Isus VS Pavle

Član
Učlanjen(a)
24.10.2009
Poruka
434
Nije tema baš bez razloga otvorena.
Iz Dela apostolskih saznajemo da su hristovi sledbenici (koji se ovde nazivaju "baća") a koje je predvodio u Jerusalimu Jakov, smatrali da Pavle greši u svojim propovedima, odstupa od učenja Mojsijevih zakona ( a Hrist nije došao da donese nove nego potvrdi stare zakone) i to pavle priznaje. Dakle, sledi citat:

[TABLE]
[TR]
[TD][SUP]17[/SUP][/TD]
[TD]I kada dođosmo u Jerusalim, primiše nas braća ljubazno.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
blank.gif
[/TD]
[TD][SUP]18[/SUP][/TD]
[TD]A sutradan otide Pavle sa nama Jakovu; i dođoše svi prezviteri.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
blank.gif
[/TD]
[TD][SUP]19[/SUP][/TD]
[TD]I pozdravivši ih ispriča sve po redu šta učini Bog među neznabošcima njegovim služenjem.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
blank.gif
[/TD]
[TD][SUP]20[/SUP][/TD]
[TD]A oni čuvši slavljahu Boga i rekoše mu: Vidiš li brate, koliko je hiljada Judejaca koji poverovaše, i svi su revnitelji Zakona.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
blank.gif
[/TD]
[TD][SUP]21[/SUP][/TD]
[TD]A čuli su o tebi da učiš odstupanju od Mojseja sve Judejce koji su među neznabošcima, govoreći im da ne obrezuju decu svoju, niti da se drže običaja otačkih.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
blank.gif
[/TD]
[TD][SUP]22[/SUP][/TD]
[TD]Šta ćemo, dakle, sada? Svakako će se narod sabrati, jer će čuti da si došao.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
blank.gif
[/TD]
[TD][SUP]23[/SUP][/TD]
[TD]Ovo, dakle, učini što ti kažemo: Imamo četiri čoveka koji su na sebe uzeli zavet;[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
blank.gif
[/TD]
[TD][SUP]24[/SUP][/TD]
[TD]Uzmi njih i očisti se s njima, i potroši na njih da obriju glave svoje, i svi će doznati da ono što su čuli za tebe nije ništa, nego da i sam držiš Zakon i živiš po njemu.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
blank.gif
[/TD]
[TD][SUP]25[/SUP][/TD]
[TD]A za neznabošce koji su poverovali mi napisasmo odlučivši da oni ništa od toga ne drže, osim da se čuvaju od idolskih žrtava, i od krvi, i od udavljenoga, i od bluda.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Rd. 46

[/TD]
[TD]
[/TD]
[TD][SUP]26[/SUP][/TD]
[TD][/TD]
[TD]Tada Pavle uze one ljude, i sutradan očistivši se s njima, uđe u hram, najavljujući kad će se ispuniti dani očišćenja da bi se prinela žrtva za svakoga od njih.[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Nije tema baš bez razloga otvorena.
Iz Dela apostolskih saznajemo da su hristovi sledbenici (koji se ovde nazivaju "baća") a koje je predvodio u Jerusalimu Jakov, smatrali da Pavle greši u svojim propovedima, odstupa od učenja Mojsijevih zakona ( a Hrist nije došao da donese nove nego potvrdi stare zakone) i to pavle priznaje. Dakle, sledi citat:

[TABLE]
[TR]
[TD][SUP]17[/SUP][/TD]
[TD]I kada dođosmo u Jerusalim, primiše nas braća ljubazno.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
blank.gif
[/TD]
[TD][SUP]18[/SUP][/TD]
[TD]A sutradan otide Pavle sa nama Jakovu; i dođoše svi prezviteri.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
blank.gif
[/TD]
[TD][SUP]19[/SUP][/TD]
[TD]I pozdravivši ih ispriča sve po redu šta učini Bog među neznabošcima njegovim služenjem.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
blank.gif
[/TD]
[TD][SUP]20[/SUP][/TD]
[TD]A oni čuvši slavljahu Boga i rekoše mu: Vidiš li brate, koliko je hiljada Judejaca koji poverovaše, i svi su revnitelji Zakona.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
blank.gif
[/TD]
[TD][SUP]21[/SUP][/TD]
[TD]A čuli su o tebi da učiš odstupanju od Mojseja sve Judejce koji su među neznabošcima, govoreći im da ne obrezuju decu svoju, niti da se drže običaja otačkih.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
blank.gif
[/TD]
[TD][SUP]22[/SUP][/TD]
[TD]Šta ćemo, dakle, sada? Svakako će se narod sabrati, jer će čuti da si došao.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
blank.gif
[/TD]
[TD][SUP]23[/SUP][/TD]
[TD]Ovo, dakle, učini što ti kažemo: Imamo četiri čoveka koji su na sebe uzeli zavet;[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
blank.gif
[/TD]
[TD][SUP]24[/SUP][/TD]
[TD]Uzmi njih i očisti se s njima, i potroši na njih da obriju glave svoje, i svi će doznati da ono što su čuli za tebe nije ništa, nego da i sam držiš Zakon i živiš po njemu.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
blank.gif
[/TD]
[TD][SUP]25[/SUP][/TD]
[TD]A za neznabošce koji su poverovali mi napisasmo odlučivši da oni ništa od toga ne drže, osim da se čuvaju od idolskih žrtava, i od krvi, i od udavljenoga, i od bluda.[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Rd. 46

[/TD]
[TD][/TD]
[TD][SUP]26[/SUP][/TD]
[TD][/TD]
[TD]Tada Pavle uze one ljude, i sutradan očistivši se s njima, uđe u hram, najavljujući kad će se ispuniti dani očišćenja da bi se prinela žrtva za svakoga od njih.[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Jedno od pitanja je cije je hriscanstvo starije. Rekao bih sto se dokumenata tice, da je Pavle u prednosti posto su poslanice starije od jevandjelja ali jevandjelja definitivno imaju vise veze sa starim zavetom i Isus se vise drzi toga, a u poslanicama Pavle usput izmislja nova pravila igre, kao ovaj primer sto si naveo. Pavle, kao neko ko je morao da siri pricu medju paganima, morao je da pravi kompromise, otud i prestanak obrezivanja i odredjenog nacina ishrane a kasnije i integracija paganskih obicaja i praznika u njegovu vrstu hriscanstva koja je zbog manje pravila postala najpopularnija. Sam je rekao da je bio svima sve.

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746

Pa nisu oni u bukvalnom sukobu, nego drugacije dozivljavaju rec bozju. Pavle je neke stvari ucio drugacije od Isusa i danasnje hriscanstvo je Pavlova verzija ne Isusova, u tome je poenta. Evo imas temu adventisti, na njoj adventisti uglavnom brane svoju veru veru citirajuci stari zavet i Isusa a pravoslavci i katolici ih napadaju citirajuci uglavnom poslanice odnosno nova pravila igre. Zato sam i otvorio ovu temu, jer u dosta slucaja ima ogromnih razlika i kontradikcija unutar novog zaveta, odnosno u nekim slucajevima, velikih razlika izmedju ucenja Pavla i Isusa.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Netačno ono što Isus naredio apostolima, apostoli su radili. Propovijedali su Jevanđelje svim narodima.

Tako da Pavle nije drugačije doživljavao riječ Božiju od Isusa.

Ali ja znam da vam je trn u oku Pavle, a da vam je Varnavino "Jevanđelje" autentično i dobro.

Tako da nema razlike u njihovom učenju. Zatim suština je ista, a naravno da psotoje razlike u gledištima oko nečega.

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Netačno ono što Isus naredio apostolima, apostoli su radili. Propovijedali su Jevanđelje svim narodima.

Tako da Pavle nije drugačije doživljavao riječ Božiju od Isusa.

Ali ja znam da vam je trn u oku Pavle, a da vam je Varnavino "Jevanđelje" autentično i dobro.

Tako da nema razlike u njihovom učenju. Zatim suština je ista, a naravno da psotoje razlike u gledištima oko nečega.

A ko smo mi i kakvo Varnavino jevandjelje?

Pavle je uradio upravo suprotno od od Isusove naredbe.

Pavle Dela 13:47, Dela 18:6, Dela 28:28, Rimljanima 15:16

Jer nam tako zapovedi Gospod: Postavih te za videlo neznabošcima, da budeš spasenje do samog kraja zemlje

Isus Matej 10:5, Matej 15:24

Ovih dvanaest posla Isus i zapovedi im govoreći: Na put neznabožaca ne idite, i u grad samarjanski ne ulazite.

A On odgovarajući reče: Ja sam poslan samo k izgubljenim ovcama doma Izrailjevog.

Dakle Pavle nije poslusao Isusovo direktno naredjenje.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Pa islam priznaje Varnavino "Jevanđelje"

A stihove koje si dao objasnio sam, neću da ponavljam. Samo se lošim učnicima mora više puta ponavljati.

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Nego da se vratimo mi ozbiljnim stvarima. Od ovoga spasenje zavisi.

Ovo je verovatno NAJVECA kriva nauka u novom zavetu samo jos da utvrdimo ko od njih dvojice laze.

Pavle Galat. 2:16

Pa doznavši da se covek nece opravdati delima zakona, nego samo verom Isusa Hrista, i mi verovasmo Hrista Isusa da se opravdamo verom Hristovom, a ne delima zakona: jer se delima zakona nikakvo telo nece opravdati.

Isus Matej 16:27

Jer ce doci Sin coveciji u slavi Oca svog s andelima svojim, i tada ce se vratiti svakome po delima njegovim.

Ovo je jedna od najvecih kontradikcija u novom zavetu.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
kada već sam nečeš u kraljevstvo nebesko,
jer očigledno to opokazuješ
zašto i drugima braniš, da se spase
zašto i druge ljude navodiš na nevjeru, zaštosiješ sjeme sumnje

zašto od svjetla radiš tamu,
a od tame svjetlo

zašto jednostavan Biblijski nauk oblačiš u nekakav misticizam
sugerirš kako nešto ipak nije istina u Bibliji,
kako netko ipak vjerojatno laže
ni sam nisi siguran u to što pričaš i pišeš

neka te je sram pred Gospodinom, da odvlačiš ljude od istine sijuči sjeme sumnje
amen

Natrag