Mire, nismo mi daleko, nego ne sposrazumevamo se samo oko toga sta je VECNA SMRT.
Po mom razumevanju, vecna smrt je ona posle koje nema vaskrsenja i zbog toga ne mogu da prihvatim da je Hristos umro vecnom smrcu zato sto je vaskrsao.
Mozda ce nam pomoci sledeci tekst:"A ostali mrtvaci ne ozivese, dokle se ne svrsi hiljadu godina. Ovo je prvo vaskrsenje. Blazen je i svet onaj koji ima del u PRVOM VASKRSENJU;NAD NJIMA DRUGA SMRT NEMA OBLASTI." Otkrivenje 20, 5.6.
Vidis, ta druga smrt je vecna, jer posle nje nema vise nikakve nada, sve je zauvek izgubljeno.
Dok prva smrt, nije vecna, jer posle nje postoji vaskrsenje, cak i nevernika, i oni ponovo ozivljavaju zato ta smrt kojom su umrli, nije vecna, ali nepokajani gresnici ce umreti drugom smrcu koja jeste vecna. Niukom slucaju tu prvu smrt ne mozemo priopisati Hristu da je vecno umro, jer je ponovo ozive, a to je slika i svih spaseni.
Posle unistenja gresnika, Jovan pise: "I smrt i pako baceni bise u jezero ognjeno. I OVO JE DRUGA SMRT." Otkrivenje 20,14 Ona je vecna.
Slazem se sa tobom da je Hrtistovo utelovljenje TAJNA, koju mi u potpunosti ne mozemo razumet. Znamo samo onoliko koliko nam je otkriveno.
Budi mi hrabar i neka te Bog vodi i cuva
Marko, poenta onog o cemu sam ja pricao, nije da li ce neko 5 puta vaskrsavati , pa ce onda umirati isto toliko puta (to je moguce zato sto smo mi otkupljeni). Nego Marko poenta je da smo mi otkupljeni "pre postanja sveta"!
Zar ne?
"Jagnje je Bozje zaklano pre postanja sveta''.
Onda to znaci, da "vreme kod Boga ne postoji", pa shodno tome i smrt sa Bozjeg stanovista nije vremenski ogranicena - "vecna", ona jeste vecna za nas ljude, ali Bogu je ona trenutak, jer nema protoka vremena.
Hocu reci da su Bogu i proslost i sadasnjost i buducnost istovremeni dogadjaji, i stopljeni su u jednu celinu.
Jer on je "iznad vremena"!
On sve posmatra kao da je vec bilo, jer vreme ne postoji!
Dok mi ovde pricamo, istovremeno zivi Avram, istovremeno zivi Hristos na zemlji, istovremeno umire i vaskrsava, istovremeno dolazi u slavi. Nema protoka vremena kod Boga.
To ti je kao da pustis video traku sa filmom, proslost sadasnjost i buducnost u filmu su stopljeni u celinu - odnosno zapisani na plasticnoj traci, i vec su se desili.
Nesto slicno tome je i ovo.
Dakle, plata za greh po bibliji je "vecna smrt" (ne moze biti drugacije). Ali to nije problem za Boga, jer on sam je vecan i u njemu nema protoka vremena, pa je to mogao da plati..
Kada biblija kaze, "doci ce Hristos... zivece na zemlji... bice razapet...", to je pisano sa ljudskog stanovista protoka vremena, ne i sa Bozjeg stanovista, jer njemu nema protoka. Kada kaze: "bejah mrtav i evo sam ziv", to je sa ljudskog stanovista Marko.
Ne vrede ti ovi stihovi, osim onog gde kaze da je "jagnje Bozje zaklano PRE POSTANJA SVETA"!
Svako ko misli da je Bog ogranicen vremenom gresi. Bog nije ogranicen vremenom ni prostorom, odnosno nije u njima.
Sad da se vratim na nasu temu:
Bog moze doziveti "suspenziju", ali on "ne moze umreti".
Ja Marko mislim da suspenzija nije dovoljna, jer suspenzija je trajala od kad je on dosao na zemlju, pa shodno tome onda on nije morao ni umreti.
Znaci nije bila dovoljna suspenzija, i on je "morao umreti".
A posto Bog "ne umire", ja mogu prihvatiti jedino glediste, da je umrla neka njegova "ljudska priroda" (deo licnosti) i da je to "zauvek ostalo mrtvo", a da je Bozanski deo licnosti nastavio da zivi.
Ali onda imamo problem "podvojene licnosti" (rekao sam), sto po meni nema smisla.
Niti mi ima smisla da je "deo licnosti umro" a "deo licnosti ziveo" , jel onda to ne bi bilo ni blizu slicno ljudskoj i vecnoj smrti za koju se trazi ekvivalent, tj. zamena.
Ono sto je meni najlogicnije , jeste da je Hristos umro doslovno, a posto je smrt "zatvor" kako ga Pavle i opisuje "tamnica", onda je Isus tamo mogao provesti svu vecnost, a istovremeno biti van zatvora , jer njemu prostor i vreme ne postoji, a sve se desava istovremeno.
Eto to je moje misljenje.
Znaci sto se tice smrti, meni jedino zatvor i ima smisla, jer to je "kazna" a ne "odmor"!