Izopačena predstava o Bogu

MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.085
Konačno dođosmo opet do ćorka i čoravih pitanja...
Poslednji put odgovaram na ovakva pitanja, jer očigledno nema smisla odgovarati nekome ko i ne želi odgovor...

Bog čoveku govori kroz savest, kroz razum - zato ih životinje i biljke nemaju - i kroz Pisanu Reč .
Oni koji ODBACUJU i IGNORIŠU poruke iz savesti i razuma, oni imaju sve predispozicije da steknu pogrešnu i izopačenu sliku o Bogu...

Pa ko je ovde govorio o matematičkim zanimljivostima?

Ovde je reč o matematičkim zakonitostima koje sadrži Biblija u svojim tekstovima...Ajde probaj da sastaviš tri stranice smislenog teksta sa ovim zakonitostima u njima pa onda pričaj...

Ja uopste nemam nikakvu predtavu o bogu, prema tome ja nemam izopacenu sliku boga. Znaci da bi neko imao sliku o bogu taj neko mora biti vernik, ali ti si siguran za sebe da imas pravu sliku o bogu, on je siguran da ima pravu sliku o bogu, kako ti mozes da tvrdis da on ima izopacenu sliku? To je bilo pitanje, i naravno dogovor nisam dobio. Sta tebe cini validnim da ocenis da ti imas ispravniju sliku od njega?

Ne pada mi na pamet da ovo proveravam, ma koliko bilo tacno ili netacno, ne verujem ni da si ti proverio, a i pretpostavljam da ne vazi na svim jezicima. Ipak je to previse racunanja. Uglavnom da li je tako na svakom jeziku, vredi li i recimo biblija na srpskom isto i japanskom, ako ne postuje te zakonitosti? Sta je sa izbacenim i dodatim tekstovima, jer cini mi se da je bilo i toga, ako se dobro secam? Mislim da i neki deo ima nepreveden ili izgubljen. U svakom slucaju zanimljiva cinjenica, ali evo jos par matematickih zanimljivosti koje ne govore nista:

1. If you multiply nine by any whole number (except zero), and repeatedly add the digits of the answer until it's just one digit, you will end up with nine:
2 × 9 = 18 (1 + 8 = 9)
3 × 9 = 27 (2 + 7 = 9)
9 × 9 = 81 (8 + 1 = 9)
121 × 9 = 1089 (1 + 0 + 8 + 9 = 18; 1 + 8 = 9)
234 × 9 = 2106 (2 + 1 + 0 + 6 = 9)
578329 × 9 = 5204961 (5 + 2 + 0 + 4 + 9 + 6 + 1 = 27 (2 + 7 = 9))
482729235601 × 9 = 4344563120409 (4 + 3 + 4 + 4 + 5 + 6 + 3 + 1 + 2 + 0 + 4 + 0 + 9 = 45 (4 + 5 = 9))
(Exception) 0 x 9 = 0 (0 is not equal to 9)

111111111 x 111111111 = 12345678987654321

[TABLE="width: 100%"]
[TR]
[/TR]
[TR]
[TD="class: fb-msgview-right"][TABLE="width: 100%"]
[TR]
[/TR]
[TR]
[TD="class: fb-msgview-right"][TABLE="width: 100%"]
[TR]
[TD="colspan: 2"]1973 = 1111 : 11 + 1111 * ( 1 + 1 ) - ( 11 + 11 + 11 ) * 11 + 11 + 1:1
1973 = 2222 - 222 - 22 - 2 * 2 - 2 : 2
1973 = 333 * ( 3 + 3 ) - 33 + 3 * 3 - 3 : 3
1973 = 44 * 44 + 44 - 4 - 4 + 4 : 4
1973 = 55 * 55 - 555 - 555 + 55 + ( 5 + 5 + 5 ) : 5
1973 = 6 * 6 * 6 * 6 + 666 + 66 : 6
1973 = 7777 : 7 + 777 + 77 + 7 + 7 : 7
1973 = ( 8 + 8 + 8 ) * 88 - ( 8 + 8 ) * 8 - 8 - ( 8 + 8 + 8 ) : 8
1973 = 99 * 9 + ( 99 - 9 ) * 9 + 9 * ( 9 + 9 ) + ( 999 - 9 ) : 9[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: fb-msgview-left-c, bgcolor: #EFF0F4"][/TD]
[TD="class: fb-msgview-right-c"][/TD]
[/TR]
[/TABLE]

[TR]
[TD="colspan: 2"]Posmatrajmo broj 142 857
Posmatrani broj pomnozimo brojevima od 1 do 6
142 857*2=285 714
142 857*3=428 571
142 857*4= 571 428
142 857*5=714 285
142 857*6=857 142
Sta uocavamo?
Kao proizvod dobijamo brojeve koji se sastoje odcifri kao pocetni broj. Njihov je poredak isti samo sto je prva cifra druga krece.

