Izopačena predstava o Bogu

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Hvala na ovom odgovru, slazem se da svako ima pravo da ima svoju sliku o bogu, bilo da veruje ili ne veruje, tako da smatram da je cela ova tema besmisena jer smatram da je besmisleno smatrati da neko drugi ima pogresnu ili izopacenu sliku boga, ako ne postoji dokaz da potvrdimo da je nasa licna slika ispravna. Bas zbog toga sto mislim i da je autor teme svestan toga sam mu i postavljao ovo pitanje. Jedino sto ja bas ne bih odvojio hriscane od drugih religija, vec svako ima pravo da veruje u ono sto misli da je ispravno po njemu, ili da ne veruje u ono sto je neispravno. Moze se desiti cak i da je vecina u pravu ili vecina nije u pravu mozda cak i da niko nije u pravu, ali za sada nikako ne mozemo tvrditi da je neko u pravu ili ne. Ako kojim slucajem se desi sudnji dan hriscansk,i slobodno mi recite eto pogresio si, ili muslimanski smejte mi se kada padnem sa pogresne strane ili ako ne odem u Valhalu kazite zasluzio sam ali nemojte sada tvrditi to jer nikako ne mozete dokazati da je vase misljenje ispravno...

Napisao si u pomirljivom tonu.

Oni koji vjeruju vjeruju na osnovi necega, a ne nicega.
Dakle, vjeruju na osnovi knjiga u koje vjeruju, zar ne?

Upravo se o tome radi, upravo se radi o pogresnim predstavama jer vjeruju u kontradikcije.

Jedna od velikih kontradikcija je : isus je Bozji sin. - Isus je Davidov potomak.

Vjernik Biblije moze odgovoriti na sljedeca pitanja:

Da li je Bog sve stvorio? Da li Bog ima Noge? Da li moze govoriti? Da li covjek uslovno lici na Njega?
Da li je Bice? Da li je Ziv? Da li Jedan?

Ovo su pitanja vjernicima i onima koji misle da jesu.

Stalno se pokusava zamagliti ono sto pise na primjer u Bibliji zakljucno sa Jevandjeljem (Bozja Rijec spustena preko Isusa).

MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.085
Napisao si u pomirljivom tonu.

Oni koji vjeruju vjeruju na osnovi necega, a ne nicega.
Dakle, vjeruju na osnovi knjiga u koje vjeruju, zar ne?

Upravo se o tome radi, upravo se radi o pogresnim predstavama jer vjeruju u kontradikcije.

Jedna od velikih kontradikcija je : isus je Bozji sin. - Isus je Davidov potomak.

Vjernik Biblije moze odgovoriti na sljedeca pitanja:

Da li je Bog sve stvorio? Da li Bog ima Noge? Da li moze govoriti? Da li covjek uslovno lici na Njega?
Da li je Bice? Da li je Ziv? Da li Jedan?

Ovo su pitanja vjernicima i onima koji misle da jesu.

Stalno se pokusava zamagliti ono sto pise na primjer u Bibliji zakljucno sa Jevandjeljem (Bozja Rijec spustena preko Isusa).

Tvoja je sloboda da verujes ili ne, ja sam izabrao da ne verujem jer i meni u svim religijama koje sam istrazio, ima previse nelogicnosti. To sto neko veruje u nesto sto ti ne verujes, nije razlog da ga ti ubedjujes da gresi. Ja sam se trudio da ostanem pri temi, ostalo sto sam pisao je bio pokusaj obaranja argumenata, jer stvarno mi idu na zivce svi pokusaji nametanja licnog misljenja, drugome. Bilo od strane vernika bilo od strane ateista. Razlog zasto mi idu na zivce je sto su te rasprave besmislene i ne vode nicemu, osim produbljivanja razdora medju ljudima, i skretanju paznje sa mnogo bitnijih problema koji, kada bi im se posvetilo ovoliko paznje bi vrlo lako mogli biti reseni.... Mislim da je vreme da se prestane sa ovim i da se krene napred. Razlicitost je dobra stvar, da nije bilo drugacijih ljudi koji su probali da rese neke probleme i dalje bi sedeli u pecinama....

