Ima li na forumu proroka?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Smes li Mariju nazvati blazenom? A Hrista svojim Gospodom? Jelisaveta je to cinila a ti?
Naravno. Marija je "blažena" i to znači da je kao i ostali koji su nazvani blaženim tj. akcenat je na delu koje je Gospod učinio za te ljude ili sa tim ljudima a ne na njima samima. Kada kažemo da je Marija "blažena" kako to kaže Pismo to znači da je Bog učinio veliko delo sa njom kao i sa drugim svetima koji su isto nazvani blaženi. Tako da sa tim izrazom nemam problem, jer znam šta je kontekst tog izraza u Bibliji.

"l'Adoni" moj Gospodar..naravno...Hristos je moj Gospodar.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Nije tacno, ovde David ne govori za sebe, vec u duhu govori za Hrista!

Govori za Mešijaha i nazvan je "L'Adoni" što znači moj Gospodar. Ne Jahve. Upravo u tekstu David i pravi razliku između Jahve..reče Jahve(Gospod) kome.."mom Gospodaru"...dakle Jahve reče "L'Adoni"..ne Javeu..već Gospodaru mom. Pravi se razlika između Jahve i Gospodar. Upravo da ne pomešamo Jahvea i Gospodara našeg-Mešijaha.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ako ti Jelisaveta nije dovoljan primer, bilo sta da ti dam nece ti biti dovoljno!

Jelisaveta je nešto rekla a drugo je šta iz toga proizilazi. Mi ne treba da nagađamo šta proizilazi već da vidimo konkretno šta su apostoli, starešine i braća radili po tom pitanju...kakav su odnos prema njoj imali. Šta su napisali..kakav trebamo imati odnos prema njoj. To je ono konkretno.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ni jedan Jevrejin ne bi ljudsko telo oslovio sa Bog...to moraš znati. Jer to je kršenje zakona

Zato su ga i optuzivali da se "gradi jednak Bogu" jer je to doslovno cinio i apostoli su to razumeli! Zato su ga GOSPODOM (KIRIOS) nazivali! Samo ti to ne razumes!

Naravno. Marija je "blažena" i to znači da je kao i ostali koji su nazvani blaženim tj. akcenat je na delu koje je Gospod učinio za te ljude ili sa tim ljudima a ne na njima samima. Kada kažemo da je Marija "blažena" kako to kaže Pismo to znači da je Bog učinio veliko delo sa njom kao i sa drugim svetima koji su isto nazvani blaženi. Tako da sa tim izrazom nemam problem, jer znam šta je kontekst tog izraza u Bibliji.

"l'Adoni" moj Gospodar..naravno...Hristos je moj Gospodar.

Prikrizio si prste iza ledja, znaci da si antihrist!

Govori za Mešijaha i nazvan je "L'Adoni" što znači moj Gospodar. Ne Jahve. Upravo u tekstu David i pravi razliku između Jahve..reče Jahve(Gospod) kome.."mom Gospodaru"...dakle Jahve reče "L'Adoni"..ne Javeu..već Gospodaru mom. Pravi se razlika između Jahve i Gospodar. Upravo da ne pomešamo Jahvea i Gpsodara našeg-Mešijaha.

To nema veze! Ne prave apostoli razliku na drugom mestu kada kazu za Hrista:

"TI SI JEHOVA U POCETKU OSNOVAO ZEMLJU I NEBO.." (namerno sam citirao iz New World Translation).

Dakle, on je Jahve! A ti to porices!

Jelisaveta je nešto rekla a drugo je šta iz toga proizilazi.

Ti hoces da proizlazi sta se tebi svidja.. Zato izvrces!

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Prikrizio si prste iza ledja, znaci da si antihrist!
Ne izmišljaj. Ne pravi sprdnju, molim te...

Zato su ga GOSPODOM (KIRIOS) nazivali! Samo ti ne razumes!

Nazvani su i ljudi takođe "gospodarima"...i to je sasvim normalno. Ljudski, zemaljski uzvišeni su svakako ono o čemu Biblija priča. Samo ti ne shvataš i gledaš očima tradicije na ovo pitanje.

Ti hoces da proizlazi sta ti se svidja.. Zato izvrces!

Ne, nego pravo ti to činiš. Ja se baziram na ono što imamo od apostola. Niko da navede ni jedan jedini citat iz Novog Zaveta gde nalazi potvrde za ono što se praktikuje danas u vezi Marije...niko ni jedan jedini citat. Ja samo hoću da ih poštujemo kao što Pismo govori da treba. Gde su ti tekstovi..gde se kaže treba to i to činiti? Mire?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ne izmišljaj. Ne pravi sprdnju, molim te...
Nije to sprdnja! Ti ne zelis priznati da je on Bog, bojis se to izgovoriti! On ti je GOSPODAR nije za tebe BOG!