Dati broj pomnozimo sa 7
142 857*7=999 999
Ovdje dobijamo broj cije su sve cifre 9.
Sada podijelimo brojeve 1 do 6 sa 7, ssta dobijemo

1/7=0,142 857 142 857...
2/7=0,285 714 285 714...
3/7=0, 428 571 428 571...
4/7=0,571 428 571 428...
5/7=0, 714 285 714 285...
6/7=0, 857 142 857 142...

[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: fb-msgview-left-c, bgcolor: #EFF0F4"][/TD]
[TD="class: fb-msgview-right-c"][/TD]
[/TR]
[/TABLE]

[TR]
[TD="align: left"][/TD]
[TD="align: right"][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 2"]Kada se od bilo kog broja (pod uslovom da je taj broj veći od 9), oduzme zbir njegovih cifara, taj novi broj je UVIJEK JE DJELJIV SA 9 ...
Meni to iz matematičke magije prelazi u nematematičku fantastiku:

PRIMJER:

10 – (1 + 0) = 10 – 1 = 9 : 9 = 1.
18 – (1 + 8) = 18 – 9 = 9 : 9 = 1
19 – (1 + 9) = 19 –10 = 9 : 9 = 1
24 – (2 + 4) = 24 – 6 = 18 : 9 = 2
48 – (4 + 8) = 48 – 12 = 36 : 9 = 4
157 – (1 + 5 + 7) = 157 – 13 = 144 : 9 = 16
2897– (2 + 8 + 9 + 7) = 2897 – 26 = 2871 : 9 = 319

Kad se i od tog novog broja od kojeg je već oduzeta razlika (u posljednjem primjeru taj novi broj je 2871)
oduzme zbir njegovih cifara, i ta nova razlika uvijek je djeljiva sa brojem 9, koliko god puta ponovili tu „operaciju“ oduzimanja zbira cifara od novog broja, s tim što je, izgleda, nakon prvog oduzimanja zbira cifara, svaki slijedeći zbir cifara novodobijenog broja (a ne samo novodobijeni broj) uvijek djeljiv sa 9.
2897 – (2 + 8 + 9 + 7) = 2897 – 26 = 2871 : 9 = 319
2871 – (2 + 8 + 7 + 1) = 2871 – 18 = 2853 : 9 = 317
2853 – (2 + 8 + 5 + 3) = 2853 – 18 = 2835 : 9 = 315
2835 – (2 + 8 + 3 + 5) = 2835 – 18 = 2817 : 9 = 313
2817– (2 + 8 + 1 + 7) = 2817 – 18 = 2799 : 9 = 311
2799 – (2 + 7 + 9 + 9) = 2799 – 27 = 2772 : 9 = 308
2772 – (2 + 7 + 7 + 2) = 2772 – 18 = 2754 : 9 = 306..

[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Ima jos gomila primera samo na ovoj temi odakle sam kopirao je bilo jos ali mrzi me da kopiram.

Sad nam samo treba neko dovoljno zaludan koji ce da ubaci ovo u neke spise.

Ne poznajem jezike originallnih spisa, ali moguce da je na tim jezicima dosta lakse to uraditi, ili jednostavno je zbog simbolike broja sedam namerno tako uradjeno. Mozda je takvo pravilo bilo pisanja svetih spisa, kao recimo razni nacini pisanja peasama sa nekim zakonitostima, pocevsi od nase deseterca, a citao sam nesto doduse nas prevod, nekog ruskog nacina pisanja epskih pesama koji je usio nas desterac i simetricni deseterac ne mogu se setiti naziva stila. Mozda je jednostavno to bilo pravilo pisanja, da li je provereno takodje i u talmudu i tori i ostalim? Ako je tako mozda su knjige namerno pisane tako, kao neki oblik izrazavanja. Ima zanimljivo i jedno numerolosko znacenje u knjizi Mobi Dik, mislim, ali ne secam se tacno sta i kako, a mislim da ima nesto i za ratnika svetlosti od Koelja, naravno nisam proveravao :D

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
O čemu ti pričaš čoveče? Kakva te tri boga spopala...??
Daj pročitaj post još jedared...

