Izopačena predstava o Bogu

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
U pocetku stvori ruzicasti jednorog.
Aha, ova recenica ima 31 slovo. Kada joj oduzmes sveto trojstvo ostaje je 28. 31-3=28. A kada podelis 28 sa 4 (cetiri sedmice) dobijes 7.
Kada dignes 31 na kvadrat dobijes 961. 31*31=961. Kada 961 podelis sa 31, dobijes 31!!!
Kada joj oduzmes sveto tojstvo i jednu sedmicu dobijes tri sedmice a kada ih podelis sa trojstvom dobijes 7. 31-3-7=21, 21/3=7
Kada 7 dignes na kvadrat dobijes 49, sto je u stvari sedam sedmica!!! 7*7=49
Kada bibliju citas unazad, cuje se skrivena poruka sotone.
Verovatnoca za ovo je jedan prema 10 na koliko hoces. Pa ti vidi.
Nego, jel u bibliji ima 1200 strana kada joj se oduzme Marko 16:9-20 i ostali stihovi dodati kasnije?

Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
318
Sa druge strane, svemogući bog koji sve može i umije, pa tako i da napiše tekst koji prati (nasumične) "matematičke zakonitosti" nije u stanju da se prikaže sve ove godine, da učini nešto za dobrobit čovečanstva. Nije u stanju da uradi apsolutno ništa; napisao je tekst koji ljudi moraju da "tumače" i onda se svađaju ko je u pravu a ko nije (iako objektivnog kriterijuma nema). Ljudi mu se zahvaljuju kada drugi ljudi spasu 33 rudara a niko ga ne spominje kada svake godine pogine na njih hiljade.

Očigledno da je tebi sve do sada napisano na ovoj temi na jedno uvo ušlo, a na drugo izašlo...

Ako otvoriš barem malo jedno od oba zatvorena oka, otkrićeš kako svo zlo na ovome svetu proizilazi od čoveka. Bog nadahne čoveka da čini dobro, ali ovaj izabere da čini loše. Bog nadahne čoveka u nauci za dobrobit čovečanstva, a ovaj izabere da je zloupotrebi. Bog kaže - ne laži, a ovaj laže kad god stigne. Bog kaže - ne kradi, a ovaj krade koga stigne...Bog kaže - ne mrzi, ne čini preljube, ne gnevi se na bližnjeg, ne prejedaj se, ne drogiraj se, ne opijaj se... a ovaj i mrzi, i kurva se, i gnevi se, i prežderava se, i drogira se, i opija se...Pa šta ti je onda Bog kriv?
Čovek ne živi po Božijem moralnom Zakonu pa se dešava to što se dešava.

Daj molim te, zar ti zaista iskreno možeš da veruješ da je neko natprirodno biće udahnulo život u šaku praha i tako da je nastao čovek?

Naravno da mi razum govori da je sve stvoreno, svaki sistem, svaku informaciju, morao neko Inteligentan da osmisli i stvori...Nigde nema suprotnog primera da nešto može da nastane samo od sebe...Dok ti, sasvim nelogično i protivno zdravom razumu veruješ da je sve živo i neživo nastalo iz ničega i samo od sebe! Pa to je veće VEROVANJE od mog verovanja...Ti veruješ u evoluciju koja tvrdi da je živ organizam nastao iz KAMENA! Ej, iz - kamena! Pa ako to nije SF, onda ne znam šta je...

Reći ću ja tebi, kada daš neki konkretan dokaz koji dokazuje bilo kakvu božansku intervenciju, kada daš dokaz koji potvrđuje bilo kakvo "božansko" delovanje onog šizofrenika iz Novog zaveta e onda ću ja, a verujem i ostali ateisti, da poverujem u tog milostivog boga koji nema problema sa tim da ubija na hiljade nedužnih samo zato što ga ne poštuju.

Evo, sutra će Bog ustati ranije, pa će lično tebi pružiti dokaz...bah....

Dajte molim vas krajnje je vreme da izađete iz puberteta, i postanete odgovorni ljudi koji misle...

MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.085
Bog deluje kroz ljude, kazes, a kako znas onda da kroz neke ne deluje pa imaju pogresnu sliku o njemu? Konacno dodjosmo i do toga... Sto se tice matematickih zanimljivosti pogledaj slagalicu u 7 na rts-u i vidi kako od nasumicno odabranih brojeva, mozes dobiti neki broj, ili pogledaj zanimljivu matematiku. Ako vec govorimo o brojevima pogledaj malo zanimljivosti oko broja Pi i primere kako ga mozes naci svuda...

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Najveća patnja savremenog sveta jeste nerazumevanje Boga. Da ljudi malo više znaju ko Bog jeste, više bi Ga voleli, na Zemlji bi bilo više istinski religioznih ljudi, i živeli bi u jednom mnogo srećnijem svetu.

Dakle, mi ne možemo potpuno da proniknemo u suštinu božanskog bića, ali možemo nešto da zahvatimo, nešto nam je i ponuđeno, nešto nam je i dato (dato je u Bibliji), a nešto nam nije otkriveno...

Mi iz Biblije znamo da je Bog sveznajuć, ali šta to istinski znači:"Sve znati, sve moći", mi to, zaista, ne možemo apsolutnoznati.

Da li se doktrina o trojstvu može odbraniti sa biblijskog aspekta? Ono što je sigurno tačno jeste da se u Bibliji nigde ne spominje termin "trojstvo". Možemo da pročitamo celu Bibliju, nigde se ne spominje sam taj termin. Pored toga, tačno je da mi nigde uBibliji nemamo neko poglavlje u kojem je tačno iznesena doktrina, onako sistematski kako se to radi u udžbenicima, da mi imamo iznesenu doktrinu o trojstvu. To je sigurno tačno, i to onima koji to kažu treba priznati.

Međutim, u Bibliji je dato sasvim dovoljno elemenata da se taj koncept može, sasvim lepo, formulisati, da se on, sasvim lepo, može obrazložiti.
Recimo, ideja o Mesiji, mi tačno imamo razvoj mesijanske ideje u Bibliji, počevši od 3. glave Prve Knjige Mojsijeve, posle pada u greh (jer pre pada u greh ne može biti saopštena ta ideja), ali posle pada u greh, odmah je saopštena ta ideja o tome da će Mesija doći, i onda kako čitamo, ta ideja se sve više razvija.

Bog je lepo zamislio. Vrlo retko Bog servira. On, čak i kad su upitanju čuda, On nikada ne želi da čovek bude neki pasivni učesnik čuda. Bog želi od čoveka i mentalnu, i fizičku, i svaku aktivnost. Zato On traži od čoveka da on proučava. Ništa nije dato gotovo. On mora da proučava, on mora da saznaje, on mora da se razvija, on mora da misli. On ne sme samo da odražava tuđu misao. Čovek mora da misli. Tada će religija za njega biti kvalitetna. Ako on samo reflektuje tuđe misli, pitanje je: "Ko je on? Da li je to, zaista njegova religija?" Zato on mora da kopa.

U Starom Zavetu, recimo, u 1.Knjizi Mojsijevoj, u 1. glavi, u 26.stihu čitamo: "Potom reče Bog: Da načinimo čoveka po svojemu obličju, kao što smi mi." Zapazimo, ovde su vrlo značajne reči "načinimo". Dakle, glagol je u množini. Onda, "po svome", opet množina. "Kao što smo mi", dakle, množina. Upotrebljava se množina.

Jeste množina, ali još uvek se ne zna koliki broj lica ima.

Dakle, vrlo često, već u 1. Knjizi Mojsijevoj, mi imamo naizmenično jedninu i množinu.

Često je korišćen jedan stih koji se nalazi u 18. glavi, 1. Knjige Mojsijeve, koji govori o jednom pohođenju u Mamriji, gde je Bog posetio Avrama, oca vere. I šta se dešava? 1. i 2.stih: “Posle mu se javi Gospod u ravnici mamrijskoj, kad seđaše na vratima pred šatorom svojim u podne. Podigavši oči svoje pogleda, i gle, tri čoveka stajahu prema njemu. I ugledavši ih potrča im na susret ispred vrata šatora svojega, i pokloni se do zemlje, i reče:...”
Dakle, on vidi sliku tri čoveka, i onda se poklanja do zemlje "...i reče:
Gospode!" Obraća se kao jednoj ličnosti. Često su teolozi koristili ovaj stih kao dokaz, ne samo da vidimo množinu, nego tačno tri lica. On vidi tri lica i obraća se njima kao jednom.
Međutim, Isus kaže da Boga Oca niko, nikad, nije video. Ako smo zapamtili taj stih, mi bismo odmah rekli: “Ovde postoji kontradikcija. Boga Oca niko nikad nije video, a kako sada se vide tri lica?” I stvarno, u Bibliji nigde ne postoji kontradikcija, u Bibliji nigde nema nelogičnosti.
Ako se bolje proanalizira cela 18. glava, cela 19. glava, vidi se da samo jedan od ta tri lika pripada Gospodnjem licu. Evo, recimo, 22.stih, 18. glave kaže: "I ljudi okrenuvši se pođoše put Sodoma,ali Avram još stajaše pred Gospodom." Ovo je prvi stih koji nam pomaže da razumemo o čemu se radi. Dakle, sada se za dve ličnosti upotrebljava izraz "ljudi", ali i dalje kaže da je Avram ostao pred Gospodom. I onda, u 19. glavi se kaže: "I dođoše dva anđela u Sodom." Dakle, od te tri ličnosti dva su anđela. Pa onda u 10.stihu:"A ona dva čoveka..."
Vidimo kako prvo “ljudi odoše”, pa onda “dva anđela dođoše u Sodom”, pa onda ista ta dva čoveka: “...a ona dva čoveka(anđeli koji su izgledali kao ljudi) digoše ruke, uhvatiše Lota...” Onaj koji je čitao celu glavu zna o čemu se konkretno radi.
I sada oni razgovaraju sa Lotom, i u 13. stihu kažu: “...pa nas posla Gospod da ga zatremo.” Pa u 15. stihu: “Navališe anđeli na Lota...” (kad su trebali da ga izvuku iz Sodoma, da ne bi propao sa svim ljudima).
I u 24. stihu kaže: “Tada (kada su oni već izašli iz Sodoma) pusti Gospod na Sodom i na Gomor od Gospoda...” Zapazimo kako je ovaj stih karakterističan:
Tada pusti Gospod (znači, već je Hristos došao do Sodoma) od Gospoda...”
Često je Sveto Trojstvo prikazivano tako, kao tri lica koja se javljaju Avramu. To ništa, samo po sebi ne bi bilo pogrešno. Međutim, iz dublje analize 18. i 19.glave vidimo da je samo jedan od tih likova istinski Gospod. Boga Oca stvarno nikad niko nije video, jer ne može videti.

Recimo, u 4. Knjizi Mojsijevoj, 21.glava, 6.stih (onima koji su čitali Bibliju mnogo je lakše da prate, jer mi ovde ne opisujemo konkretne događaje). Ovde se radilo o jednom specifičnom slučaju,kada su se Izraelci, na svom putu iz Egipta u obećanu zemlju, bunili protiv vođstva Mojsija i onako kako je Bog želeo da ih provede. I u 6.stihu kaže: “A Gospod pusti na narod zmije vatrene koje ih ujedahu, te pomrije mnogo naroda u Izrailju.”
Bitno je da samo zapamtimo da je Gospod to učinio, a kada apostol Pavle komentariše ovaj stih u 1. Korinćanima, u 10. glavi.9. stih: “Niti da kušamo Hrista, kao što neki od njih kušaše i od zmija izgiboše.” Zapazimo, kad apostol Pavle govori o tom kušanju koje je bilo opisano u Mojsijevim knjigama, apostol Pavle kaže da su oni kušali Hrista, da je On bio to lice božanstva, da je On bio taj Gospod, da je On bio taj Jahve (jer kod nas je ime "Jahve" na nekim mestima prevedeno kao "Gospod").
Znači, ovde je bitno da su oni tamo, Biblija kaže: "Gospoda kušali", a kada apostol Pavle to komentariše, on kaže da je to bio Hristos. Dakle, Hristos je Gospod.

U 6.glavi Knjige Proroka Isaije, u 8.i 9. stihu se kaže: “Potom čuh glas Gospodnji gde reče:
Koga ću poslati (jednina) i ko će nam ići” (slično je kao u Mojsijevim knjigama, opet imamo množinu), “a ja rekoh: Evo mene, pošalji mene.” I onda u sledećem stihu: “A On reče: Idi i reci tome narodu: Slušajte, ali nećete razumeti, gledajte, ali nećete poznati.”

