Isus VS Pavle

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
govori o Isusovoj propovedi u kojoj on predviđa da će se poslanik zvati Muhamed.

"Na pitanje kako će se zvati Mešiah?", odgovorio sam mu "Zvaće se Muhammed a.s., i biće Arapin", stoji u Bibliji.

a gdje to piše u Bibliji
nemoj biti naivan i vjerovati
radije otovori Bibliju pomoli se i neka ti Jehova da pamet po Sinu svom Isusu da razumiješ knjigu
svakakve laži sam čuo o Bibliji, ali ova tvoje je trenutno *over the top*

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
a gdje to piše u Bibliji
nemoj biti naivan i vjerovati
radije otovori Bibliju pomoli se i neka ti Jehova da pamet po Sinu svom Isusu da razumiješ knjigu
svakakve laži sam čuo o Bibliji, ali ova tvoje je trenutno *over the top*

Jeli dali si ti procitao moj post?naravno da nepise u bilijama koje mi citamo (monuskriptima,codex sinajtikus)ali pise u bibliji koji turski muslimani hoce da poture svetu!!!koju su sami i napisali...to je biblija koja naravno nema veze s istinom,zato sam te i uputio na onu temu da vidis o cemu se radi.

Dali ti je sad jasnije??

Pozdrav od Gere.

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
demant:

kako Pavao nije lično poznavao Isusa
kad mu se ukazao na putu u damask
jel Pavao pitao *tko si ti Gospodine*
a Onaj mu reče *Ja sam Isus kojeg ti progoniš*

rekao sam ti da je Pavao najbolje poznavao pisma, i temelj kršćanstva

Ne Pavle ga nije poznavao niti video za vreme navodnog zivota Isusa. Nije ga ni video kada je imao halucinacaju, pardon "viziju", samo ga je cuo.

Dela 9:3-7

A kad beše na putu i dođe blizu Damaska, ujedanput obasja ga svetlost s neba,

I padnuvši na zemlju ču glas gde mu govori: Savle! Savle! Zašto me goniš?

A on reče: Ko si Ti, Gospode? A Gospod reče: Ja sam Isus, kog ti goniš: teško ti je protivu bodila praćati se.

A on drhćući od straha reče: Gospode! Šta hoćeš da činim? I Gospod mu reče: Ustani i uđi u grad, pa će ti se kazati šta ti treba činiti.

A ljudi koji iđahu s njim stajahu i čuđahu se, jer čujahu glas a ne viđahu nikoga
.

Dakle, Pavle je imao vrlo privatno "iskustvo" u kome je cuo glas u svojoj glavi. Danas, kada se to desi nekom, obicno se ne smatra da je imao vizije.

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
starstuff : bitno je da si ti počeo da proučavaš bibliju. Razgledao sam malo ovo što si naveo i čudim se kako nemate širokogrudosti. Nešta od ovoga i liči na kontradikciju ostalo uopšte i ne liči a ipak si naveo kao kontradikciju. Da bi složio rubikovu kocku sve boje moraju da budu kompaktno složene. Ako se pojavi neka kontradiktornost koja ne može da se objasni ili koja može samo da se ignoriše ili još gore da se izbaci iz biblije to je znak da je nismo dobro razumeli. Smatram da postoji rešenje kako je razumeti u protivnom kontradiktornost je neminovna.

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Ma naravno, uvek treba traziti neko skriveno znacenje i tako doci do onog sto je autor hteo da napise a ne ono sto je napisao.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
harrybonnot: Jer nije valjan argument da neko nesto ne razumije jer nije krsten! To je laz!

U stara vremena je odmah djelovala inkvizicija, vrlo "ubjedljivim", zlocinackim metodama: razapinjanjem, mucenjem, kidanjem dijelova tijela, spaljivanjem zivih osoba...

Inkvizicija postoji i danas ali ona ima suptilnije metode:
- koji niste krsteni nemate udjela u zajednici
- koji ne pripadate crkvi nema vam mjesta u drustvu
- koji ne vjerujete sta mi kazemo ste zalutali, ali cemo vam oprostiti kad vas ispljujemo, jer mi smo puni ljubavi u Hristu a pljujemo vas (i bijemo!) za vase dobro
- vi koji niste muslimani po fetvi nekog reisa vi ste olos i treba vas izolirati, da je vrijeme drugacije mozda i smaknuti
- vi koji niste krsceni a dodjete u Medjugorje gdje se ukazala "Gospa" (ko zna koji se djavo ukazao?) ste djavoli u selu

Pa, ovako, harry:
Ako nisi kršten, naravno da nisi kršćanin, to je bar jasno. (Možeš biti eventualno anonimni kršćanin, ali to je priča za sebe).
Ako nisi kršćanin, kako ćeš razumjeti i živjeti kršćanske istine?
Drugim riječima, ako si musliman, živi kao musliman, onako kako te tvoja vjera uči i pusti kršćane na miru. Nije li to pošteno? Ja nisam otvorila Kuran, niti to hoću, ne zanima me Muhamed, niti me briga što vi mislite o Isusu, niti očekujem bilo kakvo razumjevanje od muslimana. Znam samo da nam je Bog isti, jer drugog nema. Zašto se vama nije objavio kao kršćanina, pojma nemam.
To što se vi, u nedostatku drugih argumenata jako često hvatate toljage inkvizicije i križarskih ratova da udarite, to je toliko uobičajeno da već postaje dosadno.
Sada je 21. stoljeće, a upravo kršćani (uglavnom katolici) su najprogonjeniji baš u muslimanskim zemljama. I što ćemo sad?
Pa, vidiš Katolička crkva (za Pravoslavnu ne znam) unatoć progonima kršćana i dalje nastoji voditi dijalog s predstavnicima islama ne bi se poboljšali odnosi i uspostavio bolji suživot, osobito na područjima gdje žive zajedno pripadnici kršćanske i muslimanske vjeroispovjesti.

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
@Isabeleta

Opet tvoja hipoteza o krstenju. Ja sam krsten a ti tvrdis da ja ne razumem hriscanske "istine". Eto ti rupe u hpotezi.
A sta cemo sa ljudima koji su bili druge veroispovesti, nisu bili krsteni pa su razumeli i prihvatili hriscanske "istine" i tek onda su se krstili. To ti je jos jedna rupa u hipotezi. Pa onda ljudi koji su bili krstreni, bili iskreni vernici decenijama i onda prestali da veruju. Jos jedna rupa.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Isus je učenicima prenosio spasonosnu istinu onakvu kakva ona jeste, upućivao na sebe kao spasitelja sveta, na jasne uslove spasenja od kojih je na prvom mestu vera u njega i poslušnost svim zapovestima koje se ostvaruju u ljubavi prema Bogu i bližnjima.

Za razliku od toga, apostoli - posebno apostol Pavle, su delovali u posthristovskom vremenu, kada su mnogi pristupali crkvi uključujući i neznabošce, i iz tog razloga je i apostol Pavle dobio naziv "apostol neznabožaca" jer je aktivno širio veru u Hrista među neznabošcima.

U to vreme, postojala su različita shvatanja pojedinih istina, uglavnom koja se tiču Isusove prirode, potrebe ispunjavanja obrednih pravila takozvanog obredni zakon, legalizma kao principa spasenja ili samo vera, itd.

Apostol Pavle je imao u viduu ovakva neslaganja u mišljenju, i iz tog razloga su nastale neke poslanice u kojima on objašnjava ove stvari, ko je Isus iz Nazareta, šta je zakon i čemu on služi, , kako se spasavamo, šta su rodovi vere, itd, itd.

Prema tome, nema nikakvih neslaganja između Gospoda Isusa i apostola Pavla, već je način iznošenja istine drugačiji i uslovljen je prilikama u kome su oni živeli i metodama rada na objavi Jevanđelja kao radosne vesti o spasenju.

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Isus je učenicima prenosio spasonosnu istinu onakvu kakva ona jeste, upućivao na sebe kao spasitelja sveta, na jasne uslove spasenja od kojih je na prvom mestu vera u njega i poslušnost svim zapovestima koje se ostvaruju u ljubavi prema Bogu i bližnjima.

Za razliku od toga, apostoli - posebno apostol Pavle, su delovali u posthristovskom vremenu, kada su mnogi pristupali crkvi uključujući i neznabošce, i iz tog razloga je i apostol Pavle dobio naziv "apostol neznabožaca" jer je aktivno širio veru u Hrista među neznabošcima.

U to vreme, postojala su različita shvatanja pojedinih istina, uglavnom koja se tiču Isusove prirode, potrebe ispunjavanja obrednih pravila takozvanog obredni zakon, legalizma kao principa spasenja ili samo vera, itd.

Apostol Pavle je imao u viduu ovakva neslaganja u mišljenju, i iz tog razloga su nastale neke poslanice u kojima on objašnjava ove stvari, ko je Isus iz Nazareta, šta je zakon i čemu on služi, , kako se spasavamo, šta su rodovi vere, itd, itd.

Prema tome, nema nikakvih neslaganja između Gospoda Isusa i apostola Pavla, već je način iznošenja istine drugačiji i uslovljen je prilikama u kome su oni živeli i metodama rada na objavi Jevanđelja kao radosne vesti o spasenju.

Nije samo nacin iznosenja drugaciji nego je i ono sto se iznosi drugacije. Isus kaze da se ne ide neznabozcima i tvrdi:

Matej 15:24
Ja sam poslan samo k izgubljenim ovcama doma Izrailjevog

Onda imamo dalje kontradikcije sto se tice odnosa prema porodici:

Pavle Efesima 6:2

Poštuj oca svog i mater: ovo je prva zapovest s obecanjem

Isus Luka 14:26

Ako ko dode k meni, a ne mrzi na svog oca, i na mater, i na ženu, i na decu, i na bracu, i na sestre i na samu dušu svoju, ne može biti moj ucenik.

Govor mrznje prema clanovima porodice cu prokomentarisati na nekej drugoj temi, ovo navodim kao primer jos jedne u nizu kontradikcija.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nije samo nacin iznosenja drugaciji nego je i ono sto se iznosi drugacije. Isus kaze da se ne ide neznabozcima i tvrdi:

Matej 15:24
Ja sam poslan samo k izgubljenim ovcama doma Izrailjevog

Naravno, objava jevanđelja je u početku skoncentrisana na Jevreje i počela je iz Jerusalima - sedišta tadašnje Hrišćanske crkve, jer oni su ti koji su odbacili Hrista, i Jevanđelje je trebalo da se objavi prvo njima.
Prva Hrišćanska crkva u Jerusalimu je bila Jevrejska,, sastavljena od obraćenih Jevreja koji su prihvatili Isusa kao Mesiju i spasitelja.
Tek kasnije je jevađelje počelo da se objavljuje i neznabošcima, i sam apostol Pavle izjavljuje obraćajući se Jevrejima "KAD VI ODBACUJETE OVU MILOST MI SE OKREĆEMO NEZNABOŠCIMA" od kog vremena je počelo da se objavljuje i njima.

Onda imamo dalje kontradikcije sto se tice odnosa prema porodici:

Pavle Efesima 6:2

Poštuj oca svog i mater: ovo je prva zapovest s obecanjem

Isus Luka 14:26

Ako ko dode k meni, a ne mrzi na svog oca, i na mater, i na ženu, i na decu, i na bracu, i na sestre i na samu dušu svoju, ne može biti moj ucenik.

Govor mrznje prema clanovima porodice cu prokomentarisati na nekej drugoj temi, ovo navodim kao primer jos jedne u nizu kontradikcija.

Ovde nema kontradikcije, jer Isus je uvek upućivao na bezuslovnu ljubav.
Ovde se govori o samoodricanju, gde čovek u svom životu treba da postavi duhovne prioritete, odnosno da se odrekne svega što će mu smetati na putu vere i duhovnog uzrastanja.

Ovo je slično jednom drugom tekstu gde Isus kaže:

"Ne mislite da sam ja došao da donesem mir na zemlju; nisam došao da donesem mir nego mač.
Jer sam došao da rastavim čoveka od oca njegovog i kćer od matere njene i snahu od svekrve njene:
I neprijatelji čoveku postaće domašnji njegovi.
Koji ljubi oca ili mater većma nego mene, nije mene dostojan; i koji ljubi sina ili kćer većma nego mene, nije mene dostojan.
I koji ne uzme krst svoj i ne pođe za mnom, nije mene dostojan.
Koji čuva dušu svoju, izgubiće je; a koji izgubi dušu svoju mene radi, naći će je" (Matej 10. 34 - 39 )

Kontekst ovoga je nedvosmislen a poruka je u prioritetima, da li će mo ostati u neverstvu zato što će se i ceo svet okrenuti protiv nas - i naši najbliži, i čak tražiti našu smrt zbog vere, ili će mo poslušati Boga bez obzira kakvo mišljenje o tome imao svet.

Isus dakle ovde ne govori o bukvalnoj mržnji prema bližnjima, već o odricanju od sveta koji stoji nasuprot Bogu.

Ja sam lično slušao iskustva od ljudi koje su roditelji bukvalno fizički zlostavljali zato što su krenuli putem vere u Hrista.

Za razliku od toga Hrišćani bi trebali da budu najbolja deca svojih roditelja, i da pokažu bezuslovnu ljubav i pažnju bez obzira na sve.

Poslednja izmena:
Natrag