Jehovini svedoci!

Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305
A za neznabošce koji vjerovaše mi poslasmo presudivši da oni takovo ništa ne drže osim da se čuvaju od priloga idolskijeh, i od krvi, i od udavljenoga, i od kurvarstva.

Zato vam svjedočim u današnji dan da sam ja čist od krvi sviju;

Dragi moji evo ovde još dva biblijska stiha i jasna poruka glasi: "Ostani čist od krvi sviju"

Sada se postavi pitanje zašto oni koji nemaju savesti osuđuju druge i nameću im njihovu volju?

Draga moja ja znam da ti nisi čitala moj post isto znam i da nisi znala za ono što sam ja tu citirao. Nego drago mi je da si našla spasitelja u KRVI kao jedini način tvojega spasa, jedino mislim da je preterano sa tvoje strane što osuđivaš druge kada ne primaju transfuzije i tako da se ogreše o tome što je napisano da svako treba ostati čist od KRVI sviju! a ovo jeste Božija volja.
Draga moja ti si mene nešto pitala a ja ću tebi odgovoriti jednim stihom iz biblije i to je moj odgovor na tvoje pitanje

Mar. 8,35. Jer ko hoće dušu svoju da sačuva, izgubiće je; a ko izgubi dušu svoju mene radi i jevanđelja onaj će je sačuvati.

Dum
Član
Učlanjen(a)
24.02.2010
Poruka
2.775
Nego drago mi je da si našla spasitelja u KRVI kao jedini način tvojega spasa, jedino mislim da je preterano sa tvoje strane što osuđivaš druge kada ne primaju transfuzije i tako da se ogreše o tome što je napisano da svako treba ostati čist od KRVI sviju! a ovo jeste Božija volja.
Ne, ne osuđujem ja ni tebe, niti bilo koga...Što se mene tiče, vi možete umirati, ako je to vaš izbor...Meni samo nije jasno, čemu takvo razmišljanje...I da li imaš neko bolje objašnjenje osim "Ostani čist od krvi sviju" Zašto je to toliko bitno? I da li sada znači, da sam ja izgubljena duša, zbog ''nečiste krvi''...?
Da budem iskrena, moja duša je tu gde je i bila, samo mi je srce veće, jer znam koliko mi život znači..:)

Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305
Ne, ne osuđujem ja ni tebe, niti bilo koga...Što se mene tiče, vi možete umirati, ako je to vaš izbor...Meni samo nije jasno, čemu takvo razmišljanje...I da li imaš neko bolje objašnjenje osim "Ostani čist od krvi sviju" Zašto je to toliko bitno? I da li sada znači, da sam ja izgubljena duša, zbog ''nečiste krvi''...?
Da budem iskrena, moja duša je tu gde je i bila, samo mi je srce veće, jer znam koliko mi život znači..:)

Draga moja ako tebi ono što sam ja citirao ništa ne znači onda u potpunosti svatam zašto osuđuješ sve one koji imaju strah Božiji i teže vršiti njegovu volju. No ako ti nisi upoznala Boga ne znači da ni ostali ga nisu upoznali ili ne treba da ga upoznaju.
Drago mi je da si tu i da ti je srce posle transfuzije utoliko veće, ništa protiv toga ipak mislim da je primitivno i licemerno osuđivati druge samo zato što ne dele tvoje iskustvo i mišljenje. Što je preteranao ipak je preterano kada si uzela sebi za pravo da omalovažavaš ono što ne poznaješ. Po svemu sudeći tebi biblija (Božija reč) ništa ne znači kada usrdno ubeđuješ čitaoce foruma da sačuvaju svoj život (dušu) mimo Boga.

Dum
Član
Učlanjen(a)
24.02.2010
Poruka
2.775
Po svemu sudeći tebi biblija (Božija reč) ništa ne znači kada usrdno ubeđuješ čitaoce foruma da sačuvaju svoj život (dušu) mimo Boga.
Pa ne znam baš da li si ti u pravu! Koliko ja poznajem Boga, nije na tebi da sudiš. Razlika je u tome, što ga ja doživljavam na drugačiji način od tebe. To što sam ja među živima, ipak je to Božja volja. Zar ne? Što znači, da ja nisam sačuvala svoj život mimo Boga. On mi je sam našao put i pomogao mi da nastavim dalje...Na ovaj način ja doživljavam Boga i ne možeš mi sada reći da osuđujem licemerno, niti tebe, niti bilo koga.
Tema je Jehovini svedoci i mene zaista zanima zašto je toliko važno "Ostani čist od krvi sviju"?
Da li to znači, da je ljudska rasa ''nečista''? Mene to zanima...A ovo je pravo mesto da se o tome diskutuje...Pri tome, ponavljam još jednom, ne osuđujem te, čak šta, poštujem sve one ljude koji iskreno kažu šta misle, i gde pripadaju...

Član
Učlanjen(a)
06.02.2010
Poruka
535
Ja ne znam, da li si ti čitao pažljivo moj post...Znači, izgubila sam prethodno mnogo krvi...Jedini način da mi produže život, bio je, da mi nedostatak krvi nadomeste transfuziom. Izvini, da li mogu da te pitam nešto..., ali iskreno da mi odgovoriš...?
Da si bio na mom mestu, da li bi odbio tu transfuziju krvi i umro, ili bi ipak dozvolio da ti je daju i ostao među živima?
Znači, ovo je konkretno pitanje...
I da se razumemo...Nemam ništa protiv bilo koje religije, samo mi neki stavovi pojedinih religija nisu jasni i ništa više...jedino to...

Pozdravljam te! :)

Kažeš da razumeš Engleski, odlično evo nekoliko sajtova koji mnogo lepo objašnjavaju kako ti krv i koja krv ti može spasiti život. Pogledaj ove sajtove pažljivo, molim te i razmisli dobro o materijalu!

1. Blood Transfusions--How Safe? - Jehovah's Witnesses Official Web Site
2. What Is the Most Precious Fluid of All? - Jehovah's Witnesses Official Web Site
3. Bloodless Surgery-Its Benefits Gain Recognition - Jehovah's Witnesses Official Web Site
4. Bloodless Medicine and Surgery--The Growing Demand - Jehovah's Witnesses Official Web Site

Uzgred rečeno, opcija "moraš da primiš krv ili ćeš umreti" ne postoji zato što to nije tačno! Danas se najteže operacije obavljaju bez transfuzije krvi. Otvorene operacije srca se vrše bez transfuzije krvi.

Ako budeš pažljivo istražila ovih nekoliko sajtova koje sam naveo, biće ti mnogo jasnije!

;)

P.S. Interesantan je tvoj potpis: Poslušaj svoju mudrost a ne gnev! Potpuno si u pravu, tačno je da niije dobro "slušati svoj gnev" ali zanima me kakva je to "svoja mudrost" od kuda nam ta mudrost, od koga smo naučili tu "svoju mudrost"?

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Dajte, ljudi, vjerujte u što god hoćete i upražnjavjate svoje vjerovanje kako god hoćete, ali ne pokušavjte ovdje nekoga ubijeđivati da su vaša nazadna shvatanja spas za čovjeka! Ona nisu spas ni za vas same, a kamo li za čovječanstvo. Postavljena su vam ovdje u nekoliko navrata pitanja šta bi ste uradili da se nađete u situaciji da vam dijete umire i da mu život može spasiti samo transfuzija? Biste li ga, radi vjere, pustili da umre? Ne odgovarajte na ovo pitanje citatima iz Biblije, nego odgovorite direktno šta bi ste uradili? Ako bi pustili svoje dijete da umre, pa vi ne bi bili nikakvi vjernici nego obične djecoubice! Slijepa dogma može ljudima stvarno zamračiti svijet.
Transfuzija nije bezazlena i posve bezbjedna, radi moguće zaraze, ali, niti jedna druga hirurška intervenicija nije, zbog istog razloga, bezazlena i bezopasna. Znači li to da zbog minimalnog rizika treba prestati liječiti ljude i spašavati im živote? To su svjesni i prihvatljivi rizici koji ni jednog čovjeka zdravog razuma, neće dovesti u nedoumicu. Ako se može spasiti stotinu života, recimo, transfuzijom krvi, i pri tome postoji rizik od nekoliko procenata da će neki bitik zaraženi virusom side, da li je razumno zbog toga minimalnog rizika, pustiti da svi ti ljudi poumiru?
Govorite o nekakvoj zamjeni za krv - supstanci koju nauka tek usavršava. A šta je sa proteklim vremenom, kada te supstance nije bilo. Šta ste tada radili? Puštali da djeca umiru?

Član
Učlanjen(a)
06.02.2010
Poruka
535
Dajte, ljudi, vjerujte u što god hoćete i upražnjavjate svoje vjerovanje kako god hoćete, ali ne pokušavjte ovdje nekoga ubijeđivati da su vaša nazadna shvatanja spas za čovjeka! Ona nisu spas ni za vas same, a kamo li za čovječanstvo. Postavljena su vam ovdje u nekoliko navrata pitanja šta bi ste uradili da se nađete u situaciji da vam dijete umire i da mu život može spasiti samo transfuzija? Biste li ga, radi vjere, pustili da umre? Ne odgovarajte na ovo pitanje citatima iz Biblije, nego odgovorite direktno šta bi ste uradili? Ako bi pustili svoje dijete da umre, pa vi ne bi bili nikakvi vjernici nego obične djecoubice! Slijepa dogma može ljudima stvarno zamračiti svijet.
Transfuzija nije bezazlena i posve bezbjedna, radi moguće zaraze, ali, niti jedna druga hirurška intervenicija nije, zbog istog razloga, bezazlena i bezopasna. Znači li to da zbog minimalnog rizika treba prestati liječiti ljude i spašavati im živote? To su svjesni i prihvatljivi rizici koji ni jednog čovjeka zdravog razuma, neće dovesti u nedoumicu. Ako se može spasiti stotinu života, recimo, transfuzijom krvi, i pri tome postoji rizik od nekoliko procenata da će neki bitik zaraženi virusom side, da li je razumno zbog toga minimalnog rizika, pustiti da svi ti ljudi poumiru?
Govorite o nekakvoj zamjeni za krv - supstanci koju nauka tek usavršava. A šta je sa proteklim vremenom, kada te supstance nije bilo. Šta ste tada radili? Puštali da djeca umiru?

Pre nego što optužiš dobro je da se detaljno informišeš o onome za šta optužuješ. Nauka odavno dokazuje koliko je transfuzija krvi opasna i koliki je rizik primiti krv. Na drugoj strani ogroman broj ljudi u svetu iako nisu Jehovini svedoci zahtevaju beskrvnu hirurgiju jer je mnogo bezbednija i dokazano je da se pacijenti koji nisu primili krv mnogo brže oporavljaju nego oni koji su primili krv. Recimo jedan od najpoznatijih kardiohirurga, doktor Majkl Debejki je obavljao najkomplikovanije operacije srca bez transfuzije pre 25-30 godina.
Pitanje koje si postavio ti i mnogi o tome "šta bi ste uradili da se nađete u situaciji da vam dijete umire i da mu život može spasiti samo transfuzija? Biste li ga, radi vjere, pustili da umre?" je prilično neumesno jer svaki roditelj želi svom detetu najbolju moguću negu i, naravno tako i mi Jehovini svedoci. Ja mogu svima koji meni postavljaju takvo pitanje da postavim slede'e pitanje: Da li biste vi koji imate decu u slučaju da je detetu neophodna pomoć dozvolili dda primi krv zaraženu virusom AIDS ili hepatitisom ili nekim drugim virusom? Ponavljam u slučaju da niste obratili pažnju : ne postoji situacija koju opisujete (očigledno je da je, svako ko insistira na nečemu što ne postoji ili nerazuman ili ne želi da prihvati istinu), ne postoji situacija "transfuzija krvi ili život" postoje alternative (zamene za krv)!

P.S. Dragi uredniče bilo bi dobro, naročito za tvoj položaj na forumu, da ti kao urednik daješ dobar primer trezvene osobe koja, iako nije dobro informisana o naprednoj i savvremenoj medicini, bude otvorena za takve mogućnosti (napredne) iako su protiv tvojih verovanja i ubeđenja koja su, uzgred rečeno veoma dogmatistična i zastarela (tipičan stav za ateiste i stanovnike bivše Juge). Na žalost, malo je onih koji su spremni da prihvate promene na teritoriji bivše Juge!

Drugo i veoma važno, ne radi se samo verovanju, što je za Jehovin narod najvažnije, već o dokazanim činjenicama, činjenicama koje su dokazane upravo od strane nauke!

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Pre nego što optužiš dobro je da se detaljno informišeš o onome za šta optužuješ. Nauka odavno dokazuje koliko je transfuzija krvi opasna i koliki je rizik primiti krv. Na drugoj strani ogroman broj ljudi u svetu iako nisu Jehovini svedoci zahtevaju beskrvnu hirurgiju jer je mnogo bezbednija i dokazano je da se pacijenti koji nisu primili krv mnogo brže oporavljaju nego oni koji su primili krv. Recimo jedan od najpoznatijih kardiohirurga, doktor Majkl Debejki je obavljao najkomplikovanije operacije srca bez transfuzije pre 25-30 godina.
Pitanje koje si postavio ti i mnogi o tome "šta bi ste uradili da se nađete u situaciji da vam dijete umire i da mu život može spasiti samo transfuzija? Biste li ga, radi vjere, pustili da umre?" je prilično neumesno jer svaki roditelj želi svom detetu najbolju moguću negu i, naravno tako i mi Jehovini svedoci. Ja mogu svima koji meni postavljaju takvo pitanje da postavim slede'e pitanje: Da li biste vi koji imate decu u slučaju da je detetu neophodna pomoć dozvolili dda primi krv zaraženu virusom AIDS ili hepatitisom ili nekim drugim virusom? Ponavljam u slučaju da niste obratili pažnju : ne postoji situacija koju opisujete (očigledno je da je, svako ko insistira na nečemu što ne postoji ili nerazuman ili ne želi da prihvati istinu), ne postoji situacija "transfuzija krvi ili život" postoje alternative (zamene za krv)!

;)
Malecki, ne okoliši! Ne možeš da odovoriš na pitanje, pa onda negiraš situaciju! Kako možeš reći da takva situacija ne može postojati i da ne postoji? To je, uzimajući svijet u cjelini, ne svakodnevna, nego svakosatna situacija. I opet pominješ nekakvu zamjenu za krv. Ako ta zamjena postoji, postoji tek nekoliko godina. Pitam šta ste radili prije toga? Ako nauka uspije naći supstancu koja će u potpunosti moći zamijeniti krv prilikom hitnih transfuzija, tim bolje. Svi će razumni ljudi to prihvatiti.
Čemu ovo besmileno pitanje - da li bi neko dozvolio da primi zaraženu krv. Naravno da ne bi niko ako zna da je zaražena. Ali ovdje nije riječ o tome. Nemoj pokušavati da zamjenjuješ teze.
I ja ovdje nisam ni implicitno ni eksplicitno rekao da su Jehovini svjedoci lošiji roditelji od drugih. Ja sam rekao koliko slijepa dogma može ljudima pomračiti svijest, da su u stanju postati i ubice vlastite djece u besmislenom uvjerenju da slijede Božiju riječ.
Nego, odgovori na postavljeno pitanje ako mimaš odgovor, ako ne, nemoj izmišljati koješta!

Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305
Dajte, ljudi, vjerujte u što god hoćete i upražnjavjate svoje vjerovanje kako god hoćete, ali ne pokušavjte ovdje nekoga ubijeđivati da su vaša nazadna shvatanja spas za čovjeka! Ona nisu spas ni za vas same, a kamo li za čovječanstvo.

Dragi moj Jurivako dali si ti skonto šta se na ovoj temi dešava? vidi ja ću sa tobom polako a ti odgovori ako si skonto

Dali Jehovini svedoci prisiljavaju bilo koga da ne primaju transfuzije? i pod dva
Dali ostali bezbožnici kojima biblija ništa ne znači tvojim blagoslovom ovde osuđivaju Jehovine svedoke i na sve moguće načine ubeđivaju kako su te transfuzije spas čovečanstva jer bez te bi svi pomrli.

Postavljena su vam ovdje u nekoliko navrata pitanja šta bi ste uradili da se nađete u situaciji da vam dijete umire i da mu život može spasiti samo transfuzija? Biste li ga, radi vjere, pustili da umre? Ne

Dragi moj Jurivako pa zar ti ne čitaš postove foruma koji ti uređuješ? hajd prvo pročitaj jer ako ti ja kažem nećeš mi verovati da se Jehovini svedoci ovde na tvoj forum tvojim blagoslovom blage i terete da su okrutni roditelji DECOUBICE jer radi njihove vjere ubijaju svoju djecu ne dozvoljavajući produženje života transfuzijama.

odgovarajte na ovo pitanje citatima iz Biblije, nego odgovorite direktno šta bi ste uradili? Ako bi pustili svoje dijete da umre, pa vi ne bi bili nikakvi vjernici nego obične djecoubice! Slijepa dogma može ljudima stvarno zamračiti svijet.

Dragi moj Jurivako zbog moje dogme oko vašeg famoznog spasenja transfuzijama ti ćeš da brišeš i ovaj post i to samo zato što nisi skonto šta je ljubav ka bližnjemu. Ovde daš primer nemoralnog ponašanja, čak se ni pravila foruma ne pridržavaš već pogrdno se izražavaš da bi provocirao. Dragi moj Jurivako ti nisi TOLERANTAN, naprotiv licemerno i farisejsko ti je ponašanje BEZ IKAKVOG RESPEKTA i kao takvog te traba izbegavati na diskusijama.

Dragi moj Jurivako ne treba prestali lečiti ljude! nisi skonto dragi moj, naprotiv treba ih lečiti i treba im spašavati živote da ne bi svi ljudi poumirali, ali isto treba imati i obzir prema njihovim moralnim odlukama. Jurivako ovo je 21 vek gde ti je TOLERANCIJA, imaš li je ili bi ti sve one koji drugačije misle na lomaču pod izgovorom da su DECOUBICE?

Dragi moj Jurivako odgovor na to pitanje imaš. Jehovini svedoci su još uvek tu! i biće uvek jer se verom oslanjaju na ono što je unapred obećano. Neću ti citirati Biblju jer tebi to ništa ne znači, ti si skontao da bezbožnici bez Boga sebi spašavaju živote i ja nemam nameru da te ubeđujem. Neka ti bude po tvojoj savesti jer i ti imaš to pravo biranja, a što uskogrudno misliš i prezirno gledaš na tuđi izbor tvoja je sramota.

Član
Učlanjen(a)
01.11.2009
Poruka
34
Jehovini svedoci ne dozvoljavaju hirurske intervencije, a ne samo transfuziju. Ne daju da se skrnavi telo (nesto u tom smislu)
a ne samo - Ostani cist, od krvi sviju -
U staro vreme, postojali su razliciti kultovi, obredi prinosenja zrtvi, kupanje u krvi, prskanje krvlju...

Ja ovu zapovest razumem pre svega u znacenju - ne ubi. Niti licno, niti posredno. U duhovnom smislu, ostati cist bez prihvatanja laznih uticaja.

Inace, sta sa samim cinom rodjenja? Onda, presecanje pupcane vrpce?

Natrag