IVAN 20,28 – BOG MOJ - KOME je Toma TO reko?

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Koja su to tri Božanska Bića?

Opet on i njegovo adventističko bulažnjenje o "tri božanska bića"???? Ok, idemo ispočetka, vrteći se u krug do besvesti jer je neko očito nesposoban da pomiri Tropersonalnost sa jednimstvom Bića pa onda izmišlja nekakve Svetove, Velikodostojnike, Bića.... A sve sa ciljem da se Sin, koji je u Ocu i Otac u Njemu načini stvorenim, nižim, nekakvim "bogićem" i time pomiri hebrejski materijalizam sa nekakvim Hrišćanstvom bez Hrista, tačnije sa Hristom koji nije Ja Jesam, jer zaboga ako je Hrist Ja Jesam, onda On nikako ne može biti "sluga Jahvin", mudruju ovi kojima je hrpa papira i mastila "Bog", a to onda po njima znači da se proročanstva nisu ispunila i da Mojsijev "zakon" još uvek važi...

Kako ne shvatamo da se sve vrti oko imitatio judaici, zato i histerično "traganje" za nekakvim, inače nepostojećim Q, navodno na hebrejskom, zato i korištenje Talmuda kao izvora, inače od evanđelja mlađeg čitavih 5 do 6 stoleća, zato i kabalističke okultne prakse (računanje datuma, i "proročke godine" su kabalistička praksa), zato i "propisi o ishrani".... alergija na grčki....

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Budimo otvoreni i jasni do kraja. Misliš li da Isus o Bogu nije znao sve ono što ti sada znaš, :) ili misliš da je Isus namjerno prešutio te detalje apostolima?

Kakve ovo veze ima s mojim pitanjem? Šta se praviš "mutav"? Ja sam tebe pitao: Zašto je Isus prešutio o vječnom Bogu ovo što ti znaš i ovdje iznosiš? Nije o Bogu znao ono što ti znaš? Što li? - a vidi što ti odgovaraš. Ako ti nije do korektnog i poštenog razgovora, reci, i prekinut ćemo.

Dakle, po 3017. put izbjegavaš odgovoriti. OK. Idemo dalje.

Kao prvo, ja nisam teolog, i kao drugo koliko si se ti duboko "sunovratio u teološke dubine", najbolje se vidi po tome što svaka dva dana mjenjaš ono što vjeruješ. Tripu si nadpiz..o.

Ti o njima govoriš, nije li red da ih onda i "predstaviš". Osim ako se ne stidiš "svog boga".

Sve ovo ne bih ponavljati. Rekoh u Bibliji je ovo pitanje objašnjeno. Jednostavno je...Bog ne proishodi iz Boga biti se Bog rađa. Bog ne može imati uzročnost u drugom Božanskom Biću. Učenje o Bogu Sinu o kome se govori na ovaj način ne predstavlja Boga u svom Njegovom Božanskom obličju.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Sve ovo ne bih ponavljati. Rekoh u Bibliji je ovo pitanje objašnjeno. Jednostavno je...Bog ne proishodi iz Boga biti se Bog rađa. Bog ne može imati uzročnost u drugom Božanskom Biću. Učenje o Bogu Sinu o kome se govori na ovaj način ne predstavlja Boga u svom Njegovom Božanskom obličju.

OK, moj Bog Isus je "manjkav", "invalidan", ali kakav je tvoj bog saznati nećemo, jer je tebe sram o njemu govoriti. :)

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
OK, moj Bog Isus je "manjkav", "invalidan", ali kakav je tvoj bog saznati nećemo, jer je tebe sram o njemu govoriti. :)

Manjkav? Invalidan? Interesantno... Pitam se samo po čemu je Isus invalidan i manjkav? Što ne lenčari shabatom možda?

Ps. Radije i takav Bog, no alter ego materijalista...

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
OK, moj Bog Isus je "manjkav", "invalidan"

To je tvoja predstava o Bogu na osnovu koje ti gradiš mišljenje.

Ako "Bog Sin" duguje svoje Božanstvo iz Oca..onda On nije istinski Bog. To je suština. Istinski Bog ne prima Božanstvo iz drugog Božanaskog Bića već Ga ima sam po sebi. Bog ne može primiti od bilo koga drugog Božanstvo ili Božnaska svojstva. Po Bibliji jasno znamo šta jeste pravi Bog a samim tim lako znamo šta nije pravi Bog. Po Nikeji Bogom je proglašen neko ko nema Božanstvo sam po sebi.

Biblijski Božanski plural nema ovakve "manjkavosti"...

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ako "Bog Sin" duguje svoje Božanstvo iz Oca..onda On nije istinski Bog. To je suština.

A tko ovo vjeruje? Tko vjeruje da "Sin nešto duguje Ocu"? Čovječe, "lažeš k'o pas".

Istinski Bog ne prima Božanstvo iz drugog Božanaskog Bića već Ga ima sam po sebi. Bog ne može primiti od bilo koga drugog Božanstvo ili Božnaska svojstva. Po Bibliji jasno znamo šta jeste pravi Bog a samim tim lako znamo šta nije pravi Bog. Po Nikeji Bogom je proglašen neko ko nema Božanstvo sam po sebi.

Biblijski Božanski plural nema ovakve "manjkavosti"...

Vidim. :) Tvoj "Božanski plural" nema manjka, on ima viška. Čine ga "Tri Bića", i svako od ta tri Bića, mantraš ti od prije mjesec, je "sam svoj Bog", neovisan u svom Boštvu od druga dva i ničim podređen drugoj dvojici. Dakle, trojica su ti. :) Imaš viška dva Boga, za razliku od moga Boga - Oca, Sina i Duha Svetog, za kojeg također "maloumno mantraš" kako ima manjak.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
A eto, "Jovan alahovac" mu našao manu. :)

Nije on alahovac. Samo je na putu da to postane....

Vidim. :) Tvoj "Božanski plural" nema manjka, on ima viška. Čine ga "Tri Bića", i svako od ta tri Bića, mantraš ti od prije mjesec, je "sam svoj Bog", neovisan u svom Boštvu od druga dva i ničim podređen drugoj dvojici. Dakle, trojica su ti. :) Imaš viška dva Boga, za razliku od moga Boga - Oca, Sina i Duha Svetog, za kojeg također "maloumno mantraš" kako ima manjak.

Hmm.. kako su samo predvidljivi i kako se samo ponavljaju do besvesti.

Božanski plural ne postoji. U pitanju je nepismeni pokušaj da se "pomiri" multipersonalnost, tačnije tropersonalnost Boga sa materijalističkim pogledom na svet. Što je skoro pa identično onome kada muhamedanci, kada im na njihove zlobne prigovore, Hrišćani postave pitanje zašto alah (namerno malim slovom jer to Bog nije) govori (ja bih rekao laprda) u množini (alah u kuranu nikada za sebe ne kaže Ja, uvek je Mi), odgovaraju kako se radi o "majestis pluralis" (inače prvi put u upotrebi u kasnom srednjem veku)...

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Jovan Prezviter je napisao(la):

Ako "Bog Sin" duguje svoje Božanstvo iz Oca..onda On nije istinski Bog. To je suština.

A tko ovo vjeruje? Tko vjeruje da "Sin nešto duguje Ocu"? Čovječe, "lažeš k'o pas".

TI. To je tvoja vera...zar ti teološki obučen nisi čitao Damaskina? Ovo je tvoja vera..a možeš da se vadiš koliko hoćeš..ovo je tvoja vera.

"Jedan je Otac, Otac i bespočetan, odnosno bezuzročan: jer ni od koga nije postao. Jedan je Sin, Sin a ne bespočetan, odnosno nije bezuzročan: jer je od Oca." Isto,34

Sin Bog nema dva svojstva Oca...nema bespočetnost i bezuzročnost. Početak ili svoju prirodu Boga vuče iz Oca i takođe svoju uzročnost postojanja vuče iz Oca.

Evo ti Damaskina. Sin nije bespočetan i nije bezuzročan....Sin Bog dakle ima početak u Ocu i uzrok u Ocu...nama to sam po sebi.

Jel ja lažem ili tako kaže veliki učitelj tebi mile "crkve"?

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Jovan Prezviter je napisao(la):

TI. To je tvoja vera...zar ti teološki obučen nisi čitao Damaskina? Ovo je tvoja vera..a možeš da se vadiš koliko hoćeš..ovo je tvoja vera.

A slažeš se da Bog ne bi trebao da proizilazi iz Boga i da bude rođen...i da ima uzročnost u Bogu. To je ok...ali ti sve to veruješ. To je nauk tebi mile tako "crkve".

Ovo dolje je moja vjera. Evo, pa je opovrgavaj citatima i dokazima iz Biblije.

Vjerujem u jednoga Boga, Oca svemogućega, stvoritelja neba i zemlje, svega vidljivoga i nevidljivoga.

I u jednoga Gospodina Isusa Krista, jedinorođenoga Sina Božjega. Rođenog od Oca prije svih vjekova. Boga od Boga, svjetlo od svjetla, pravoga Boga od pravoga Boga. Rođena, ne stvorena, istobitna s Ocem, po kome je sve stvoreno. Koji je radi nas ljudi i radi našega spasenja sišao s nebesa. I utjelovio se po Duhu Svetom od Marije Djevice: i postao čovjekom. Raspet također za nas: pod Poncijem Pilatom mučen i pokopan. I uskrsnuo treći dan, po Svetom Pismu. I uzašao na nebo: sjedi s desne Ocu. I opet će doći u slavi suditi žive i mrtve, i njegovu kraljevstvu neće biti kraja.

I u Duha Svetoga, Gospodina i životvorca; koji izlazi od Oca i Sina. Koji se s Ocem i Sinom skupa časti i zajedno slavi; koji je govorio po prorocima.

I u jednu svetu katoličku i apostolsku Crkvu. Ispovijedam jedno krštenje za oproštenje grijeha. I iščekujem uskrsnuće mrtvih. I život budućega vijeka. Amen.

P.S. Da ne bude zabune, ne prihvaćam da mi vjeru opovrgavaš citiranjem "duha proroštva".

Kako se zovu ta tvoja "TBB"? Zašto se sramiš navesti imena svojih bogova?

Natrag