Tvom izopačenju nikad kraja...

Da li si ikada čuo za reč - JEDINSTVO! Npr jedinstvo duha i tela? Da li su to dva entiteta a ipak JEDNO i čine dušu živu -> čoveka?

To niko nije rekao.
Sin Davidov (Sin čovečiji) je po telu, a sin Božiji po duhu...
Šta tu nije jasno?

Ne, ne vidim! Ako bih tu video kontradikcije onda bi i ja sam kao stvorenje bio kontradikcija -> sastojim se iz tri entiteta: Duha, tela, i uma. A opet sam JEDNA duša. Kako to?
Telo su moji organi - oči, uši, ruke, noge itd...
Um su moja savest, razum, misli, i mogu da funkcionišu i ako mi je telo totalno paralizovano...
Duh je moj život koji mi je Bog udahnuo i koji Mu se vraća kada moje telo i moj um nestanu...

Dakle tri entiteta a opet JEDNO, i ne idu jedno bez drugoga.

Šta je univerzum ili kosmos?
I kosmos je trokosmičan, ima tri kosmosa ->
Kosmos prostora,
Kosmos energije,
Kosmos vremena,
Ali kosmos nema tri dela kosmosa, to je jedna celina! Jedan kosmos! Nema on jedan deo koji je prostor, drugi deo koji je energija i treći koji je vreme. Nego je sve prostor, sve je energija i sve je vreme. I tačno, što apostol Pavle kaže, da je Bog u svojoj tvorevini, svojim stvorenjima, na neki način predočio ko On jeste, što je i sasvim normalno, što je i sasvim razumljivo.

Kao što umetnici u svoja dela iznose sigurno i nešto od svoje ličnosti, tako je i Bog, u univerzumu izneo, On kao umetnik je u svoje delo izneo puno od svoje ličnosti.

Prostor, nevidljivi, svuda prisutni prostor, kao Bog Otac što stoji u zaleđini svega, tako i prostor stoji u zaleđini svega. A kada mi najbolje vidimo prostor? Kroz energiju koja je materijalizovana. Mi tu najbolje osećamo prostor, kao što najbolje, a to i Biblija tvrdi, vidimo manifestaciju Boga kroz Sina. Zato mi u Starom Zavetu imamo da se Bog stalno kroz Sina pokazivao ljudima. On je taj Bog ili taj Jahve,to lice božanstva koje je vodilo izraelski narod iz egipatskog ropstva.
Dakle, kao što se božanska ličnost nama stvorenjima dostupno, najbolje manifestuje kroz Isusa Hrista, tako imamo paralelu i u univerzumu.
A kako se doživljava, kako se saznaje taj univerzum, kako se on izražava? Uvek kroz vreme. Znači, paralela postoji i sa trećim licem božanstva.
I ovde, sada, mi nemamo potrebu da sabiramo i dobijemo tri univerzuma, nego je ovde potrebno da vršimo jednu drugu radnju -množenje: 1x1x1=1. I vektori kad se sabiraju, oni se množe...

Budući da je Bog savršeno biće, Njegovi procesi teže ka maksimumu. A šta je maksimum života? Maksimum života jeste rađanje, a maksimum aktivnosti jeste ishođenje.
I oba ova termina nalazimo u Bibliji. Sin se rađa, a Sveti Duh ishodi.
U Jevanđelju po Jovanu, u 15.glavi, u 26. stihu se kaže:
“A kad dođe utešitelj koga ću vam poslati od Oca, Duh istine koji od Oca ishodi, On će svedočiti za mene.”

Dakle, pošto ti procesi teže ka maksimumu, onda su i rezultati savršeni, a to su lica. Najsavršeniji rezultat nekog procesa jesu lica, ličnosti.
Znači, savršeno biće - savršeni procesi. Savršeni procesi jesu procesi rađanja (kao rezultat života, toga što je Bog živ), i Njegove aktivnosti, to je proces ishođenja. A kao rezultat tih savršenih procesa dobijamo savršene rezultate, a najsavršeniji rezultat jeste ličnost. I zato mi imamo tri ličnosti, a ipak jedinstvenog Boga.

