Izopačena predstava o Bogu

Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
318
subota je kao dan odmora bila dugo u ruševinama, nepoznata, sakrivena od ljudi, ali je osnivanjem adventnog pokreta ponovo skrenuta pažnja ljudima na svetkovanje tog dana odmora

Kojeg dana?
Kako znaš da je Sedmi dan subota? Ko je odlučio da se Sedmi dan zove subota?

Pa gej populacija radi upravo to - onda su i oni njegovi učenici, zar ne?

Potpuno izopačana definicija ljubavi...Voleti nekoga iz motiva sebičnog telesnog zadovoljenja se ne može nazivati ljubav. Čovek traži objekat koji će zadovoljiti njegove sexualne prohteve i to naziva ljubavlju. Kada se zadovolji on odbacuje taj objekat i traži novi...Ljubav je kada volimo drugoga ne zbog sebe, sopstvene sebičnosti ili nekih osobina koje taj neko izražava, nego iz onoga što on zaista jeste.

Pokušaj čoveka da zadovolji čežnje svoga srca u prijatnim doživljajima je isto toliko besmislen koliko i pokušaj žednog čoveka da utoli svoju žeđ tako što bi se polivao kofama sveže vode.

Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
318
Ono što je jasno, i oko čega se ne sporimo je da Bog određuje 7. dan da bude dan odmora - Shabbat. Shabbat na Hebrejskom znači ODMOR.
Ja pitam, ko je odredio da se taj dan naziva - subota? a ne četvrtak recimo?

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Sve je ovo fino i lijepo što si napisala (prava apologetika), no, ima jedan mali problem, kada je riječ o tome kako pojedine vjerske denominacije shvataju i tumače Sveto pismo. Notorno je da ga tumače različito, jer da nije tako ne bi ni bilo na hiljade različitih autonomnih pokreta toga tipa. Šta je ovdje problem? Problem je što ne postoji reper od koga će se poći pri ocjeni da li neko Sveto pismo tumači pravo ili krivo? Tvrdnja, recimo, jednog adventiste da je on pravi tumač Božije riječi, u principu stoji ravnopravno sa tvrdnjom bilo koje druge vjerske denominacije - katoličke, pravoslavne, protestantske...
S toga mislim, da bi vjernici to morali shvatiti i sud o tome prepustiti Bogu u koga vjeruju, a ne da sami sude i presuđuju ko je "pravi", a ko "krivi" vjernik.
ne nema hiljade tumacenja,samo dva! jedno je kao prasina koja se svud rasprostire i lici da je ima na milione sitnih cestica ali je rec samo o jednoj strukturi prasini.drugo tumacenje je Bozja istina. samo dve crkve original ilazna. samo dva drveta jedno radja zao rod drugo dobar rod. Isus u otkrivenju bolje zna od mene,tebe ,nas govori samo dvema crkvama. govori o dva puta samo,uski pravi i siroki lazni.
ljubav se ne nadima ne hvasta se vec ukoreva. ljubav koja laska je gad Bogu.prava ljubav donosi ukor koji je bolji nego li laskavcev med! jedinstvo lazi i istine nikad nije bila volja Bozja. jovan 17 govori isusovu molitvu u duhu koja glasi da budemo jednu ali OSVECENI RECJU BOZJOM! to menja stvar. jer svetlo i tama ne mogu skupa,Bog i djavo isto.

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
Ono što je jasno, i oko čega se ne sporimo je da Bog određuje 7. dan da bude dan odmora - Shabbat. Shabbat na Hebrejskom znači ODMOR.

a tko je stvorio, oblikovao hrvatski jezik
mislim da bi on to znao sigurno

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
ne nema hiljade tumacenja,samo dva! jedno je kao prasina koja se svud rasprostire i lici da je ima na milione sitnih cestica ali je rec samo o jednoj strukturi prasini.drugo tumacenje je Bozja istina. samo dve crkve original ilazna. samo dva drveta jedno radja zao rod drugo dobar rod. Isus u otkrivenju bolje zna od mene,tebe ,nas govori samo dvema crkvama. govori o dva puta samo,uski pravi i siroki lazni.
ljubav se ne nadima ne hvasta se vec ukoreva. ljubav koja laska je gad Bogu.prava ljubav donosi ukor koji je bolji nego li laskavcev med! jedinstvo lazi i istine nikad nije bila volja Bozja. jovan 17 govori isusovu molitvu u duhu koja glasi da budemo jednu ali OSVECENI RECJU BOZJOM! to menja stvar. jer svetlo i tama ne mogu skupa,Bog i djavo isto.
Najmanje što si ovdje trebao reći, kada si se veeć odlučio da komentarišeš moj post, jeste da kažeš koja je to prava crkva, pa da ljudi daju svoj sud o tome. Na ovakav način, ja mogu tvrditi da sam Marko Kraljević!

MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.084
U svetu postoji oko 3500 razlicitih religija od kojih su mnoge mnogobozacke, pa me zanima o kom bogu je slika izopacena? Meni to dodje kao izbor fudbalskog tima za koji navijamo, od mnogo klubova izabracemo jedan koji je nas i taj je pravi. Jedna religija je nastajala iz druge i samim osporavanjem drugih religija osporavamo i onu koju bi nazvali nasom. Ako uzmemo da posmatramo samo kroz okvire hriscanstva onda vasa prica drzi vodu, ali to je kao uzeti jedan dan bilo dobar ili los iz vaseg zivota i na osnovu toga suditi o vama. Kao da u recimo resenju matematickog zadatka uzmemo jedan deo koji tacan, a ostalo sve moze biti pogresno, tako da je resenje pogresno. To sto hriscanstvo jeste najdominantija religija u svetu ne znaci da je ispravno ranije su druge religije bile dominantnije i opet u buducnosti ce biti dominantije druge. Mozda vas to plasi ili ne verujete u to ali mislite li da su pagani verovali da ce njihovim religijama doci kraj? Nekada cak i bese samo jedno hriscanstvo da li su tada ljudi mislili da ce se nekada promeniti? Sada mislim da ima stotine hiljada raznih oblika hriscanstva, i sve vise i vise se menja, cepka i razdvaja sto vodi ka neminovnom nestanku kad tad... Prema tome tvrdnja da je jedan bog pravi a ostali nisu, ili da je jedini vrlo lako ce biti osporavana od buducih vernika koji ce verovati u ko zna sta. Mozda vama to deluje kao bogohuljenje ali cinjenica je da vi ne verujete u isto sto i prvobitni hriscani, ili verujete uz izmene, jer recimo i katolici veruju u prvobitno ali na drugi nacin, adventisti drugacije tumace neke delove, u stvari svaki oblik hriscanstva se razlikuje u necemu jer tako su i nastali. Po cemu se razlikujete od drugih religija ako imate sopstveno tumacenje, to je bas ono sto sto vas cini istim, jer podjednako ste spremni smatrati samo vase ispravnim a tudje neispravnim, a samo ta stvar negira da ste vi hriscani jer hriscanstvo ujedinjuje, ne sudi i ne kaznjava. Evo i ovde na forumu nacicete razlicita misljenja i shvatanja medju pravoslavnim hriscanima, ako svi drugacije shvatate onda i vi niste cak jedinstveni, mozda cak imate sasvim drugaciju sliku o bogu i verujete u dve razlicite projekcije boga. Kako onda taj bog moze biti pravi? Ako ga svi shvataju na drugaciji nacin onda to nije isti jedan jedini bog, vec mnostvo razlicitih bogova... Koji je pravi tvoj ili njegov, ili njen? Ako je to do coveka kako ce ga shvatiti, kako onda mozete tvrditi da druge religije grese, one monoteisticke recimo na drugi nacin shvataju boga one visebozacke mozda dele licnost boga na vise licnosti koje zajedno cine jednu sliku o bogu? Evo i jedne zanimljive cinjenice gde se u bibliji spominje katolicanstvo i pravoslavlje? Ako sve pise u bibliji kako to da toga nema? Kako mozete reci da biblija potvrdjuje da ste vi pravi a oni nisu? I jedan i drugi oblik hriscanstva od ova dva na neki nacin krse neku od deset bozijih zapovesti, tj ne krse oni vec ljudi koji ih drugacije tumace. Ima hiljade primera, koje bih mogao dati, od paganskih obicaja, idolopoklonstva, upotrebe sile, ali evo dovoljan je i jedan, dovoljno je to sto svedoce lazno protiv bliznjeg svoga. Sad ce reci i jedni i drugi da je istina to o drugima, ali cemu ste vi prisustvovali od toga o cemu govorite, o cemu vi svedocite, jer ovo sto kazete ovde i tvrdite da je istina, jeste vase svedocenje, a kako mozete vi znati sta je istina ako niste to licno doziveli? Kako znate da neko pre vas nije lazno svedocio? Kako znate da je taj koji je bio prisutan imao sve informacije i mogao da pravedno sudi o situaciji? Da li mi treba da sudimo ili osudjujemo ili samo taj jedan bog sudi? Prema tome svaki put kada kazete nesto o necemu ne mozete znati da li je to istina ili ne, mozda lazno svedocite i krsite boziju zapovest... Mislim da ne bi vi trebali da donosite odluke o tezini necijih grehova. Ukoliko uzmete samo svoj zivot pogledajte koliko puta ste prekrsili bozije zapovesti, kako su vasi grehovi manji od grehova drugih ljudi, svi ste vi gresni po vasim zakonima, a da li bi ste uzeli sud grupe kriminalaca o drugim kriminalcima kao istinu? Ja ne bih...

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107

Sedmi dan je oduvek bila Subota, i sedmični ciklus se u tom smislu nije nikada menjao.
Bog je počeo stvaranje u dan koji je odabrao kao prvi dan u sedmici a to je nedelja, stvarao je sest dana a u sedmi je završio stvaralačko delo i počinuo.
On ga je nazvao Shabbat što znači odmor i čije ime samo govori za sebe, to je dan odmora i sećanja na Boga kao tvorca i održavaoca svega.
Subota ima još jednu višu dimenziju od samog fizičkog odmora, ona upućuje na tvorca, i govori o tome da mi nismo proizvod slučaja, slučajnog mešanja molekula, već da je sve što postoji izašlo iz Božje ruke, i da time i naš život ima smisao jer Bog ono što Bog stvara ima uvek uzvišenu svrhu i smisao.

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
mali ispravak
Bog ne stvara rukom kao čovjek, nego svojom rijeći, glasom
Postanak 1:3
..i reče bog neka bude svjetlost..
i reče Bog se ponavlja više puta, provjerite u Bibliji, slobodno

ni anđeli ni druga stvorenja pa ni druge planete nisu stvorene Božjom rukom
nego Božjim glasom