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Tvoja je sloboda da verujes ili ne, ja sam izabrao da ne verujem jer i meni u svim religijama koje sam istrazio, ima previse nelogicnosti. To sto neko veruje u nesto sto ti ne verujes, nije razlog da ga ti ubedjujes da gresi. Ja sam se trudio da ostanem pri temi, ostalo sto sam pisao je bio pokusaj obaranja argumenata, jer stvarno mi idu na zivce svi pokusaji nametanja licnog misljenja, drugome. Bilo od strane vernika bilo od strane ateista. Razlog zasto mi idu na zivce je sto su te rasprave besmislene i ne vode nicemu, osim produbljivanja razdora medju ljudima, i skretanju paznje sa mnogo bitnijih problema koji, kada bi im se posvetilo ovoliko paznje bi vrlo lako mogli biti reseni.... Mislim da je vreme da se prestane sa ovim i da se krene napred. Razlicitost je dobra stvar, da nije bilo drugacijih ljudi koji su probali da rese neke probleme i dalje bi sedeli u pecinama....

Vidis meni jesasvim svejedno sta je ko izabrao: da vjeruje, da ne vjeruje, da ne zna.... mene nimalo ne nteresuje necija vjera ili nevjera.
Ja nisam koji sudi i ima pravo da sudi, meni niko ne treba da polaze racune u sta vjeruje ili ne vjeruje.
Kada onaj koji ne vjeruje kaze da ne razmislja o Bogu, meni je to logicno.
Ili kada kaze da zamislja kako njemu drago, ja s tim nemam nista niti imam ikakvu primjedbu na njegovo zamisljanje.

Ja ovdje govorim o knjigama koje govore o Bogu, te o tome sta te knjige govore o Njemu.

Ocekujem od ljudi da svoje predstave dokazu knjigom koju oni vjeruju i koja govori o tome Ko je Bog i Kakav je On.

Shvacas?

Ne mogu preci preko toga da neko govori netacno iz knjige.

Zar ne bi ti upozorio covjeka koji govori da je 2 na kvadrat 5, i laze ti da to stoji u knjizi matematike?

Pogotovu ako bi ta njegova laz mogla uticati na druge da nacine krive prorocune za svoje kuce, svoje imanje, svoje zdravlje?

Vjerujem da bi!

I zato je internet veliki pronalazak jer bi u razgovoru licem u lice mozda doslo do inkvizicijskog mucenja, linca, okrsaja itd... iako ce lica pricati o "bozanskoj ljubavi" prema bliznjemu, sto s ena kraju ispostavlja kao laz.

Na osnovi pogresne predstave o Bogu imas idolopoklonstvo koje je Bog Licno proglasio smrtnim grijehom, vgrijhom koji vodi propalog u Pakao!

Interesantno je kako je sljepilo obuhvatilo njihove glave i pokusavaju naci pravdanje na sve nacine.

Zbog pogresne predstave o Bogu ima ih koji vjeruju razne vrlo pogane stvari (u vezi sa trudnocom i porodom Marije, majke Isusove, cedne djevice odabrane medju zenema).
Zbog pogresne predstave o Bogu ima ih koji misle da je Bog bio nepravedan kada je Izralece uputio na 400 godina u Egipat.

Zbog pogresne predstave o Bogu ima ih koji vjeruju da je Bog tri boga, onda da je samo Isus bog i slicno....

Takvo sto nikada Bog niti jedan Njegov poslanik ukljucujuci i Isusa nije rekao!

Ne znam mozes li to shvatiti?
Da ti se vjera prikazuje kao logicna (razumska) ti bi sigurno bio vjernik, obzirom da posjedujes dovoljan nivo inteligencije.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Hvala na ovom odgovru, slazem se da svako ima pravo da ima svoju sliku o bogu, bilo da veruje ili ne veruje, tako da smatram da je cela ova tema besmisena jer smatram da je besmisleno smatrati da neko drugi ima pogresnu ili izopacenu sliku boga, ako ne postoji dokaz da potvrdimo da je nasa licna slika ispravna. Bas zbog toga sto mislim i da je autor teme svestan toga sam mu i postavljao ovo pitanje. Jedino sto ja bas ne bih odvojio hriscane od drugih religija, vec svako ima pravo da veruje u ono sto misli da je ispravno po njemu, ili da ne veruje u ono sto je neispravno. Moze se desiti cak i da je vecina u pravu ili vecina nije u pravu mozda cak i da niko nije u pravu, ali za sada nikako ne mozemo tvrditi da je neko u pravu ili ne.

Bog je iskustvo cjelokupnog ljudskog roda, ali zbog ljudske ograničenosti, čovjek ne može otkriti ni pojmiti Boga, barem ne u onom smislu kako doživljavamo materijalni svijet. Stoga je doista nerazborito govoriti: ja sam u pravu ili moja je crkva prava. To će suditi Bog koji je sve ljude stvorio i ljubi sva svoja stvorenja.
Ima jedna velika razlika između kršćanstva i drugih religija. Isus Krist - Bogočovjek! Ni Buda ni Muhamed nisu za sebe mogli reći: "Ja sam Put, Istina i Život. Tko vjeruje u mene, imat će život vječni" osim Isusa.
Bog je u svojojm beskrajnoj dobroti, ljubavlju i milosrđu – sam sebe otkrio ljudima, po Isusu Kristu.
To je razlog zašto kršćani vjeruju da je Biblija jedini izvor otkrivenja ili objave Božje, a vjera jedina sposobnost za poznavanje Boga.
Ne zaboravimo pritom da odlučujuću ulogu ima savjest svakog pojedinca i njegova sloboda da vjeruje na način na koji je spoznao Boga.
To vrijedi za kršćanina kao i za druge religije. " Vjera te tvoja spasila" kaže Isus u Evanđelju. Oni koji Ga nisu upoznali ili prihvatili , spašavaju se po vjeri u kojoj su rođeni i po kojoj žive.

P.s Čini mi se da je Gardianova namjera bila da se kršćani preispitaju (zbog rasprava koje se vode na forumu) da li je Bog u kojeg vjerujemo taj Bog kakvog nam je Isus predočio: milosrdan i blag, koji se nad čovjekovim zlom ražali i neumorno mu prašta grijehe ili ga je svatko oblikovao prema svojim željama.
Jednom rječju, Evanđelje je ključ.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
Oni koji Ga nisu upoznali ili prihvatili , psšavaju se po vjeri u kojoj su rođeni i po kojoj žive.

nije točno
Bog je odredio put spasenja, čovjek se nemože spasiti sam po sebi ili vjeri koju nasljeđuje tradicinalno
vjera u Boga je poštivanje Božjeg Zakona i držanje subote
griješnici koje ne upoznaju Spasitelja i koji Ga ne prihvate NEMOGU biti spašeni

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Oni koji Ga nisu upoznali ili prihvatili , spašavaju se po vjeri u kojoj su rođeni i po kojoj žive.

nije točno
Bog je odredio put spasenja, čovjek se nemože spasiti sam po sebi ili vjeri koju nasljeđuje tradicinalno
vjera u Boga je poštivanje Božjeg Zakona i držanje subote
griješnici koje ne upoznaju Spasitelja i koji Ga ne prihvate NEMOGU biti spašeni

:lol: Ti kao znaš?
Da je po tebi, nitko se ne bi spasio, osim onih koji pripadaju tvojoj s...i, pardon družini, dakle, šačica ljudi.
A Isus reče: "Bog hoće da se svi ljudi spase..."

Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
318
Bog se ne otkriva razumom vdc mudroscu Bozjom,ciji je pocetak u strahu Bozjem.

Mudrost proizilazi iz -> razuma. Bez razuma nema mudrosti.

" Ovde je um, koji ima mudrost..." (Otk 17)

"Da se uteše srca njihova, i da se stegnu u ljubavi, i u svakom bogatstvu punog razuma, na poznanje tajne Boga i Oca i Hrista, U kojoj je sve blago premudrosti i razuma skriveno." (Kol. 02)

Vrlo si jednostavan iako pises dugacke prazno-filozofske rasprave.

