- Učlanjen(a)
- 11.02.2009
- Poruka
- 8.070
Sv. Irinej Lionski je napisao, a on nije bio ateista već je mučenički stradao za veru pod rimskim carem Septimijem Severom – Ne hvališite se previše znanjem onoga što je nevidljivo i što se ne da dokazati, nego neka nam najprije rastumačite uzroke ovozemnih stvari, pa ćemo vam onda moći verovati o onome što se ne vidi.
2. Ako li ko misli da šta zna, ne zna još ništa kao što treba znati.
1. Korinćanima, glava 8
Ako sam pravilno razumeo, možda i grešim. Sv Irinej poziva na nauku, na istraživanje i nalaženje uzroka ovozemaljskih, vidljivih stvari. Dok sitovremeno proziva one koji su se hvalisali svojim znanjem, poznavanjem "nevidljivog" sveta, a nisu, najčešće nisu mogli da razjasne uzroke ovezemaljskih pojava i stvari. Što uveliko podseća na one koji navodno znaju šta i kako Bog misli, šta je ispravno po Bogu, a ne vide i negiraju stvari koje su im tu pred očima.
Ne bih da budem bezobrazan, ali to me podseća na neke od sadašnjih primera i pojedine zajednice koje stvarne uzroke ovozemaljskih problema ne vide, a "ponose" se svojim "poznavanjem" onoga nevidljivog.
A ista, tvrdi da nas ka Bogu vodi jelo i pilo. Dok je u stvari kako reče Sv.apostol Pavle:
"A k Bogu nas ne privodi jelo. Niti što gubimo ako ne jedemo; niti što dobivamo ako jedemo. 9 " 1 Korinćanima glava 8
Kako je ovo tema o imenu Božijega Sina, Logosa, Uma, po kome je sve stvoreno i za koga se u istoj poslanici kaže: "
6nama je jedan Bog, Otac, od koga je sve, a mi za njega; i jedan Gospodin, Isus Krist, po kome je sve, i mi po njemu."
Reći ću, onima koji još ne znaju, to je Ime nad svakim imenom:, jer na Ime Isusovo klanja se svako koleno nebesnika, zemnika i podzemnika i :
da se na ime Isusovo prigne svako koljeno nebesnika, zemnika i podzemnika.
11 I svaki će jezik priznati: "Isus Krist jest Gospodin!" Poslanica Filiipljanima 2 11
Poslednja izmena: