Život i realnost te uveliko demantuju. Upravo je stvar u tome što se neće složiti.
Sada mi moraš objasniti kako se ja i ti nećemo složiti da su 2+2=4? Ako neko od nas dvojice tvrdi da 2+2 nisu 4, onda je taj neko bezumn_ik...
" Bezumn_iku nije mio razum nego da se javlja srce njegovo." (Priče 18)
Najbolji dokaz za to je činjenica da danas u svijetu postoji skoro hiljadu vjerskih denominacija (o pojedincima da i ne govorim) koje su nastale upravo iz razloga različitog poimanja i tumačenja Božije riječi, odnosno, Biblije. I naravno, svi trde da su samo oni u pravu.
Pa šta ja govorim ovde?
Re-legare - religija (legare znači kopča/veza, a re-legare označava ponovna veza. Uspostaviti ponovo tu izgubljenu vezu/kopču sa Bogom), je danas postala pokrivalo za različite oblike pseudoduhovnih rešenja. Religija treba da čoveka učini mudrim, sposobnim da razlikuje dobro od zla,a njegovu savest odgovornom, ali i rasterećenom. Ona treba da čovekovu volju učini slobodnom u izboru dobra, a njegovo srce očišćenim od greha. U suštini - religija, i uopšte bilo koja druga životna filozofija, može da ima samo jednu od dve funkcije: ili da svojim moralnim idealima čoveka čuva od zla, ili da mu pruža izgovor za zlo koje će on da čini upravo u ime tih ideala...
Kako se ljudi razlikuju između sebe po oblicima i mehanizmima izopačenja,tako se razlikuju i njihova shvatanja religije, pa otuda imamo mnoštvo različitih verskih zajednica od kojih svaka okuplja ljude sa bar jednom zajedničkom formom religioznog izopačenja...