Nazvani su i ljudi takođe "gospodarima"...i to je sasvim normalno.

Ne u kontekstu kada se apostoli obracaju Hristu! Sto bi ga kasnije u poslanicama onda nazivali BOGOM ako je samo GOSPODAR?

To sto su pred ljudima koristili izraz KIRIOS nisu smeli drugacije reci, zbog naroda, kamenovali bi i njih i Hrista!

Ali su dobro svi znali i sami fariseji da se on "gradi jednak Bogu"!

Samo ti ne shvataš i gledaš očima tradicije na ovo pitanje

Nikakva tradicija, vec si ti zaveden literaturom muslimana i svedoka!

Niko da navede ni jedan jedini citat iz Novog Zaveta gde nalazi potvrde za ono što se praktikuje danas u vezi Marije.

Naveo ti ja pa porices! Naveo sam ti stih gde apostol HRISTA JAHVOM NAZIVA, pa i to porices!

JHa samo hoću da ih poštujemo kao što Pismo govori da treba. Gde su ti tekstovi..gde se kaže treba to i to činiti? Mire?

Navodim ti sve pa ne citas, jer ne zelis da se udubis.. Sve povrsno posmatras, preleces ne razmisljajuci o onome sto se pise..

Ako je za apostole HRISTOS BOG, onda je to i za Jelisavetu!

Zato kada kaze "Majka MOG GOSPODA" ne misli ona time "Majka MOG GOSPODARA"! Kao sto ti zelis da bude!

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Izraz iz Pisma.."kirios" gospodar..gospod

KIRIOS koji se takodje koristi za izraz JAHVE iz starog zaveta! I apostol kada citira iz SZ, Hrista naziva KRIOS na grckom, a u hebrejskom stoji JAHVE:

"TI SI JAHVE U POCETKU OSNOVAO NEBO I ZEMLJU, ONA CE PROCI A TI OSTAJES I TVOJIH GODINA NECE NESTATI" ----> Ovo je za Hrista receno!

KO JE ONDA HRISTOS APOSTOLIMA?

Konkretno..gde stoji treba Mariji činiti to i to?

Konkretno gde stoji da Isus nije Bog u gornjem citatu!

Ako je apostolu on bio JAHVE, onda je i Jelisaveta nadahnuta Duhom govorila o njemu kao o JAHVE-U!

Time pada u vodu tvoje tumacenje, da KIRIOS ovde znaci GODPODAR!

Znaci kada mi zovemo Mariju -
MAJKOM BOZJOM mi ne gresimo! Kada je zovemo BLAZENOM takodje ne gresimo!

Ali ti gresis u oba slucaja kada ovo izokreces!

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
KIRIOS koji se takodje koristi za izraz JAHVE iz starog zaveta! I apostol kada citira iz SZ, Hrista naziva KRIOS na grckom, a u hebrejskom stoji JAHVE:

"TI SI JAHVE U POCETKU OSNOVAO NEBO I ZEMLJU, ONA CE PROCI A TI OSTAJES I TVOJIH GODINA NECE NESTATI" ----> Ovo je za Hrista receno!

KO JE ONDA HRISTOS APOSTOLIMA?

Konkretno gde stoji da Isus nije Bog u gornjem citatu!

Ako je apostolu on bio JAHVE, onda je i Jelisaveta nadahnuta Duhom govorila o njemu kao o JAHVE-U!

Time pada u vodu tvoje tumacenje, da KIRIOS ovde znaci GODPODAR!

Znaci kada mi zovemo Mariju -
MAJKOM BOZJOM mi ne gresimo! Kada je zovemo BLAZENOM takodje ne gresimo!

Ali ti gresis u oba slucaja kada ovo izokreces!
Kiros se ne koristi za Jahve već za Adoai, Adoni...

Grešite jer se koristi izraz Kirios koji znači-Gospod(ar) , Uzvišeni.

Jahve u grčkom nema prevod ali je Kirios pandam Adonai, Adon, Adoni....nikada Jahve

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Mire, i dalje čekam konkretan tekst...gde su apostoli rekli treba to i to u vezi Marije. Zar ne možeš ni jedan konkretan citat navesti?

Šta nedostaje Bilblijskom poštovanju svetih, u smislu da ih pominjemo u kontekstu onoga što su učinili i šta je Gospod preko njih učinio i ništa više. Zašto je potrebno ići izvan tog Biblijskog poštovanja?

Poslednja izmena:
Natrag