Ima li na forumu proroka?

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Ima još takvih, no stvar je u tome da ni oni koje sam ja čitao (mnogo ih je, i upravo su oni razlog zašto se protestantizam kao i sve ljudske umotvorine ne nalazi u nštavilu) ne mogu da shvate da je bez žive riječi tradicije, bez Crkve, Biblija samo i isključivo samo knjiga.

Vrlo lijepu priču si napisao. Tražiti i naći Boga u svim stvarima i događajima, nije li to mudrost života? I vjerovati da nam je svaki trenutak dan da bismo se sve više ukorijenili u ljubavi Božjoj, i to je svetost života na koji smo pozvani.
Svi imamo, manje ili više, iskustvo s Božjom Riječi koja nas je mijenjala, utjecala na važne odluke i bila svijetlo u teškim trenucima. Jasno je da samo Božja Riječ ima tu snagu da mijenja judsko srce. U tom smislu je neprikosnoveni autoritet i ništa joj nije nalik. Naravno da ne govorim u smislu kako to govore protestanti, to mi se čini umišljeno i usiljeno. Ako se ne živi Božja riječ, ne vrijedi mnogo sve ako se zna Sveto Pismo napamet.
Kad sveti Augustin kaže da činimo ono što nas više sjedinjuje s Bogom, ja to shvaćam ovako.
Na svetoj Misi imamo službu riječi, najsvetiji dio mise - Pretvorba, pa sveta Pričest, zahvala, blagoslov...
Može se dogoditi da iziđemo iz crkve s mišlju o Evanđelju koje smo čuli ili ono što je svećenik protumačio, ili jednostavno, s mišlju da smo po sakramentu ispovijedi i svete pričeti sjedinjeni s Isusom.
Ili pak, nešto treće što nam je Duh nadahnuo? Sve je na izgradnju i rast.
S ovim hoću reći koliko mi se ovo puko protestansko inzistiranje na autoritetu Božje riječi čini isforsirano, ali i nedostatno. Ne poznaju drugo.
Kako ti i vi (Slap i Mire) to doživljavate? Pitanje je suvišno, :) jer zapravo već se rekli, ali samo razmišljam zašto mi toliko ne ističemo autoritet. Možda zato što nam je Bog pokazao savršeniji način kako da Ga slavimo.
 
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
asno je da samo Božja Riječ ima tu snagu da mijenja judsko srce. U tom smislu je neprikosnoveni autoritet i ništa joj nije nalik. Naravno da ne govorim u smislu kako to govore protestanti, to mi se čini umišljeno i usiljeno. Ako se ne živi Božja riječ, ne vrijedi mnogo sve ako se zna Sveto Pismo napamet.

Mogao bih se složiti da nije jednog malenog ali . Naime, tko je taj tko određuje živimo li i ne živimo riječ Božiju. I upravo tu leži zamka, stranputica koja nas može odvesti pravo u duhovnu propast. Jer, i oni koji se arogantno hvastaju da "poštivaju" Pisama, tvrde da žive riječ Božiju. Šta više, uvjereni su da im je zadatak druge navjesti da čine kao oni.

S ovim hoću reći koliko mi se ovo puko protestansko inzistiranje na autoritetu Božje riječi čini isforsirano, ali i nedostatno. Ne poznaju drugo.

Nije da ne poznaju drugo, ne žele da poznaju drugo. Boga naime nije moguće ponijeti u džepu i mlatarati "njime"....

Možda zato što nam je Bog pokazao savršeniji način kako da Ga slavimo.

Ne savršeniji, nego jedini ispravni. Sjeti se: "sve što činite, činite na slavu Božiju".

Priča koju sam napisao govori upravo o tome. Vidjeti široku sliku, vidjeti nijanse, boje.

A što oni čine? Odbijaju da vide boje, sebe stavljaju u bijelinu, drugi koji njih ne slijede su tama...... Oslijepili su se, sami su se oslijepili....

I upravo zbog toga, jer oni jesu doista duhovno slijepi, duhove ne mogu razbirati, um im je ztvoren, ograničen. Upravo zbog toga i pokazuju da ne slijede Boga, nego netkoga tko se Bogom prodstavio.

Znam da ti je možda teško da to prihvatiš, ali činjenice to govore.

Da pojasnim, ako li je moguće.

Smatrati da je Boga moguće zatvoriti u ljudskom rukom pisanim tekstovima, smatrati da Ga je moguće usloviti da nam ako sledimo te tekstove mora dati oreol bezgrešnosti, dozvoliti nam da sudimo drugima, darovati nam večnost u blagostanju ića i pića, je primjer, aposlutni primjer duhovnog slijepila.

Slijepila koje vodi u propast.


A to sve znači samo jedno. Duh koji ih vodi nije Duh Božiji. Sotonski je. Prevareni su jer su se dali prevariti od onoga koji citira Pisma.

Zato i stojim iza izjave da je Sola Scriptura i ostale protestantske Sole, sotonska prevara. Niti su one, te sole, posebno Sola Scriptura, put za jedinstvo. Sotonske su. A oni, nesrećnici su svojom voljom dozvolili da budu navedeni da povjeruju lažljivcu, onom koji zaslepljuje.

Znaš li tko je to?

Opajdara, protivnik, neprijatelj, tužitelj, sin pogibli, ubojica od iskona.

Pali seraf čije je ime Samael (bog zaslepljivač), latinski Lucifer - "svjetlonoša", poznatiji kao HA SATAN, kao "ja sam koji nisam"....

Zato i ponavljam da oni mogu koliko god htjeli i želeli tvrditi da vjeruju u Boga, istinu ne govore. Bog njihov nije Bog, nego sotona.
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.249
To nisu "prividne" protivurečnosti već očćigledne. Dovoljno očigledne da se drugačije gledište te iste tradicije naziva jeretičkim. Evo recimo sa pravoslavnog sajta u vezi verovanja RKC da je Jakov brat Hrostv zapravo Jakov Alfejev..evo kako se takvo pogrešno gledište tumači kod pravoslavnih:

"Јаков Праведни, брат Господњи (Мк 6,3), који није био један од Дванаест Апостола. Писац је Саборне Посланице, која је уврштена у канон Библије. Латинска јерес га погрешно идентификује са Јаковом Алфејевим, што вуче корене од грешке Блаженог Јеронима. Јаков брат Господњи је заправо друга особа - један од 70 Христових ученика (Седамдесеторице). " http://www.pravoslavlje.net/index.php?title=Јаков_Праведни

Znači ne da su to prividne protivurečnosti u tradiciji već kao što vidiš nazvene jeres..ne mala protivurečnost jer je potpuno pogrešna ličnost u jednoj tradiciji u odnsou na drugu.

Koja je sada istinitia? Kkao može biti i jedna i druga tačna? Ko onda presuđuje? Tradicija ili Pismo?

Izvini, ali ovo nije suprotna tradicija nego drugacija interpretacija iste! Dakle ne radi se o drugacijem predanju, da oni sad imaju neko drugo a mi trece!

Crkva tumaci predanje i arbitrira u vezi istog, tj. donosi zakljucke. Prema tome, nema tu neke protivrecnosti! Protivrecnost nastaje u tumacenju (interpretaciji) oni to drugacije tumace! A tradicija je ista.

Pismo tu ne moze posluziti da arbitrira i razresi taj problem, buduci da u pismu nema dovoljno informacija koje bi mogle posluziti!

A zasto tamo nema informacija, zato sto pismo ne sluzi da iz njega izvlacimo odgovore na bukvalno sva pitanja! Ipak vi u njemu trazite odgovor na sve, a ono tome nije namenjeno!

Nisi ovim dokazao nikakvu protivrecnost, upravo suprotno! Ako je predanje tacno u jednom delu, i ako si to priznao, onda trebas prihvatiti i ostatak koji kaze da Marija nije imala jos dece, sto ti neces uciniti! A to samo pokazuje da tvoja namera nije postena, vec nepostena!

Nemoj mi pominjati predanje ili ga koristiti polovicno, prihvatajuci samo onaj deo koji ti odgovara, to nije posteno! Moze postojati protivrecnost u tumacenju katolika i nas, ali to ne znaci da je samo predanje protivno sebi ili bibliji!

