Izopačena predstava o Bogu

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
gospodine uredniče Krist je poglavar svoje kršćanske crkve, zajednice vjernika
ja nemam svoju crkvu, niti ču je ikada imati

Krist je glava, radi preko nebeskih vojnika anđela, objavljuje se svim svojim vjernicima ovisi kako izabere, može i kroz san dati upute čovjeku kako šta da radi
pročitajte u Bibliji djela apostolska 9:10
10 U Damasku bijaše tada neki uče*nik imenom Ananija, koga Gospodin u viđenju zovnu: »Ananija!« »Evo me, Oospodine«, odazva se on »Ustani i idi — reče mu Gospodin — u ulicu koja se zove Prava pa u Judinoj kući potraži čovjeka iz Tarza zvanog Savla! On je upravo u molitvi.« — 12 Savao u viđenju vidje nekoga čovjeka imenom Ananiju kako uđe k njemu i položi ru*ke na nj da bi opet progledao. »Gospodine — odvrati Ananija — od mno*gih sam čuo za toga čovjeka kolika je zla nanio tvojim svetima u Jeruzale*mu. I ovdje ima vlast od glavara svečeničkih da sveze u lance sve koji zazivlju tvoje ime.« »Idi — odvrati mu Gospodin — jer je taj čovjek moje izabrano sredstvo da donese moje ime i pred pogane, i kraljeve, i sinove Izraelove. 10 Pokazat ču mu koliko mu treba pretrpjeti za ime moje. Ode Ananija, uđe u spomenutu kuću i položi ruke na Savla te reče: »Brate Savle, poslao me Gospodin Isus, koji ti se ukaza na putu kojim si išao ovamo, da progledaš i da se napuniš se Duha Svetoga.« I odmah mu spade s očiju nešto kao ljuske i on progleda. Ustade i bi kršten; i nato uze hranu, i vrati mu se snaga.

sastajanja ne zovemo sabori, ..vjerski skup, druženje braće i sestara u vjeri
ovisi, ponekad ljudi vjernici pozovu sastanak subotom ili nekim drugim danom, ponekad propovjednik
to je stvar dogovora

poštovani uredniče
bit kršćanstva nije u okupljanju braće i sestara u vjeri,
nego u širenju istine
dobro je da se družimo, čitamo Bibliju razmišljamo kako najbolje predočiti, približiti istinu ljudima u svijetu koji nikad čuli za istinu
ali to je sve sporedna stvar
propovijedanje Evanđelja svakodnevno pred novim ljudima, ispravno tumačenje proročanstava, cijelog Svetog Pisma to je bit širenja istine, tu je kršćanstvo u punoj snazi

Kristov duh je misionarski duh, istina i on je subotom odmarao sa učenicima pa odmaramo i mi slijedeči njegov primjer, tada se možemo potpuno posvetiti istraživanju Svetog Pisma
sve novo što otkrivamo, objavljujemo kroz tjedan svim ljudima
i što se više trudimo, više radimo na njihovom spasenju, više sličimo našem Spasitelju

Kristova crkva je tako preživjela više od 2000.g
pa če izdržati još i ovo malo vremena do Njegovog drugog slavnog dolaska

