Ima li na forumu proroka?

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Druga je stvar je sto vi ne verujete da je ona na nebu! Pa i Mojsije Enoh, Ilija su sigurno na nebu, pa ne smete da im se obratite.. Zasto? Cak i Hristos razgovara sa njima na gori!

Oni ne veruju da je iko na nebu. Raj koji oni propovedaju je materijalan i prazan. Drugo, ne traže zagovor svetaca, čak ni onih kojima su posednuti (starozavetni proroci, patrijarsi), jer insistiraju na "ličnom" odnosu sa "Bogom" (namerno pod navodnicima, jer nebrojeno puta je dokazano da ono što oni Bogom nazivaju, Bog koji se ljudima objavio nije) do koga navodno dolaze tako što "istražuju" Bibliju.

Što se tiče tvog primera (Preobraženje) tu se nije radilo o tome da je Krist - Hristos (tačnije i ispravnije khristos- meko k koje se izgovaralo kao kh je u pitanju) razgovarao sa Mojsijem i Ilijom, nego o tome da su oni (Mojsije i Ilija) razgovarali s Njime. Radilo se o Objavi Krista - Hristosa kao BOGA. Dakle nije se Isus tu molio Mojsiju i Iliji, nego je Petru, Jakovu i Ivanu - Jovanu data mogućnost da bar na tren vide Boga.

Vi protestanti ste umislili da je Biblija "recept za sve"! Vi u njoj trazite cak i odgovore na naucna pitanja, odgovor na to sta da radis kada ides u wc, izadjes na ulicu, recepte za kolace trazite u njoj, bukvalno!

Nije biblija tako zamisljena!

Nikada Sveto Pismo i nije bilo tako zamišljeno, niti je kao takvo i kanonizovano.

Ono što oni čine je blasfemija nad blasfemijama, takozvana "forenzička" teologija, kojom oni pokušavaju da "spoznaju" Boga.

Znaci, biblija nije prirucnik sa propisima "smes ne smes.." Istina u Starom Zavetu je Bog jevrejima dao takav pravilnik, ali to je zato sto su bili "konji", tj. primitivni narod, koji nije razumevao sustinu, nije znao kako da se postavi u razlicitim situacijama! I opet Bog im nije mogao zakonom obuhvatiti svaki segment zivota! Zato je pisani zakon manjkav! To je "slovo" a mi imamo "duhovni zakon"!

Ćak ni to što postoji u Starom Zavetu ne znači ono što oni misle da znači. Niti je taj "zakon" (svrgnut i nevažeći jer na snazi je Novi, Večni Zavet) zakon u modernom smislu te reči.

Oni koji zaista poznaju kontekst, kulturni i istorijski kontekst blisko istočnih kultura (a hebreji su bliskoistočni narod) će uvek tu subotarsku opsesiju posmatrati onakvom kakva ona zaista jeste, upustvom za uređivanje odnosa vladara i podanika. No, tu se dubina "zakona" ne zaustavlja, jer nigde niti jedan vladar ne uređuje načine na koji će se njegovi podanici hraniti, na koji će se način oblačiti i tome slično. A sve to "zakon" (subotarska opsesija) čini.

Bog koji je navodno dao taj "zakon" niže s ljudskog stanovišta besmislene propise (jedi ovo, ne jedi ovo, ovo čini, ovo ne čini), a to niti jedan jedini svetovni, ljudski vladar u tom području, tom vremenu nije činio.

Dakle, o čemu se tu radi?

Dva su moguća odgovora, samo dva.

Jedan je da su svi ti propisi, besmisleni propisi u stvari ljudska interpolacija, i do takvog odgovora dolaze oni koji ne poznaju širi kontekst, niti im je jasna, shvatljiva izabranost Hebreja - židova. Drugi je da se (a to potvrđuju i tekstovi drugih naroda sa kojima su Hebreji - židovi dolazili u kontakt) je da se radi o ritualnoj purifikaciji.

Koji je od ova dva odgovora - zaključka bliži istini?