Dakle nisi nista dokazao, osim ako ne nadjes da je predanje protivno bibliji ili samom sebi! A to nisi nasao!
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.249
Ps. Ovaj me je tvoj post podsetio na jednu anegdotu iz života Crkve koju sam u djetinjstvu čuo od svog župnika. Ilustrujući Božiju Svemoć i dobrotu, moj ti je župnik ispričao anegdotu o čovjeku koji je žarko želio da spozna Boga, no bio je grešan, a grijeh njegov se očitovao u tome da je sudio, ne duhu koji je one koje je grešnijima od sebe smatrao, nego njima samima. Doslovno je ljude djelio na dobre i zle, na grešne i bezgrešne. I u tom svom traženju Boga, ovaj se nesrećnik nađe u samostanu, nadajući se da će tamo pronaći "bezgrešne", slične sebi, no ne nađe ih, te se povuče u osamu i zavapi k Bogu, no činilo se ovom "sudiji", ni Bog mu nije odgovarao. Ni post, ni molitve, ni svakodnevno višečasovno iščitavanje Svetog Pisma, ništa nije pomagalo, Bog se ovom tražitelju javljao nije, nigdje nije bilo odgovora gdje su bezgrešni.

Nesrećnik, iscrpljen potragom, na ivici da odustane, biva napadnut od strane zloga, koji mu se Bogom predstavlja, i poziva ga da se ubije, jer navodno su svi bezgrešni već mrtvi. Nesrećnik prestaje da jede, žudi za smrću. Ne prihvata i ne čuje braću redovnike koji ga (jer nije napustio samostan) pozivaju da ne baca Bogu u lice dar života, no njegovo razočarenje je ogromno u toj mjeri da on ne čuje nikoga. I tada, kada je smrt već bila pred vratima, nesrećni redovnik u pokušaju, tražilac Boga i bezgrešnih, zatraži da poslednji put popije vode, ali nikoga u njegovoj ćeliji bilo nije da ga usliša, nikoga. Do pokala s vodom nije mogao doći od iscrpljenosti (do koje ga je dovjela njegova želja da posluša zloga i umre) i upravo tada se u inače mračnoj ćeliji pojavljuje zrak sunca koji se prelamajući kroz prozorska okna razliva u sve boje spektra. Naš nesrećni tražilac savršenstva, sudija začuje šapat koji mu kao Iliji u davnim danima govori, ustaj i pij. Nesrećnik misli da je smrt već tu, pokušava da načini znak križa, no glas ni na to ne prestaje, postaje uporniji. Nesrećni redovnik, tražitelj savršenstva, poslednjim atomima snage govori "odlazi od mene sotono", na šta čuje odgovor: "Sinko, sotona te je na smrt naveo. Ustaj i pij." Redovnik zbunjen ovim riječima upita: "Tko si ti?" A glas mu odgovori: "Svjetlost svijeta. Ustaj i pij" Nesrećni redovnik, tražitelj savršenstva, sudija, reče: "Ali ja te ne vidim", na šta mu glas odgovara:"Oči sam ti dao, a ti ne vidiš, uši sam ti dao a ti ne čuješ." "Ali, ne mogu" reče nesrećnik. "Možeš", odgovori mu glas. "Ustaj i pij" Nesrećnik se bauljajući, jer na noge nije mogao od iscrpljenosti, dokotrlja do stolića i uze pokal iz koga poče da pije. U tom trenutku otvoriše mu se oči te ugleda igru svetla na zidu i ponovo začu šapat, uporan, ali smiren, koji mu govori:"Gledaj boje". Polako se oporavljajući, nesrećnik hrapavim glasom upita:"Boje sam i ranije mogao da vidim. Ne razumijem." Glas na to nije odgovorio.

Lagano se oporavljajući, nesrećnik se vraćao svakodnevnici, da bi jednog dana, dok je prior samostana služio svetu misu, prilikom podizanja kaleža i presvetog, zrak sunca obasjao kalež, razlivajući se u bezbroj nijansi, a naš nesrećni tražitelj odjednom začuo poznati glas koji mu je rekao samo jedno: "Da." Tražitelju istine i savršenstva, sudiji koji je htio da se ubije, potekoše suze niz lice i on pred zapanjenom braćom redovnicima jakim glasom reče: "Sada vidim, sada vidim!" nakon čega se bacio na zemlju, nastavljajući da govori: "Oprosti mi, oprosti mi".... tada na zapanjenost svih u sred malene kapelice začu se glas:"Oprošteno ti je!"

Šta je poenta ovoga pitat će se mnogi? (Da budem iskren, i ja sam se pitao slušajući kao dječarac od 13 godina).

Poenta je da iako je Bog apsolut, kod Boga ništa nije crno - bijelo, niti je u nijansama sive. Da čak i oni koji Ga traže, ili veruju da Ga traže, ne mogu Ga naći, ako li gledaju u apsolutima, u crno bijelom.