Ako ti kažeš onda mora da je tako...

Nisi li rekao da trosjtvo ne postoji u Tori, Psalmima i Jevandjelju, ali da se moze isisati iz prsta?

Ja prosto moram da skinem kapu ovakvim likovima na njihovoj beskrupuloznosti u iznošenju neistina...
Ko je rekao da Trojstvo ne postoji u Tori?
Ono što sam ja napisao bilo je: "Ono što je sigurno tačno jeste da se u Bibliji nigde ne spominje termin "trojstvo". Možemo da pročitamo celu Bibliju, nigde se ne spominje sam taj termin."
Dakle, napisao sam da se nigde ne spominje taj termin, a ne da ne postoje Otac, Sin i Sveti Duh...

Nisi li nazvao Isusa Davidovim sinom?

Sad već otvoreno moram da te pitam: brate mili da li se ti ovde šališ sa nama, ili je nešto mnogo gore u pitanju ?

Pa zar je David lično rodio Isusa? Biblija kaže da je David Avramov sin. Pa kako sad Avramov sin kada se David rodio 14 kolena od Avrama? David jeste Avramov sin jer se radi o istom PLEMENU! Shvataš? Isto pleme - isti izabrani narod - pa se kaže - SIN! Dakle, Isus je i Avramov kao što je i Davidov sin! To je Biblijska terminologija označavanja da neko potiče iz istog plemena/od Boga izabranog naroda...

" Pleme Isusa Hrista, sina Davida Avramovog sina.
Avraam rodi Isaka. A Isak rodi Jakova. A Jakov rodi Judu i braću njegovu...itd itd..."
(Matej 01)

Da li se Marija rodila boga koji je sisao s neba i usao u nju?

Ovakvim prostim izražavanjem ništa postići nećeš...

Ako veruješ da je Bog Stvorio sav univerzum, a imaš problem sa bezgrešnim začećem , onda je jadna vera tvoja...
Preporučujem ti da ponovo pročitaš moj prvi post na temu Trojstva, ali sa razumevanjem...

Jedino sto ja bas ne bih odvojio hriscane od drugih religija, vec svako ima pravo da veruje u ono sto misli da je ispravno po njemu, ili da ne veruje u ono sto je neispravno

Bravo majstore! To je baš ono po čemu se ogromna večina na Zemlji rukovodi! To je to! Udario si u srž a da svestan nisi...

Svako danas ima pravo da određuje sopstveni moralni kodeks. Većina danas to upravo i radi, i zato ćemo propasti kroz kanalizacione otvore da nas reka nosi u nepovrat...
Hitler je mislio da je ispravno ono što je radio! Staljin je mislio da je ispravno ono što je on radio. Osama Bin Laden je bio uveren da radi dobro, Bil Klinton je verovao u dobročinstvo tomahavcima po civilima...Tito je verovao da je mali doživotni bog i imao je predstavu da širi bratstvo i jedinstvo, kako se proširilo sami smo se uverili...Homoseksualac veruje da nije bolestan nego da je pripadnik nekakve populacije, narkoman je uveren da mu heroin donosi "sreću", pedofil veruje da je normalno kada siluje dete...Terorista opasan dinamitom veruje da ubija nevine zbog "višeg" cilja... Budista veruje da će dostići nekakvu nirvanu kada meditira (spava) 20H dnevno dok se svet raspada oko njega...nečija baba veruje u crnu mačku i pasulj, nečija tetka veruje i traži spas u horoskopu i položaju zvezda na nebu. Neki komšija veruje u kladioničarski tiket da će ga usrećiti, dok neka komšinica bulji u šoljicu za kafu tražeći utehu i sreću u tom mulju...

Da je na čoveku da odlučuje šta je moralno, šta je dobro, a šta loše, čovek ne bi opstao u životu...Ko onda odlučuje?
Odlučuje Onaj koji je i stvorio život i zakone po kojima se on odvija...Zato Biblija opstaje/postoji i pored toliko napadanja i pokušaja da se uništi, omalovaži i obespravi kroz istoriju, evo već oko 3000 god...U njoj se nalazi informacija -> ko je taj koji jedini ima autoritet da kaže šta je moralno, šta je dobro, a šta loše...I kako čovek treba da živi.

ostalo sto sam pisao je bio pokusaj obaranja argumenata, jer stvarno mi idu na zivce svi pokusaji nametanja licnog misljenja, drugome.

Da nije smešno, bilo bi žalosno...
Pa čoveče Božiji, ovo je forum -> RELIGIJA! Kako ja to tebi namećem svoje mišljenje? Pa ti si došao kod mene a ne ja kod tebe? Zar ne? Da sam ja na temama, recimo, muzika, filmovi, kultura, recepti bakine kuhinje...pisao o religiji i Bogu, onda bi mogao da pričaš to što pričaš...ovako, razmisli šta činiš...i zašto to činiš, odnosno šta te tera da to činiš...

To je kao kada bi ja sada upao na forumsku temu programiranje u HTML-u, i počeo tamo da pričam o poljoprivrednim mašinama, grabuljama i lopatama, prebacujući drugima kako mi nameću svoje mišljenje...pff

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Bravo majstore! To je baš ono po čemu se ogromna večina na Zemlji rukovodi! To je to! Udario si u srž a da svestan nisi...

Svako danas ima pravo da određuje sopstveni moralni kodeks. Većina danas to upravo i radi, i zato ćemo propasti kroz kanalizacione otvore da nas reka nosi u nepovrat...
Hitler je mislio da je ispravno ono što je radio! Staljin je mislio da je ispravno ono što je on radio. Osama Bin Laden je bio uveren da radi dobro, Bil Klinton je verovao u dobročinstvo tomahavcima po civilima...Tito je verovao da je mali doživotni bog i imao je predstavu da širi bratstvo i jedinstvo, kako se proširilo sami smo se uverili...Homoseksualac veruje da nije bolestan nego da je pripadnik nekakve populacije, narkoman je uveren da mu heroin donosi "sreću", pedofil veruje da je normalno kada siluje dete...Terorista opasan dinamitom veruje da ubija nevine zbog "višeg" cilja... Budista veruje da će dostići nekakvu nirvanu kada meditira (spava) 20H dnevno dok se svet raspada oko njega...nečija baba veruje u crnu mačku i pasulj, nečija tetka veruje i traži spas u horoskopu i položaju zvezda na nebu. Neki komšija veruje u kladioničarski tiket da će ga usrećiti, dok neka komšinica bulji u šoljicu za kafu tražeći utehu i sreću u tom mulju...

Da je na čoveku da odlučuje šta je moralno, šta je dobro, a šta loše, čovek ne bi opstao u životu...Ko onda odlučuje?
Odlučuje Onaj koji je i stvorio život i zakone po kojima se on odvija...Zato Biblija opstaje/postoji i pored toliko napadanja i pokušaja da se uništi, omalovaži i obespravi kroz istoriju, evo već oko 3000 god...U njoj se nalazi informacija -> ko je taj koji jedini ima autoritet da kaže šta je moralno, šta je dobro, a šta loše...I kako čovek treba da živi.

Ko o cemu, vernik o moralu. Ti verujes u pustinjskog boga primitivnih cobana koji voli da porobljuje, otima, ubija odrasle i malu decu i koji ima moral bolesnog primitivnog psihopate i saosecanje masovnog ubice.

Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
318
@starstuff
Da bi neko obraćao pažnju na tvoje miki maus konstatacije, potrebno je da prvo sam sebi, pa onda svima ostalima, objasniš zašto ordiniraš na religijskim temama ako si ateista? Pored toliko lepih tema, ti se zakačio za vernike...Zašto?
Da li noću ne možeš da zaspiš ako nekome preko dana neturiš prst u oko? šta je u pitanju...nesrećno detinjstvo, pa si ljut i na Boga i na ceo svet?

Natrag