Isus VS Pavle

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Nije samo nacin iznosenja drugaciji nego je i ono sto se iznosi drugacije. Isus kaze da se ne ide neznabozcima i tvrdi:

Matej 15:24
Ja sam poslan samo k izgubljenim ovcama doma Izrailjevog

Onda imamo dalje kontradikcije sto se tice odnosa prema porodici:

Pavle Efesima 6:2

Poštuj oca svog i mater: ovo je prva zapovest s obecanjem

Isus Luka 14:26

Ako ko dode k meni, a ne mrzi na svog oca, i na mater, i na ženu, i na decu, i na bracu, i na sestre i na samu dušu svoju, ne može biti moj ucenik.

Govor mrznje prema clanovima porodice cu prokomentarisati na nekej drugoj temi, ovo navodim kao primer jos jedne u nizu kontradikcija.

Prvo što nisi razumeo je da biblija obuhvata period od početka do kraja ovakvog sveta. U tom periodu teče vreme i mnoge stvari se menjaju što bi se reklo sve u svoje vreme. Ja sam za metod razjašnjavanja stih po stih za razliku od onih koji uzimaju pregršt stihova i iz toga izvlače neki prosek gubeći iz vida da tok vremena menja neke stvari da se događeji razvijaju a nikako da tapkaju u mestu. Na primer ovaj stih koji si priložio Matej 15 24. Ja sam poslan samo izgubljenim ovcama doma Izrailjevog.
Na prvi pogled deluje da Isus nema interesovanje osim samo za Izraelov narod a ostali su svi pagani. Istina je da Isus i jeste došao u dom Izraelov i samo je njima bio poslat u njegovoj misiji na zemlji. Prvi razlog zašto je poslat samo Izraelcima je što su samo oni tada očekivali Mesiju. Ne bi imalo smisla da se Isus pojavljuje nekim paganskim religijama kad ti narodi uopšte nisu imali nikakvu podlogu da bi ga prihvatili. Sa druge strane Izraelci su uto vreme očekivali Mesiju imali su proroke koji su ga nagovestili što znači da je podloga za njegov dolazak bila spremna. Dakle Isus je došao samo Izraelcima dok je bio na zemlji i u tom smislu je ovaj stih Matej 15.24. tačan . Ali neće uvek ostati tako evo zašto. Matej 8.11. I to vam kažem da će mnogi od istoka i zapada doći i sešće za trpezu sa Avramom i Isakom i Jakovom u carstvu božijem. Matej 24.14. I propovedće se ovo jevanđelje za svedočanstvo svim narodima i tada će doći kraj.
Vreme protiče i dolazi ono što je govorio Isus da će jevanđelje biti objavljeno i svim drugim narodima kao što se i desilo. Znači ovo nije kontradiktornost nego tačan izveštaj koji govori da je u jednom periodu Isus delovao samo među Izraelcima a nakon toga dolazi period kada se obznanjuje i svim ostalim narodima.
Luka 14.26. nije kontradiktornost. Samo je rečeno šta treba da bude prioritet. Ako se moj Otac ili Majka ili bilo ko drugi protivi mom verovanju koje imam u Hrista mogu da ih pozdravim i kažem da idu od mene jer kroz njih deluje satana kao šta sad deluje i preko tebe.

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746

Naravno, objava jevanđelja je u početku skoncentrisana na Jevreje i počela je iz Jerusalima - sedišta tadašnje Hrišćanske crkve, jer oni su ti koji su odbacili Hrista, i Jevanđelje je trebalo da se objavi prvo njima.
Prva Hrišćanska crkva u Jerusalimu je bila Jevrejska,, sastavljena od obraćenih Jevreja koji su prihvatili Isusa kao Mesiju i spasitelja.
Tek kasnije je jevađelje počelo da se objavljuje i neznabošcima, i sam apostol Pavle izjavljuje obraćajući se Jevrejima "KAD VI ODBACUJETE OVU MILOST MI SE OKREĆEMO NEZNABOŠCIMA" od kog vremena je počelo da se objavljuje i njima.

Ovde nema kontradikcije, jer Isus je uvek upućivao na bezuslovnu ljubav.
Ovde se govori o samoodricanju, gde čovek u svom životu treba da postavi duhovne prioritete, odnosno da se odrekne svega što će mu smetati na putu vere i duhovnog uzrastanja.

Ovo je slično jednom drugom tekstu gde Isus kaže:

"Ne mislite da sam ja došao da donesem mir na zemlju; nisam došao da donesem mir nego mač.
Jer sam došao da rastavim čoveka od oca njegovog i kćer od matere njene i snahu od svekrve njene:
I neprijatelji čoveku postaće domašnji njegovi.
Koji ljubi oca ili mater većma nego mene, nije mene dostojan; i koji ljubi sina ili kćer većma nego mene, nije mene dostojan.
I koji ne uzme krst svoj i ne pođe za mnom, nije mene dostojan.
Koji čuva dušu svoju, izgubiće je; a koji izgubi dušu svoju mene radi, naći će je" (Matej 10. 34 - 39 )

Kontekst ovoga je nedvosmislen a poruka je u prioritetima, da li će mo ostati u neverstvu zato što će se i ceo svet okrenuti protiv nas - i naši najbliži, i čak tražiti našu smrt zbog vere, ili će mo poslušati Boga bez obzira kakvo mišljenje o tome imao svet.

Isus dakle ovde ne govori o bukvalnoj mržnji prema bližnjima, već o odricanju od sveta koji stoji nasuprot Bogu.

Ja sam lično slušao iskustva od ljudi koje su roditelji bukvalno fizički zlostavljali zato što su krenuli putem vere u Hrista.

Za razliku od toga Hrišćani bi trebali da budu najbolja deca svojih roditelja, i da pokažu bezuslovnu ljubav i pažnju bez obzira na sve.

Pre bih rekao da je to pokusaj izolacije od porodice i prijatelja i stvaranja kulta licnosti sto je odlika svake sekte.

Prvo što nisi razumeo je da biblija obuhvata period od početka do kraja ovakvog sveta. U tom periodu teče vreme i mnoge stvari se menjaju što bi se reklo sve u svoje vreme. Ja sam za metod razjašnjavanja stih po stih za razliku od onih koji uzimaju pregršt stihova i iz toga izvlače neki prosek gubeći iz vida da tok vremena menja neke stvari da se događeji razvijaju a nikako da tapkaju u mestu. Na primer ovaj stih koji si priložio Matej 15 24. Ja sam poslan samo izgubljenim ovcama doma Izrailjevog.
Na prvi pogled deluje da Isus nema interesovanje osim samo za Izraelov narod a ostali su svi pagani. Istina je da Isus i jeste došao u dom Izraelov i samo je njima bio poslat u njegovoj misiji na zemlji. Prvi razlog zašto je poslat samo Izraelcima je što su samo oni tada očekivali Mesiju. Ne bi imalo smisla da se Isus pojavljuje nekim paganskim religijama kad ti narodi uopšte nisu imali nikakvu podlogu da bi ga prihvatili. Sa druge strane Izraelci su uto vreme očekivali Mesiju imali su proroke koji su ga nagovestili što znači da je podloga za njegov dolazak bila spremna. Dakle Isus je došao samo Izraelcima dok je bio na zemlji i u tom smislu je ovaj stih Matej 15.24. tačan . Ali neće uvek ostati tako evo zašto. Matej 8.11. I to vam kažem da će mnogi od istoka i zapada doći i sešće za trpezu sa Avramom i Isakom i Jakovom u carstvu božijem. Matej 24.14. I propovedće se ovo jevanđelje za svedočanstvo svim narodima i tada će doći kraj.
Vreme protiče i dolazi ono što je govorio Isus da će jevanđelje biti objavljeno i svim drugim narodima kao što se i desilo. Znači ovo nije kontradiktornost nego tačan izveštaj koji govori da je u jednom periodu Isus delovao samo među Izraelcima a nakon toga dolazi period kada se obznanjuje i svim ostalim narodima.
Luka 14.26. nije kontradiktornost. Samo je rečeno šta treba da bude prioritet. Ako se moj Otac ili Majka ili bilo ko drugi protivi mom verovanju koje imam u Hrista mogu da ih pozdravim i kažem da idu od mene jer kroz njih deluje satana kao šta sad deluje i preko tebe.

