Sledeće životno iskustvo govori o naučniku koji je postao baš Jehovin svedok, ne katolik niti pravoslavac, adventista...nego baš Jehovin svedok!
Znanost
je bila moja religija
ISPRIČAO KENNETH TANAKA
”ISTINA će vas osloboditi.“ Te riječi, urezane na jednom od pečata Kalifornijskog instituta tehničkih znanosti (Caltech), potakle su me da težim za visokim obrazovanjem na području prirodnih znanosti. Godine 1974. počeo sam studirati na Caltechu, što mi je bila dobra priprema za kasnije bavljenje znanstveno-istraživačkim radom. Nakon što sam postao profesor, a potom i magistar geologije, nastavio sam s postdiplomskim studijem na Kalifornijskom sveučilištu u Santa Barbari.
Tako sam sve više napredovao kao znanstvenik, no istovremeno sam počeo iz korijena mijenjati svoj stav o duhovnim stvarima i svoja mjerila vrijednosti. Što sam više učio o evoluciji, to sam manje vjerovao u Boga, no kasnije sam ipak bio prisiljen preispitati svoja gledišta. Kako sam kao geolog koji se bavi istraživačkim radom počeo iskreno vjerovati u Boga? Dopustite da vam to objasnim.
Dječak
zadivljen svemirom
Od rane mladosti pokazivao sam zanimanje za znanost. Dok sam kao dijete živio u Seattleu (Washington, SAD), roditelji su me svesrdno poticali da marljivo učim i imam dobre ocjene. Volio sam čitati o svemiru — o osnovnim komponentama od kojih su sazdani materija i život, o temeljnim silama, prostoru, vremenu i teoriji relativnosti. Kad mi je bilo otprilike osam godina, u školi su primijetili moje zanimanje za znanost, pa su mi dodijelili učitelja koji mi je svaki tjedan davao instrukcije iz prirodnih znanosti.
Išao sam na vjeronauk u Baptističku crkvu, ali uglavnom zato da bih mogao ići na izlete i kampiranje. Ostali članovi moje obitelji nisu pokazivali zanimanje za religiju i Boga. Kad sam bolje upoznao povijest i saznao za zločine koji su počinjeni u ime religije, savjest me natjerala da prestanem sudjelovati u aktivnostima svoje crkve. Osim toga, počeo sam sumnjati u to da Bog postoji, jer mi se činilo da znanost može odgovoriti na gotovo sva pitanja.
Daljnje
promjene
U vrijeme kad sam trebao predati molbu za upis na fakultet namjeravao sam studirati fiziku. No u posljednjem razredu srednje škole išao sam na satove geologije. To je uključivalo posjete poznatim geološkim nalazištima u državi Washington (SAD). Znao bih pomisliti: ’Kako bi bilo divno kad bih mogao spojiti svoju ljubav prema prirodi i ljubav prema znanosti!‘
Stoga sam ubrzo nakon početka studija umjesto fizike kao glavni predmet izabrao geologiju. U sklopu nekih predmeta učili smo o geološkim razdobljima i povijesti planete Zemlje na temelju fosilnih nalaza. U vezi s fosilnim nalazima učili smo da su organizmi evoluirali od jednostavnih prema složenima. Ja sam smatrao da teorija o evoluciji još uvijek nije dokazana. Međutim, činilo mi se da ta teorija, za razliku od popularnog kreacionizma, daje logično objašnjenje za postojeće geološke dokaze. Čuo sam da će se u studentskom naselju uskoro održati javna diskusija između kreacionista i evolucionista, no nisam htio tome prisustvovati. Bilo mi je jasno da Zemlja nije stvorena za nepunih sedam dana — kao što neki kreacionisti tvrde!
Povremeno sam putovao na jugozapad Sjedinjenih Država kako bih istraživao tamošnja geološka nalazišta i to me potaklo da, unatoč svojim snažnim antireligioznim uvjerenjima, preispitam svoje gledište o postojanju Boga. Dok sam u pustinji noću gledao veličanstveno nebo posuto zvijezdama, nisam mogao a da ne pomislim kako je svemir sigurno stvorio Bog. Astronomi su dokazali da je svemir imao početak, no bilo mi je jasno da nikad nećemo dobiti čisto znanstveno objašnjenje o tome zašto je nastao svemir. Činilo mi se logičnim vjerovati da je svemir stvorio moćan i inteligentan Stvoritelj...