Ima li na forumu proroka?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Francuska revolucija je idealizirana.

Francuska revolucija je Deklaracija o pravima čoveka i građanina. Tu nema ništa loše, osim za one koji slobode ne bi dali i dozvolili.

Kasnije, su neki u revoluciji zloupotrebili položaj i nametnuli diktaturu. Ali ona nema veze sa Deklaracijom o pravima čoveka i građanina. Suština revolucije je u toj deklaraciji. Sve van toga i u suprotnosit sa time(Robesjpjerova diktatura) ne može da se izjednačava sa Deklaracijom.

Francuska revolucija kada se kaže..nije jedinstvena. Imamo faze revolucije. Prva počinje sa demokratksim vrednositima i slobodama. Kasnije pod pritiskom spoljnog neprijatelja(to ne treba zaboraviti), dolazi do radikalizacije određenih krugova koji vide u diktaturi jedino rešenje. Franucuska je od 1790 godine bila pod stalnim pritiskom Velike Britanije, Rusije, Austrije, i Pruske jer su ove monarhističke države pogrešno procenile da je Francuska revolucija opasnost po krune vladara tih država, zbog republikanskih načela. Francuska razdirana unutrašnjim problemima, pristiskom spolja i veličanstvenom pobedom kod Valmija 1792 je bila podložna jačanju radikalnih republikansko-patriotskih struja. Da bi sprečili unutrašnju izdaju, i očuvali tekvoine revolucije, jakobinci-montanjari na čelu sa Robespjerom su došli do zaključka da situaciju treba radikalizovati. Tako su došavši na vlast u Konventu uveli strožije mere koje su se pretvorile u diktaturu. Postali su opsesivno uplašeni za budućnost republike, te skloni teorijama zavere i tako su uveli diktaturu u julu 1793.

No, kasnije dolazi nova faza revolucije...1794-Termidorijum, pa zatim Direktorijum 1795-1799 i Konzulstvo 1799. Nakon toga dolazi Napoleon. Ima mnogo faza revolucije a najvažnija je ona početna od 1789-1793. Kasnije dolazi do kompromitacije ideja...i to nije ono što je prvobitno zamišljeno. To tako i jeste. Samo zlonameran će sve strpati u isti koš. Ili nepoznaje hronološki sled događaja.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ustav SAD-a: Građanske i verske slobode
Deklaracija o pravima čoveka i građanina: Građanske i verske slobode.

To je za vas divljake, druže Gljotina. Kršćani su imali svoju deklaraciju, skoro dvije tisuće godina stariju.

Šta tu tebi smeta? Šta je tebi tu divljaštvo? Slobode? Pa zar ne treba da postoje?

Meni je divljaštvo zabrana vjere u Boga. Znam, tebi nije, ti mrziš i Krista i Kristovu Crkvu. Zato ti i veličaš ove koji su meni divljaci.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Francuska revolucija je idealizirana.
I sam famozni slogan"Sloboda, jednakost, bratstvo" koji je toliko oduševio, ali bez druge opcije. Druga opcija je bila - ili smrt. Dakle, Ili-ili. Ne, to nije Božja pravda.

Te revolucije ne bi ni bilo da Louis XVI nije bio neodlučan, niti bi se Francuska (ekonomska i vojna velesila Europe tog vremena) našla u ekonosmkim problemima da nije financijski pomagala Američku pobunu protiv Britanije.

A sve je počelo stoljeće i pol ranije u Engleskoj kada su Puritanci "pobijedili" Charlesa I Stewarta.

Želiš još?

Ima.

Spomenuti Charles I Stewart, sin Jamesa Stewarta (da to je onaj koji je "darovao" protestantima tako drag prijevod "Holly Bible", ali i bio krut prema Puritancima, te ih poslao u kolonije) bio je za razliku od svog oca manje krut prema Katolicima, čak se sumnja da je tajno i bio Katolik (supruga mu je bila Katolkinja), imao je problem s finasiranjem, a parlament (koji da bude jasnije tada nije bio sastavljen od strane naroda izabranih poslanika) nije želeo da mu dodeli sredstva.

Da stvar bude još gora, taj isti parlament je za sebe tražio isključivo pravo da obrazuje i vodi brigu o kraljevskoj deci (Deluje li poznato? I te kako je poznato, isto se naime danas dešava na širem nivou, gdje država upravlja načinom odgoja djece svakog od svojih podanika) sa ciljem a ovo je važno, sprečavanja utijecaja majke Katolkinje. Na to nestrpljivi Charles odgovara tako što raspušta parlament, koji opet s svoje strane proglašava kralja izdajnikom i počinje građanski rat.

Građanski rat koji se završava pogubljenjem Charlesa I i uspostavljanjem diktature "okrugloglavih" koji ne samo da katolike progone i tamane po Engleskoj, nego i po Irskoj, ne zaustavljajući se samo na njima, Progone i anglikance, luterane, zabranjuju proslave božića i uskrsa, proglašavaju ples i muziku nemoralnim i uvode krut, "biblijski" moral.

Vođa im je Oliver Cromwell, koji, pazite sad, na rasprave u parlamentu, koje ga sprečavaju u sprovođenju zamisli (odugovlače) raspušta isti i do kraja života vlada Engleskom sam u svojstu Lorda protectora.

Upravo u to vreme javljaju se "veleumni" "teolozi" koji Isusa svode na anđela.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Deset puta sam stavljao tekst

Navedi član iz Deklaracije koja zabranjuje religiju. Hajde Feudalni....toliko kukaš na tu Deklaraciju a sad ni reč nemaš reći protivu. Citiraj jedan od 17 članova Deklaracije koji zabranjje religiju. Ako nađeš ja ću priznati da je i Deklaracija antihrišćanska i da sam pogrešio. Samo ti citiraj.

Natrag