Hristos nas je oslobodio GREHA I SMRTI:
"Buduci pak da deca iamju telo i krv, TAKO I ON UZE DEO U TOME, da SMRCU satre onoga koji ima drzavu smrti, To jest djavola. I DA IZBAVI ONE KOJI GOD OD STRAHA SMRTI U SVOM ZIVOTU BESE ROBOVI. Jevrejima 2,14.15.
Hristoss, jeste Bog, ali je i pravi covek.
On je svojm SMRCU unistio usrocnika smrti kao i samu smrt. Zato oni koji su Hristovi "presli su iz smrti u zivot", dakle, za njih smrt nije vecna.
"Ali Bog pokaza svoju ljubav k nama, sto Hrisatos jos kad bijasmo gresnici UMRE ZA NAS." Rimljanima 5,8.
"Jer vam najpre predadoh sto i primih DA HRISTOS UMRE ZA GREHE NASE, po Pismu." 1. Korincanima 15,3.
"Ja sam vaskrsenje i zivot, KO VERUJE MENE AKO I UMRE, ZIVE CE." Jovan 11,25.
"Evo vam kazujem tajnu, Jer svui NECEMO POMRETI, a svi cemo se pretvoriti... A kad se ovo raspadkljivo obuce u neraspadljivo, I ovo se smrtno obuce u besmrtno, onda ce se zbiti ona rec sto je napisana: POBEDA PROZDRE SMRT."
1. Korincanima 15,51-54.
Vidis da u tom slucaju smrt nije niti moze da bude vecna!
Ako ce posle smrti oziveti, to znaci da za njega ne postoji vecna smrt.
Postoji i vecna smrt, kojom ce biti unisten sotona i sve njegove pristalice, to jeste vecna smrt, koja unistava zauvek
"Jer Ja zivim I VI CETE ZIVETI." Jovan 14,19.
Za njih ne postoji druga, vecna smrt, jer ce vecno ziveti.
Sve najbolje
Jeste brate Mire, ja upravo govorim da je Isus i kao čovek i kao Bog umro. S tim da je Njegova smrt kao čoveka i kao Boga drugačija jer kao čovek umro je večnom smrću i to znači zauvek je umrlo ono ljudsko u Isusu(telo) a ustao je u novom telu. Takođe je umro i kao Bog s tim što se ta "smrt" u ovom kontekstu odnosi na apsolutnu suspenziju Njegovog Božanstva tokom tri dana provedena u hadesu tj. grobu. To je za Boga neviđeno poniženje i ekvivalent večnoj smrti. Božanstvo(Otac, Sin i Duh Sveti) su odlučili da je to dovljno za otkup. Akcenat je zapravo na dejstvu onoga što je učinjeno za čoveka i radi njegovog spasenja te njegovom efektu na spasenje. Dejstvo je smrt Sina Božijeg(kao Boga i kao čoveka) a efekat je spasenje od večne smrti. Za to je bilo "dovoljno" da Sin Božiji večno umre kao čovek i da Njegova Božanska moć bude susrendovana na tri dana. To je bilo to što je bilo potrebno. Time je plaćena cena. Ta tri dana suspenzije Božije moći je ekvivalnent "večnoj smrti" nekog drugog za čoveka. Upravo i ti si sam uvideo da se ne može isti aršin primenjivati na čoveka i Boga i ljudsku i Božansku prirodu i to si upravu. E upravo ovde sada konkretno se pokazuje koja je to razlika...Božanska priroda je bilo dovoljno da bude tri dana suspendovana da bi se u večnosti platio otkup. Nije morao Sin Bog da bude odvojen večno od Oca jer nije isti ekvivalnent večna smrt i večno odvajanje Sina od Oca nego je ekvivalent odvojenost tri dana i večna smrt plus večna smrt Sina kao čoveka.
To je ono što dakle možemo zaključiti kroz razumevanje Pisma. To je dovljna žrtva za otkup čoveka. Kako je to suspenzija Božanske moći tri dana dovoljna i ekvivalnet večnoj smrti je pak ono što će se izučavati kroz večnost. Nama je to možda nejasno ali Bog tačno zna zašto je to tako.
Svako dobro brate moj.
Ne slazem se Marko uopste, ti mozes pokusavati ovo da oboris govoreci o nekakvoj "ljudskoj prirodi", ali to je nemoguce.
Iz prostog razloga, sto "ljudska priroda" obuhvata i "licnost coveka".
A Hristos nije bio "podvojena licnost!
Zakon dakle zahteva da kompletan covek kao licnost bude "zauvek mrtav", jer to je kazna!
Hristos je morao dakle umreti "i telom i licnoscu".
Nije telo moglo umreti, a da mu licnost ostane svesna.
Jos je gore sto licnost Bozja ne moze umreti nikada!
A ako licnost Bozja ne umire, onda ste u corsokaku.
Stavise, ako je Hristova licnost bila "podvojena" (ljudska priroda o kojoj govoris), onda vec nije umro Isus (Bog), vec neki drugi covek!
Na kraju, po bibliji, nije moguca ni "privremena smrt" ni "trajna smrt", jel Bog ne moze umreti!
Ako pak govoris o "suspenziji vlasti", kao da je to dovoljno.. onda Hristos nije ni morao umreti, jer je suspenzija vlasti trajala od kad se on rodio na zemlji!
Dakle ne radi se tu o "suspenziji"!
I to nije odgovor.
Vi ste Marko u corsokaku sa svojim tvrdnjama!
Hristos dakle nije imao "podvojenu licnost", u smislu da je njegova "zemaljska licnost" odvojena od nebeske, jer onda ne bi umro Isus , nego neki drugi covek!
Zemaljska priroda je nesto drugo, i ona se tice samo tela, a ne i licnosti. Ogranicenost je samo u sili, i voljnoj podloznosti Ocu dok je bio na zemlji, jer se on "odrekao" sveznanja, sveprisutnosti i sile, postavsi kao i drugi ljudi po prirodi! Zato neke stvari nije znao, jer je bio telom ogranicen, a to ne znaci "drugu licnost"!!!
Sad si gore izvrnuo bibliju, pisuci da smrt "nije trebala biti vecna"?
Pa onda nam nije ni trebala Hristova zrtva, onda bi Adam svakako izasao iz groba jednog dana!
Smrt je "vecna" Marko i odatle nema izlaza, sem ako nas Hristos ne oslobodi!
Znam ja Marko dobro, sta je utelovljenje, i sta je inkarnacija, a to je prenos zivota, odnosno LICNOSTI sa neba u telo coveka! To se uci na faxu.
Zato i nemas izgovora pisuci o nekakvoj "zemaljskoj prirodi" kao da se tu radi o nekoj "odvojenoj licnosti", jel bi onda Isus bio "podvojena licnost", a to niti pravoslavni ni adv. teolozi ne uce! Nije "umrla neka druga licnost" osim Isusove, on licno kaze > "Bejah mrtav i evo sam ziv"!
BOG NE UMIRE, ON MOZE BITI SAMO U ZATVORU (U HADESU) ZAUVEK VECNO!
POSTO JE VECAN I IZNAD VREMENA, ON JE ISTOVREMENO KRALJ NA PRESTOLU, I COVEK NA ZEMLJI, I ZRTVA NA KRSTU, I MRTAV U GROBU, I VENCAN U SILI I VLASTI, I DUH SVEPRISUTAN KOJI ZIVOT DAJE.
Dok je Trojstvo samo pokusaj, da tu njegovu "sveprisutnost" u svim vremenima i svuda objasnimo.
*Jovane brate, isti odgovor kao i Marku.
Ja ne vidim kako ti mozes "suspenziju" na tri dana izjednacavati sa "vecnom smrcu", jer Isusova sila i vlast je suspendovana od pocetka njegovog boravka na zemlji!
Takodje brate, biblija jasno pise da je HRISTOS UMRO, a posto BOG NE MOZE UMRETI, onda ne vidim kako uopste mozes govoriti o njegovoj smrti kao o "suspenziji"!
S druge strane, ako nije umro Isus, vec je bio, "podvojena licnost" (odnosno umrla je njegova ljudska priroda), onda vec nije umro Bog, vec je umro neki drugi covek, i ja onda ne vidim kako je to teoloski odrzivo. S obzirom da fax. uci sasvim drugo o utelovljenju, inkarnaciji, i biblija. (ono sto sam rekao Marku).
Pozdrav, i Bog vam pomogao.