Šardi prijatelju, daleko od toga da je pitanje glupo, pitanje je sasvim na mestu nego je problem u tvom stavu jer nisi u stanju da odgovoriš jasno i jednostavno kao što svaki pravi Božji sluga sa ponosom može da odgovori! Nisi u stanju da odgovoriš da bi pre slušao Boga, iako bi te država pozvala u rat jer bi pre poslušao ljude nego Boga, jer je stav tvoje adventističke crkve takav (predpostavljam da si adventista jer većina vas nije u stanju da se jasno izjasni kojoj religiji pripadate)!
Ok, brate. Evo da ti i direktno odgovorim:
1 - Ako bi me država Srbija pozvala da idem u rat protiv nekog – ja bih PRVO, sve pokušao da ne idem, što je u domenu moralnih principa, ako mi to ne bi pošlo za rukom – DRUGU STVAR koju bih uradio, pokušao bih , opet u domenu moralnih principa, da u tom ratu imam neki zadatak koji nije vezan sa ubijanjem ljudi. Ako i to ne bi upalilo. TREĆA solucija bi bila - uzeo bih naoružanje, pošao u rat i u ratu izvršavao naređenja pretpostavljenih kako mi biblija nalaže. Ako bih u tom ratu negog ubio – zna Bog da ga ja nisam ubio zato što ga mrzim ili zato što mu želim nespasenje, već zato što sam ispoštovao Božiju volju!
A 6-ta zapovest NE UBIJ! Su Jehovini Svedoci, uostalom kao i Nazareni – POGREŠNO PROTUMAČILI:
Ta zapovest se odnosi na NE UBIJ NA PRAVDI BOGA! Jer kako onda tumačiš božije reči koji govore da se mora ubiti čovek koji legne sa živinčetom; Ili muškarac sa muškarcem; Ili koji namerno ubije drugo ljudsko buće………….
Znači možeš ubiti, drugo ljudsko biće, u samoodbrani, ili da bi zaštitio svoju porodicu ili bližnje. Kao i u ratu ako te država mobiliše, bez tvog odobravanja. Ustvari ovde je glavna stvar MOTIV UBISTVA. A Bog odlično zna tvoje stce i zašto si ti nekog ubio.
Jer brate Malecki, ako je sve ovo netačno što sam ja rekao i povezao sa stihovima >>
Римљ. 13:1,2 Свака душа да се покорава властима које владају; јер нема власти да није од Бога, а што су власти, од Бога су постављене. Тако који се супроти власти супроти се наредби Божијој; а који се супроте примиће грех на себе. Титу 3:1 Опомињи их да буду покорни и послушни господарима и заповедницима, и готови на свако добро дело; <<
Onda se meni crno piše u danu suda! Jer prekršiti i jednu zapovest je jako opasno a kamo li zapovest:
NE UBIJ !
2 - Onda ne pratiš moje postove. Ja sam se više puta izjasnio da je sam ja Hrišćanin i da je moj sveštenik Isus Hrist. A već kada spominješ da sam Adventista – onda skoči do te teme, pa ćeš videti da sam ih ja najviše napadao po pitanju doktrine, a i oni mene. Normalno imaš pravo da me pitaš sve što ti je na srcu, ali bi lakše bilo i za tebe i za mene, da pratiš postove, pa bi imali mnogo manje pitanja jedan za drugoga – onih bespotrebnih, koja se ponavljaju. Vidiš da sam ja rekao za tebe da si porodičan čovek, jer sam negde pročitao da imaš ženu i decu i to zapamtio tako da te to nisam morao pitat.
Ali, ponavljam, imaš me pravo pitati šta god želiš,a moja je Hrišćanska dužnost da ti odgovorim.
Vidiš Šardi u tome se razlikuje Jehovina organizacija od tvoje i od svih ostalih na zemlji, samo na osnovu ovog stava (ima ih mnogo, ali je ovaj jedan od važnijih) se vidi koja je jedina religija prava i udovoljava zahtevima čistog obožavanja, jer njeni pripadnici jasno i vidljivo brane lojalnost i integritet prema Jehovi, ne prema vladama država. Jehovini svedoci su jedini hrišćani koji žive Bibliju svojim životima i to jasno pokazuju. Ni jedan čovek nije poginuo u ratu od ruke Jehovinog svedoka, zašto? Jednostavno zato što Jehovini svedoci ne ratuju i to je celom svetu poznato, dok bi ti Šardi i tvoja "braća po veri" slušajući vladu i više vlasti sukobljenih država u slučaju rata uzeli oružje i pucali jedan u drugoga!
Nije samo po tome. Već sam ti napomenuo - Nazarene. Oni imaju identičan stav po tom pitanju kao JS. Takođe i Amiši u SAD. Tako da vi niste jedina denominacija koja zastupa taj stav i po tome se ne razlikujete od svih ostalih denominacija.
Već, ste jedini u
5 sledećih stvari:
1 – Po pitanju 144.000 - pomazanici JS,
2 – Hristovom razapinjanje na stubu,
3 – Hrist je već došao 1914 po II put na Zemlju,
4 – Misionarenje je uslov spasenja,
5 – Krv. Odnosno transfuzija krvi.
Naveo bih ovde i
Matej 24:45 - ali nažalost ne mogu jer ima još verskih denominacija koje tvrde da su oni jedini kanal, na Planeti, sa Bogom, preko svojih proroka, videoca, prosvetitelja......... ali ste jedinstveni po ovom stihu. Niko ga drugi ne tumači da je verni i razboriti rob - vrhovno telo neke denominacije.
Nažalost svih pet Pismo, apsolutno, ne podržava
Lepo je to što niko nije stradao od ruku JS, ali to nije nikakva potvrda ispravnosti JS. Jer u mnogim drugim stvarima prave krupne greške, a ovde sam već i napomenuo da je važan MOTIV TOG UBISTVA, a ne sam akt.
Mene niko u životu nije napao a još manje moju porodicu, niti pre nego što sam postao Jehovin svedok a kamoli sada! A ako bi me kojim slučajem neko napao svakako da bih se branio! Uzgred rečeno ovo pitanje ti je mnogo glupo!
Nije glupo. Zato što nam daje direktan odgovor na ovo što si ti započeo - Ne treba se ubiti drugo ljudsko biće. Pa eto i ti bi ubio – sam si odgovorio. I koja je sada razlika da li ubiti u samoodbrani ili u ratu? U koji si pozvan ne po svojoj volji već po državnoj! Znači ima ko bi stradao i od ruke JS. Samo ne u ratu, već u miru.
Šta misliš Šardi kakav je Jehovin stav po pitanju ubistva u samoodbrani?
Normalno – odbraniti svoj život od nasilnika. To je jasno kao sunčani dan! Bog to itekako ne samo odobrava, nego to i traži od tebe.
Hvala na javljanju, Bog s tobom, pozdrav