Nikada se nikakvi Sabori nisu dogodili u Tuluzu i u Taragoni, kao što se nikada ni u nekom drugom mjestu nisu dogodili Sabori 1229. i 1234. godine.
Mire, ako meni ne vjeruješ, provjeri ovo sam
Pa katolici sami kazu da se nisu dogodili.
Ne, crkva je branila na narodni jezik prevode a protestantske su zato spaljivane, da ne bi narod mogao čitati. Prosto
Kako je crkva branila bibliju na narodnom jeziku, kad narod nije to mogao ni procitati?
U to vreme su obrazovani koristili pretezno latinski, dok je narodni jezik jedva bio u upotrebi, a 90% naroda nije ni bilo pismeno!
Kako se dakle moze citati?
I zasto bi crkva dala bibliju na narodnom, kad vec ima na latinskom?
Lepo ste rekli da ste vi protestanti "opismenili evropu"? Pa zar niste?
A ja lepo pokazao, da su skole i sva literatura u to vreme bile na latinskom. Stoga je i biblija morala biti na tom jeziku!
Ti se pravis lud kao da to nisi video! Ja sam izneo dokaze! Narodni jezik se pocinje koristiti tek od reformacije, kada ste vi otvarali skole i ucili narod da cita i pise.. Pre toga narodni jezik, kao i sva literatura na tom jeziku se slabo ili uopste nije koristila..
Ne protestantskih. Radi se o XII, XIII..veku kada su postojali prevodi od strane reformističkih pokreta i to je bilo zabranjeno
Sta kazes? Pa ovo su nekakvi spiritualni pokreti koji su ucili protiv crkve i pravili prevode i oni su naravno zabranjeni! To je normalno!
Pa neces ti dozvoliti da svako prevodi..
Da narod ne bi čitao Pismo.
Kako da ga cita kad ne zna da cita?
Vi i sami priznajte da ste "opismenili evropu" i da ste zasluzni kako za pismenost naroda tako i za davanje biblije na narodnom. Tvrdite da narod tog doba nije znao da cita!
Istorija to potvrdjuje i navodi da je sve do pojave protestantizma, sva literatura bila na latinskom, i da su pismeni pretezno koristili taj jezik! Nikakav narodni nije bio u upotrebi, odnosno minorna je njegova upotreba!
Osim toga, narod je 90% bio totalno nepismen, pa bi davanje biblije na narodnom jeziku bilo potpuno besmisleno, jer narod prosto ne zna da cita!
Oni protestantski prevodi, nisu ni mogli imati neki uticaj na obican narod, vec na pismene i obrazovane, jer su jedino oni to mogli procitati!
Ne znam sa čime se slažeš u toj zabrani da naerod može čitati Pismo.
Slazem se da pismeni tog doba (a to se odnosi samo na pismene - 90% su bili nepismeni) ne bi trebalo da citaju sektaske prevode, i da smisao pisma ne bi trebalo iskrivljavati pogresnim prevodima, dozvolom svakome (pogotovo ne sektasima) da mogu da prevode!
Dovoljna je biblija na latinskom, dok crkva ne napravi prevod i na narodni. A i zasto bi napravila, za koga? Narodu to nije trebalo niti znacilo..
Osim teorije zavere protiv Pisma da se može pasti u jeres kada se čita. To je čista teoraija zavere. Ništa više.
Tebi je sve "TZ"
Jeste, citanjem pogresnih prevoda se itekako pada u jesres, citanjem luterove knjige i svake druge koja sadrzi propagandu kao danas Jehovisticka npr.
Crkva je sa pravom branila takve prevode, i to bi trebalo pohvaliti, jer da joj je bilo svejedno, ne bi se moglo reci da je cuvar pisma! A crkva jeste cuvar Pisma i Bog joj je poverio Pismo na cuvanje! Da je to tako, vidimo i po tome sto su svi drevni novozavetni manuskripti u posedu crkve, a ne u posedu nekih protestanata! Niti ih vi cuvate i krijete negde u sumi, vec je crkva sacuvala njihov integritet prepisivanjem!
XV vek nije biaš reformacija u onom smislu kao u XVI ali možemo donekle ga poistovetiti jer je već delovao Viklif i Jan Hus. To je predreformacijiski period. Ovo od XVI veka da. I narano zabrana na nrodnim jezicima. To je radila crkva, da narod ne bi čitao Pismo.
Opet ponavaljam, kako zabrana moze da utice na obican narod koji nije umeo citati? Pa 90% naroda nije umelo ni slova prepoznati!
Znaci, bilo da je latinski ili narodni, to narod ne ume citati!
OVO POGADJA SAMO UCENE!
A vi ste od toga napravili teoriju kako je crkva "sakrila bibliju od naroda"!
Nije ona sakrila od naroda, jer narod nije umeo citati, a nije mu ni mogla dati bibliju kad nije znao citati! Ona je samo obrazovane kontrolisala da ne proizvode nove prevode i da ne kvare smisao teksta! Kontrolisala je dakle pojavu jeresi..
I to sve pocinje nakon sto ste vi napali i oklevetali crkvu kako ona nesto sakriva (vasi lideri), kako je namerno zadrzava na latinskom da se ne bi otkrile njene tajne... Onda ste nahskali narod da pocne da uci citati i pisati, da bi im otkrili knjigu tajni, a on se zaintersovao sta je to, pa ste vi otvarali skole i na prevaru ih opismenili..
*Opet mi nisi dao izvor tvojih citata gore.