Tebi je odgovoreno...koliko znam. Ti naravno se ne praviš "toša" kao Mire, i otvoreno priznaješ da je u srednjem veku crkva iz "apostolskih" razloga branila narodu da ima dodir sa Biblijom...i da tako treba.
Rekli smo lepo da je crkva branila protestantske biblije, jer su bile iskvarene i sadrzale su propagandu protiv pape! Vec sam to dokazao..
Декрет Сабора у Тулузу (1229. н. Е.): „Такође забрањујемо да се лаицима дозволи да имају књиге Старог или Новог завета; али најстроже забрањујемо њихов превод ових књига."
Crkva zabranjuje "prevod ovih knjiga" (protestantskih knjiga), potpuno se slazem! Ti ovim potvrdjujes ono sto sam ja pisao gore! Nisu katolici branili nista drugo osim protestntske propagande, odnosno njihovih knjiga!
Naravno posle su odlucili da kompletno zabrane laicima pristup, da ne bi opet vasi fanatici kopirali i pravili lazne Biblije, kao i da ne bi zamlacivali narod izmisljotinama!
Znaci ta zabrana se desava tek nakon pojave reformacije, ali ne i pre nje!
Sve si dokazao sto sam ja i tvrdio!
Одлука Сабора у Тарагони из 1234. године: „Нико не сме поседовати књиге Старог и Новог завета на романском језику, а ако их неко поседује, мора их предати локалном бискупу у року од осам дана након проглашења ове уредбе. , да би могли бити спаљени ... ”
Naravno, zabranili su "protestantsku bibliju"! I ja bi ju zabranio da sacuvam integritet pisma!
Dakle, ne radi se o izmišljotini da je bilo zabranjeno već je to istina. Niko nije mogao imati Biblije i čitati ih..
Zasto izmisljas? Pa svako ko je bio obrazovan mogao je citati, jer svi obrazovani su znali latinski! Sva knjizevnost je bila na tom jeziku i skole su bile na latinskom!
Iznosis lazi! Crkva nije zabranjivala bibliju nikome! Tek nakon reformacije, zbog vase histerije i propagande su ogranicili pristup Bibliji, a pre toga je svako mogao da cita!
Da li je ovo pošteno Mire, da se narodu zabrani da čitaju Bibliju na jeziku narodnom?
Kako mogu citati narodni jezik kad su bili nepismeni? Zar ih niste vi naucili citati i pisati? Pa vi se hvalite da ste "opismenili evropu"! Sta je sad, zar niste???
Znaci notorne lazi!
Ni ovo nije tačno, bar što se tiče samog naroda koji je radije voleo imati Biblije na svom jeziku.
Ovo je laz, obican narod nije mogao da cita pismo na narodnom jeziku jer je bio nepismen! Nije bilo svrhe da crkva pravi bibliju na narodnom!
Svaki pismen covek tog doba je mogao citati bibliju na latinskom, jer je sva literatura bila na tom jeziku!
Molim lepo!
Evo Mire, pa proučavaj ovo što je opšte poznato..ima tog još...polako.
Procitao! Imas li ista bolje? Ovim si samo dokazao ono sto sam gore pisao!