Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
Čovječe ....., citiraj sam sebe gdje i kada si Isusovu Majku nazvao blaženom. Ako je ne zoveš tako, onda Kristov nisi.
Balgoslovljena medju zenama, blagoslovljen plod utrobe njene - Isus!
Sta drugo reci o jednoj takvoj velikoj zeni, nego imati duboko postovanje prema njoj. Ona je spremno prihvatila dodeljenu ulogu, i nije odbila, nego je odmah rekla - "evo sluskinje Gospodnje, neka mi bude po reci tvojoj"! Dok bi svako drugi rekao "zasto bas ja"..
Primer, primer...iz Biblije. Kako su je poštovali? Navedi.
A zasto nam uopste treba primer iz Biblije? Pa zar joj ne treba iskazivati zahvalnost i cast? Mislim da je ona izuzetan primer vere, cistote i ljubavi. Ne samo prema Bogu, vec i prema nama ljudima, svesno je usla u sve to znajuci da ce joj macem probosti dusu i srce, pa opet nije odbila, nego je ponizno prihvatila volju Bozju!
Ona je primer svima nama, i divno je sto imamo takvu zenu za nadahnuce. Posebno me raduje sto je u pitanju zena, jer zene ne treba da se osecaju zanemareno u svojoj ulozi majke i supruge. A Bog je zeleo da uzdigne zenski rod kroz ulogu Marije i da nam pokaze koliko su one vazne! Zato je Mariji dodelio ulogu i u planu spasenja.. Kroz zenu je doslo spasenje ovom svetu! I to je namerno Bog tako uradio!
Mogao je da zaobidje zenu, mogao je da spusti dete sa neba u kosari i preda Josifu. Ali bas da pokaze vrednost zene majke i supruge u porodici, da istakne njenu ulogu, on bira Mariju!
A imas primer kako su je postovali, kad joj Jelisaveta kaze: "I otkud mi to da majka moga Gospoda dođe k meni? Jer gle, kad glas tvoga pozdrava dođe do mojih ušiju, zaigra dete od radosti u mojoj utrobi."
Ona je Bozja majka, a ti to porices, dok je Jelisaveta postuje! Ona je i nasa majka, jer se kroz Hrista rodismo..
"I zvaće vas (Jeveje) blaženim svi narodi..." (Mal. 3:12)"..
Treba li se Jevrejma klanjati, poštovati i, moliti ime se kao Mariji? Jer vidi i oni su "blaženi". I jesu, ali prema ovim blaženima ti imaš totalni prezir.
Treba naravno! Brat se moli za brata! Ti se molis za mene i ja za tebe na zemlji! Tu se ne zaobilazi Isus! A evo vi verujete da je Enoh na nebu i Mojsije.. Od njih mozes traziti da se pomole za tebe, to nije greh!
Mi verujemo da je i Marija na nebu, pa trazimo od nje da se moli! Tu se ne radi o nekakvom "obozavanju" ili deifikaciji! Ona se moli zkao sluskinja Bozja, i to ako je zamolimo!
"Blago meni, jer će me blaženom zvati žene." (1. Moj. 30:13)....
Reče Lija, Jakovljeva žena. Trebal li i Liju poštovati, moliti joj se, klanjati?
Treba, zasto da ne, mozes joj traziti da se pomoli za tebe, ako samatras da je i ona nebu!
Biti blažen, ne znači da trebamo imati religijski odnos prema nekome i da mu ukazujemo religiozne počasti. To je po Bibliji. Tako da pojam blaženstva Željko Š, tebi je nepoznat.
A ko ima religijski odnos prema Mariji? Da li je iko deifikovao Mariju i nacinio je bozanstvom?
Nije!
Pa ipak vi usmisljate da mi to cinimo!
A mi se prema njoj odnosimo kao prema sluskinji Bozjoj, koja je blizu Boga, i koju mozemo zamoliti i da se pomoli za nas!
To nije protivno bibliji, a nije protivno ni veri u Hrista kao jedinom zastupniku! To je isto kao kada se ti na zemlji pomolis za mene, ti nisi zamenio Hrista!
Naime, mjesto u kome je boravio BOG je sveto i presveto, TABU, te bi svaki pokušaj čovjeka da u to "uđe" bio katastrofalan.
I ja to mislim. Ja tu zenu ne bih ni dotakao, ili bih pitao Boga smem li da joj pridjem.. I da mi dozvoli opet bih se bojao..
I bas ovde pada Jovanova teologija o "Hristu obicnom coveku", jer da mu je otac bio Josif, nastao bi iz odnosa coveka i zene i tada ne bi imao Bozansku prirodu vec bi bio obican covek, ali on ne nastaje na prirodan nacin! Sto je dovoljno indikativno!
Poslednja izmena: