Ima li na forumu proroka?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Pavle citira taj stih iz Psalma 102, no hebrejski izraz Jahve nije preveden u grčkom sa Kirios

Kakve veze ima grcki, na grckom je uvek KIRIOS! Sta fantaziras ti?

Ako je na hebrejskom u tekstu JAHVE, i ako se tekst na njega odnosi, a primenjen je na Isusa, onda se podrazumeva da je Isus JAHVE!

Znaci da je Isus doslovno Bog!

Ovo je teska ignorancija!
Ti ignorises jasne stihove!

Takodje u Zahariji imas "dva Jahvea" - "A JAHVE rece sotoni: JAHVE da te ukori, Sotono, JAHVE da te ukori koji izabra Jerusalim" ---> Juda kaze da Arhandjel Mihael govori za kojeg vi tvrdite da je Isus! Znaci da je Isus JAHVE!

Kod Pavla stoji Kirios kome je u hebrejskom pandam Adonai, Adoni....a ne Jahve.

Na hebrejskom se u psalmu 110 ne radi o ADONAJU vec o JAHVEU, jer o njemu tekst govori! To se iz konteksta lepo vidi!

Dakle, primenjeno na Isusa taj stih znaci da je Isus JAHVE!

Naravno, Pavle govori o Božasnkom pluralu koji je Jahve pre Hristove pojave na zemlji.

Ne izmisljaj! Prvo na svaki moguci nacin pokusavas da negiras da je Isus JAHVE, a onda kazes da se to odnosi na njegov status pre dolaska na zemlju!

Moze li biti ociglednija tvoja manipulacija, i pokusaj da na svaki nacin moguci izbegnes cinjenicu da je Isus Bog?

Ako kralj obuce prosjacko odelo, i ti znas da je on kralj, neces mu se obracati sa "ej prosjaku" nego ces mu se obracati sa "gospodaru moj"!

Isti slucaj je i sa Isusom, kad je obukao telo, Jelisaveta o njemu ne govori kao o "GOSPODARU LJUDSKOM", vec o "GOSPODU" (JAHVI), jer zna ko je on, govorila je naime "nadahnuta Duhom"!

Dakle, kada Jelisaveta kaze: "MAJKA MOGA GOSPODA DODJE K MENI", zapravo misli - MAJKA MOGA BOGA (JAHVEA) DODJE K MENI!

Ti izvrces ocigledno, i tvoja nauka je cist promasaj!

Ali ne prirodom. I zato te to buni. Hristos na zemlji je samo Čovek ali povezaan sa Jahve i Pavle ovo govori u prenesenom smislu..da ono što se odnosi na Jahve iz Psalma 102 je "pripisano" Hristu Čoveku jer je On povezan sa Jahve iz Pslama 102.

Kako god da tumacis prirodu, neces mu se obratiti sa GOSPODARU (sto se primenjuje na ljude), VEC SA BOZE (JAHVE) MOJ! Jer ti znas ko je on!

Ti si izmislio neku nuku koja veze sa pismom nema! Da je on na zemlji samo povezan sa Bozanskim a nije Bog!

Cak i da je tako, on je ista licnost, ista osoba sa neba, i ne mozes mu se obracati sa "PROSJAKU MOJ" nego "GOSPODE (JEHOVA) MOJ"!

I Toma mu se tako obraca, pa to izvrces i ti i Jehovini Svedoci!

Šta čini isto što i vi? Mariologija nije prisutna u Jelisavetinom odnosu prema Mariji. Ona samo izgovara reči na osnovu kojih vi gradite ideologiju na pretpostavljenom značenju tih reči. No, potvrdu Mariologije, je potrebno da potvrdiš apostolskim pisanjem ili starešina crkve u vreme apostola o načinu poštovanja Marije koji vi danas činite. To želim da vidim, gde su ti stihovi?

Kakva "mariologija"? Dovoljna je Jelisaveta, ona Hristovu majku naziva "MAJKOM MOG GOSPODA" i crkva zato nju i zove "MAJKOM BOZJOM"! Takodje je zove "BLAZENOM"!

Ako to nazivas "mariologijom", imas je u bibliji! Pravis se ti lud, a lud nisi, nego neces da prihvatis!

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Nećemo o Isusu-Jahve, nije to tema.

Drugi put o tome.

Za Mariologijiu, nemaš ni jedan citat iz Pisma koji potvrđuje današnje prakse u vezi Marije. To moraš navesti...bilo koji citat od apostola.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Nećemo o Isusu-Jahve, nije to tema.

Drugi put o tome.

Za Mariologijiu, nemaš ni jedan citat iz Pisma koji potvrđuje današnje prakse u vezi Marije. To moraš navesti...bilo koji citat od apostola.

To jeste tema! Jer ako je Isus Bog i Marija je "Majka Bozja"! Sta bi ti vise?

A da jeste Bog, to ne mozes poreci! Naime, ako se kralj obuce u prosjacko odelo neces ga samo zato nazvati "prosjakom" kad znas ko je on! Tako ni Jelisaveta nece Duhom Hrista nazivati "prosjakom" (obicnim covekom) samo zato sto je prikrio svoju slavu!

Kakve "prakse u vezi Marije"? Ako Jelisaveta casti Mariju na nacin kao i mi, nazivajuci je "MAJKOM SVOGA GOSPODA" (a to je tako i drugacije ne moze biti iz razloga koji sam naveo), ni mi ne gresimo kada cinimo to isto! I to je onda nauka biblije a ne nekakva "Mariologija"!

Ti si ignorant, isto kao i Piramida44.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
To jeste tema! Jer ako je Isus Bog i Marija je "Majka Bozja"! Sta bi ti vise?

A da jeste Bog, to ne mozes poreci! Naime, ako se kralj obuce u prosjacko odelo neces ga samo zato nazvati "prosjakom" kad znas ko je on! Tako ni Jelisaveta nece Duhom Hrista nazivati "prosjakom" (obicnim covekom) samo zato sto je prikrio svoju slavu!

Kakve "prakse u vezi Marije"? Ako Jelisaveta casti Mariju na nacin kao i mi, nazivajuci je "MAJKOM SVOGA GOSPODA" (a to je tako i drugacije ne moze biti iz razloga koji sam naveo), ni mi ne gresimo kada cinimo to isto! I to je onda nauka biblije a ne nekakva "Mariologija"!

Mire, hoće tekstove o Mariji gde treba da navedeš vašu praksu kod apostola. Ako je neko ignorant to si ti sada...već 5-ti put te pitam da navedeš i uvek skrećeš temu

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330

Ajde da obrnemo to.. Daj ti meni bilo koji citat iz biblije, bilo koji stih, koji zabranjuje da ne castimo Mariju, i ne nazivamo je "blazenom majkom naseg Gospoda"?

Mire, hoće tekstove o Mariji gde treba da navedeš vašu praksu kod apostola. Ako je neko ignorant to si ti sada...već 5-ti put te pitam da navedeš i uvek skrećeš temu

Ne, nego si ti ignorant i ti skreces temu! Daj ti meni stih koji zabranjuje da castimo Mariju? Ja sam naveo primer Jelisavete koja ju je castila! I Marija sama sebe casti! Sad ti daj stih koji to zabranjuje?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400

Naravno. Tko Mariju ne smatra i ne zove je Majkom Božjom, kako ju je nazvala Elizabeta, taj je antikrist.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ne, nego si ti ignorant i ti skreces temu! Daj ti meni stih koji zabranjuje da castimo Mariju? Ja sam naveo primer Jelisavete koja ju je castila!

Nije je prizivala, nije imala brojanicu, nije joj se molila na slikama..niti jedan apostol. Ja te na to pozivam da daš stih za to. Da ne pričam da nema ni jednog stiha koji je naziva kraljicom neba, ni jedan koji govori da je suspasiteljica..nema ni jednog. Kada bi nar jedan stih mogao navesti.

I Lija je nazvana blaženom i Izrael je nazvan blaženim. Ali šta to znači? Mi vidimo da se niko nije klanjao Liji i Izraelu zbog toga, niko uramio slike Lije i Izraela da im se klanja, niko tamjan nije koristio u klanjanju Liji i Izraleu..niko ih nije nazvao kraem neba..niko nikada a nazvani blaženi. Dakle....čemu to nenavođenje stihova?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Nije je prizivala, nije imala brojanicu, nije joj se molila na slikama..niti jedan apostol. Ja te na to pozivam da daš stih za to

Zasto bih ja odgovarao na ovakve gluposti?

Pa jel ti shvatas koliko je besmisleno zahtevati stih za ovakvo nesto, ako se uzme u obzir da je svakom coveku dozvoljeno da se moli za svog bliznjeg i da posreduje kod Boga za njega?