Dovoljno je pogledati arheološke dokaze, pri čemu nam najviše pomažu onomastikoni koje su nam ostavili Stari Egipćani, u kojima se govori o "čistoti" (spoljašnoj ali i unutrašnjoj) pripadnika klase odabranih - sveštenika.

Njima je (a vladar ih je, faraon koji je istovremeno za svoje podanike bio i smrtni vladar i bog, postavljao) stupanjem u red odabranih, onih koji su posluživali - bili sluge nekog od bogova (posebno u slučaju "državnih" bogova - Amena (Yahmena - Yamanu), Ra (Roi - Rei), Atona (Adona - Yaatija)) bilo zabranjivano da jedu određene stvari, imali su posebne načine oblačenja.. doslovno je traženo od njih da se razlikuju od ostalih. Ujedno, i kod tih sveštenika postojali su stepeni, nivoi.

Prenesemo li to na Israel, vidimo neverovatnu paralelu. Ceo jedan narod (plemena koja postaju nacija - druga u istoriji, prva nacija su Egipćani) je u stvari šta? Sveštenstvo, pri čemu su Aaronovi potomci (potomci sinova Levijevih) prvosveštenici.

No, da li to znači da smo mi kraljevsko sveštenstvo kako nas sam Bog kroz usta evanđeliste naziva, pozvani da sledimo pravila data samo jednom narodu? Ne.

Dva su razloga za t

Prvi je da je sam Bog ispunio Stari Zavjet (koji je a to ovi "forenzičari" ne vide jer su slepi kod očiju) OBEĆANJE.

Novi je Savez, vječni Savez na snazi, novi je (u stvari jedini i pravi) "Prvosveštenik" po kome pristupamo Bogu.

Ili da budem plastičniji, krug je s Kristom - Hristosom, zatvoren. Sledeći Njega Bogočovjeka, postajemo ono što su Adam i Eva trebali biti, za šta su stvoreni, - "Rod izabrani - kraljevsko sveštenstvo"...

Kralj je u ovom slučaju sam Bog (Kralj Kraljeva) koji je ujedno i PRVOSVEŠTENIK.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Kako da ti navedem stihove, kada u bibliji nije sve zapisano?

Ovo je čak najdirektnije zapisano - Elizabeta, majka najvećega od ljudi Ivana Krstitelja - Isusovu Majku Mariju naziva i časti kao Božju Majku - Bogorodicu.

Trazis mi za slike i brojanice, te za formalno iskazivanje postovanja Mariji dokaze? Pa sta je sa tobom (odnosno vama protestantima)? Sa vama nesto ozbiljno nije u redu!

Odgovor ti je vrlo jednostavan. Kao Judini potomci, potomci onih koji su se objesili jer su izdali Isusa, i oni također najviše mrze upravo ono što je Isus ostavio svojima, kršćanima - svoju Crkvu, svoje Tijelo i Krv (Euharistija - 'Uzmite, ovo je moje tijelo i ovo je moja krv') i svoju Majku Mariju ("Evo ti majke!").

Kao primjer koliko Jude i Judini potomci mrze Kristovo Tijelo i Krv, pročitaj ovo dolje:

Subotarski svetac Martin Luther: „Bolje bi mi bilo da sam bio gostioničar za prostituke i razbojnik, nego li što sam Krista petnaest godina s čitanjem misa tako žrtvovao i hulio.

Subotarski svetac Martin Luther: Ako uspijem ukinuti misu, tada vjerujem da sam potpuno pobijedio Papu. Na misu kao na stijenu oslanja se cijelo papinstvo s njegovim samostanima, biskupijama, kolegijima, oltarima, službama i naucima … Padne li svetogrdni i prokleti običaj održavanja misa, tada se mora sve srušiti.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Pa ti se molis za mene i ja za tebe.

