu je dozvoljeno. Molitva je ostavila takav dojam na vojnike da, kad je oficir konačno naredio paljbu, nitko od njih nije poslušao naredbu. Ponovio je naredbu, našto je ispaljen jedan jedini hitac koji je pogodio Hansa u tijelo. Tada je oficir izvadio svoj vlastiti pištolj i osobno ga dokrajčio.
Daljnji
primjeri besprijekornosti
Od Svjedoka koji su bili premješteni iz Buchenwalda u Wewelsburg, 27 ih je bilo izabrano za vojnu službu te su poslani da služe u različitim jedinicama. Svi su odbili izvršavati tu službu, a samo je jedan prihvatio civilno služenje. Preostaloj dvadesetšestorici prijetilo se smaknućem, no bez uspjeha. Nakon što su vraćeni u logor Wewelsburg, zapovjednik im je prijetio: ”Za četiri tjedna bit ćete dva metra ispod zemlje.“
Tada su toj lojalnoj braći pružili naročito okrutan tretman. SS-ovci su smišljali sve moguće načine kako bi ih tlačili, izmorili i mučili sve do smrti. Ipak, svih 26 je preživjelo! Kasnije je taj isti postupak primjenjivan na nekima koji nisu bili Svjedoci, i među njima je već nakon kratkog vremena bio visoki postotak umrlih.
Moje
sestre čuvaju besprijekornost
U travnju 1943. premješten sam u logor Ravensbrück. To je u prvom redu bio logor za žene, no imao je malu sekciju za muškarce. Određen sam da radim u automehaničarskoj radionici koja se nalazila točno ispred ženskog logora. Jedna kršćanska sestra, koja je tuda prolazila, ubrzo je primijetila moj ljubičasti trokut. Kakva li je samo radost bila potajno izmijeniti kakav pozdrav ili topli osmijeh! Uskoro se pročulo da sam ja sin Bake Rehwald. Da, moja je majka bila među ženama u ženskom logoru, zajedno s mojom sestrom Helene i mojom šogoricom, ženom mog pokojnog brata Hansa!
Naše kršćanske sestre bile su u mogućnosti opskrbiti me donjim rubljem, a povremeno i kojim komadom kruha. Jednom su tako izvele stvari da sam mogao potajno razgovarati sa svojom dragom majkom. Da je naš sastanak otkriven, to bi nam donijelo velike neprilike. Kakvog li radosnog ponovnog sastanka! Nekoliko mjeseci kasnije, kratko vrijeme prije nego što je logor oslobođen, moja majka je umrla. Sačuvala je svoju besprijekornost sve od smrti.
Konačno
oslobođen!
U travnju 1945. Rusi i Amerikanci približavali su se Ravensbrücku. Povjeren mi je traktor s prikolicom kako bih pomogao u evakuaciji logora. Nakon riskantnog putovanja, nadležni SS oficir rekao nam je da se Amerikanci sve više približavaju i da smo slobodni uraditi što god želimo.
Konačno smo stigli do Schwerina u saveznoj državi Mecklenburg gdje smo sreli Svjedoke koji su bili u logoru Sachsenhausen, a među njima i mog brata Paula. Preživio je marševe smrti iz Sachenhausena, kao i druge napore. Nekoliko dana kasnije, uhvatili smo vlak za Berlin i pronašli jednu obitelj Svjedoka koja nas je ljubazno primila.
Ta je obitelj zaista mnogo učinila kako bi pomogla braći i sestrama koji su oslobađani iz logorâ i zatvorâ. Godine 1946. vjenčao sam se s Elli, kćerkom iz te obitelji. Konačno, učinjene su pripreme kako bih se ja mogao krstiti, što nije bilo moguće u koncentracionim logorima.
Kako li je samo bilo uzbudljivo tijekom godina sretati se na kongresima s braćom s kojom sam bio u koncentracionim logorima! Neki su zbog svoje braće riskirali i svoje živote, i ta su mi braća bila naročito draga. Šest članova naše obitelj koji su bili uhapšeni — majka, sestra Helene i ja, te moja braća Paul, Hans i Ernst — provelo je ukupno 43 godine u zatvoru. I moja sestra Lisbeth, također je sačuvala svoju besprijekornost prema Bogu sve do svoje smrti 1945.
Ovisan
o Jehovinoj snazi
Nakon što smo se Elli i ja vjenčali, imali smo prednost nekoliko godina služiti u Betelu u Magdeburgu, te na pionirskom djelu sve dok nismo počeli podizati svoja dva sina. Veoma smo zahvalni što jedan od njih, Hans-Joachim, služi kao starješina, dok njegova žena služi kao pionir. Nažalost, naš mlađi sin nije se držao kršćanskog puta na koji smo ga usmjerili.
Prošlo je već 45 godina od mojih iskustava koja sam proživio u koncentracionom logoru. Ali Bog sve nezaslužene dobrohotnosti još uvijek nije dovršio moje obučavanje (1. Petrova 5:10, NW). Često sam bio podsjećan na Pavlove riječi iz 1. Korinćanima 10:12: ”Koji misli da stoji neka se čuva da ne padne.“
Danas, u 81. godini, zahvalan sam što još uvijek mogu sudjelovati u djelu svjedočenja i služiti kao skupštinski starješina. I zahvalan sam što sam mnogima mogao pomoći da dođu do predanja i krštenja. I na to također gledam kao na izraz Jehovine nezaslužene dobrohotnosti (Ispričao Josef Rehwald).
[Slika
na stranici 20]
Josef Rehwald 1945.
[Slika
na stranici 21]
Obitelj Rehwald, negdje oko 1914. Majka s malim Josefom u krilu
[Slika
na stranici 23]
Josef i Elli Rehwald 1991. na kongresu u Berlinu, zajedno sa sinom Hans-Joachimom i njegovom ženom Ursulom

Ovo je primer kako pravi hrišćani brane lojalnost i integritet prema biblijskim principima i prema Jehovi! Ima li bilo koji od vas iz ostalih religija da priloži slično iskustvo? Sumnjam!

;)

Natrag