Ima li na forumu proroka?

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Naravno. Pokrajinski, tj. prema potrebi primena opšteg pravila na te delove gde je postoji potreba.
Vidiš, koliko su neki tvrdoglavi pa neće prosto da prihvate činjenice koje i sami katolički autori priznaju.

Primjena općeg pravila? Kojeg? Da se zabranjuje prevođenje i čitanje Biblije? Ne! To pravilo nije postojalo u Katoličkoj Crkvi, postojala je briga i dužnost Crkve da bdije nad autentičnošću Biblije i apostolskog nauka koja je bila u opasnosti zbog heretika tijekom svih stoljeća. Možeš vidjeti ovdje da se gotovo na svakom općem ili ekumenskom saboru govorilo i o krivovjercima i odluke općih sabora su bile važeće za cijelu Crkvu.

https://enciklopedija.hr/natuknica.aspx?ID=32720

Ovaj sabor koji spominješ, a navodno da je bilo šest sabora u Tarragoni, za nas nije bitan.
Zbunjuje naziv " koncil", a vjerojatno s eradilo o nekom gradskom vijeću.
Ja nisam znala, da li je Slap zna ili se pravio da ne zna, svejedno. Glavno je da su krivovjerci dobili "po repu." :)
Kao što katolici ne znaju što odlučuju hrv. biskupi na Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, tako ni mi nismo dužni pratiti i znati što se događa u drugim zemljama i biskupijama svijeta. Bitno je da Papa zna što biskupi rade i da se biskupi svijeta sastaju s Papom na sinodi biskupa. ali to sve spada u organizaciju Crkve i ja o tome ne vodim brigu. :beee:

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Sada ću izneti jednu od primedbi na Vulgatu koju je svakako imao u vidu i sam Helvecije koji je otvoreno rekao Jeronimu da mu ne valja prevod.

Marija proizvedena u ko-spasiteljicu:

Marija nazivamo suotkupiteljica. Da, jednako kao što je nazivamo Bogorodica.
Ovo za Jeronima, treba provjeriti. Ali bilo je još crkvenih otaca koji su o tome govorili, čini mi se i sv. Ambrozije.
A zašto tebi tako smeta Vulgata? Pa, Luther ju je također koristio.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ovo za Jeronima, treba provjeriti. Ali bilo je još crkvenih otaca koji su o tome govorili, čini mi se i sv. Ambrozije.
A zašto tebi tako smeta Vulgata? Pa, Luther ju je također koristio.
Vulgata prevodi "ona" će na glavu stati dok svi ostali prevodi pre govore "ono" (seme ženino) će stati na glavu. Ovo stvara veliku teološku razliku, iz koje posle proizilaze stvari vezane za Mariju.

Luter je koristio grčke izvore za svoj prevod i one druge koji su takođe zasnovane na grčkom prevodu. Vulgatu nije, koliko znam, možda je samo negde citirao.

Slično kao i Erazmo Roterdamski, svi su koristili tex rec, grčki tekst kao bazu. Kasnije je kod nas Vuk Karadžić koristio Luterov prevod, ali zato što je on zasnovan na grčkom tex rec, na kome je i najstariji latinski prevod Vetus Latina.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Primjena općeg pravila? Kojeg? Da se zabranjuje prevođenje i čitanje Biblije? Ne! To pravilo nije postojalo u Katoličkoj Crkvi, postojala je briga i dužnost Crkve da bdije nad autentičnošću Biblije i apostolskog nauka koja je bila u opasnosti zbog heretika tijekom svih stoljeća. Možeš vidjeti ovdje da se gotovo na svakom općem ili ekumenskom saboru govorilo i o krivovjercima i odluke općih sabora su bile važeće za cijelu Crkvu.

Upravo si ponovila ono što sam i rekao. Ovi lokalni sabori(naravno, opšti su vaseljenski..sedam opštih i nekoliko kasnije katoličkih opštih sabora), i na njima je samo potvrđena ta potreba da se ne dozvoli plasiranje svetog teksta na narodnom jeziku laicima navodeći kao razlog jeretike. Ali suština je da je to proizvelo upravo nedavanje laicma da imaju tekstove kod kuće i da ih imaju na narodnom jeziku.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
E moj jado jadni...ni ono što tvoja sestra u veri piše nećeš tvrdoglavo da priznaš....

