Jehovini svedoci!

Član
Učlanjen(a)
06.02.2010
Poruka
535
Pa to je dobro, ako postoji zamjena za krv. Ja nikada za to nisam čula. A velika je istina da se mnoga zla dešavaju prilikom prijema tuđe, često neprovjerene krvi. Srećom, nikada mi to nije bilo potrebno, niti bilo kome u mojoj porodici, i sama strahujem od takve eventualne intervencije. Sjećam se jednog tužnog slučaja, za koji nemam riječi, za koji niko nije snosio odgovornost. Dijete je bilo iz Herceg Novog, valjda 4 godine i prilikom neke bezazlene operacije, primilo je krv u Beogradu u dobilo AIDS. Koga kriviti? Kako shvatiti da se tragedija desila na nedužnom đetetu. Možda su JS-i u pravu za mnoge stvari.

Dopada mi se tvoj stav, razmišljaš i rezonuješ. Imaš ispravan stav po pitanju promena i novih rešenja! Što se tiče Jehovinih svedoka mogu da kažem da nismo mi u pravu, mi samo sledimo uputstva iz Biblije, Božje reči gde se izričito kaže da ne zloupotrebljavamo krv jer je u krvi život. Inače na više mesta u Bibliji stoji izričita zapovest da se krv ne zloupotrebljava. Evo samo jednog primera: Dela apostolska 15:28,29 :

28
Jer sveti duh i mi odlučili smo ne stavljati nikakvo dodatno breme na vas, osim ovoga što je potrebno: 29 uzdržavati se od onoga što je žrtvovano idolima, od krvi, od udavljenoga i od bluda. Budete li se čuvali toga, bit će vam dobro. Ostajte zdravo

Dodato posle 9 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Sta je sa transplantacijom organa? Jel je i to zabranjeno?

Pitanje transfuzije nekih delova krvi i transplantacija organa je isključivo lična stvar i pitanje savesti svakog Jehovinog svedoka ponaosob. Naš Stvoritelj Jehova nam govori da je zloupotreba krvi nešto što je neispravno u njegovim očima i da je to veoma loše i opasno po nas same. Onaj ko sluša i poštuje ono što nam naš Stvoritelj govori i savetuje imaće mnogo, mnogo manje problema u životu nego onaj ko ne sluša.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.12.2009
Poruka
148
Pitanje transfuzije nekih delova krvi i transplantacija organa je isključivo lična stvar i pitanje savesti svakog Jehovinog svedoka ponaosob. Naš Stvoritelj Jehova nam govori da je zloupotreba krvi nešto što je neispravno u njegovim očima i da je to veoma loše i opasno po nas same. Onaj ko sluša i poštuje ono što nam naš Stvoritelj govori i savetuje imaće mnogo, mnogo manje problema u životu nego onaj ko ne sluša.

Dobro, transplantacija organa je licna stvar, ali sta mu Jehova savetuje? Da li odobrava transplantaciju ili ne?

Član
Učlanjen(a)
06.02.2010
Poruka
535
Dobro, transplantacija organa je licna stvar, ali sta mu Jehova savetuje? Da li odobrava transplantaciju ili ne?

Dao sam odgovor na tvoje pitanje, dakle to je lična stvar i odluka svakog Jehovinog svedoka ponaosob. Odluku donosi osoba na osnovu savesti formirane na temelju Biblije nakon što je dobro i temeljito informisana o svim mogućim rizicima, dobrim i lošim stranama koje su vezane za transplantaciju organa. Biblija ne daje savet niti govori o transplantaciji organa ali zato postoje principi na osnovu kojih se može donetti odluka o tome da li je transplantacija organa u skladu sa mojom savešću ili nije!

Odluka o tome se ne donosi u sekundi već se unapred vrše temeljita istraživanja, prvo Božje reči, jer je Jehova taj koji nas je stvorio i on najbolje zna šta je za nas najbolje a posle toga, naravno, konsultuje se nauka jer svako od nas Jehovinih svedoka visoko vrednuje život i želi najbolji mogući medicinski tretman koji postoji!

Član
Učlanjen(a)
13.11.2010
Poruka
317
Biblija ti ne daje savete ni da pises na forumu pa ti to ipak radis zar ne?sta sad?

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
132
Izvinite što nisam pratio post od početka, samo jedno pitanje za Maleckog. Transfuzija krvi je pokušaj da nekom spasiš život. Može li to da bude zloupotreba (pa makar se dešavali i nesrećni slučajevi i propusti poput zaražene krvi)? U vezi transplantacije organa tu su već moguće ogromne zloupotrebe i to neću da komentarišem. Izvinite ako sam propustio mnogo toga, ali post je ogroman i trebaće mi vremena da ga pročitam od početka.

Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305
Izvinite što nisam pratio post od početka, samo jedno pitanje za Maleckog. Transfuzija krvi je pokušaj da nekom spasiš život. Može li to da bude zloupotreba (pa makar se dešavali i nesrećni slučajevi i propusti poput zaražene krvi)? U vezi transplantacije organa tu su već moguće ogromne zloupotrebe i to neću da komentarišem. Izvinite ako sam propustio mnogo toga, ali post je ogroman i trebaće mi vremena da ga pročitam od početka.

Za sve ostale koji nisu Božiji svedoci jedno pitanje u vezi transfuzije krvi koje nadam se da urednik Jurivaka konačno svati i tako da mi neće obrisati post.

Pitanje glasi: Imate li vi dragi moji kakve li "Savesti" kada je Bog u pitanju i ono što je dao napisati u
Dela 15:29 Da se čuvate od priloga idolskijeh i od krvi i od udavljenoga i od kurvarstva, i što nećete da se čini vama ne činite drugima; od čega ako se čuvate, dobro ćete činiti. Budite zdravi.

Dodato posle 17 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

A za neznabošce koji vjerovaše mi poslasmo presudivši da oni takovo ništa ne drže osim da se čuvaju od priloga idolskijeh, i od krvi, i od udavljenoga, i od kurvarstva.

Zato vam svjedočim u današnji dan da sam ja čist od krvi sviju;

Dragi moji evo ovde još dva biblijska stiha i jasna poruka glasi: "Ostani čist od krvi sviju"

Sada se postavi pitanje zašto oni koji nemaju savesti osuđuju druge i nameću im njihovu volju?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.02.2010
Poruka
535

Pozdrav Gundark!

Reci mi da li razumeš Engleski jezik? Jer ako razumeš moći ćeš da nađeš na internetu mnogo informacija o tome koliko je transfuzija krvi opasna i naći ćeš medicinsko objašnjenje zbog čega!

:)

Biblija ti ne daje savete ni da pises na forumu pa ti to ipak radis zar ne?sta sad?

Da je kojim slučajem tvoj otac otkrio siguran lek protiv raka, šta bi ti radio, ćutao???

Dum
Član
Učlanjen(a)
24.02.2010
Poruka
2.775
Ja razumem engleski jezik odlično....I da nije bilo tranfuzije krvi pre 2 godine, ja ne bih mogla da pišem ovu poruku, jer me ne bi bilo...Srećom, da sam u religiji koja zna da bez krvi nema života, i da su svi ljudi pod ''kapom nebeskom isti'', pa mi nije branila da od nekog od tih ljudi dobijem krv. Nemam ništa protiv Jehova, ali što je preterano, preterano je...
Ne razumem religiju koja je protiv ljudskog života. I nažalost, medicina još uvek nije izmislila tečnost, koja će u potpunosti da zameni krv...

Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305
Ja razumem engleski jezik odlično....I da nije bilo tranfuzije krvi pre 2 godine, ja ne bih mogla da pišem ovu poruku, jer me ne bi bilo...Srećom, da sam u religiji koja zna da bez krvi nema života, i da su svi ljudi pod ''kapom nebeskom isti'', pa mi nije branila da od nekog od tih ljudi dobijem krv. Nemam ništa protiv Jehova, ali što je preterano, preterano je...
Ne razumem religiju koja je protiv ljudskog života. I nažalost, medicina još uvek nije izmislila tečnost, koja će u potpunosti da zameni krv...

Što je preterano preterano je!
A ako si ti draga moja primila tu transfuziju ili što si je primila to je ipak bio tvoj personalni izbor. Dali te neko od Jehovinih prisilio na transfuzije ili dali ti neko osporio transfuziju, ne verujem. Draga moja preterana ti je pomisao da recimo ako si ti primala transfuzije onda transfuziju svako treba primiti a ako neko zbog savesti da bi "Ostao čisti od krvi sviju" ipak odlučio da ne prima transfuzije onda presudiš da je taj protiv nekog ljudskog života. Što je preterano ipak je preterano zar nije?
Draga moja ni mi nemamo ništa protiv onih što primaju transfuzije, zaključili smo da je to po njihovoj savesti i nikom ne bi da sudimo jer sve ostalo bilo bi preterano sa naše strane. Šta misliš nije li preterano silom davati transfuzije pod bilo kojim izgovorom?

Dum
Član
Učlanjen(a)
24.02.2010
Poruka
2.775
Šta misliš nije li preterano silom davati transfuzije pod bilo kojim izgovorom?
Ja ne znam, da li si ti čitao pažljivo moj post...Znači, izgubila sam prethodno mnogo krvi...Jedini način da mi produže život, bio je, da mi nedostatak krvi nadomeste transfuziom. Izvini, da li mogu da te pitam nešto..., ali iskreno da mi odgovoriš...?
Da si bio na mom mestu, da li bi odbio tu transfuziju krvi i umro, ili bi ipak dozvolio da ti je daju i ostao među živima?
Znači, ovo je konkretno pitanje...
I da se razumemo...Nemam ništa protiv bilo koje religije, samo mi neki stavovi pojedinih religija nisu jasni i ništa više...jedino to...

Natrag