Gardiane,

u 200 -tom postu pise Laokideja o tri bozanske licnosti; trojstvo je stvorilo plan spasenja, Isus se odrekao bozanskih atributa, prije rodjenja je bio bog zajedno sa bogom-duhom i bogom-ocem (govorimo li sada o dvojstvu?), a bog-duh nas sada dovrsava(?). Dakle radi se o tri nezavisna etniteta, tri boga.

Ti pises u 218-tom: iako trojstvo nema ono ipak ima??????
Nacinimo covjeka na svoju sliku: Adama je stvorilo trojstvo o kojem pise Laokideja?
Abraham vidio trojicu, trojicu o kojoj Laokideja pise a ti potvrdjavas.

Sada govoris o jedinstvu. Na sta mislis? Kao puzle, mogu se sastaviti od tri dijela i rastaviti na tri dijela, tri boga koji su jedan bog??????

Pa ti gledaj koliko su izopacene tvoje rijeci! Ni sljedece nisu manje izopacene:

Sin Davidov po tijelu: znaci da je Mariju oplodio Josip, a bog-Isus je samo duh u Davidovom potomku?

Ili kako objasnjavas da se Isus-bog mogao drugacije pojaviti tjelesno?
Dakle, Marija nije mogla zaceti kao djevica izuzev ako je nisu oplodili sjemenom Davidova sina na neki drugi nacin? To bi bio Davidov potomak, onaj koji je nastao oplodnjom Marije sjemenom Davidova potomka. Kroz sex ili kroz cjevcicu ili na na neki drugi nacin.

E, vids, kad opisujes sebe kao trojicu, nisi daleko od istine o Bogu!
Imaj u vidu da se u Bibliji jako mijesaju pojmovi andjela, Duha, Boga i Isusa. Toliko jako da im se povremeno svima obraca kao Bogu.

Bog je dakle Bice, Zivi, Tijelo Koje ima Duh(Sveti), vrlo opreznoi usporedivo s nama!

Tu ne postoji Isus!
Isus je zasebno tijelo, i nije Bog nego Bozji poslanik!!

Inace bi i ti imao tri vidljiva dijela mozda slozena u puzle, mozda vezana konopcem, ne znam.

Vidis kako sasvim perfektno (moji iskreni komplimenti!) kazes: Bog mi je udahnuo dusu i ona Njemu pripada i Njemu se vraca!

Zasto onda ne vjerujes da je udahnuo i svim drugim ljudima, ukljucujuci i sve Bozje poslanike i Isusa?
Zasto se bez potrebe gubis po nemogucim marginama trojstva i dokazivanja da je Isus Davidov potomak, kada i sâm znas da to nije istina?
Zasto se opires Istini?
Za koga?

Ti opet o sinu!

Zar Bogu nije Adam najblizi sin, kada vec govoris o tijelu, njega je direktno stvorio, bez spermija i jajasca -tijelo i direktno mu udahnuo dusu!

Duh istine po tvome tumacenju nije postojao ni bio prisutan na zemlji do odlaska Isusova?

Slazem se!

Ali Duh Sveti je uvijek bio svuda prisutan!

Zato odijeli ova dva pojma!

Duh istine je Muhammed a.s.

To ne moras vjerovati, ta ima jos i danas ljudi koji ne vjeruju da je Isus Mesija!

Kao sto Isus Mesija kaze, ti se onda ne razlikujes od njih.

Pa sta? Nisi nikome odgovoran do Bogu Jedinome, Allahu Milostivom.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
318
Ja uopste nemam nikakvu predtavu o bogu, prema tome ja nemam izopacenu sliku boga. Znaci da bi neko imao sliku o bogu taj neko mora biti vernik,

Ako nemaš nikakvu predstavu o Bogu, kako možeš imati tako čvrste stavove i ubeđenje da On ne postoji?
To je kontradiktorno...
Ali ako imaš izopačenu sliku o Bogu, kao npr mnogi što imaju da je Bog deda mraz, onda možeš odmahnuti rukom i reči da ne veruješ u tu priču...

ali ti si siguran za sebe da imas pravu sliku o bogu, on je siguran da ima pravu sliku o bogu, kako ti mozes da tvrdis da on ima izopacenu sliku? To je bilo pitanje, i naravno dogovor nisam dobio. Sta tebe cini validnim da ocenis da ti imas ispravniju sliku od njega?

Čovek kao ograničeno biće nikada ne može imati potpunu sliku o neograničenom, savršenom i svemogućem Bogu, ali može imati ispravnu predstavu o Njemu iz onoga što nam je dato: Život sam po sebi ne nastaje, neko mora da ga da. Fantastična raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta nije mogla nastati sama od sebe i nekakvim mutacijama (mutacije se vezuju za loše, a ne za dobre osobine) nego je neko morao da osmisli, oblikuje i stvori tu lepotu pred kojom niko ne ostaje ravnodušan (kad odeš u prirodu značeš o čemu govorim). Nauka nam svakoga dana pokazuje da su čovekov organizam i čovekovi geni isprogramirani, a program ne može da nastane sam od sebe, mora postojati programer. Sunčev sistem je neko morao da precizno složi kako bi se život razvijao na Zemlji. Onda sa druge strane, kada se uverimo da smo mi, i da je svet oko nas stvoren od strane Tvorca, onda mi logički postavljamo pitanja: Zašto, zbog čega, koja je svrha...itd. I gde čovek dobija odgovore na ta pitanja? U Bibliji! U Bibliji jer se kroz nju Bog objavio čoveku...Kroz sve navedeno čovek može da stekne ispravnu predstavu o Bogu. Naravno ako je zainteresovan...

Nisi pročitao post sa Mula Jusufom....Da li se može sa jednom posudom zahvatiti celo more? Naravno da ne može, ali i ono što zahvatimo i to je more!

ali evo jos par matematickih zanimljivosti koje ne govore nista:

[TR]
[TD="align: left"][/TD]
[TD="align: right"][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 2"][/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Auu bre što si neki težak čovek! Pa kakve veze imaju matematičke zanimljivosti sa matematičkim zakonitostima broja 7 na 1200 strana Biblije?
Poenta je da niko nikada nije uspeo da na hebrejskom sastavi tri stranice smislenog teksta, a da se u tom tekstu sadrže sve ove matematičke zakonitosti broja 7 !!! Shvataš? U Bibliji imamo 1200 strana SMISLENOG TEKSTA napisanog pod ovim zakonitostima! To čovek, pogotovo u ono vreme pastira, ribara, pustinjaka..., nije mogao sam da uradi bez Božije intervencije.

I da, Hebrejski jezik je karakterističan jer svako slovo sadrži i vrednost nekog broja. Opet kažem, niko do sada nije uspeo da smisli ni tri strane smislenih rečenica a da sadrže sve ove zakonitosti. Kako su to onda uspeli prosti pastiri i pustinjaci? U Bibliji imamo 40 različitih knjiga od različitih autora: Mojsije, Isus navin, Jeremija, Danilo, Isaija, Samuilo, Jezekilj, Osija, Joil, Amos, Avdije, Jona, Mihelj, Jezdra, Matej, Marko, Luka, Jovan, Petar, Pavle....u različitim vremenima.

Ti pises u 218-tom: iako trojstvo nema ono ipak ima??????
Abraham vidio trojicu, trojicu o kojoj Laokideja pise a ti potvrdjavas.

Sa ovim dokazuješ da si samo ovlaš prelistao ono šta sam u prethodnom postu napisao...

Duh istine je Muhammed a.s.

A sa ovom miki maus konstatacijom završavam diskusiju...
Svako ima slobodu da izabere u šta će verovati i kako će živeti...Ako neko želi da veruje i živi po miki maus i deda mraz načelima, široko mu i dugačko polje...

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Biblija jasno govori o samo Jednom jedinom. Novi zavet ga donosi pod jedinim imenom spasenja. sve ostalo je price preko plota ili pijacni razgovori dve ili vise zena)crkvi) oko jaja,kupusa i krompira. kome je stalo da udje u nebo,dobro xe razumeti da je Bog jedan i njegovo jedino ime dato pod nebom kojim bi se mi mogli spasiti,ime Isusa Hrista nazarecanina. da su apostoli manjkali u otkrivenju nikad nwe bi svi do jednog obavili krstenje strogo u ime Isusa hrista ,i ne bi apolosa pokrstili nanovo na to ime kao i 12.jovanovih ucenika. neka vam Bog otvori um da razumete Pisma.

MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.085
Ako nemaš nikakvu predstavu o Bogu, kako možeš imati tako čvrste stavove i ubeđenje da On ne postoji?
To je kontradiktorno...
Ali ako imaš izopačenu sliku o Bogu, kao npr mnogi što imaju da je Bog deda mraz, onda možeš odmahnuti rukom i reči da ne veruješ u tu priču...