Poslednja izmena:
MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.084
@taman
Radije cu postovati religiju, sektu nazovi kako hoces koja nema materijalna dobra, necu i dalje biti vernik, ali cu ih vise postovati. Vecina religija u svetu je toliko komercijalizovana i sluzi da bi pojedinci na racun straha zaradjivali novac. To sto su malobrojni ne govori nista o ispravnosti i vrednosti. Svedoci smo mnogo primera gde vecina nije uvek u pravu. Ako pogledas recimo nova naucna istrazivanja u oblastima astronomije i astrofizike, vrednuju se prema tome koliko koji naucni tim ili pojedinac ima "vernika", zato sto poprilicno zalaze u domen maste i pretpostavki. Tako da i nauka nije izbegla komercijalizaciju. Ali tome ce doci kraj, kada se promeni sistem vrednovanja koji izgleda ti zastupas. To sto je neko uspesan ili bogat nije merilo uspeha, mnostvo genija je pomrlo u bedi i siromastvu. Naravno logika mi ne dozvoljava da budem slepi vernik, tako da cak ni u nauku ne mogu verovati slepo. Medjutim prednost nauke je sto se nece urusiti kada se nesto ispostavi da nije tacno. Nauka svakome daje slobodu da je preispita, ako pronadje nesto neistinito niko ga nece kazniti za bogohuljenje ili slicno vec ce biti nagradjen jer nas dovodi korak blize istini. Borjnost i materijalna dobra nisu merila vrednosti, Tesle i Ajnstajni umiru sirom sveta, a mozda ne nauce ni da pisu i citaju, poluskolovani ljudi bar na primeru Srbije rade u naucnim centrima, naravno ne svi ali veliki procenat ljudi kod nas dobije posao na osnovu veza, kontakata, tj. korupcijom. Prilicno sam siguran cak i kada bi se desilo da se pojavi neki mesija, da se bog ili neki bogovi pojave, vecina religija ih ne bi prihvatila, kao sto jevreji nisu prihvatili Hrista. Vecina trazi logiku i ismejava obicaje i verovanja drugih religija i kultura, a ne vidi nelogicnosti i humor u svojim obicajima. Ajde navedite neki obicaj vezan za neki crkveni dogadjaj i razmislite koliko ima logike u tom obicaju i zasto ce biti lose ako ne uradite tako? Sad mozda ce neki reci da obicaji nisu bitni vec samo ono u sta verujete, ako je tako, kako se onda mozete nazvati pripadnikom bilo koje religije ako ne postujete njene obicaje, onda ste i vi jeretici i ne razlikujete se od drugih jer oni imaju svoje obicaje ili ih nemaju, i sami vi odlucujete sta je vazno a druge osudjujete jer smatraju nesto drugo vaznijim.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Kada je riječ o "spedy-jevom slučaju", ne radi se uopšte o brojnosti ili malobrojnosti, niti se, u ovom slučaju, stavlja akcenat na broj pristalica određenog pokreta i ideje, nego se radi o tome da takva organizacija - onakva kakvom je spedy predstavlja, jednostavno ne može egzistirati niti funkcionisati. U sociološkom smislu, organizacija je društveni sistem kojim se postižu neki zajednički ciljevi, a da bi se u tom smislu moglo djelovati, organizacija mora imati svoja pravila i svoje institucije, koje će usmjeravati njeno djelovanje. Ovo svakako važi i za religiozne, odnosno vjerske pokrete ili crkvene zajednice, šta više, za njih ponajprije. Apstrahujmo sada i materijalna sredstva koja su neophodna za funkcionisanje svake organizacije, i stavimo akcenat na njenu duhovnu dimenziju, ali ni tom slučaju nije moguće ostvariti bilo kakave ciljeve, ako se djeelovanje organizacije ne usmjerava, a to ne mogu raditi pojedinci, nego samo inastitucije.

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
U sociološkom smislu, organizacija je društveni sistem kojim se postižu neki zajednički ciljevi, a da bi se u tom smislu moglo djelovati, organizacija mora imati svoja pravila i svoje institucije, koje će usmjeravati njeno djelovanje. Ovo svakako važi i za religiozne, odnosno vjerske pokrete ili crkvene zajednice, šta više, za njih ponajprije. Apstrahujmo sada i materijalna sredstva koja su neophodna za funkcionisanje svake organizacije, i stavimo akcenat na njenu duhovnu dimenziju, ali ni tom slučaju nije moguće ostvariti bilo kakave ciljeve, ako se djeelovanje organizacije ne usmjerava, a to ne mogu raditi pojedinci, nego samo inastitucije.

