Ima li na forumu proroka?

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Šta znači "veličati" Isusovu majku ili ne veličati? Ako ja imam stav prema njoj kao što su imali apostoli, ukazujući na nju kao na vernog slugu Božijeg, i ništa više od toga, da li ja sad grešim? Trebam li više nešto prema njoj činiti od najjednostavnijeg nazvati je sluškinjom Božijim, kao što i jeste.

Da, službenica Božja , ali i Bogorodica. To je nerazdjeljivo. Sv. Agustin kaže da se Isus u Mariji utjelovio najprije u vjeri, a onda u tijelu. Bila je najvjernija službenica Božja i Isusova učenica.
Da li griješiš što ju ne štuješ? Pa, naravno. :beee:Trebao bi ljubiti Mariju, ali ti ju ne ljubiš jer ju ne poznaš, a k tome još nisi definirao ni svoj odnos s Gospodinom Isusom. Prema tome, ne možeš govoriti iz iskustva.
I nemoj brkati osjećaje i ljubav. Ti imaš snažne osjećaje prema Ellen White. To su osjećaji koje si razvio jer si joj povjerovao dok si čitao njezine nebuloze. Čitao si, razmišljao, oduševio se.., ok. baš me briga, ali ti ne možeš imati iskustvo milosti, iz fikcije ne proizlazi milost, samo iz istine.
Život nas uči da ljubav nije osjećaj, nego obuhvaća mnogo više pojmova:
poznavanje, brigu, poštovanje, odgovornost...

Ja bih voleo baš ti. Niko tebe ne može zameniti :)

Mire je napisao jako lijepi post i ja ga potpisujem. Njemu bih mogla odgovoriti jer me je potaknuo, ali zapravo nema potrebe pisati njemu kad je Marija prisutna u njegovom duhovnom životu, a još manje tebi kad si zatvorio oči pameti i srca. Ja se još uvijek čudim vama protestantima i slobodnjacima kako u svojim glavama stvarate svoju vjeru ili bolje - nevjeru. To nipošto ne može imati dobar ishod, kad-tad završit će u bezvjerju.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
...
Primer iz Biblije, kako se to radi.

Ne možeš doktrinu i veru graditi na osećanjima..već na egzaktnom primeru.
Ono što ti Mire i ostali poštovaoci Marije iznosite jeste zasnovano na osećanjima a ne na apostolskom učenju ili učenju Pisma.

Jelisaveta postuje Mariju, i naziva je "MAJKOM MOG GOSPODA", to je biblija!

Tako isto i mi Mariju nazivamo "Majkom Bozjom" i blazenom kao i ona!

Egzaktan primer imas u bibliji! Samo sto ti to ne zelis priznati jer ti ne odgovara.. Navodis nekakva osecanja i gluposti..

A znaš li koji grčki izraz koristi u Luka 1,43? To je "kirios" koji se koristi za "gospodar", "moćnik", "uzvišen među ljudima".

Ovo je jeres!

Ne mozes ti rec posmatrati van konteksta! Ona pravo znacenje dobija tek unutar konteksta! Tako je u svakom jeziku!

Protestanti su poznati po vadjenju pojedinih reci i analiziranju istih van konteksta! Posmatranjem njenog sireg znacenja i porekla te reci odredjujete znacenje! To nije prava egzegeza! Jer pravilno tumacenje proizlazi iz konteksta u kojem se rec upotrebljava!

U gotovo svakom slucaju KIRIOS primenjena na Hrista u Novom Zavetu oznacava Boga! Retko kad se moze prevesti sa "gospodar" ili "Mocan"! Zapravo za ovo postoje druge reci u grckom jeziku koje se mogu upotrebiti i zato je tvoje tumacenje pogresno!

πλοίαρχος (Pilierhos) je npr. Gospodar u grckom! Zatim αφέντης (afentis), takodje ηγεμόνας.

Pokupio si teologiju od antihrista - Jehovinih Svedoka! Cestitam ti na tome!

Marija, verna sluškinja Jahve. :). Ona je svu slavu dala Jahve, i tako i mi trebamo činiti.

Sad si poceo da koristis i Bozje ime da napravis razliku izmedju Oca i Sina, kao i Jehovini Svedoci sto rade. Tacno se vidi odakle ti je nauka, dakle od bogohulnika i antihrista, jer to sve Jehovini Svedoci koji poricu Hrista kao Boga na zalost rade!

Ne! Marija ovde nije slavila "Jahvu" , vec je proslavljala "Gospoda Mojega - Hrista"! A takodje i Mariju naziva blazenom Majkom Bozjom!

A ti ne smes ni reci kao Jovan za Hrista da je BOG u svom evandjelju! Strah te je! Jer si na zalost primio duha laznoga!

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Da i ja nešto rećem što sam prije dosta godina na svome forumu objavio.

