Isus VS Pavle

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
ja bih voleo od samozvanih vernikad acujem odgovor na starstuff-ov post iznad, konkretan odgovor a ne pokusavanje skrenuti temu i odgovarati na pitanje sa pitanjem

Voleo bih i ja da dobijem smislen odgovor od nekog vernika ali tesko. Ali vredi napomenuti da su Spedy12, Peko71 i Laodikeja barem probali da daju neke odgovore. Ostali vernici se prave

il_570xN.379058648_njxh.jpg
da ne vide i ne cuju i ne zele da pricaju o ociglednim problemima u novom zavetu.

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
Otac ne sudi, dao je ovlascenje sinu.

Jer Otac ne sudi nikome, nego sav sud dade Sinu

Sin kaze: ne znam o cemu se radi ovde, meni niko nije dao ovlascenje da sudim bilo kome.

A On mu rece: Covece! Ko je mene postavio sudijom ili kmetom nad vama?

Dalje sin kaze da pored toga sto nije dobio ovlascenje, nece suditi nikome, nego ce da spasava.

I ko cuje moje reci i ne veruje, ja mu necu suditi; jer ja ne dodoh da sudim svetu, nego da spasem svet

Hajde probaj opet da objasnis ali da je smisleno to sto pises.

Isus je sudac grešnicima, on je živio u našem tijelu, umro je za nas , poznaje nas bolje nego mi sebe sami
upravo nam i sudi u Svetinji na Svetinjom nebeskog hrama

židovi su imali ljude koji su rješavali kojekakve civilne sporove, Spasitelj se nije mješao u to
njegova glavna zadača je bila da održi Božji zakon 10.zapovijedi i da nigdje ne pogreši
ni mislima ni riječima ni djelima, jer da se to dogodio propala bi njegova misija spašavanja ljudi
njegova zadača je bila Boguslužje, potupna predanost Bogu
morao je ispraviti sve zablude koje su židovski svečenici unijelo u Bogoslužje

I ko čuje moje reči i ne veruje, ja mu neču suditi; jer ja ne dodoh da sudim svetu, nego da spasem svet

istina Isus je došao da spasi grešnike a ne da ih osudi

kada su židovil uhvatili ženu u preljubu doveli su je pred Spasitelja da ga iskušaju
preljub je zahtjevao tada smrtnu kaznu na licu mjesta, Zakon je bio strog i poštivan
a On im reče (znao je dobro što traže):
tko je od vas bez grijeha, neka prvi uzme kamen i baci ga na nju
razišli su se svi, niko je ne osudi,a zavredila je smrt
dakle jasan primjer da se Spasitelj zauzimao za grešnike

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Tvoja odbrana ovih stihova je da Isus i jeste i nije sudija a kada je sudija onda je i porotnik i dzelat i okrivljeni.
Hajde probaj opet.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Otac ne sudi, dao je ovlascenje sinu.

Jer Otac ne sudi nikome, nego sav sud dade Sinu

Tačno, Isusu je data vlast da sudi, ali postoji više faza suda.
Konačni sud će se odigrati na kraju istorije sveta.
Postoji sud koji se danas odigrava na nebu a to je sud u propovedanju, gde se ljudima na zemlji objavljuje Jevanđelje i ljudi donose odluke da li će ga prihvatiti ili odbaciti, i ta njihova odluka se zapisuje u nebeskim knjigama, a izneće se na kraju istorije sveta kada nastupi poslednji sveopšti sud.

Sin kaze: ne znam o cemu se radi ovde, meni niko nije dao ovlascenje da sudim bilo kome.

Da vidimo šta kaže ceo kontekst:
[SUP]
"[/SUP]Reče Mu pak neki iz naroda: Učitelju! Reci bratu mom da podeli sa mnom dostojanje. A On mu reče: Čoveče! Ko je mene postavio sudijom ili kmetom nad vama?A njima reče: Gledajte i čuvajte se od lakomstva; jer niko ne živi onim što je suviše bogat" ( Luka 12. 13 - 15 )

U ovom tekstu se dakle radi o podeli imanja, i Isus ovde kaže da on nije postavljen kao sudija ili kmet da obavlja službu podele zemaljskog nasledstva između ljudi i da se bavi zemaljskim administrativnim poslovima, već da objavljuje vest jevanđelja.

Dalje sin kaze da pored toga sto nije dobio ovlascenje, nece suditi nikome, nego ce da spasava.

I ko cuje moje reci i ne veruje, ja mu necu suditi; jer ja ne dodoh da sudim svetu, nego da spasem svet

Da vidimo ceo tekst:
[SUP]
"[/SUP]
A Isus povika i reče: Ko mene veruje ne veruje mene, nego Onog koji me posla;
I ko vidi mene, vidi Onog koji me posla
Ja dođoh videlo na svet, da nijedan koji me veruje ne ostane u tami
I ko čuje moje reči i ne veruje, ja mu neću suditi; jer ja ne dođoh da sudim svetu, nego da spasem svet.
Koji se odreče mene, i ne prima reči moje, ima sebi sudiju: reč koju ja govorih ona će mu suditi u poslednji dan[SUP].[/SUP]

Jer ja od sebe ne govorih, nego Otac koji me posla On mi dade zapovest šta ću kazati i šta ću govoriti
I znam da je zapovest Njegova život večni. Šta ja dakle govorim onako govorim kao što mi reče Otac" (Jovan 12. 44 - 50 )

Prvenstvena uloga Isusa Hrista njegovim rođenjem u telu nije bila da donese sud nego da se žrvuje za ljudske grehe.
Sud će nastupiti tek na kraju istorije sveta.

U ovom tekstu se upravo pominje sud u propovedanju, gde će onaj koji ne veruje u Hrista i odbacuje vest istine izaći na konačni sud u poslednji dan, i ta reč Božja koja mu je iznesena i njegova odluka da je ne prihvati će biti svedok na sudu.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
@Laodikeja
Ova odbrana je do sada bila najbolja. Krenuo si od hipoteze da ima vise sudova, opstinski, specijalni, apelacioni, ustavni i slicno.
Onda si objasnio da on ne radi u opstinskom ili apelacionom nego u ustavnom. Ali sud je sud ma kako ga zvao.
U jednom trenutku kaze da ga je otac postavio za sudiju u drugom trenutku kaze da ga niko nije postavio za sudiju u trecem kaze da u svakom slucaju nece suditi a Pavle kaze da je otac sudija. Neko nekog ovde laze i samo prebacuju odgovornost sa sebe na druge. Ovo zahteva istragu protiv korupcije u najvisim organima sudstva.

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
@Laodikeja
Ova odbrana je do sada bila najbolja. Krenuo si od hipoteze da ima vise sudova, opstinski, specijalni, apelacioni, ustavni i slicno.
Onda si objasnio da on ne radi u opstinskom ili apelacionom nego u ustavnom. Ali sud je sud ma kako ga zvao.
U jednom trenutku kaze da ga je otac postavio za sudiju u drugom trenutku kaze da ga niko nije postavio za sudiju u trecem kaze da u svakom slucaju nece suditi a Pavle kaze da je otac sudija. Neko nekog ovde laze i samo prebacuju odgovornost sa sebe na druge. Ovo zahteva istragu protiv korupcije u najvisim organima sudstva.

Laodikeja je namazan mnogo :) ocekovao sam da njegov odgovor bude najbolji i najrealniji

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
@Laodikeja

Sud je jedan, ali on ima više istorijskih faza.

Ostalo sam objasnio.

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
ja ne verujem u to da postoji vise sudova ili faza suda, kod mene sud i pravila su veoma jasni ni nema tu mnogo mudrovanja

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
ja ne verujem u to da postoji vise sudova ili faza suda, kod mene sud i pravila su veoma jasni ni nema tu mnogo mudrovanja

Kao prvo, u bibliji jedna od Isusovih uloga je uloga sudije:

"Jer nam se svima valja javiti na sudu Hristovom, da primimo svaki šta je koji u telu činio, ili dobro ili zlo" ( 2 Korinćanima 5. 10 )

U bibliji postoji više faza suda, kao što sam napomenuo - Sud u propovedanju, gde čovek danas odlučuje o svojoj večnoj sudbini, prihvatajući Jevanđeosku istinu ili je pak odbacujući:

"Оче! Прослави име своје! Тада глас дође с неба: И прославио сам и опет ћу прославити.
А кад чу народ који стајаше, говораху: Гром загрми; а други говораху: Анђео му говори.
Исус одговори и рече: Овај глас не би мене ради него народа ради.
Сад је суд овом свету; сад ће бити истеран кнез овог света напоље.
И кад ја будем подигнут од земље, све ћу привући к себи" ( Jovan 12. 28 - 32 )

"Јер је жива реч Божија, и јака, и оштрија од сваког мача оштрог с обе стране, и пролази тја до растављања и душе и духа, и зглавака и мозга, и суди мислима и помислима срца.
И нема твари непознате пред Њиме, него је све голо и откривено пред очима Оног коме говоримо" ( Jevrejima 4. 12 - 13 )

"Човека јеретика по првом и другом саветовању клони се,

Знајући да се такав изопачио, и греши, и сам је себе осудио" ( Titu poslanica 3. 10 - 11 )

Pa će se onda javiti bezakonik, kog će Gospod Isus ubiti duhom usta svojih, i iskoreniti svetlošću dolaska svog.
Kog je dolazak po činjenju sotoninom sa svakom silom, i znacima i lažnim čudesima,
I sa svakom prevarom nepravde među onima koji ginu: jer ljubavi istine ne primiše, da bi se spasli.
I zato će im Bog poslati silu prevare, da veruju laži;
Da prime sud svi koji ne verovaše istini, nego voleše nepravdu" ( 2 Solunjanima 2. 8 - 12 )

Takođe postoji takozvani preadventni ili istražni sud, odnosno sud koji se danas održava i podrazumeva ispitivanje svih pojedinačnih slučajeva i njihovo dokumentovanje u knjizi života ili smrti.
Tako da će se na kraju istorije već sve znati ko je spasen a ko izgubljen za večnost.

"Гледах рогове, и гле, други мали рог израсте међу онијема, а три прва рога ишчупаше се пред њим; и гле, очи као очи човјечије бјеху на том рогу, и уста која говораху велике ствари.

Гледах докле се поставише пријестоли, и старац сједе, на ком бјеше одијело бијело као снијег, и коса на глави као чиста вуна, пријесто му бијаше као пламен огњени, точкови му као огањ разгорио.
Ријека огњена излажаше и тецијаше испред њега, тисућа тисућа служаше му, и десет тисућа по десет тисућа стајаху пред њим; суд сједе, и књиге се отворише" ( Danilo 7. 8 - 10 )

I na kraju postoji sud na kraju istorije sveta ili sveopšti sud:

"А садашња небеса и земља том истом речи задржана су те се чувају за дан страшног суда и погибли безаконих људи" ( 2 Petrova 3. 7 )

"И незнабошци се прогњевише, и дође гњев твој и вријеме мртвима да се суди, и да се да плата слугама твојима, пророцима и светима, и онима који се боје имена твојега, малима и великима, и да се погубе они који земљу погубише" ( Otkrivenje 11. 18 )

Postoje i mnogi drugi tekstovi koji govore o ovome.

Poslednja izmena:
Natrag