Organizacija je neophodna ali treba razlučiti da li je potrebna organizacija na čelu sa vodećim telom ili nekim vođom jer u tom obliku organizacije se krije jedna velika opasnost. Luka 4.6. I reče mu đavo: tebi ću dati svu vlast ovu i slavu njihovu, jer je meni predana,i kome ja hoću daću je.
Ovde se govori da vlast ljudima ne daje Bog nego đavo. Logično je postaviti pitanje ko daje vlast religijskim vođama Bog ili đavo kad pročitamo ovaj stih. Takođe treba razmisliti ko daje vlast ljudima kao što je Papa i pri tom imati na umu ovaj stih iz Luka 4.6. Ono što treba znati kad neko kaže da je hrišćansto jedan oblik kulta jer su se ljudi okupili oko jednog čoveka Isusa treba napomenuti sledeće. Isus više nije čovek nego jedan oblik života koji teško može da se opiše ali ipak je razumljiv na neki način čak i kad se pokuša dokučiti šta predstavlja Isusovo telo . Dakle Isus sad nije čovek već uzvišeni oblik života koji prožima nebesa i zemlju koji može da se definiše i kao prirodni zakon života. Dakle ono što je prirodno, čist moralni zakon bez mržnje to je u stvari Isus. Da li je onda izvodljivo da Isus bude jedini vođa ? Naravno da je izvodljivo ali samo u slučaju da čovek ne vlada nad čovekom kao što ja danas slučaj u svim organizacijama.

MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.084
@jurivaka
Mislim da nije organizacija, vec ideja ono sto okuplja ljude, prirodan sled jeste neki vid organizacije i sirenje ideje. Slazem se da organizovanje je neophodno da bi se ideja prosirila. Ali ako uzmemo na primer moralna pravila, tj. ideju o ispravnosti i neispravnosti, onda imamo primer gde ideji nije potrebna organizacija da bi funkcionisala, tako da ne mora uvek tako funkcionisati. Medjutim u svetu u kome trenutno zivimo, u svetu gde i iskljucivost i sebicnost preovladavaju slazem se da neka ideja nece ni imati priliku da se prosiri bez nekog ozbiljnijeg organizovanja. Ostalo je bio namenjeno prethodnom clanu koji je govorio o brojnosti i materijalnim dobrima koje spedy-jeva crkva poseduje/ne poseduje. Postoje ideje koje nastaju nezavisno od organizacija, i koje uglavnom nastaju iz nezadovoljstva ljudi, nastaju u svakom pojedincu, i te ideje se vrlo cesto u pocetku veoma razlikuju od pojedinca do pojedinca, ali vremenom, dobiju neki oblik, koji je gotovo identican kod svakog coveka(dobro ne bas svakog, ali recimo kod vecine).

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
Kada je riječ o "spedy-jevom slučaju", ne radi se uopšte o brojnosti ili malobrojnosti, niti se, u ovom slučaju, stavlja akcenat na broj pristalica određenog pokreta i ideje, nego se radi o tome da takva organizacija - onakva kakvom je spedy predstavlja, jednostavno ne može egzistirati niti funkcionisati. U sociološkom smislu, organizacija je društveni sistem kojim se postižu neki zajednički ciljevi, a da bi se u tom smislu moglo djelovati, organizacija mora imati svoja pravila i svoje institucije, koje će usmjeravati njeno djelovanje. Ovo svakako važi i za religiozne, odnosno vjerske pokrete ili crkvene zajednice, šta više, za njih ponajprije. Apstrahujmo sada i materijalna sredstva koja su neophodna za funkcionisanje svake organizacije, i stavimo akcenat na njenu duhovnu dimenziju, ali ni tom slučaju nije moguće ostvariti bilo kakave ciljeve, ako se djeelovanje organizacije ne usmjerava, a to ne mogu raditi pojedinci, nego samo inastitucije.

gospodine uredniče
mi kršćani imamo pravila u Božjem Zakonu 10.zapovijedi
naša nebeska institucija funkcionira savršeno
također nas i usmjerava kojim čemo putem i kako
za materijalna sredstva koja su neophodna za život, i širenje istine se brine naš Spasitelj
od nas se očekuje u prvom redu da budemo vjerni
vjernost se očituje kroz poštivanje Božjeg Zakona i držanje subote
svakog kršćanina vjernika pojedinca ili zajednicu če najbolje najprecizinije usmjeriti sam Spasitelj
uostalom On to i radi evo već +2000.g.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107