Mire, o čemu mi pričamo? Tu se radi o molitvi za bližnje a ne molitvi upućene bližnjem. Mi se molimo Bogu jedni za druge a ne jedan drigom. To je rrazlika. Zamisli da se ja molim tebi? Ima li smisla moliva upućena čoveku? Ima li u Pismu i jedan stih da se neko molio čoveku a ne Bogu? Ili da se molio nakon smrti čoveku? Tako da to niej isto ni pod razno, Mire moj.

Isto tako i Marija, ako je upitamo da se moli za nas, nece odbiti!

Niko od apostola nije uveo praksu moltve svetima, niti Mariji. Nikakav kontakt ne postoji između mrtvih i živih u Pisu i to je zabranjeno, suprotno pismu:"da se ne nađe u tebe okoji pita mrtve"..ništa nemamo da ih pitamo niti da razgovoramo sa njima a kamoli da im se molimo. Ti znaš to dobro. Nemamo nikakvu praksu takvu ni za Mariju ni dok je živa bila ni kada je umrla.

Zato Mire tražim jednostavne tekstove Pisma za prakse oko Marije ili bilo kog drugog svetog ili blaženog nazvanog.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Mire, o čemu mi pričamo? Tu se radi o molitvi za bližnje a ne molitvi upućene bližnjem. Mi se molimo Bogu jedni za druge a ne jedan drigom. To je rrazlika. Zamisli da se ja molim tebi? Ima li smisla moliva upućena čoveku? Ima li u Pismu i jedan stih da se neko molio čoveku a ne Bogu? Ili da se molio nakon smrti čoveku? Tako da to niej isto ni pod razno, Mire moj.

Zdravo Marijo, milosti puna, Gospodin s tobom, blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje, Isus.
Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas grješnike sada i na času smrti naše. Amen.

I? Što je u gornjoj molitvi protivno Bibliji? Gukni, laprdane.

Zato Mire tražim jednostavne tekstove Pisma za prakse oko Marije ili bilo kog drugog svetog ili blaženog nazvanog.

Svetogrđe je tebi citirati Sveto Pismo, jer sve što ti je do sada dato ti si bacio u "protestantsku kaljužu" i nogama to izgazio.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Samo ti nemoj citirati, molim te. Ponavljaš sve što je Mire rekao, ništa novo. Čekam da Mire nađe stihove koji potvrđuju sadašnju praksu.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Samo ti nemoj citirati, molim te. Ponavljaš sve što je Mire rekao, ništa novo. Čekam da Mire nađe stihove koji potvrđuju sadašnju praksu.

Ja mu sugeriram da ti ne citira Sveto Pismo, jer svetinje treba čuvati od divljaka. Vidi što ti je ćaća - koji se objesio - činio i kako je skrnavio Sveto Pismo:

Subotarski svetac Martin Luther: „Pa niste vi (Židovi) vrijedni toga da izvana pogledate Bibliju, a kamoli da je čitate. Vi samo trebate čitati Bibliju koja stoji svinji ispod repa te žderati i lokati slova koja tu sama ispadaju. To bi bila Biblija za takve proroke koji riječ božanskoga veličanstva (…) tako svinjski ruju i trgaju.“

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Naravno, istina je da ih ne može citirati jer ih nema. Kao ni ti što ne smeš predamnom da citiraš jer znaš da ću ih naći i pokazati da je tekst izvrnut.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Naravno, istina je da ih ne može citirati jer ih nema. Kao ni ti što ne smeš predamnom da citiraš jer znaš da ću ih naći i pokazati da je tekst izvrnut.

Ne razumijem ni grčki, a ni hebrejski, ali se ipak prilično želim uhvatiti u koštac s jednim Grkom i Hebrejem.“ (Govori za stolom, Jena, 1603, Folio 451)

Pogledajte, "divljak" sam prizna da ne zna ni grčki ni hebrejski, ali on će se "uhvatiti u koštac s jednim Grkom i Hebrejem". On, divljak, sebe smatra ravnim Bogu.

A evo i tebi, "Martinov mudžahedinu", točan izvor (Govori za stolom, Jena, 1603, Folio 451), pa brani "ćaću koji ti se objesio".

Natrag