Znači, glas Gospodnji je rekao, da će, ovde sad u konkretnom slučaju, postojati ljudi koji će slušati, ali to neće respektovati, oni će to jednostavno ignorisati. Ali, ono što je nama ovde bitno jeste da opet apostol Pavle, tumačeći ovaj starozavetni stih, kaže sledeće.
U Delima Apostolskim, on razgovara sa svojim zemljacima Jevrejima koji su znali za ovaj stih, ko ga je rekao, da Isaija kaže da je to Gospod rekao. Kada apostol Pavle tumači ovaj stih, on kaže ovako:“Dobro kaza Duh Sveti...” Dakle, vidimo da apostol Pavle primenjuje izraz “Jahve” i na Isusa Hrista i na Duha Svetoga. Dela Apostolska, 28. glava, 25. stih:
“Dobro kaza Duh Sveti preko proroka Isaije ocevima našim govoreći:...”, i tačno one reči koje se tamo pripisuju Gospodu:“...idi k narodu onome i kaži: Ušima ćete čuti i nećete razumeti, i očima ćete gledati i nećete videti.”
Da je Duh Sveti zaista Bog, vidimo, recimo, u Delima Apostolskim, u5. glavi, 3. i 4.stih: “A Petar reče: Ananija, zašto napuni Sotona srce tvoje da slažeš Duhu Svetome.” I onda on kaže:“ljudima nisi slagao nego Bogu.” Duh Sveti je istinski Bog.

Kada se, recimo, govori o dolasku Mesije, onda prorok Isaija kaže da će se pojaviti preteča koji će pripaviti put Gospodu. To se nalazi u Knjizi Proroka Isaije, u 40.glavi, 3.stih: “Glas je nekoga koji viče: Pripavite u pustinji put Gospodnji, poravnite u pustoši stazu Bogu našemu.”
A u Jevanđelju po Mateju, gde se govori o tome, šta kaže Matej u 3.glavi, na koga se to odnosi? Jasno je, već svi znamo da se to odnosi na Isusa Hrista, ali možemo da pročitamo u 3.glavi, u 3.stihu: “Jer je to onaj za koga je govorio prorok Isaija gde kaže: Glas onoga što viče u pustinji: Pripravite put Gospodu, i poravnite stazu Njegovu.” (U 3.glavi se govori o Isusu Hristu i o Njegovom krštenju.)
Dakle, i u Starom Zavetu, i u Novom Zavetu je izneseno učenje da je Bog troličan, da je On jedinstven po svojoj suštini, ali da ima tri lica.

Recimo, u Jevanđelju po Mateju, u 28. glavi, kada Isus šalje svoje učenike, šta On kaže? "Idite, dakle, i naučite sve narode krsteći ih u ime (zapazimo kako kaže, ne kaže "u imenima", nego kako Hristos precizno kaže) Oca i Sina i Svetoga Duha. "Dakle, u ime jednog jedinstvenog Boga koji ima tri lica: Otac, Sin i Sveti Duh.
Ima još dosta stihova u Novom Zavetu koji govore o tome da je i Isus istinski Bog...

Velika ti hvala na razumijevanju i trudu kojeg si ulozio za objasnjavanje.
Djelimicno si u svom tekstu pokazao kontradikcije svoje i biblijske, te pokazao da nemas voju vjeru nego crkvenu.
Crkva ne postuje Boga, ocigledno, Crkva postuje sebe i svoje "svece".

Zasto ne mozemo razumjeti Boga?

Ne sto Ga ne vidimo, nego sto smo slijepi!

Ne zove li se Avraham ocem monoteizma?

Ne napisaste li ovdje pricu o tri boga? Nezavisna i nejednaka?

Ne nazvaste li Isusa bogom licno? Ocem licno? I duhom, licno?
Ne rekoste löi onda da nije ni otac ni duh ni bog nego sin Davidov?

Ne vidite li ocite kontradikcije?

Sta je zbunjujce?

Smjene jednine i mnozine?

Onda se istom brzinom kod neukih koji misle da mnogo znaju smjenjuje politeizam i monoteizam, sto jedno drugo sasvim iskljucuje.

Nije Bog pisao pism,a farizejima i filozofima, nego se preko Njegpovijh poslanika obracao sasvim jednostavnim Rijecima narodu, i kasnije narodima.

Kada Bog kaze: Da nacinimo covjeka po svijem oblicju, kao sto smo mi.

Moze li se ova recenica napisati pravilno: "Da nacinimo covjeka po Svojem Oblicju kao sto smo Mi"?
Vjerovatno mpoze, da ne ulazimo u jezicke pojedinosti.

Da li covjek trojac? Trostruk? Mozuda jedino ako ga gleda neko ko je pijan.

Ako je bog trostruk onda je slagao da je nacinio covjeka po svome oblicju (ili po njihovom!)

Bog je koracao po vrtu, Adam Ga je gledao, Boga je razgovarao s Adamom.

Bog je Bice, Zivi, Tijelo! Koji: koraca, razgovara, salje, naredjuje, stvara.....

Bog ima Duh Sveti, kao sto mi imamo dusu (koju bi neki "biblijski ucenjaci" rado negirali, iako im Biblija ne daje povoda za to!).

Bog ima andjele preko kojih je razgovarao s Avrahamom! Avraham nije vidio Boga, ni iko na Zemlji ukljucujuci i Isusa!

Kur'an kaze: kada je zavrsio Stvaranje, sjeo je na prijestolje i zavladao!

Bog je poslao andjela da osjeni Mariju, da ucini njeno jajasce oplodjenim na nama nepoznat nacin (ako vjerujemo da je stvorio nebesa i zemlju zar nece moci Narediti da jajasce bude oplodjeno?)

Nikakav se bog nije uvlacio u nju, nikakav Isus ili duh!

Ona je cista, odabrana medju zenama, majka Isusa Mesije!

Isus je cist od svioh grijeha i podvala da je ucio ljude da je on bog! I da mu majka bogorodica!

Nadam se da mozes razumjeti da je trojstvena nauka nesto cudovisno iskvareno, naravno sa aspekta Isusovog ucenja i vjere u Jednoga Boga.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ako odbacimo učenje o tri lica Božanstva, onda moramo odbaciti sve biblijske tekstove koji to potvrđuju kao lažne.
Biblija u tom slučaju nije pouzdana.

Zato je rešenje ipak u balansu, gde ne odbacujemo ni jedan deo biblije, već ga tumačimo u kontekstu onoga što biblija govori o Bogu kao jednom u kome su tri ličnosti, i o tim samim ličnostima koje imaju različite uloge u planu spasenja.

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Ako odbacimo učenje o tri lica Božanstva, onda moramo odbaciti sve biblijske tekstove koji to potvrđuju kao lažne.

Zato je rešenje ipak u balansu, gde ne odbacujemo ni jedan deo biblije, već ga tumačimo u kontekstu onoga što biblija govori o Bogu kao jednom u kome su tri ličnosti, i o tim samim ličnostima koje imaju različite uloge u planu spasenja.

Slazem se sa prvim delom posta a drugi deo se zove racionalizacija.

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573

Aleluja!
Nasao si ispravno rjesenje, jednostavno i tacno!

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901

laodikeja nemoj da prazno mudruješ, filozofiraš
trojstvo nije Biblijski nauk, to je več 100x dokazano
Biblija je pouzdana i ona je mjerilo kršćanske religije
ostavi se kojekakvog balansiranja, neče ti to ništa dobor donijeti
Biblija nigdje ne govori o Bogu tri ličnosti
to jedino čovjek može stvarati lažnu sliku na nagovor sotone
nikakve tri ličnosti nemaju nikakve različite uloge u spasenju čovjeka
Bog Jahve je jedan
Krist Spasitelj je jedan
Duh Sveti Duh Božji nije nikakva osoba, to je snaga Jahve nad Vojskama
okani se filozofije da ne utječeš negativno na ljude, da netko radi tvojih izjava nebi izgubio vjeru u istinitost Biblije

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Slazem se sa prvim delom posta a drugi deo se zove racionalizacija.

Više otkrivanje istine koja postoji a koju treba pronaći upoređenjem tekstova i sagledavanjem konteksta.
Govorio sam više u kontekstu čoveka koji ima predrasude, jer takav čovek mora odbaciti jedan deo pisma da bi zadržao svoje stavove.
Onaj koji veruje otkrivenoj istini on ne mora odbaciti ništa, već primenjuje u tumačenju celinu, i za njega nema tajni u odnosu na istinu, jer je za njega istina potpuno jasna.

Pitanje je šta nam je bitnije, istina ili naša religija zbog koje smo spremni da žrtvujemo istinu da bi smo je sačuvali u svakom slučaju?

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Više otkrivanje istine koja postoji a koju treba pronaći upoređenjem tekstova i sagledavanjem konteksta.
Govorio sam više u kontekstu čoveka koji ima predrasude, jer takav čovek mora odbaciti jedan deo pisma da bi zadržao svoje stavove.
Onaj koji veruje otkrivenoj istini on ne mora odbaciti ništa, već primenjuje u tumačenju celinu, i za njega nema tajni u odnosu na istinu, jer je za njega istina potpuno jasna.

Pitanje je šta nam je bitnije, istina ili naša religija zbog koje smo spremni da žrtvujemo istinu da bi smo je sačuvali u svakom slučaju?

Pitanje ti je odlicno.

Natrag