Bog poziva ljude, objavljuje im se kroz otkrivenje svoje slave, daje im silu i autoritet kroz prisustvo i vodstvo Svetog Duha i kroz njih organizuje crkvu.
Ako nema ovoga već je određena organizacija ponikla iz čisto ljudske subjektivne misli da je nešto Božja volja, u ovom slučaju da se osnuje crkva, onda je ta organizacija osnovana na trošnom temelju i ne može funkcionisati na pravi način, jer nema Božanski elemenat u svojoj strukturi, odnosno takva crkva je bez sile i Božanskog vodstva i autoriteta koje obični ljudi moraju prepoznati u doidiru sa njom.
Bog ne podiže vođe kao pojedince kojima bi dao apsolutni verski autoritet koje treba poštovati kao nepogrešive, ili recimo svece na zemlji koji sede na prestolu apostola Petra ( prim.. Patrijarsi ili Pape )

Bog podiže ljude koji čine organizaciju, i oni donose odluke na osnovu Božje volje koja se traži u molitvi, koja se otkriva u njegovoj reči ili direktnim otkrivenjima kroz proroštvo.
Jedino tako organizacija može da funkcioniše, pod autoritetom Božjim i vodstvom sile Svetoga Duha koji je danas prisutan na zemlji i u njegovoj crkvi.

"
Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas, i postavih vas, da vi idete i rod rodite, i da vaš rod ostane, da štogod zamolite u Oca u ime moje, da vam dadne" ( Jovan 15. 16 )

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Vratite se na temu.

Kako tumacite gospodo da je bog sisao s neba usao u mariju i nakon devet mjeseci se rodio kao beba?
Mislite li da se tad rastavio od sebe (oca) a duh nestao, jer duh nije bio ni kod oca ni kod sina.
sin je rekao: ako ne odem nece poslati duha, i duh nece govoriti sam od sebe.

Moze li neko da malo opise ove pojmove?

U kakvom je dakle bog agregatnom stanju i gdje se nalazi? Gdje mu je duh, a gdje sin?
Gdje su Avraham, Mojsije, David, Baraba itd?
U kakvom su oni agregatnom stanju?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Vratite se na temu.

Kako tumacite gospodo da je bog sisao s neba usao u mariju i nakon devet mjeseci se rodio kao beba?
Mislite li da se tad rastavio od sebe (oca) a duh nestao, jer duh nije bio ni kod oca ni kod sina.
sin je rekao: ako ne odem nece poslati duha, i duh nece govoriti sam od sebe.

Moze li neko da malo opise ove pojmove?

U kakvom je dakle bog agregatnom stanju i gdje se nalazi? Gdje mu je duh, a gdje sin?
Gdje su Avraham, Mojsije, David, Baraba itd?
U kakvom su oni agregatnom stanju?

To se može lako objasniti.

Tri Božanske ličnosti imaju različite uloge u planu spasenja.
Trojstvo je zajedno stvorilo plan spasenja, Isus se odrekao Božanskih atributa da bi ga ostvario, preuzeo ljudsko telo i rodio se na zemlji i umro za ljudske grehe na krstu, a Duh Sveti danas to spasenje dovršava u nama.

Isus je pre svog zemaljskog rođenja bio Bog na nebu zajedno sa Ocem i Svetim Duhom.
Rođenjem se privremeno odvojio iz te zajednice Božanskih ličnosti, tako da su na nebu ostali samo Bog i Sveti Duh koji su zajedno učestvovali sa Hristom u ostvarenju plana spasenja.
Hristovim vaskrsenjem i odlaskom na nebo Sveti Duh je prisutan na zemlji a Isus se nalazi na nebu u nebeskoj svetinji nad svetinjama kao naš prvosveštenik.

Svi ljudi su danas u svojim grobovima, i biće podignuti u času vaskrsenja prilikom Hristovog dolaska ( pravednici ), i konačnog suda nakon hiljadu godina ( grešnici ).

Natrag