Smradoslove, i "Judin" potomče, ti uopće ne znaš što je Crkveni Sabor.

zadrtost nije dobra osobina već vodi u propast.

Zašto si onda zadrt. Zadrt si jednako k'o ćaća ti "Juda Martin".

Zbunjuje naziv " koncil", a vjerojatno s eradilo o nekom gradskom vijeću.
Ja nisam znala, da li je Slap zna ili se pravio da ne zna, svejedno. Glavno je da su krivovjerci dobili "po repu." :)

Crkveni Sabor je Opći Sabor - Sabor čitave Crkve. I takav se nikada nije dogodio niti u Tuluzu niti u Taragoni. Također, takav Sabor Katoličke Crkve nije se onih navedenih godina, 1229. i 1234., uopće dogodio niti u nekom drugom mjestu. Smradoslav to ne razumije, ali ne razumije jer ne želi razumjeti, zato i je smradoslov.

A zašto tebi tako smeta Vulgata
? Pa, Luther ju je također koristio.

Njemu smeta Isus koji je Bog. A ako je Blažena Djevica Marija Bogorodica onda je Isus Bog. A našem Jovanu smradoslovu, i Judinu potomku, povraća se na tu pomisao. A kako Isusa "razBožiti"? Pa tako da mu Majku učiniš skoro kurvom a Isusa kopiletom. I tu upada "smradoslovov Helvedije", po kojemu je Marija rodilo desetak djece, a takva onda sigurno nije Bogorodica, a niti je onda Isus Bog. Ovo ti je sva priča Smradoslova Jovana Prezvitera Deretića koji, jer se odrekao Isusa Boga kao i Juda, kojom bi htio dokazati svoju tvrdnju da su Isus i sotona jednaki po boštvu.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Smradoslove, i "Judin" potomče, ti uopće ne znaš što je Crkveni Sabor.

Zašto si onda zadrt. Zadrt si jednako k'o ćaća ti "Juda Martin".

Crkveni Sabor je Opći Sabor - Sabor čitave Crkve. I takav se nikada nije dogodio niti u Tuluzu niti u Taragoni. Također, takav Sabor Katoličke Crkve nije se onih navedenih godina, 1229. i 1234., uopće dogodio niti u nekom drugom mjestu. Smradoslav to ne razumije, ali ne razumije jer ne želi razumjeti, zato i je smradoslov.

Njemu smeta Isus koji je Bog
. A ako je Blažena Djevica Marija Bogorodica onda je Isus Bog. A našem Jovanu smradoslovu, i Judinu potomku, povraća se na tu pomisao. A kako Isusa "razBožiti"? Pa tako da mu Majku učiniš skoro kurvom a Isusa kopiletom. I tu upada "smradoslovov Helvedije", po kojemu je Marija rodilo desetak djece, a takva onda sigurno nije Bogorodica, a niti je onda Isus Bog. Ovo ti je sva priča Smradoslova Jovana Prezvitera Deretića koji, jer se odrekao Isusa Boga kao i Juda, kojom bi htio dokazati svoju tvrdnju da su Isus i sotona jednaki po boštvu.
Bolje ne javljaj se, neko vreme. Samo kvariš diskusiju.

Em se ponašaš diletantski i nehrišćanski, em namerno skrivaš činjenice da moraju i drugi, naklinjeniji tebi da te ispravljaju, em vidi se nisi dobar poznavaoc materije.

Ti nije žao da kvariš normalnu i lepu diskusiju? Ajde malo odmori, a pusti nas malo, nas neostrašćene.

Dobro bi bilo za diskusiju, batice, kvariš...

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Em se ponašaš diletantski i nehrišćanski, em namerno skrivaš činjenice da moraju i drugi, naklinjeniji tebi da te ispravljaju, em vidi se nisi dobar poznavaoc materije.

Tko me ispravlja, "Judin" potomče?

Dobro bi bilo za diskusiju, batice, kvariš...

Za svijet bi bilo dobro da nije vas Judinih potomaka. Ali, nažalost, vaš poslodavac vam ne dopušta da Kristovu Crkvu ostavite na miru.

Natrag