- Učlanjen(a)
- 22.07.2016
- Poruka
- 11.465
dal BOG može UMRIJETI??????
Ono što mnogi ne razumeju jeste da je Bog zaista u Isusu umro radi našeg otkupa. Naravno, oni koji ne veruju da se Bog stvarno žrtvovao za čoveka pre svega ne razumeju zašto je ta smrt bila neophodna. Jer prekršen Božiji zakon traži žrtvu i on je pravedan i dobar. Pošto je čovek prekršio Zakon svakako da mora umreti. Ali ako Bog hoće da spase čoveka od kazne Sam Bog mora preuzeti na sebe krivicu. Šta to znači? Znači jednostavno pretrpeti kaznu koju je čovek morao. Ne može niko drugi da trpi kaznu jer se ovo tiče samo dve strane...Boga i čoveka. Neko od ova dva subjekta mora pretrpeti kaznu. Ako je čoveku oprošteno ne može se kazna prenebregnuti. Zato je u Isusu i Božanstvo umrlo. S tim da ta smrt Božanstva svakako ne može večno trajati i ne može se sagledavati iz perspektive čoveka ili drugih živih bića. Kako je Božanstvo umrlo? Mislim da nije toliko teško razumeti mada je to razumevanje za naše shvatanje ipak nedokučivo u potpunosti i samo je Bogu potpuno razumljivo. Ali ono što možemo razumeti jeste da je Isus Bog bio tri dana van svojih Božanskih aktivnosti. To znači da je bio odvojen od Oca i da je "suspedovana" privremeno njegova Božanska priroda. Isus je jednom prilkom izjavio da On i Otac "uvek" rade tj. učestvuju u održavanju svega postojećeg i stvaraju dalje. U ovom slučaju prvi put u večnosti se dogodilo da lica Božanstva nisu zajedno i Otac i Sin nisu na istom zadatku. Božanska moć Isusova je privremeno "suspedovana" i to je bilo neizmerno teško za Oca i Sina. Sin je privremeno "umro" jer je dobrovljno prihvatio suspenziju svoje Božanske moći i slave. To se nikada do tada nije desilo i to je bila na nebu tragedija nad tragedijama. Otac je ostao sam i tako je Božanstvo umrlo. Tako je Bog prihvatajući ovakvo poniženje platio kaznu za prekršaj čoveka. Neopisive li ljubavi Božije! Neopisive li žrtve! Neopisve li pravednosti. Neka je blagosloveno ime Gospodnje.
Tako dakle oni koji poriču smrt Božanstva poriču i ozbiljnost kazne i ozbiljnost spasenja ali isto tako i ozbiljnost zakona Božijega i time pokazuju da ne razumeju zapravo šta je greh a šta pravda.
Svako dobro.
Poslednja izmena: