Isus krist nije uskrsnuo u nedjelju

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Peko71

Nigdje u Bibliji (orginalu) se ne spominje nikakav petak, već Dan Priprave. Naveo sam ti citate iz orginala. A Vi svejedno se pravite blesavi.
Gledate a ne vidite! Zar nije to čudno!?

Nisam znao da imaš uvid u orginalne spise novog zaveta. Ja sam moslio da su orginali davno izgubljeni i da postoje samo prepisi u koje imamo uvid. Gde su ti originali jevanđelja ? Nije dovoljno reći u originalima .... gde su ? Za tvoju informaciju originali ne postoje postoje samo prepisi originala. Kažeš da si naveo original prevod... gde si ga naveo ?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Evo malo sam istrazivao...
Na internetu sam nasao moguce datume raspeca:

26CE => Četvrtak 21 mart
27CE => Sreda 9 april
28CE => Nedelja 28 mart
29CE => Petak 15 april
30CE => Sreda 5 april
31CE => Nedelja 25. mart
32CE => Subota 12 april
33CE => Sreda 1 april
34CE => Ponedeljak 22 mart
35CE => Nedelja 10 april

Cini mi se da ovde najbolje odgovara 27-30 i 33. n.e. jer je tada bila sreda.
Evo i potvrda iz svetog pisma da isus nije razapet u petak:

(Matej 27:62) kaze:''The next day, the one after Preparation Day, the chief priests and the Pharisees went to Pilate.''

Prevod tog stiha bi bio: ''Narednog dana, jedan dan nakon pripreme, prvosvestenici i fariseji otidose Pilatu''.

Ovde se koristi grcka rec ''παρασκευήν'' koja nedvosmisleno znaci ''priprema'' , dakle prevesti ovo sa ''petak'' nije opravdano. ''Priprema'' moze biti priprema za praznik beskvasnih hlebova, jer i taj praznik se nazivao subotama i slavio se 7 dana. Prvi dan je bio sabor, i sedmi dan takodje. Ne mora nuzno biti priprema za sedmicnu subotu.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Zar ne racunaju jevreji vreme od zalaska do zalaska sunca? Kako sad moze da bude dva racunanja? Nesto se tu ne uklapa. Moguce je ono sto je receno u uvodu, da uopste nije bio petak jer u originalu ne pise petak.
A po ovom sto tamo stoji napisano, ispada da je Isus vaskrsao u subotu, nesto pre pocetka nedelje. Znaci ispada da nedelja nema osnove da se slavi. Zanimljivo u svakom slucaju. :dtyste:
Da li je istinito ne znam treba proveriti...

Jevreji racunaju vreme od zalaska do zalaska sunca, ali ovde se ne radi o tome, vec ocinjenici, da ako se jedan dogadjaj desio u pola odredjenog dana, onda se racunao ceo taj dan.

Naprimer, u bibliji se spominje grad koji je veliki tri dana hoda.
Ako se uzme u obzir da neko hoda brze a neko sporije, to znaci da ce neko ovaj dan prepesaciti za dva ipo dana, a neko za puna tri, to nikako ne menja stvari, jer po navedenom principu pomenutog na pocetku to jesu tri dana.

Sledeci primer je Jona koji je proveo tri dana i tri noci u utrobi velike ribe, s time da je on mogao provesti i dva ipo dana, po gornjem principu to su tri dana.

Tvoja izjava da je Isus mozda vaskrsao u Subotu pre osvita Nedelje je zanimljiva, ali ipak to se ne moze racunati kao tri dana, jer morala je osvanuti Nedelja, da bi se i ona racunala kao treci dan.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Pa jel ovo 14 dana razlika, pravoslavnog od katolickog uskrsa?
Isus je slavio Pashu koja se uvek odrzavala 14 nisana,a posto je bila subota to je bio poseban praznika kao dupli sabat.Istog dana su ga uhvatili i ubili i bio u grobu tri dana i tri noci,tako da nema nikakve ,ni teoretske sanse da je uskrsnuo u nedelju.
Pa cak i da jeste ,kakve veze imaju farbanje i tucanje jajima sa njegovim uskrsenjem? NIKAKVE!
Samo su pagani nametnuli otpadnicima svoj praznik.

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
Pa jel ovo 14 dana razlika, pravoslavnog od katolickog uskrsa?
Isus je slavio Pashu koja se uvek odrzavala 14 nisana,a posto je bila subota to je bio poseban praznika kao dupli sabat.Istog dana su ga uhvatili i ubili i bio u grobu tri dana i tri noci,tako da nema nikakve ,ni teoretske sanse da je uskrsnuo u nedelju.
Pa cak i da jeste ,kakve veze imaju farbanje i tucanje jajima sa njegovim uskrsenjem? NIKAKVE!
Samo su pagani nametnuli otpadnicima svoj praznik.

A kakve ima veze stim da vi JS-ci posle obelezavanja poslednje vecerei-pricesca bacate pricest u kontejner?jer ga mislim pricest niste ni okusili?iako biblija govori da nece se spasiti niko ko pricest ne primi......?

Pozdrav od Gere.

Član
Učlanjen(a)
11.03.2013
Poruka
98
Zar ne racunaju jevreji vreme od zalaska do zalaska sunca? Kako sad moze da bude dva racunanja? Nesto se tu ne uklapa. Moguce je ono sto je receno u uvodu, da uopste nije bio petak jer u originalu ne pise petak.
A po ovom sto tamo stoji napisano, ispada da je Isus vaskrsao u subotu, nesto pre pocetka nedelje. Znaci ispada da nedelja nema osnove da se slavi. Zanimljivo u svakom slucaju. :dtyste:
Da li je istinito ne znam treba proveriti...

Divno, da ima ljudi koji vide i povjeruju.

Jer, sve je jasno i čisto kao suza glede Tri dana i Tri noći, i naravno slavnog Uskrsnuća Gospodina Isusa u Subotu (Dan koji je Otac Nebeski blagosovio i posvetio).

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Gerice
opet si pobrkao loncice....
otkuda ti je ta blesava ideja pala na pamet?Ko to baca beskvasne hlebove i crveno vino posle Spomen svecanosti u kontejner?
Redari koji ostaju posle spomen svecanosti mogu s time da rade sta god hoce,ili da pojedu beskvasne hlebove i popiju crveno vino,ili da ga nose kuci,ili da ga daju nekome .To znam iz licnog iskustva.

Sto se tice Vaskrsa i nedelje to nema blage veze sa zivotom.
Jel se seca sta pise u Bibliji,kolko vremena Isus nakon smrti treba da provede u grobu?Ne pise li 3 dana i noci?
E sad,kad je Isus po tebi ubijen.Jel u petak ili u subotu?
Kolko poznajes matematiku?Racunaj na taj dan njegovog ubistva jos 3 dana kolko je trebalo da lezi mrtav,pa ako ne znas pitaj nekog prvaka da ti sabere na taj dan +3 i kaze koji je to dan
Pazi sad i ovo sta kaze Vuk Karadzic u Luki 24:1
A u prvi dan nedeljni dođoše vrlo rano na grob, i donesoše mirise što pripraviše, i neke druge žene s njima.
Iskreno receno za nas Srbe je prvi nedeljni dan ,PONEDELJAK...,e sad dal si ti Srbin ili ne,ja ne znam....,za mene je ponedeljak prvi dan u nedelji kao i za vecinu Srba.

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
kolega kakvi srbi, prije 2000g. i njihovo računanje vremena ?
radni tjedan je počinjao nedeljom i biće tako do kraja svijeta
nedelja je kod nas nasilno uveden sedmi dan, također od RIMOkatoličke crkve
subota - šabat je bila sedmi dan i ostala pa sve i u vječnosti
čitaj Izaiju 66.poglavlje

prouči malo kolega
Dan je najmanja jedinica hebrejskog kalendara. Ustanovljen je na osnovu izvještaja o stvaranju iz Postanka. Na osnovu biblijskog opisa "...bi veče i bi jutro...", hebrejski dan počinje zalaskom Sunca (početak "večeri") i traje do sljedećeg zalaska.

Vodeći se izvještajem o stvaranju, sljedeća jedinica u kalendaru je sedmodnevni tjedan. Imena dana su jednostavno redni broj dana u sedmici. Na hebrejskom ova imena mogu biti skraćena upotrebom numeričke vrijednosti hebrejskih slova, npr. יום א׳ (Dan 1., ili Jom Rišon (Hebrejski: יום ראשון):

Jom Rišon (Yom Rishon (יום ראשון), skr. יום א׳ = "prvi dan" = Nedjelja
Jom Šeni (Yom Sheni) (יום שני), skr. יום ב׳ = "drugi dan" = Ponedjeljak
Jom Šliši (Yom Shlishi) (יום שלישי), skr. יום ג׳ = "treći dan" = Utorak
Jom Revi'i (Yom Reviʻi) (יום רבעי), skr. יום ד׳ = "četvrti dan" = Srijeda
Jom Hamiši (Yom Chamishi) (יום חמישי), skr. יום ה׳ = "peti dan" = Četvrtak
Jom Šiši (Yom Shishi) (יום ששי), skr. יום ו׳ = "šesti dan" = Petak
Jom Šabat (Yom Shabbat) (יום שבת ili češće שבת - Shabbat), skr. יום ש׳ = "Dan Sabata (Dan odmora)" = Subota

Posebno mjesto u tjednom ciklusu je pripadalo Šabatu, koji je, na osnovu izvještaja o Stvaranju, od strane Boga, odvojen od drugih dana Božjim činom posvećenja i blagosivljanja toga dana.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Cuj kolega
to tvoje tumacenje ne pije vodu.
Kod jevreja je postojala samo subota kao 7 dan.
Posto je Isus ubijen SEDMOG dana,i bio mrtav TRI dana ,pitaj nekog prvaka kog dana je Isus vaskrsnuo.
U nedelju nema nikakve sanse,sem u fantazijama.

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
kako je Isus ubijen sedmi dan kada je u četvratk uhvačen u Getsemanu
u petak osuđen na brzinu i pribijen na križ
kako je petak sada kod tebe sedmi dan
pa kao da si pao s kruške

Natrag