Čovek kao ograničeno biće nikada ne može imati potpunu sliku o neograničenom, savršenom i svemogućem Bogu, ali može imati ispravnu predstavu o Njemu iz onoga što nam je dato: Život sam po sebi ne nastaje, neko mora da ga da. Fantastična raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta nije mogla nastati sama od sebe i nekakvim mutacijama (mutacije se vezuju za loše, a ne za dobre osobine) nego je neko morao da osmisli, oblikuje i stvori tu lepotu pred kojom niko ne ostaje ravnodušan (kad odeš u prirodu značeš o čemu govorim). Nauka nam svakoga dana pokazuje da su čovekov organizam i čovekovi geni isprogramirani, a program ne može da nastane sam od sebe, mora postojati programer. Sunčev sistem je neko morao da precizno složi kako bi se život razvijao na Zemlji. Onda sa druge strane, kada se uverimo da smo mi, i da je svet oko nas stvoren od strane Tvorca, onda mi logički postavljamo pitanja: Zašto, zbog čega, koja je svrha...itd. I gde čovek dobija odgovore na ta pitanja? U Bibliji! U Bibliji jer se kroz nju Bog objavio čoveku...Kroz sve navedeno čovek može da stekne ispravnu predstavu o Bogu. Naravno ako je zainteresovan...

Nisi pročitao post sa Mula Jusufom....Da li se može sa jednom posudom zahvatiti celo more? Naravno da ne može, ali i ono što zahvatimo i to je more!

Auu bre što si neki težak čovek! Pa kakve veze imaju matematičke zanimljivosti sa matematičkim zakonitostima broja 7 na 1200 strana Biblije?
Poenta je da niko nikada nije uspeo da na hebrejskom sastavi tri stranice smislenog teksta, a da se u tom tekstu sadrže sve ove matematičke zakonitosti broja 7 !!! Shvataš? U Bibliji imamo 1200 strana SMISLENOG TEKSTA napisanog pod ovim zakonitostima! To čovek, pogotovo u ono vreme pastira, ribara, pustinjaka..., nije mogao sam da uradi bez Božije intervencije.

I da, Hebrejski jezik je karakterističan jer svako slovo sadrži i vrednost nekog broja. Opet kažem, niko do sada nije uspeo da smisli ni tri strane smislenih rečenica a da sadrže sve ove zakonitosti. Kako su to onda uspeli prosti pastiri i pustinjaci? U Bibliji imamo 40 različitih knjiga od različitih autora: Mojsije, Isus navin, Jeremija, Danilo, Isaija, Samuilo, Jezekilj, Osija, Joil, Amos, Avdije, Jona, Mihelj, Jezdra, Matej, Marko, Luka, Jovan, Petar, Pavle....u različitim vremenima.

Da u pravu si, moram imati neku sliku, ok. U redu, onda da se ispravim, nijedna slika od vise njih, mi nije realna i logicna zbog toga sam siguran da ne postoji. Ali opet nisi dao odgovor kako znas da je tudja slika izopacena a tvoja nije? Na osnovu cega to mozes tvrditi da je tvoj dozivljaj boga ispravniji nego tudji? U redu, mozda ti jesi zahavatio jedan deo mora, ali to ne znaci da je more isto u svakom delu...

Ove matematicke zanimljivosti mogu da se upotrebe u kontra smeru, i pokazu mogucnosti nalazenja brojeva u svemu i svacemu. Da, najzanimljivije je to gde su prosti pastiri i pustinjaci uopste nucili da pisu i citaju... Pre bih rekao da su te stvari zapisali svestenici ili ko god da je zapisiavao, koji su znali da pisu, i mozda kao sto sam napisao su namerno koristili ovakav nacin pisanja, mozda je to jednostavno bilo pravilo prvo kod jevreja, a kasnije kod ranih hriscana. Zato sam i pitao da li su mozda i ostale jevrejske knjige pisane tako, jer koliko znam mnogo vecu vaznost se pridaje broju 7 kod jevreja, nego kod hriscana. Mene iskreno mrzi da googlam i proveravam, ali mi to deluje kao logicno objasnjenje, posto u mnogim religijama su svestenici koristili drugacije nacine zapisivanja nego ostali, od sifrovanih tekstova do nekih nikada ne razjasnjenih, recimo u pojedinim S. Americkim plemenima, odredjene simbole smeli su da koriste samo vracevi.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Torgandwart: Ja uopste nemam nikakvu predtavu o bogu, prema tome ja nemam izopacenu sliku boga. Znaci da bi neko imao sliku o bogu taj neko mora biti vernik, ali ti si siguran za sebe da imas pravu sliku o bogu, on je siguran da ima pravu sliku o bogu, kako ti mozes da tvrdis da on ima izopacenu sliku? To je bilo pitanje, i naravno dogovor nisam dobio. Sta tebe cini validnim da ocenis da ti imas ispravniju sliku od njega?