Naveo si jos jedan primer kontradikcije unutar samog jevandjelja. Ovo je vise za temu koliko su jevandjelja pouzdana.

Evo ga odlican primer gde Pavle prica jedno pa Isus drugo pa se onda Isus sa samim sobom ne slaze.

Ovde Pavle kaze da ce bog suditi

Pavle Jevr. 12:23

K saboru i crkvi prvorodnih koji su napisani na nebesima, i Bogu, sudiji svih, i duhovima savršenih pravednika,

Naravno sa ovim se Isus ne slaze

Isus Jovan 5:22

Jer Otac ne sudi nikome, nego sav sud dade Sinu

Narvno, kao sto obicno biva u bibliji, Isus se ne slaze ni sa samim sobom:

Isus Luka 12:14, Jovan 12:47

A On mu rece: Covece! Ko je mene postavio sudijom ili kmetom nad vama?

I ko cuje moje reci i ne veruje, ja mu necu suditi; jer ja ne dodoh da sudim svetu, nego da spasem svet.

Prosto je neverovatno koliko je novi zavet kotradiktoran sam sebi.

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Naravno da ni ovo nije kontradiktornost . Samo treba sažeti ono što piše i razumeti jer postoji više sudova. Luka 12.14. kaže da Isus nije poslat kao sudija da sudi o nekim prizemnim stvarima koje nije hteo ni Mojsije da rešava nego je predao stotnicima. Sa druge strane Isus jeste sudija jer je sav sud njemu prepušten. A kako je Bog Otac onda sudija. Pa lako.. jer deluje preko Isusa i Svetog Duha. Oni izvršavaju volju koju je odredio Bog Otac i preko njih uspostavlja sud na zemlji.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Naravno da ni ovo nije kontradiktornost . Samo treba sažeti ono što piše i razumeti jer postoji više sudova. Luka 12.14. kaže da Isus nije poslat kao sudija da sudi o nekim prizemnim stvarima koje nije hteo ni Mojsije da rešava nego je predao stotnicima. Sa druge strane Isus jeste sudija jer je sav sud njemu prepušten. A kako je Bog Otac onda sudija. Pa lako.. jer deluje preko Isusa i Svetog Duha. Oni izvršavaju volju koju je odredio Bog Otac i preko njih uspostavlja sud na zemlji.

Otac ne sudi, dao je ovlascenje sinu.

Sin kaze: ne znam o cemu se radi ovde, meni niko nije dao ovlascenje da sudim bilo kome.

Dalje sin kaze da pored toga sto nije dobio ovlascenje, nece suditi nikome, nego ce da spasava.

I ko cuje moje reci i ne veruje, ja mu necu suditi; jer ja ne dodoh da sudim svetu, nego da spasem svet

Hajde probaj opet da objasnis ali da je smisleno to sto pises.

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538

Sin kaze: ne znam o cemu se radi ovde, meni niko nije dao ovlascenje da sudim bilo kome.

Dalje sin kaze da pored toga sto nije dobio ovlascenje, nece suditi nikome, nego ce da spasava.

I ko cuje moje reci i ne veruje, ja mu necu suditi; jer ja ne dodoh da sudim svetu, nego da spasem svet

a sta treba ovde da se objasni? sta treba sad da se tumeci nesto sto jasno pise?

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Cekaj, dobices neko magicno znacenje, skriveno od znacenja reci kojima je napisano. I to od bukvaliste koji misli da je zemlja stvorena za 6 dana. Ali ove Isusove reci ne treba shvatiti bukvalno, nego interpretirajih tako da ne izgledaju kotradiktorno.

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246

Pa reci sam da li je Isus došao na svet da nam sudi ili da nas spase ? Misli se na njegov dolazak na zemlju kada je ubijen za naše grehe. Šta misliš da li je tada došao da nam sudi ili da nas spase ?

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Ne mislim nista o tome zato sto je prica o njemu nekoherentna, istorijiski neutemeljena i kontradiktorna.

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
ja bih voleo od samozvanih vernikad acujem odgovor na starstuff-ov post iznad, konkretan odgovor a ne pokusavanje skrenuti temu i odgovarati na pitanje sa pitanjem

Natrag