Član
- Učlanjen(a)
- 05.11.2010
- Poruka
- 1.246
Nije samo nacin iznosenja drugaciji nego je i ono sto se iznosi drugacije. Isus kaze da se ne ide neznabozcima i tvrdi:
Matej 15:24
Ja sam poslan samo k izgubljenim ovcama doma Izrailjevog
Onda imamo dalje kontradikcije sto se tice odnosa prema porodici:
Pavle Efesima 6:2
Poštuj oca svog i mater: ovo je prva zapovest s obecanjem
Isus Luka 14:26
Ako ko dode k meni, a ne mrzi na svog oca, i na mater, i na ženu, i na decu, i na bracu, i na sestre i na samu dušu svoju, ne može biti moj ucenik.
Govor mrznje prema clanovima porodice cu prokomentarisati na nekej drugoj temi, ovo navodim kao primer jos jedne u nizu kontradikcija.
Prvo što nisi razumeo je da biblija obuhvata period od početka do kraja ovakvog sveta. U tom periodu teče vreme i mnoge stvari se menjaju što bi se reklo sve u svoje vreme. Ja sam za metod razjašnjavanja stih po stih za razliku od onih koji uzimaju pregršt stihova i iz toga izvlače neki prosek gubeći iz vida da tok vremena menja neke stvari da se događeji razvijaju a nikako da tapkaju u mestu. Na primer ovaj stih koji si priložio Matej 15 24. Ja sam poslan samo izgubljenim ovcama doma Izrailjevog.
Na prvi pogled deluje da Isus nema interesovanje osim samo za Izraelov narod a ostali su svi pagani. Istina je da Isus i jeste došao u dom Izraelov i samo je njima bio poslat u njegovoj misiji na zemlji. Prvi razlog zašto je poslat samo Izraelcima je što su samo oni tada očekivali Mesiju. Ne bi imalo smisla da se Isus pojavljuje nekim paganskim religijama kad ti narodi uopšte nisu imali nikakvu podlogu da bi ga prihvatili. Sa druge strane Izraelci su uto vreme očekivali Mesiju imali su proroke koji su ga nagovestili što znači da je podloga za njegov dolazak bila spremna. Dakle Isus je došao samo Izraelcima dok je bio na zemlji i u tom smislu je ovaj stih Matej 15.24. tačan . Ali neće uvek ostati tako evo zašto. Matej 8.11. I to vam kažem da će mnogi od istoka i zapada doći i sešće za trpezu sa Avramom i Isakom i Jakovom u carstvu božijem. Matej 24.14. I propovedće se ovo jevanđelje za svedočanstvo svim narodima i tada će doći kraj.
Vreme protiče i dolazi ono što je govorio Isus da će jevanđelje biti objavljeno i svim drugim narodima kao što se i desilo. Znači ovo nije kontradiktornost nego tačan izveštaj koji govori da je u jednom periodu Isus delovao samo među Izraelcima a nakon toga dolazi period kada se obznanjuje i svim ostalim narodima.
Luka 14.26. nije kontradiktornost. Samo je rečeno šta treba da bude prioritet. Ako se moj Otac ili Majka ili bilo ko drugi protivi mom verovanju koje imam u Hrista mogu da ih pozdravim i kažem da idu od mene jer kroz njih deluje satana kao šta sad deluje i preko tebe.