Na ova pitanja koja si uputio Gardianu je sasvim lako odgovoriti. Vidiš, Bog u kojeg vjeruje Gardian, vjerujem i ja, kao i svi drugi forumaši koji su vjernici. Boga upoznajemo i spoznajemo svjetlom razuma i svjetlom vjere. Kršćani, za razliku od drugih monoteističkh religija, imaju Božju Objavu po Isusu Kristu. Evanđelje je, dakle, temelj, zatim crkveno naučiteljstvo i predaja. Sve to, uz vlastito iskustvo Boga (obdržavanjem Zapovijedi, sakramentima, molitvi, dobrim djelima...itd) pridonosi da svaki vjernik ima sliku/pojam/ iskustvo Boga. Budući da smo u tome različiti, različita će biti naša poimanja Boga. U tome imamo slobodu i jednostavno, tako i mora biti jer pred Boga dolazimo kao pojedinci. Nitko ne može živjeti od vjere drugoga, nego svaki po svojoj savjesti, svom opredjeljenju i svojim sposobnostima.
Nitko od nas, pa ni svih svetaca, nema savršenu i potpunu sliku o Bogu, jer čovjekov razum ne može Boga obuhvatiti, tek u nebu će biti savršeno gledanje Boga i vidjet ćemo ga onakav kakav jest.

Danas imamo prilično kaotičnu situaciju među kršćanima (posebno među protestantima), pa ispada da svaki ima svog Boga. Zašto je tako?
Sloboda izražavanja, individualizam, subjektivizam, odbacivanje i neposluh crkvenim poglavarima, odabir lakšeg puta (instant vjera), arogancija, rivaliteti...sve je to dovelo do ove situacije kada kršćani diskutiraju o nevažnim stvarima: npr. koja je prava crkva...a Boga ostavljaju po strani. Ali, ništa novo pod suncem: i apostoli su se pred Isusom prepirali i pitali se tko je od njih najveći...

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
razlog zasto se ljudi raspravljaju o mnogim stvarima po pitanju Boga jeste upravo ovde pominjani razum!!!!
Bog se ne otkriva razumom vdc mudroscu Bozjom,ciji je pocetak u strahu Bozjem.
covek koji ispregne konje iz kola(prvo slovo o Bogu da je on Jedan jedini,potom poskida i tockove sa kola (Bozje jasno slovo da se imamo pokajati,krstiti vodom i Duhom inace necemo uci u nebo) sto mu preostaje nego da vukuc svoj teski teret sopstvenom snagom tog UMA zaplice i saplice sa drugim slicnim "religjskim gladijatorima"!!

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
razlog zasto se ljudi raspravljaju o mnogim stvarima po pitanju Boga jeste upravo ovde pominjani razum!!!!
Bog se ne otkriva razumom vdc mudroscu Bozjom,ciji je pocetak u strahu Bozjem.
covek koji ispregne konje iz kola(prvo slovo o Bogu da je on Jedan jedini,potom poskida i tockove sa kola (Bozje jasno slovo da se imamo pokajati,krstiti vodom i Duhom inace necemo uci u nebo) sto mu preostaje nego da vukuc svoj teski teret sopstvenom snagom tog UMA zaplice i saplice sa drugim slicnim "religjskim gladijatorima"!!

Slazem se da se bog ne otkriva razumom.

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
U Bibliji! U Bibliji jer se kroz nju Bog objavio čoveku...Kroz sve navedeno čovek može da stekne ispravnu predstavu o Bogu. Naravno ako je zainteresovan...

Sa ovim dokazuješ da si samo ovlaš prelistao ono šta sam u prethodnom postu napisao...

A sa ovom miki maus konstatacijom završavam diskusiju...
Svako ima slobodu da izabere u šta će verovati i kako će živeti...Ako neko želi da veruje i živi po miki maus i deda mraz načelima, široko mu i dugačko polje...