U nijansama je ključ. Dopustimo li da svjetlost bude ono što jeste, nosilac i izvor svih boja, dopustit ćemo Bogu da nas vodi. Ili, kao što se iz gore napisanog može vidjeti, mi možemo imati potpuno zdrave fizičke oči, ali ako je tama u nama, onda ne vidimo, nismo sposobni da vidimo.

Ja sam ovu pricu razumeo na potpuno drugaciji nacin! On je trazeci savrsenstvo (svetlost) u ljudima, propustio da shvati sustinu, tj. da niko nije savrsen po sebi i niko ne poseduje punu svetlost u sebi. Mi kao nesavrseni ljudi zracimo jedino delice Bozanske svetlosti, i to nepotpuno, jer niko nema sve boje..

Zapravo, pravilno sagledavanje je jedino u Isusu Hristu koji je "svetlost sveta". Ta svetlost je u prici obasjala kalez, ukazujuci tako na Hrista, koji je kroz svoju zrtvu obasjao sve ljude, tj. podario im svoju svetlost! I tako ce iskupljeni sjajiti jednaku svetlost kao i njihov Gospod!

Trenutno, mi to jos uvek nismo u stanju!

To je pouka, da niko ne trazi svetlost u drugum ljudima vec u Hristu!

Sad, mozes ti ovo primeniti na protestante. Oni traze Boga, lutaju i kad dodju do crkve, onda pronadju mnogo licemera, pa se razocaraju i upadnu u kandze zloga, koji ih ubedjuje da su "oni jedini sveti" da je crkva "zastranila", a oni su jedini "odabrani" da reformisu crkvu. Na kraju postanu "proroci" "sektasi" i "bezgresni"!

To je prica svih njih, nema ni jednog koji to nije doziveo!

I na kraju sta je uzrok toga? Pa sam djavo koji ih goni, i ako ih Hristos ne obasja kao sto je obasjao coveka u prici i ne izbavi ih iz vlasti tamne, od njih samih, smrti i egoizma (gordosti), nas trud je uzaludan..
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ja sam ovu pricu razumeo na potpuno drugaciji nacin! On je trazeci savrsenstvo (svetlost) u ljudima, propustio da shvati sustinu, tj. da niko nije savrsen po sebi i niko ne poseduje punu svetlost u sebi. Mi kao nesavrseni ljudi zracimo jedino delice Bozanske svetlosti, i to nepotpuno, jer niko nema sve boje..

Zapravo, pravilno sagledavanje je jedino u Isusu Hristu koji je "svetlost sveta". Ta svetlost je u prici obasjala kalez, ukazujuci tako na Hrista, koji je kroz svoju zrtvu obasjao sve ljude, tj. podario im svoju svetlost! I tako ce iskupljeni sjajiti jednaku svetlost kao i njihov Gospod!

Trenutno, mi to jos uvek nismo u stanju!

To je pouka, da niko ne trazi svetlost u drugum ljudima vec u Hristu!

Sad, mozes ti ovo primeniti na protestante. Oni traze Boga, lutaju i kad dodju do crkve, onda pronadju mnogo licemera, pa se razocaraju i upadnu u kandze zloga, koji ih ubedjuje da su "oni jedini sveti" da je crkva "zastranila", a oni su jedini "odabrani" da reformisu crkvu. Na kraju postanu "proroci" "sektasi" i "bezgresni"!

To je prica svih njih, nema ni jednog koji to nije doziveo!

I na kraju sta je uzrok toga? Pa sam djavo koji ih goni, i ako ih Hristos ne obasja kao sto je obasjao coveka u prici i ne izbavi ih iz vlasti tamne, od njih samih, smrti i egoizma (gordosti), nas trud je uzaludan..

Nisi je razumeo na potpuno drugačiji način, O, ne... ispravno si je razumeo.

Ps. Zato Sv. Apostol Pavle (koga pojedini bezumnici Milertiski čak i citiraju) ne prestaje da ponavlja da je Hrist suština....
 
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.394
Izvini, ali ovo nije suprotna tradicija nego drugacija interpretacija iste! Dakle ne radi se o drugacijem predanju, da oni sad imaju neko drugo a mi trece!

Crkva tumaci predanje i arbitrira u vezi istog, tj. donosi zakljucke. Prema tome, nema tu neke protivrecnosti! Protivrecnost nastaje u tumacenju (interpretaciji) oni to drugacije tumace! A tradicija je ista.

Pismo tu ne moze posluziti da arbitrira i razresi taj problem, buduci da u pismu nema dovoljno informacija koje bi mogle posluziti!

A zasto tamo nema informacija, zato sto pismo ne sluzi da iz njega izvlacimo odgovore na bukvalno sva pitanja! Ipak vi u njemu trazite odgovor na sve, a ono tome nije namenjeno!

Nisi ovim dokazao nikakvu protivrecnost, upravo suprotno! Ako je predanje tacno u jednom delu, i ako si to priznao, onda trebas prihvatiti i ostatak koji kaze da Marija nije imala jos dece, sto ti neces uciniti! A to samo pokazuje da tvoja namera nije postena, vec nepostena!

Nemoj mi pominjati predanje ili ga koristiti polovicno, prihvatajuci samo onaj deo koji ti odgovara, to nije posteno! Moze postojati protivrecnost u tumacenju katolika i nas, ali to ne znaci da je samo predanje protivno sebi ili bibliji!

Dakle nisi nista dokazao, osim ako ne nadjes da je predanje protivno bibliji ili samom sebi! A to nisi nasao!
Šta ti kažeš Mire, za Jakova koji je po predanju rođen 1.p.n.e dok je Hristos rođen pre 4 p.n.e?
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.249
Šta ti kažeš Mire, za Jakova koji je po predanju rođen 1.p.n.e dok je Hristos rođen pre 4 p.n.e?

Ne kazem nista jer mi ne znamo koje je godine Hristos tacno rodjen! To su nagadjanja! Jakov je bio mladic, imao je barem 15 godina kad je Hristos rodjen.

Na wikipediji stoji da je datum rodjenja Jakova brata Hristovog - NEPOZNAT!

Sta bi ti sad da nadjes kontradikcije? Ja mogu i u bibliji tako traziti kontradikcije medju evandjeljima. Ali ne pada mi na pamet to da radim! Zalosno je da citas nesto sa predubedjenjem da bi nasao sto zelis! To je silovanje..

Kad god da je on rodjen, rodjen je pre Hrista po predanju! Zato ne moze biti Marijin sin, vec samo Josifov!
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.394
Ne kazem nista jer mi ne znamo koje je godine Hristos tacno rodjen! To su nagadjanja!

Rođen je pre smrti Iroda Velikog a on je umro 4.p.n.e. Negde oko 5-6 p.n.e. Po Bibliji. Svakako pre 4.p.n.e to nam je granična godina po Bibliji.

Jakov je bio mladic, imao je barem 15 godina kad je Hristos rodjen.

Gde takvu informaciju imamo u Pismu? Sam vladika Nikolaj Velimirović navodi staru tradiciju po kojoj je Jakov rođen 1.p.n.e.

A Luka 2,7 i govori da je Isus, Marijin prvenac. Ako uzmemo to u obzir jasno je da ta stara tradicija na koju se poziva Nikolaj Velimirović verovatno Jakova svrstava u mlađeg brata Hristovog.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Kad god da je on rodjen, rodjen je pre Hrista po predanju! Zato ne moze biti Marijin sin, vec samo Josifov!

Problem je što oni predanje ne priznaju. Misle o njemu kao o ljudskoj umotvorini. A Pismo, koje ljudi pisaše, smatraju direktnim, ličnim delom Boga, pa ako u Pismu ne nađu to, onda se to nije ni dogodilo.

Koliko puta moram da ponavljam da imamo posla s bezumljem kakvo samo sotona može izazvati? Koliko? Pogledaj što čine? Što traže i kakvog "Boga" navješćuju.

Ps. Nevezano je za temu, ali pokazuje sa čime se kada raspravljamo s Mileritskim nakotom suočavamo:

"
Kao što je Aristotel objasnio u Etici, ljudsko biće nije sposobno izabrati nešto ako to ne predstavi sebi kao nešto “dobro”. I svi to činimo kad odaberemo zlo umjesto dobra: stvaramo zamjensku stvarnost u kojoj se čini da je zlo dobro. Obično se oporavljamo kad priznamo svoju krivnju, pokajemo se i priznamo da se radilo zlo. Tada se ponovno uspostavlja moralni poredak. Ali ako netko temelji svoj život na nemoralnom činu – recimo da želi biti profesionalni lopov, ili izabire sodomitski “brak” – tada mora izgraditi trajniju racionalizaciju koja može izdržati ponavljane pokušaje vaše savjesti da se umiješa dajući vam do znanja da radite nešto što je inherentno pogrešno. Drugim riječima, svoj poremećaj morate učiniti svojim identitetom. Kao što to danas čine homoseksualci.

Međutim, da bi ova racionalizacija uspjela, ne samo da morate uvjeriti sebe, već morate uvjeriti i sve oko sebe. Svi moraju sudjelovati u vašoj racionalizaciji jer, ako to ne učine, oni su potencijalni izvori prijekora i mogu uzrokovati da se ta krivnja obruši na vas. Dakle, ljudi koji se bave racionalizacijom svog moralnog lošeg ponašanja nisu u “potrazi za istinom”; naprotiv, oni se žestoko bore za zaštitu racionalizacije koja im omogućuje nastavak ponašanja. Zato kleveću svakoga tko im se protivi i koriste sve načine da ih ušutkaju.

George Orwell
je jednom rekao: “Što se više društvo udaljava od istine, više će mrziti one koji je govore.” Svatko tko ima hrabrosti govoriti protiv racionalizacije homoseksualnog ponašanja postaje predmet prikrivanja i uznemiravanja. Lako ti mogu uništiti karijeru. Vidjeli smo i sudske postupke protiv hrabrih ljudi koji su odbili sudjelovati u njihovoj poremećenoj racionalizaciji, bilo to iz vjerskih ili moralnih razloga."

izvori:

https://www.quovadiscroatia.com/sto...-od-istine-vise-ce-mrziti-one-koji-je-govore/

https://www.catholicworldreport.com/2021/09/05/exporting-the-lgbtq-agenda/
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.249
Rođen je pre smrti Iroda Velikog a on je umro 4.p.n.e. Negde oko 5-6 p.n.e. Po Bibliji. Svakako pre 4.p.n.e to nam je granična godina po Bibliji.

Cak mozda i 7. p.n.e. Ali to nema nikakve veze jer mi nemamo podatak kad je Jakov rodjen!

Gde takvu informaciju imamo u Pismu? Sam vladika Nikolaj Velimirović navodi staru tradiciju po kojoj je Jakov rođen 1.p.n.e.

Moze on da navodi sta god hoce, ali dok god crkva ne navodi Jakovljev datum rodjenja, ti nemas nista! Izjave crkvenih otaca analizira crkva i nije nijedan od njih nepogresiv!

A Luka 2,7 i govori da je Isus, Marijin prvenac. Ako uzmemo to u obzir jasno je da ta stara tradicija na koju se poziva Nikolaj Velimirović verovatno Jakova svrstava u mlađeg brata Hristovog.

Ne postoji nijedno predanje gde pise da je Isus imao mladjeg brata! To pronaci neces!

A sto se tice izraza, rekao sam da pisac nema nameru da ukazuje na buduce seksualne odnose supruznika!

Kada govori da je "NE POZNA DOK NE RODI SINA" on je hteo time naglasiti da je Marija bila devica, i da Isus ne nastaje fizickim procesom, tj. odnosom, vec je njegov zivot prebacen sa neba u utrobu Marije!

To je jedini razlog te izjave!
Ukazuje na njenu "cistotu"!

Isto i kada govori da "RODI PRVENCA", nije pisac ukazivao na "buduce seksualne odnose", vec je hteo naglasiti kako je Isus "prvorodjena beba", jer sve sto "prvo otvori matericu" i sto se "prvo rodi" po judejskoj tradiciji je Bogu posveceno! Zato ga odmah posle toga i vode u hram da ga posvete Jahvi i prinesu zrtvu na dar po zakonu!

Zato naglasava da je on "prvenac".

Znaci pogresno tumacis nameru pisca! Ti tvrdis da je on zeleo ukazivati na buduce odnose Josifa i Marije! Ne nije! Jer on se time ne bavi u uopste, a da je zeleo time da se bavi, onda bi u tekstu to i naglasio ovako:

"Ne pozna je dok..".. "a iza toga pozna Josif zenu svoju i ona rodi sina, pa mu nadenu ime Jakov".. Veoma logicno za ocekivati u daljem tekstu, ako je to bila namera pisca! Ali nije!

Gde takvu informaciju imamo u Pismu?

A gde imamo informaciju u Pismu da je Jakov bio Marijin sin???

Nigde!
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top