Zakljucak
Mislim da smo dosli do karaja diskusije o ovim pitanjima (to ne znaci ako jos neko zeli nesto da prilozi da to ne moze uciniti) i da bismo mogli napravidi jedan zakljucak, kome svako od vas je slibodan da doda svoje misljenje.
Ovu tremu otvorio je Piramida4, na prve tri stranice postirao je ono sto je ukrao od JS kao i druga svoja krivoverja. A kada smo mi usli u ozbiljnu raspravu, on je povegao "glavom bez obzira" i vise ga nema ni da priviri na svoju temu.
Ostalo je nas jos sestoru. Posebno mi je drago, da je s nama jos uvek Antonijadz, njeno prisustvo je od velike vrednosti. Posebno mi se svidja njen duh i pristup problemima.
Kao sto vidite ni ovde nam se nije pridruzio nijedan JS.
Ja se zahvaljujem svima vama koji ste ostali do kraja i svojim komentarima doprineli korisnoj i dobroj diskusiji na ovoj tem. Divim se bratu Miretu sto je izdrzao do kraja.
U postu u kome sam izneo glavne biblijske tekstove kao i one koje ste i vi prilozili, videli smo sledece:
1. Hristos je utelovljenjem na sebe uzeo Adamovu prirodi i kao sto Pavle kaze: "Na oci nadje se kao covek". U toj prirodi delovao je ovde na zemlji, osecao glad, zedj, tugu, radost, cak je i plakao nad omiljenim gradom Jerusalimom i nad Lazarevom grobom.
2. U isto vreme On je bio i Bog, ali ta Bozanska priroda bila je pokrivena ljudskom. Te dve prirode bile su sjedinjene i odvojene, jer kada je Hriostos postao covek, On nije prestao i dalje da bude Bog. Odnos tih dveju priroda nije nam u potpunosi otkriven, zato je to tajna.
3. Dok je bio na Zemlji, Hristo se nije sluzio svojim Bozanstvom, jer je kao covek zauzeo Adamovo mesto i svojim zivotom pokazao da, ipak. covek moze biti verna Bogu. Da je upotrebljavao svoju Bozansku sili, ne bi mogao biti drugi Adam, jer Adam ni pre pada u greh nije je imao. Isto tako ne bi nama mogao biti primer pobede, jer ni mi nemamo bozansku moc.
4. Bog je coveka stvoro da vecno zivi. i da je Adam ostao veran Bogu, nikad ne bi umro niti bi nasa Planeta znala za smrt. Pristajanjem uz pobunu protiv Boga zajedno sa sotonom, Adam je postao smrtan. Da Isus nije umro i svojom smrcu otkupio ljude od greha i smrti, zauvek bi umrli.
5. Zbog tog Hristos je sebe ponizio, uzevsi Adamovo mesto, i u tom ponizenju daje svoj zivot da Adam i njegovi potomci ne bi zauvek ostali podlozni smrti.
6. Svojim vaskrsenjem, Hristos je zauvek pobedio smrt. Njega smrt nije mogla zadrzati u grobu u svojoj vlast. Da on nije pobedio smrt, mi bismo zauvek ostali podlozni smrti.
7. Posto je izvojevao pobedu nad smrcu, On svima nudi vecni zivot zabadava. Priznavanjem Gospoda Isusa Hrista za svog licnog Spasitelja, i zivljenjem po Njegovim uputstvima, mi gresnici primamo oprostenje greha, On nas pere svojom krvlju, i daje nam vecni zivot, u kome nikad vise smrti nece biti.
8. Druga smrt o kojoj je rec u Otkrivenju, jednom zauvek, unistava uzrocnika pobune sotonu, unistava greh sa svim njegovim nosiocima a to su nepokajani gresnci i posle nje ne ostaje nista.
Ovu smrt ce iskusiti samo sotona, pali andjeli i nepokajani gresnici koji ce do kraja prkositi Bogu i cinioti bezakonja.
Ovo bi bio ukratko moj zakljucak,
Sta biste jos vi zeleli da ovome dodate?