Prvi element, vrlo važan za razvoj marijanskog
kulta je pozdravna forumula kojom joj se obratio anđeo, po Lk 1,28 koja
u grčkom tekstu glasi ovako: "Chaire, kecharitomene, ho Kurios meta
sou". Obično katolici prevode ovu rečenicu: "Zdravo, milosti puna!
Gospodin s tobom! Novi međukonfesionalni prijevod živim riječima
prevodi ovako: "Zdravo Marijo! Gospodin s tobom! Blagoslovljena ti među
ženama".

Može li se možda u ovom terminu "kecharitomene"
(particip prošli glagola "charitoo) vidjeti da je već naznačeno posebno
dostojanstvo Marije? Zapravo grčki izraz jednostavno znači
"zamilovana", "predmet naklonosti" izraz koji je nedvosmisleno
primjenjiv za Mariju, kao i za svaku osobu koja uživa Božju naklonost.
Također ovaj particip se može prevesti i sa: "O milošću obdarena".

U samom hvalospjevu Marijinu nemamo ništa drugo doli hvale Bogu što je
jednu smjernu izraelsku djevojku učinio predmetom svoje naklonosti.
Nedvojbeno Elizabetine riječi ističu dostojanstvo Marije kao majke
Mesije...

Još nešto što sam pronašao

Gospa Nacija

Kakvo je pravo
porijeklo i značaj “Madone”? Možda ćete se iznenaditi!

Svakog dana milioni naroda mole se Mariji, majki Isusovoj, koju poštuju
kao “Majku Božiju” i “Kraljicu Neba”. Svake godine, milioni se okupljaju na
službu u Marinu crkvu koje se protežu svijetom od Irske do Portugalije i
Poljske, iz Bosne do Gilbertala do Meksika i Sri Lanke. Papa Jovan II posvetio
je svoje papinstvo Mariji, i “posvetio svijet” “Svetoj Nevinoj”. Na
katolički Dan Maldosti, on bi spoticao milione mladog naroda: “Nemoj da se
bojite da otvorite vrata vašeg života Mariji!”

U nekoliko skorašnjih godina, Marijini odanici izjavili su
viđanje česte pojave. Sa takvom titulom kao “Majkom Svijeta” “Gospa
Svih Naroda” i “Kraljicom Mira”, njena pojava kaže se da se pojavila u Ameriki,
Australiji, Čile i Japanu. Palestinski Arabi i Afrički Muslimani kažu
da su je vidjeli. U Bombaju, Indiji, stotine hiljada odavaju počast
predpostavljenom Marinom izgledu. To su oni iz Evrope odanici koji su izjavili njenu
važnu poruku, nastojaći da narod mora da govore molitvu i da postanu mnogo
duhovniji, da će Rusija biti preokrenuta i da se vjera svijeta mora
ujediniti da bi bio mir.

Dok je žarište o Mariji globalno čudo koje postiže
važnost, to u stvari ništa nije novo. Rimsko Katoličke vođe u Evropi
posvetili su narod Mariji hiljadu godina. Ipak to je rijetko spomenuto da
vjerski običaj povezan sa obožavanjem Marije bilo je mnogo prije Isusa i
Njegove majke. Iznenađujuće, da malo ko pita zašto ima tako mnogo
odanika vjere i običaja koje Hristos nikad nije učio i Biblija nikad
ne spominje. Nigdje se ne može naći molitva Mariji u Bibliji, i nije
tajstvenost dopuštena njoj u Zapisima. Čudnovato, Mariji se obično
davaju titule koje se u Bibliji i istoriji jasno odnose na nekoga drugog.

Kako je Marija, ponizna Jevrejska djevojka, postigla takve
titule i takvu čast? Šta je iza tog naprednog isticanja “Blagoslovene
Nevine”, i gdje ovo isticanje vodi?

Ranija Šutnja

Čudnovato izgleda, naučni izvori prosto priznaju da
ovaj fokus na Mariju totalno odsutan u ranijoj Crkvi. Katolička
Enciklopedija kaže: “Ova doktrina nije uključena, najmanje
izričito, u ranijoj formi Apostolskog Vjerovanja, tu nema osnove za
podršku iznenađenja ako se mi ne sretnemo sa bilo kojim znakom kulta
Blagoslovene Nevine u prvom Hrišćanskom vijeku” (članak: Odanost
Blagoslovenoj Nevinoj Mari). Mariji nije data titula “Majka Božija” ili
“Kraljica Neba” sve do nekolko vjekova poslije njene smrti. Tu nema spominjanja
u nauki Hrista ili Apostola o poštovanju, obožavanju ili moljenju Mariji, i ne
postoji Biblisko upustvo za izgovaranje rosari. Isus je učio Njegove
sljedbenike da se mole Bogu Ocu (Luka 11:1-2), i moliti se u ime Isusa Hrista
(Jovan 14:13-14). Biblija ne navodi praznike posvećene Mariji, i ne dava
primjer bilo kome da se moli pred kipom Marije. U Bibliji i
ranijoj Crkvi takvo postupanje bilo je zabranjeno kao idolopoklonstvo (vidi 2.
Mojsijeva 20:4-5).

Biblija nikad se ne odnosi na Mariju “Neoskvrnjeno
Začeće”-doktrina da je ona rođena bez grijeha. Niti to uči
“Prisvajanje” doktrina da je Marija tjelesno odnešena u raj. Zapisi čisto
govore “da niko nije otišao na nebo” osim Isusa (Jovan 3:13). U posljednjem
vijeku, prikazivanje i njihovi pomagači unapredili su Mariju kao “Mediatriks
od Svih Mercies” (što ukida Isusa Hrista čistu ulogu koja je odkrivena u
Bibliji), i kao “Kraljica Mira”, u Bibliji se nigdje ne odnosi na nju tako. Kad
se ovo vjerovanje i običaj ne nalaze u Bibliji, odakle je to došlo, i kako
je to postalo povezano sa onim mnogima koji se zovu Hrišćani?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ja se još uvijek čudim vama protestantima i slobodnjacima kako u svojim glavama stvarate svoju vjeru ili bolje - nevjeru. To nipošto ne može imati dobar ishod, kad-tad završit će u bezvjerju.

On je od vere u Hrista kao Boga, skrenuo u poricanje njegove prave prirode! I sve to podstaknut laznim duhovima!

To je neminovan put svih protestanata, da iz jedne jeresi odu u drugu jos vecu.. sotona ih ubedi da "su izabrani" da je jedino njima otkrivena "nova svetlost" koja nikome nije, jer su posebno verni.

Time podstice u njima dve najgore stvari - gordost i sujetu! A to je najveci greh! Nasuprot tome je poniznost, spremnost na pouku, poslusnost.. Kao sto je Hristos i rekao - "blazeni su siromasni duhom, jer je njihovo carstvo nebesko..

Niko od njih, premda to ne misli, ne smatra sebe neznalicom, ili da je "duhovno siromasan", oni su gordi, jer su "primili novo svetlo koje niko nije"..

To je osnovni problem sa njima, sto ih je sotona pogordio i ubedio u njihovu vrednost. A sto je neko rekao - "u punu casu ne moze stati" jer ce se preliti! Tako se i oni ne mogu pouciti, sve dok se ne oslobode gordosti..

Problem je sto taj svoj greh oni i ne vide, kao sto je Hristos rekao "a brvna u svom oku ne primecujes". I cesto ljudi svoje grehe ne primecuju, misle da su dovoljno dobri, jedino sto vide to su tudji propusti.. Tako i Jovan..

Njemu treba pomoc, on je iskren, samo sto nije ni svestan koliko ga je djavo zaveo i uzeo pod svoje..

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Jelisaveta postuje Mariju, i naziva je "MAJKOM MOG GOSPODA", to je biblija!

Šta proizilazi iz toga? Šta Bibliaj kaže da treba raditi po tom pitanju? Imamo li primer iz Biblije šta su radili apostoli povodm toga kada je Marija u pitanju?

Trebaš navesti konkretan primer da su apostoli radii sve ovo što vi sada radite u vezi Marije i da su napisali da to tako treba. Imaš li primer? Samo molim te, nemoj ono..ja osećam da tako treba, to treba jer su apostioli rekli da je ona majka Gospodara mog...nego šta su rekli konkretno. Samo stihovi

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ovo je jeres!

Ne mozes ti rec posmatrati van konteksta! Ona pravo znacenje dobija tek unutar konteksta! Tako je u svakom jeziku!

Kontekst je u Psalmu 110. Upravo u tom kontkekstu..izraz "kirios" znači gospodar, moćnik, uzvišeni...kada su ljudi u pitanju.

U gotovo svakom slucaju KIRIOS primenjena na Hrista u Novom Zavetu oznacava Boga!

Uvek za čoveka....uvek. Ni jedan Jevrejin ne bi ljudsko telo oslovio sa Bog...to moraš znati. Jer to je kršenje zakona i to je nespojivo sa Božijom objavom o sebi.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Šta proizilazi iz toga? Šta Bibliaj kaže da treba raditi po tom pitanju? Imamo li primer iz Biblije šta su radili apostoli povodm toga kada je Marija u pitanju?

Trebaš navesti konkretan primer da su apostoli radii sve ovo što vi sada radite u vezi Marije i da su napisali da to tako treba. Imaš li primer? Samo molim te, nemoj ono..ja osećam da tako treba, to treba jer su apostioli rekli da je ona majka Gospodara mog...nego šta su rekli konkretno. Samo stihovi

Ako ti Jelisaveta nije dovoljan primer, bilo sta da ti dam nece ti biti dovoljno!

Kontekst je u Psalmu 110. Upravo u tom kontkekstu..izraz "kirios" znači

Nije tacno, ovde David ne govori za sebe, vec u duhu govori za Hrista!

Uvek za čoveka....uvek. Ni jedan Jevrejin ne bi ljudsko telo oslovio sa Bog...to moraš znati.

Cista laz i jeres Jehovinih Svedoka!
Hristos je apostolima bio BOG!

U jevandjeljima i poslanicam je on njima Bog! I kada ga oslovljavaju KIRIOS, to uvek ima isto znacenje, a ne ono koje si ti zamislio!

Natrag