Jagnjetina na više načina

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Jagnjeći fileti u lisnatom testu

Jagnjeći fileti u lisnatom testu

jagnjeci-fileti-u-lisnatom-testu.jpg


Potrebno:
800gr jagnjećih fileta, 300gr zamrznutog lisnatog testa, 2 kašike ulja, 2 kašike senfa, 2 kašike seckanih začinskih trava, čen belog luka, žumance, so, biber
.

Priprema:

Lisnato testo poslagati jedno pored drugog i pustiti da se otopi. Meso oprati, prosušiti, posoliti i pobiberiti. Kratko propeći na vrelom ulju pri jakoj vatri. Ostaviti da se ohladi. Pomešati senf, trave i izgnječeni beli luk, pa spremljenom smesom premazati meso. Položiti komade lisnatog testa jedan na drugi i razviti oklagijom da se dobije četvrtasti oblik. Iseći višak testa na krajevima, pa umotati meso. 0dsečene krajeve testa razviti u trake. Razmutiti žumance u 1 kašiki vode pa time premazati zamotano meso i zalepiti trake. U sredini napraviti rupicu za izlazak pare. Tepsiju pokvasiti hladnom vodom, staviti umotano meso sa šavom nadole i peći oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Jagnjetina s krompirom

Jagnjetina s krompirom

Sastojci:
2 kg jagnjećeg buta
1,5 kg krompira
sok 2 limuna
1/3 šolje maslinovog ulja
2 kašike origana
4-6 čena belog luka
morska so
crni biber
1/2 šolje vode

Priprema:

Operite meso hladnom vodom i ostavite ga da se ocedi. U jednoj maloj činiji pomešajte so i biber. Meso na nekoliko mesta isecite i stavite u proreze beli luk i biber. Namažite meso limunovim sokom, pa maslinovim uljem. Potom začinite mešavinom soli i bibera.

Očistite krompir i isecite. Posolite ga i stavite u pleh oko mesa. Pospite ga origanom i sipajte vodu u dno pleha. Pecite u zagrejanoj rerni na 175 stepeni Celzijusovih oko dva sata. Proverite s vremena na vreme i po potrebi dodajte malo vode. Kada se meso ispeče, služite ga s zaziki salatom, feta sirom, kupus salatom ili grčkom salatom.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Jagnjeći file na pireu od graška

Jagnjeći file na pireu od graška

jagnjeci-file-na-pireu-od-graska.jpg


Potrebno:
500gr smrznutog graška, so, 4 kašike maslinovog ulja, sok od pola limuna, biber, 800gr jagnjećeg fileta, 3 čena belog luka, 150 ml supe od kocke, 5 kašika balzamiko sirćeta, 2 kašičice majčine dušice, 300gr slanine.

Priprema:

Kuvati grašak u 500 ml posoljene vode oko 8 minuta, ocediti i ispasirati. Dodati 2 kašike ulja, sok limuna, so i biber. Zagrejati rernu na 150 stepeni. Iseckati beli luk, pa time natrljati meso, kao i solju i biberom. Ispržiti meso na 2 kašike ulja sa svih strana da porumeni. Uviti u alufoliju i prebaciti u rernu na oko 20 minuta. Moču od prženja mesa naliti supom i sirćetom, ukuvati, posoliti, pobiberiti i dodati majčinu dušicu. Propržiti slaninu bez ulja i servirati kao ukras preko pirea, uz isečeno meso.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Jagnjetina u mleku

Jagnjetina u mleku

Glavno jelo - vreme pripreme: 120 minuta.

32252_jagnjetina_f.jpg


Sastojci:

250 g jagnjetine od plećke
300 ml mleka
2 šargarepe
2 lista lovora
5-6 zrna bibera
kašika suvog biljnog začina
250 g krompira
peršun
so

Priprema:
Meso stavite u lonac, prelijte mlekom, dodajte nasečenu šargarepu, lovor, biber u zrnu i suvi biljni začin, pa kuvajte na vatri srednje jačine.
Kada meso omekša, izvadite ga, isecite, stavite u dublji sud i dodajte prethodno obaren krompir i šargarepu.
Prelijte proceđenim mlekom u kojem se kuvalo meso i pecite oko 10 minuta na 200 stepeni C.
Servirajte posuto peršunom.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pečena jagnjetina

Pečena jagnjetina

Glavno jelo - vreme pripreme: 90 minuta.

31744_jagnjetina_f.jpg


Sastojci:
250 g jagnjetine od buta
5 dl vode
2,5 dl belog vina
2 kašike maslinovog ulja
čen belog luka
biber, kim, so.

Priprema:
Jagnjeće meso posolite, pobiberite, pospite kimom i stavite u frižider da odstoji pola sata.
Meso zatim propržite na zagrejanom ulju da porumeni, pa ga prebacite u pleh, prelijte vodom i belim vinom i dodajte beli luk. Pokrijte folijom i stavite da se peče oko 50 minuta na 180 stepeni C.
Pred kraj skinite foliju da se uhvati korica, a meso možete da poslužite i uz sos. Sok od pečenja procedite, u njega umešajte brašno i pavlaku pa kratko prokuvajte. Prelijte meso i služite toplo.
 
Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.306
Jagnjeći but sa začinima

Jagnjeci but sa zacinima

jagnjeci%20but%20za%20zacinima.jpg


Sastav:

1,5 kg jagnjećeg buta
1 dl ulja
4 čena belog luka
1 kašika sitno narendane limunove kore
3 kašike senfa
1 dl pavlake
2 dl crvenog vina
1 glavica luka
2 lovorova lista
1 grančica ruzmarina
so, biber, tucana paprika

Način pripreme
Dva čena očišćenog belog luka zgnječimo dodamo tucani biber i papriku. Dodamo narezanu limunovu koru, so, senf, 2 kašike vode i sve dobro promešamo.

Smesom premažemo jagnjeći but i ostavimo ga da stoji 12 sati. U dobro zagrejanu rernu stavimo pleh s uljem da se zagreje. Na vrelo ulje stavimo meso i zapečemo ga sa svih strana. Dalje pečemo na 220°C. U međuvremenu, luk i ostatak belog luka sitno naseckamo pa sa lovorom i ruzmarinom stavimo u sok od pečenja. Prelijemo sa 1 dl vina i ostavimo da se peče.

Za vreme pečenja meso stalno prelivamo sa sosom, a pri kraju zalijemo s 2 dl vode i ostatkom vina. Umak procedimo, dodamo pavlaku i prokuvamo. Pečeni but narežemo, složimo na topli oval i prelijemo umakom.



(Novine)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pečena jagnjetina

Pečena jagnjetina

trpeza-4.jpg


Sastojci
Za jagnjetinu:
-2 kg jagnjetine
-so, biber
-2 grančice ruzmarina
-80 ml maslinovog ulja
Za prilog:
-200 g pirinča
-300 ml vode
-30 g maslaca
-1 kašičica mešavine začina
-so, biber
-50 g pinjola

NAČIN PRIPREME

Meso operite, posolite i ostavite da stoji 1-2 sata. Natrljajte ga ruzmarinom, pobiberite i zalijte uljem. Stavite ga u rernu zagrejanu na 180°C i pecite oko 1,5 do 2 sata, uz povremeno okretanje i podlivanje vodom. Pirinač prelijte vrućom vodom i ostavite da stoji oko sat vremena, nakon čega ga dobro ocedite. Vodu sačuvajte. Na zagrejani maslac stavite pirinač i malo ga propržite. Dodajte mešavinu začina, so, biber i zalijte vodom koja je ostala posle ceđenja pirinča. Kuvajte na laganoj vatri u pokrivenoj posudi dok se tečnost ne upije (oko 10 minuta). Vatru ugasite, pa ostavite pirinač da stoji oko 15 minuta. Za to vreme u teflon tiganju propržite pinjole, pa ih umešajte u pirinač. Pečeno meso nasecite i poslužite s prilogom od pirinča i pinjola.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Crveni but

Crveni but

CRVENI-BUT.jpg


Za 6 osoba: 1,5 kg jagnjećeg buta, 200 g pečenih crvenih paprika, 2 glavice luka, 2 čena belog luka, 2 kašike paprike u prahu, 1 dl ulja, 2 kašike meda, 500 g šargarepe, 500 g tikvica i 2 grančice ruzmarina.

Paprike očistite i stavite u električku seckalicu, dodajte med, papriku u prahu, ulje, crni i beli luk, listiće ruzmarina i sve zajedno izmiksujte. Dobijenu masu ravnomerno nanesite na jagnjeći but, uvijte ga u providnu foliju i ostavite da odstoji 3 sata u frižideru. Za to vreme očistite šargarepu i tikvice, isecite na kolutiće, ravnomerno poređajte po dnu pleha, posolite i pobiberite. Izvadite but iz frižidera, skinite foliju, pokupite svu marinadu sa folije i sipajte je preko povrća u plehu. Položite but, preko stavite grančicu ruzmarina i pecite 50 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Kada je meso pečeno, isključite rernu, otvorite vrata i sačekajte 5 minuta pre nego što ga servirate.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Jagnjetina sa prelivom od maslina i nane

Jagnjetina sa prelivom od maslina i nane

Za 4 osobe: 1 kg jagnjećeg buta, 80 g zelenih maslinki bez koštica, 50 g pečenih i oljuštenih badema, grančica sveže nane, 2 čena belog luka, grančica ruzmarina, 1,5 dl suvog belog vina, ljuta papričica, maslinovo ulje, so i biber.

Očistite i sitno iseckajte čen belog luka i ruzmarin, pa pomešajte sa 4 kašike maslinovog ulja, posolite, pobiberite i dobro promešajte. Ovim prelivom premažite ceo but, položite u pleh i kratko pecite sa svih strana u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Prelijte vinom, smanjite temperaturu na 170 stepeni i pecite još 90 minuta, povremeno okrećući but i zalivajući ga sokom od pečenja. Za to vreme zajedno izmiksujte bademe, listove nane, preostali čen belog luka, ljutu papričicu i malo maslinovog ulja i ovom masom prelijte pečeni jagnjeći but.

 
Natrag
Top