Gardiane, Gardiane.... kada ti ode tlo pod nogama optuzis onoga koji te upozorio da stojis na ivici ambisa.

Vrlo si jednostavan iako pises dugacke prazno-filozofske rasprave.

Znas ono kada profesor pita neznalicu o necemu kako on pokusava da odgovara nesto za sta nije pitan, pa onda izmislja dugacke price koje nemaju ni smisla ni veze.....
i na kraju se duri sto mu ne prolazi!
Bas je smijesan, kao i ti.

Nisi li rekao da trosjtvo ne postoji u Tori, Psalmima i Jevandjelju, ali da se moze isisati iz prsta?
(oni koji hoce da isisaju sriko je polje kombuinacija i negacija)
Nisi li nazvao Isusa Davidovim sinom?
Ne znas li sta to znaci?
Ako ne, da mu je majka nemoralna!

Dakle: da li je trojstvo po Bozojoj Rijeci?
Da li je Isus bog?
Da li se Marija rodila boga koji je sisao s neba i usao u nju?

Hajde malo objasni svojim rijecima i jedostavno, brate.
Ako vec toliko poznajes Bibliju, onda i pokusaj podkrijepiti izjavama Bozjih poslanika, zakljucno sa Isusom.

Poslednja izmena:
MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.085
Na ova pitanja koja si uputio Gardianu je sasvim lako odgovoriti. Vidiš, Bog u kojeg vjeruje Gardian, vjerujem i ja, kao i svi drugi forumaši koji su vjernici. Boga upoznajemo i spoznajemo svjetlom razuma i svjetlom vjere. Kršćani, za razliku od drugih monoteističkh religija, imaju Božju Objavu po Isusu Kristu. Evanđelje je, dakle, temelj, zatim crkveno naučiteljstvo i predaja. Sve to, uz vlastito iskustvo Boga (obdržavanjem Zapovijedi, sakramentima, molitvi, dobrim djelima...itd) pridonosi da svaki vjernik ima sliku/pojam/ iskustvo Boga. Budući da smo u tome različiti, različita će biti naša poimanja Boga. U tome imamo slobodu i jednostavno, tako i mora biti jer pred Boga dolazimo kao pojedinci. Nitko ne može živjeti od vjere drugoga, nego svaki po svojoj savjesti, svom opredjeljenju i svojim sposobnostima.
Nitko od nas, pa ni svih svetaca, nema savršenu i potpunu sliku o Bogu, jer čovjekov razum ne može Boga obuhvatiti, tek u nebu će biti savršeno gledanje Boga i vidjet ćemo ga onakav kakav jest.

Danas imamo prilično kaotičnu situaciju među kršćanima (posebno među protestantima), pa ispada da svaki ima svog Boga. Zašto je tako?
Sloboda izražavanja, individualizam, subjektivizam, odbacivanje i neposluh crkvenim poglavarima, odabir lakšeg puta (instant vjera), arogancija, rivaliteti...sve je to dovelo do ove situacije kada kršćani diskutiraju o nevažnim stvarima: npr. koja je prava crkva...a Boga ostavljaju po strani. Ali, ništa novo pod suncem: i apostoli su se pred Isusom prepirali i pitali se tko je od njih najveći...

Hvala na ovom odgovru, slazem se da svako ima pravo da ima svoju sliku o bogu, bilo da veruje ili ne veruje, tako da smatram da je cela ova tema besmisena jer smatram da je besmisleno smatrati da neko drugi ima pogresnu ili izopacenu sliku boga, ako ne postoji dokaz da potvrdimo da je nasa licna slika ispravna. Bas zbog toga sto mislim i da je autor teme svestan toga sam mu i postavljao ovo pitanje. Jedino sto ja bas ne bih odvojio hriscane od drugih religija, vec svako ima pravo da veruje u ono sto misli da je ispravno po njemu, ili da ne veruje u ono sto je neispravno. Moze se desiti cak i da je vecina u pravu ili vecina nije u pravu mozda cak i da niko nije u pravu, ali za sada nikako ne mozemo tvrditi da je neko u pravu ili ne. Ako kojim slucajem se desi sudnji dan hriscansk,i slobodno mi recite eto pogresio si, ili muslimanski smejte mi se kada padnem sa pogresne strane ili ako ne odem u Valhalu kazite zasluzio sam ali nemojte sada tvrditi to jer nikako ne mozete dokazati da je vase misljenje ispravno...

Natrag