Pa ti se molis za mene i ja za tebe. I nije mi zabranjeno da trazim od tebe da posredujes kod Boga za mene, i ti me neces odbiti ako to trazim!

Isto tako i Marija, ako je upitamo da se moli za nas, nece odbiti!

Druga je stvar je sto vi ne verujete da je ona na nebu! Pa i Mojsije Enoh, Ilija su sigurno na nebu, pa ne smete da im se obratite.. Zasto? Cak i Hristos razgovara sa njima na gori!

Nije ti Biblija "prirucnik" da ti iz nje trazis uputstva za bukvalno svaki segment zivota i svaku situaciju! Ona je tako osmisljena da pruzi ideju sta covek treba radi u razlicitim situacijama, ali nije dogmatski prirucnik koji razmatra svaku situaciju pojedinacno, niti moze da predvidi sve zivotne situacije!

Pogotovo Novi Zavet ne sadrzi nekakav "pravilnik"! Ako to zelis uzmi Talmud ili nesto slicno pa tamo trazi! Ovde to nema!

Vi protestanti ste umislili da je Biblija "recept za sve"! Vi u njoj trazite cak i odgovore na naucna pitanja, odgovor na to sta da radis kada ides u wc, izadjes na ulicu, recepte za kolace trazite u njoj, bukvalno!

Nije biblija tako zamisljena!

Evo navedi mi ti neki primer iz biblije, neki stih koji zabranjuje drogu, pedofiliju, ili recimo koji navodi tekst da je gledanje televizije lose za duhovno zdravlje? Navedi mi stih u kojem pise kakvu muziku treba slusati itd.?

Znaci, biblija nije prirucnik sa propisima "smes ne smes.." Istina u Starom Zavetu je Bog jevrejima dao takav pravilnik, ali to je zato sto su bili "konji", tj. primitivni narod, koji nije razumevao sustinu, nije znao kako da se postavi u razlicitim situacijama! I opet Bog im nije mogao zakonom obuhvatiti svaki segment zivota! Zato je pisani zakon manjkav! To je "slovo" a mi imamo "duhovni zakon"!

Znaci, ako mi trazis dokaz za slike ili bilo sta drugo, to se ne moze posmatrati uskogrudo kao sto su oni to tada shvatali zakon - "kao zabranu spoljasnjeg cina", jer mi zivimo u savremeno doba! I zakon je "duhovan", trazi se razumevanje sustine!

Biblija te dakle uci kako da sam donosis pravilne duhovne odluke u razlicitim situacijama, a ne da se drzis "zakona ko pijan plota"!

Znaci, s aapekta savremenog shvatanja duhovnosti, pravilo "klanjanja" nije dato da bi se zabranio "fizicki cin", nego duhovni cin "obozavanja umom"! Buduci da mi u savremeno doba shvatamo znacenje te zapovesti i te zabrane (njenu sustinu) dok oni nisu shvatali, mi se mozemo i fizicki pokloniti nekoj osobi u smislu postovanja, ali to ne znaci da smo prestupnici zakona, dok vi "konji" ( jevreji) , to posmatrate fizickim ocima, i vama to samo izgleda kao obozavanje! Jer ste nazalost jos uvek "primitivni"..

Niko dakle Mariju ne obozava kao boginju! I vi ste to sami sebi umislili!

Dakle....čemu to nenavođenje stihova?

Kako da ti navedem stihove, kada u bibliji nije sve zapisano?

Nije ti zakon spoljasnji, fizicki niti je to slovo kojeg ces ti da se drzis "ko pijan plota" , jer zakon je duhovan! Zakon se ne moze ograniciti na svaku situaciju, nije covek robot koji uvek isto radi!

Zakon je odraz Bozjeg karaktera! Zato se od nas trazi da "usvojimo Hristov um", i kada on u nama zivi, nema vise zakona, jer mi prirodno cinimo sve sto je po zakonu!

Odakle ti znas da je pedofilija greh, kad to ni jedan stih ne zabranjuje? Eto, po tebi, to ne pise u bibliji, znaci da je dozvoljeno!

Pa ti ne razumevas sustinu, niti ijedan od vas protestanata ovo shvata!

Trazis mi za slike i brojanice, te za formalno iskazivanje postovanja Mariji dokaze? Pa sta je sa tobom (odnosno vama protestantima)? Sa vama nesto ozbiljno nije u redu!

Natrag